Sfaturi/Informații pentru familiile pacienților cu bolii tiroidiene!

Autor: Svetla Bankova

1. În primul rând: Nu fugi de o persoană care are boală Graves / hipertiroidism sau Hashimoto/hipotiroidism. Când vine vorba de boala Graves sau de orice boală tiroidiană, ar insemna să separi pe cei slabi de cei puternici. Nu fi prietenul sau soțul care pleacă. Ajută cât poți, scrie, trimite e-mail, trimite text, vizitează, rămâi acolo pentru o călătoria lungă.

2. Nu spune lucruri precum „Oh, ai doar o zi proastă, mâine va fi diferită”, „Nu poți face lucrurile pe care le făceai acum 20 de ani” sau „Dacă te ridici și te miști pe afară și faci alte lucruri, te vei simți mai bine.” Asta nu-i ajută pe oameni!

3. Nu împărtășiți povești de groază despre persoanele care au înrăutățit boala din cauza eliminării tiroidei, sau care au primit RAI sau au urmat un alt tratament. Nu este considerat un final fericit, dacă personajul poveștii tale i s-a agravat boala.

4. Când vine vorba de o boală gravă precum boala Graves sau Hashimoto, nu există cuvinte corecte. Spuneți simplu: „Sunt aici pentru dvs.!”, înseamnă ceva. Uneori nici nu trebuie să vorbești, prezența ta este suficientă și contează mai mult decât orice cuvânt. Păstrați legătura, chiar și cu prietenul/ soția cu boala Graves fiind prea obosit să vorbească sau să petreacă timp cu voi. Continuă să fii acolo pentru ei

. 5. Nu oferiți consultanță și nu descurajați persoana când urmează un tratament pe care l-a ales. (Dacă nu sunteți medic specialist sau nu v-a fost cerut). Fie că sunteți de acord cu deciziile lor sau nu, respectați alegerile pe care le-au făcut. E vorba de sănătatea lor.

6. Nu dați vina pe persoană pentru că s-a îmbolnăvit cu o boală tiroidiană. Nu este alegerea lor conștientă. Nu indica faptul că s-a îmbolnăvit din cauza fumatului, nu a mâncat sănătos, nu a făcut exerciții fizice, a mâncat prea multă carne roșie, sau stres sau gândire negativă. Serios, nu face asta!

7. Nu arătați sau scoateți în evidență – cum ar fi ochii lor înfundați sau proeminenți (care dor!), Unghiile fragile, corpurile subțiri, corpurile supraponderale sau părul fin. Asigurați-vă că, cuvintele dvs. sunt necesare, sunt de ajutor. Asta conteaza!

8. Nu vă fie teamă de persoana bolnavă: boala Graves sau orice boală tiroidiană nu este contagioasă. Imbrățișați-o, îmbrățișările înseamnă mai mult decât cuvinte!

9. Nu spune că știi cum se simte persoana. Chiar nu știi! Puteți ghici, dar nu este suficient.

10. Nu puneți întrebări personale; Permiteți persoanei cu boală tiroidiană o intimitate. Nu trebuie să împărtășească totul cu tine, indiferent cât de apropiat este prietenul/ ruda/ familia ta. Dacă ei vă oferă voluntar informații, este bine. Unii oameni preferă să păstreze informațiile medicale private, altele pot deveni publice. Este alegerea lor

. 11. Nu promiteți să faceți ceva pentru ei și nu puteți face sau nu-l veți face. Persoanele cu tulburări tiroidiene pot trece prin cele mai grave momente din viața lor, deci nu oferiți promisiuni goale. Ultimul lucru pentru ei este să fie dezamăgit sau sfâșiat. Oferiți numai ceea ce sunteți dispus să faceți și puteți.

12. Nu luați nimic la personal. Boala Graves aduce tot felul de emoții, adesea negative. Poate face persoana iritată, furioasă, tristă, deprimată, anxioasă, nervoasă, tensionată sau toate cele de mai sus. Acest lucru nu are nimic de a face cu tine, este cauzat de boala tiroidiană. De asemenea, asta face ca persoana să fie obosită și epuizată, deci este mai bine să vă oferiți ajutorul!

13. În loc să întrebați „Ce pot să fac pentru a ajuta?”, Oferiți direct anumite lucruri: să îngrijiți copiii pentru câteva ore, să gătești o masă, să faci anumite treburi, să ajuți la spălătorie, să duci pe cineva undeva, să luați copiii de la școală, să-i ajutați pe copii cu temele, să umpleți frigiderul, să mergeți la cumpărături. Opțiunile sunt nelimitate și iți știi cel mai bine prietenul/ soția/ ruda ta. Dacă nu puteți face ceva, vi s-a cerut să fiți cinstit. Nu uitați că este foarte greu pentru persoanele care suferă de boala Graves să ceară ajutor. Acesta este unul dintre motivele pentru care s-au îmbolnăvit!

14. Oferiți lucruri dulci care pot ajuta persoana cu boli tiroidiene să se simtă mai bine: cumpărați bilete la film, invitați la cină sau prânz, cumpărați flori, scrieți o felicitare, trimiteți un mesaj text frumos, oferiti-le o carte bună/ film/ CD ce vă puteți permite sau ce puteți împărtăși. Crede-mă, prietenul/ sotia/ iubitul tău nu va uita niciodata ce ai facut pentru ei.

15. Ajutați persoana cu boala Graves să delege atribuțiile. Faceți o listă a ceea ce au nevoie sau doresc, apoi faceți o listă cu familia, prietenii, colegii, vecinii care ar putea fi cele mai potrivite pentru a răspunde acestor nevoi și dorințe. Amintiți-vă, acest lucru este temporar, dar înseamnă foarte mult! Uneori, o îmbrățișare este tot ceea ce persoana are nevoie: ameliorează stresul, depresia și oboseala, precum și reducerea riscului  bolilor de inima și întărește imunitatea! O simplă îmbrățișare de 10 secunde pe zi poate reduce tensiunea arterială și poate crește nivelul de substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine, cum ar fi oxitocina. 

Deci, du-te și îmbrățișați-vă prietenul/ iubitul tău, nu te costă nimic! Nu uitați regula 10 secunde! Distribuiți și bucurați-vă! 

Vă îmbrățișăm cu drag, 10 secunde, 

Sursa :http://gravesdiseasecure.com/advice-family-friends-graves-disease-patients/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.