Să înțelegem Intestinul Permeabil – Leaky Gut

„Intestinul scurs/permeabil” este un subiect popular în sfera sănătății în zilele noastre. Este asociat cu multe simptome și afecțiuni comune, cum ar fi: alergiile, intoleranțele, durerile articulare, chiar și bolile autoimune sunt legate de Intestin.
Dar ce este mai exact intestinul care se scurge? Ce îl provoacă? Ce fel de probleme sunt legate de acesta? Și, mai presus de toate, ce poți mânca cand ai un intestin permeabil?
Ce este un intestin permeabil?
Pur și simplu, „intestinul” (cunoscut și sub denumirea de „tract intestinal”) este un tub care face parte din sistemul digestiv, ce este încă considerat „exteriorul corpului”. Nu este simplu ca un furtun sau o țeavă; este un tub fantastic format din celule vii strâns legate între ele. Intestinul ajută corpul să absoarbă fluidele și substanțele nutritive, să-ți digere mâncarea și să adăpostească miliarde de microbi intestinali prietenoși. De asemenea, este selectiv cu ceea ce permite să treacă de bariera sa de protecție. Tractul intestinal împiedică în mod intenționat să se absoarbă unele lucruri, astfel încât acestea trec direct prin celălalt capăt pentru a fi eliminate ca deșeuri. Nu vrei să absoarba mulți microbi sau toxine dăunătoare în corpul tău, nu?
FACT FUN: aproximativ 70-80% din sistemul nostru imunitar legat de intestinul nostru, este gata pregatit pentru invadatorii străini .
Absorbția fluidelor și a substanțelor nutritive se face atunci când sunt puse prin acest tub celular în circulație, sub formă de particule minuscule. Și asta este minunat! Sângele și limfa transportă apoi nutrienții (aceste particule mici) în ficat și circulă în restul corpului, oferind tuturor celulelor nutriția de care au nevoie pentru a fi sănătoase și pentru a se dezvolta.
Cum devine „scurs/permeabil” un intestin?
Intestinul poate deveni permeabil dacă celulele se deteriorează sau dacă legăturile care țin celulele împreună se deteriorează. Intestinul permeabil poate fi cauzat sau agravat de mai mulți factori din dietă și stilul de viață. Factorii dietetici precum prea mult zahăr sau alcool sau chiar consumul de lucruri la care sunteți intoleranți pot contribui cu toții la permeabilitatea intestinului. Glutenul, lactatele și albușurile de ou sunt trei alimente care sunt cunoscute ca declanșatoare ale leziunilor intestinale. Factorii stilului de viață precum stresul, lipsa somnului, infecțiile și unele medicamente pot fi, de asemenea, vinovați în acest domeniu. Uneori, dacă echilibrul microbilor intestinali din interiorul intestinului este dezechilibrat, acest lucru poate contribui  la un intestin permeabil. Orice factor care contribuie la modificarea echilibrului din intestin poate determina intestinul nostru să devină „permeabil” sau să se „scurgă”. În acest moment, nutrienții incomplet digerați, microbii (infecțioși sau prietenoși), toxinele sau produsele reziduale pot intra mai ușor în corpul nostru. Științific vorbind, un „intestin cu scurgeri” este cunoscut sub numele de „permeabilitate hiper-intestinală”. Pe intelesul tuturor, intestinele noastre sunt permeabile și permit lucrurilor care, de obicei, ar trebui sa fie păstrate în interior,sa treaca prin ele. Dar se „scurg”. După cum vă puteți imagina, acest lucru nu este un lucru bun.
Care sunt simptomele unui intestin cu scurgeri?
Deoarece prin bariera digestivă trece tot și orice, particule mari de alimente, toxine, microbi etc. în sânge, acesta este un declanșator masiv pentru sistemul dvs. imunitar. Celulele imune recunosc rapid un „invadator străin” și își încep răspunsul autoimun.
Când sistemul imunitar începe să răspundă, se declanseaza intotdeauna inflamația notorie,  pentru a ajuta la rezolvare. Odată ce sistemul imunitar începe să răspundă, acest raspuns  poate arăta ca alergiile, intoleranțele alimentare, durerile articulare, oboseala care la randul lor pot duce la boli autoimune.
 Primul loc afectat este intestinul, iar leziunile care apar pot provoca mai multe simptome digestive – cum ar fi durerile abdominale, balonare, gaze, greață, vărsături, arsuri la stomac, constipație sau diaree. Ca să nu mai vorbim că, dacă alimentele, chiar și alimentele sănătoase, nu sunt digerate corespunzător, nutrienții lor nu sunt absorbiți corespunzător. Absorbția slabă poate duce la lipsa vitaminelor și mineralelor esențiale pentru sănătatea optimă a fiecărei celule din corpul dumneavoastră.
Unele dintre simptome pot apărea și pe piele. Acneea, pielea uscată, mâncărimea, erupțiile cutanate, eczemele și urticaria pot fi toate simptome legate de intestinul permeabil. Chiar și rozaceea și psoriazisul pot fi legate aici datorită componentei lor autoimune. Cercetările arată că mai multe simptome neurologice sunt corelate cu intestinul permeabil- de exemplu, ceața creierului, oboseala, durerile de cap, incapacitatea de a dormi și starea de spirit generală.
În cele din urmă, multe boli inflamatorii cronice sunt, de asemenea, legate de intestinul permeabil, boli precum Crohn, colita, boala celiacă, IBS și MS. Chiar și bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt unele dintre posibilități.
Ce să mănânci pentru un intestin permeabil?
Recomandarea generală este să încetați să consumați alimente inflamatorii și să consumați mai multe alimente calmante pentru intestin. Încorporarea unei diete calmante intestinale înseamnă eliminarea cerealelor cu gluten,
a soiei, a leguminoaselor și a produselor lactate. Adăugați la această listă aditivii alimentari, alcoolul și zaharurile rafinate.
În locul lor, adăugați mai multe legume cu frunze verzi, amidon și legume crucifere. Acestea sunt pline de nutrienți și conțin fibre pentru a vă ajuta să vă hrăniți microbii intestinali prietenoși. Consumați mai multe alimente probiotice, cum ar fi varza murată, care hrănesc bacteriile bune. Asigurați-vă că consumati suficiente grăsimi omega-3 esențiale vegane sau găsite în fructele de mare și algele marine. În cele din urmă, asigurați-vă că consumati ulei de cocos și bulion de oase. Uleiul de cocos are grăsimi speciale numite MCT (trigliceride cu lanț mediu), iar bulionul de oase are aminoacizi esențiali.
Concluzie
Intestinul scurs sau „permeabilitatea hiper-intestinală” apare atunci când intestinul dvs. se deteriorează din cauza a prea mult zahăr, alcool, a alimentelor inflamatorii sau a consumului de alimente la care aveți intoleranța. Poate fi, de asemenea, din cauza stresului, lipsa somnului sau un dezechilibru între microbii intestinali prietenoși. Simptomele intestinului scurs sunt vaste – de la probleme digestive la afecțiuni ale pielii, chiar și la boli autoimune.
Consumați mai multe alimente probiotice, cum ar fi varza murată, care hrănesc bacteriile bune. Asigurați-vă că consumati suficiente grăsimi omega-3 esențiale vegane sau găsite în fructele de mare și algele marine. În cele din urmă, asigurați-vă că consumati ulei de cocos și bulion de oase. Uleiul de cocos are grăsimi speciale numite MCT (trigliceride cu lanț mediu), iar bulionul de oase are aminoacizi esențiali.
Echipa Tiroida România 🇷🇴
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.