Riscuri când nu se administrează medicația tiroidiană

Cat de sigur este să nu mai administrezi medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni?
Răspunsul este SUNT RISCURI – NU PUTEȚI RENUNTA.
In foarte multe cazuri nu este sigur să abandonezi medicamentele tiroidiene (cel puțin nu fără supravegherea medicului).
În alte cazuri, este de fapt incredibil de riscant să nu mai îți iei medicamentele tiroidiene, mai ales dacă aveți tiroidectomie sau tiroida a fost distrusa prin ablația de iod radioactiv.
Vă poate surprinde că o mică glandă ca  Tiroida este responsabilă pentru funcții foarte importante din interiorul corpului dvs.
Și când spun importante, asta este într-adevăr o afirmație.
Hormonul tiroidian este necesar să funcționeze optim, dar este necesar, de asemenea, pentru a te ține în viață.
Majoritatea medicilor pot diagnostica cu ușurință și ușor orice disfuncție tiroidiană, dar modul în care acestia tratează disfuncția tiroidiană a dus la o numeroase nemultumiri din partea multor pacienți.
Acești pacienți caută terapii alternative pentru a încerca să se simtă mai bine, pentru a-si îmbunătăți viața. 
Dar nu face aceasta greșeală, problema nu este neapărat medicamentul (probabil aveți nevoie de medicamente tiroidiene), în schimb, problema are mai mult de-a face cu dozarea, tipul de medicament tiroidian pe care-l administrati, etc..
Dacă ați fost pus pe medicamente tiroidiene atunci există, probabil, un motiv întemeiat pentru care aveți nevoie de ele.
Problema cu oprirea medicamentului are de-a face cu modul în care hormonul tiroidian afectează corpul tău.
Când luați medicamente tiroidiene exogene (cum ar fi de la levothyroxină sau Sinthroid) practic închideți capacitatea propriului corp de a produce hormon tiroidian în mod natural.
Corpul tău incepe apoi să se bazeze pe medicamentele pe care le adaugi in fiecare zi.
Dacă nu mai luați acest medicament organismul dumneavoastră nu va fi în măsură să producă propriul său hormon tiroidian (de obicei zile până la săptămâni) și în această perioadă de timp, cel mai probabil vă veți simți teribil.
Simptomele pe care le veți experimenta tind să imite simptomele de hipotiroidism dar poate fi chiar mai rău.
Simptomele asociate cu oprirea medicamentelor tiroidiene includ:
》 HIPOTIROIDISM
Dacă sunteți în Hipotiroidie – fie datorită bolii Hashimoto, Graves, Tiroidectomiei sau hipotiroidismului congenital – dacă nu luați medicația de înlocuire a hormonului tiroidian poate prezenta multe riscuri pentru sănătatea dvs.
Aceste riscuri includ:
• Oscilații ale tensiunii arteriale
• Nivelul crescut al colesterolului, inclusiv colesterolul ridicat rezistent la tratament și riscul crescut de boli de inimă
• Temperatură corporală scăzută; simțiti permanent rece/frig 
• Oboseală, slăbiciune musculară sau dureri articulare
• Depresie
• Probleme de memorie, Brain Fogg
• Creștere în greutate; incapacitatea de a pierde în greutate în ciuda dietei și a exercițiilor fizice
• Infertilitate, avort spontan, naștere sau travaliu prematur
• Probleme menstruale
• Lipsa Libido
• Constipație
• Caderea parului
• Mâinile, picioarele și fața umflate
• Creșterea nodulilor tiroidieni, cresterea dimensiunea gâtului.
• Risc crescut de infecție
În cele din urmă, dacă sunteți fără medicație de o perioadă lungă de timp, vă confruntați cu riscul unei afecțiuni foarte periculoase – Mixedem ce rezulta COMA- care poate fi în cele din urmă fatală.
La fel de o importanță deosebită, dacă ați avut cancer tiroidian, puteți face față unui RISC CRESCUT de recurență a cancerului tiroidian dacă nu vă luați medicația.
》 HIPERTIROIDISM
Dacă aveți boala Graves, noduli toxici, tiroidită sau o altă cauză de hipertiroidie, poate fi necesar să luați medicamente antitiroidiene, cum ar fi Metimazol sau Propiltiouracil / PTU. Dacă omiteți sau întrerupeți complet medicamentul, puteți prezenta o serie de consecințe pe termen scurt inclusiv:
• Pierderea în greutate debilitantă
• Creșterea dramatică a apetitului și a setei
• Nervozitate, anxietate, atacuri de panică
• Intoleranță la căldură, transpirație
• Oboseală sau slăbiciune musculară
• Diaree, greață și vărsături
• Probleme menstruale
• Gusa/tiroidă mărită
• Insomnie
• Puls rapid, palpitații cardiace sau hipertensiune arterială
• Pruritul
• Căderea parului
• Ochi bulbucaţi/ Oftalmopatie
Hipertiroidismul netratat poate crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord. De asemenea, poate crește riscul de a dezvolta o afecțiune periculoasă cunoscută sub numele de „furtună tiroidiana”, care are o rată mare de fatalitate.
Aceste efecte secundare imită de obicei efectele secundare ale hipotiroidismului, deoarece dacă nu mai luați medicamente organismul dvs. nu va fi în măsură să-l producă în mod natural pentru o perioadă de timp.
Acest lucru poate suna deprimant, dar nu trebuie să fie.
În loc să vă opriți medicamentele există o altă abordare.
 Motive pentru care te vei simti mai rău dacă nu mai iei medicamentul
Vor exista întotdeauna excepții la aceste motive, dar majoritatea dintre voi se vor simți, probabil, mai rău dacă nu mai luați medicamentele tiroidiene din următoarele motive:
1. Corpul tău se bazeaza pe medicamente
Primul grup de pacienți care nu ar trebui să înceteze niciodată să ia medicamente tiroidiene includ cei cu tiroidectomie.
Acest lucru rezultă de obicei din afecțiuni precum hipertiroidismul sau cancerul tiroidian.
Dacă nu aveți o tiroidă (sau dacă este distrusă) atunci sunteți OBLGAT pentru a completa cu hormon tiroidian pe termen nelimitat.
Asta înseamnă că va trebui să iei medicamente tiroidiene pentru tot restul vieții.
Amintiți-vă, am spus că hormonul tiroidian este necesar pentru tine să funcționeze că să trăiesti.
Dacă nu-l puteți produce în mod natural atunci trebuie să-l luați într-un alt mod.
Acest grup de oameni nu ar trebui să facă niciodată modificări ale medicamentului tiroidian fără supravegherea medicului, deoarece poate fi foarte periculos.
Asta înseamnă că trebuie să suferiți de orice alte simptome existente?
Nu, dar asta înseamnă că ar trebui să fii foarte grijuliu cu privire la schimbările pe care le faci privind medicamentele și dozarea tiroidiană.
În multe cazuri, adăugarea unor medicamente de hormon tip T3 la regimul de medicamente curente este suficient pentru a vă îmbunătăți simptomele în mod dramatic.
2. Axa ta HPT este perturbata
Când luați hormon tiroidian, acesta cauzează o buclă de feedback care inhibă producția naturală de TSH din glanda pituitară.
Cu cât luați mai mult hormon tiroidian, cu atât va merge mai jos TSH-ul.
TSH reprezintă „hormon de stimulare tiroidiana” deoarece stimulează producția și eliberarea de hormon tiroidian din glanda tiroidă. Cu cât TSH-ul scade cu atât corpul tău se bazează pe medicamente tiroidiene precum hormonii tiroidieni.
TSH face parte dintr-o axă importantă cunoscută sub numele de axa hipotalamică-pituitara-tiroidiană
În această axă, organismul tău produce TRH, care stimulează TSH, care stimulează producția de hormoni tiroidieni.
Această axă normală este perturbată atunci când luați orice fel de medicamente tiroidiene (doar T4 sau doar T3 sau alta combinație).
Chiar și unele suplimente, cum ar fi iodul, pot modifica această axă.
Este important să realizezi că această axă se modifică atunci când se modifica si functia tiroidiana deoarece afectează capacitatea corpului de a produce hormon tiroidian dacă vă opriți sau modificați medicamentul.
Această axă este foarte sensibilă și poate dura săptămâni până la luni pentru ca ea să revină la normal.
În timp ce corpul tău încearcă să se vindece, vei fi lăsat cu o cantitate insuficientă de hormon tiroidian și, cel mai probabil, te vei simți mai rău.
3. Corpul tău nu poate fi capabil să producă hormon de la sine 100%
Oamenii pot presupune că atunci când nu mai iau medicamente tiroidiene corpul lor va putea să înceapă să le producă pe cont propriu.
Acest lucru ar trebui să se întâmple în cele din urmă, dar trebuie să luați în considerare faptul că organismul dumneavoastră nu poate chiar să producă o cantitate normală de la sine (astfel nu ar fi cerința de hormon tiroidian suplimentar prin medicamente).
Imaginați-vă acest scenariu:
Dacă aveți Hashimoto, și îl aveți de mulți ani, există o șansă bună ca să aveți un element de deteriorare tiroidiana permanentă a glandei tiroide.
Componenta autoimună a lui Hashimoto poate duce la distrugerea potențială a întregii tiroide, ceea ce înseamnă că nu mai poate produce hormon tiroidian de la sine.
Chiar dacă acest proces poate dura ani sau decenii înainte de a pierde 100% din funcție veți pierde 50% din funcție și așa mai departe.
Așadar, dacă decideți să nu mai luați medicamentele organismului dumneavoastră poate produce doar cantitatea pe care este capabil să o producă.
Dacă corpul tău este capabil să producă mai puțin decât suma pe care o iei atunci vei fi într-un deficit și mai rău!
În unele cazuri, s-ar putea să fie capabil să îmbunătățească cantitatea pe care corpul tău o produce în mod natural, dar nu veți putea să determinați cât de mult este dacă nu vă scoateți de pe medicamente.
Aceasta poate fi o opțiune pentru unele persoane, dar din nou, nu trebuie făcută fără supravegherea medicului.
Ultimul lucru pe care doriți să se întâmple atunci când vă modificați medicamentele este sa vă simțiți mai rău.
4. Suplimentele pentru tiroida nu înlocuiesc hormonul tiroidian
(Acestea nu sunt la fel de puternice ca medicamentele)
În cele din urmă, unii oameni fac presupunerea că luand suplimente tiroidiene (cum ar fi cele disponibile pe orice tejghea sau in orice farmacie la liber si fara retete) isi pot permite să nu mai ia medicamente tiroidiene.
Suntem fani al suplimentării tiroidiene și recomandăm multor membri să utilizeze suplimente foarte specifice și puternice.
Dar nu este sigur să presupunem că suplimentele au capacitatea de a înlocui medicamentele tiroidiene.
Hormonii sunt reglementați de Ministerul Sănătății si FDA, ceea ce înseamnă că au nevoie de prescripție medicală.
Medicatia pe baza de T3 și T4 vor necesita o supraveghere medicală.
Este posibil să achiziționați T3 și T4 prin intermediul farmaciilor online, dar aceste farmacii nu vă pot oferi doza sau medicamente corecte și nu merită riscul (în opinia mea).
De ce unii oameni se simt mai bine când nu mai iau medicamentele?
Dacă petreceți timp cercetând pe internet veți găsi întotdeauna pe cineva care are o experiență pozitivă atunci când nu mai ia medicamentele.
Dar trebuie să-ți pui o întrebare foarte importantă:
Există experiență, stare medicală, circumstanțe etc. exact la fel ca ale tale?
În majoritatea cazurilor, veți găsi că răspunsul la această întrebare este NU.
Este foarte posibil ca acești pacienți să fi fost plasați incorect pe hormonul tiroidian, de la începutul diagnosticului.
Dacă luați medicamente tiroidiene, în special T4, și corpul tău nu avea nevoie de ele, atunci oprirea medicamentului vă poate face să vă simțiți mai bine.
Acest lucru are probabil de-a face cu conversia hormonilor tiroidieni și metabolismul organismului.
Dar, să ne întoarcem la ideea de a lua în mod incorect medicamente tiroidiene pentru un minut.
Este posibil ca prin testarea incorectă a unui test TSH, pacienții să poată fi plasați pe medicamente tiroidiene în mod nepotrivit.
TSH-ul dumneavoastră poate fluctua zilnic, săptămânal și lunar și este sensibil la factori precum stresul, suplimentele, somnul și așa mai departe. De aceea este important sa nu se testeze DOAR TSH și nici TSH sau FT4 ci TSH împreună cu hormonii tiroidieni FT3 si FT4. În plus, se estimează că până la 5% din testele de laborator sunt inexacte (doar din cauza erorii standard de măsurare).
Oricare dintre aceste condiții poate stabili stadiul pentru o gestionare necorespunzătoare la un pacient cu funcție tiroidiană normală.
Sansele de a se întâmpla acest lucru sunt mici, dar si șansele de a opri medicamentele tiroidiene și de a te simți mai bine sunt, de asemenea, mici.
Realizează că unii oameni se pot simți mai bine atunci când opresc medicamentele, dar motivul exact ar trebui evaluat la nivel individual.
Nu face niciodată nici o presupunere despre corpul tău sau funcția ta tiroidiană bazată pe experiența altcuiva.
Ce să faci în loc să oprești medicatia?
Înainte de a lua în considerare oprirea medicamentului tiroidian uitați-vă la aceste opțiuni potențiale care au tendința de a ajuta majoritatea persoanelor.
1. Obține un panou complet de laborator al tiroidei #TRANALIZE
Primul pas este să obțineți un panou complet de teste tiroidiene.
Motivul pentru care acest lucru este atât de important este că, fără teste, sunteți pe intuneric. 
Obținerea tuturor testelor tiroidiene de laborator vă va oferi informații despre cât de bine absorbinți medicamentele tiroidiene, cât de bine le utilizați în organism, modul în care organismul dumneavoastră metabolizeaza/converteste și așa mai departe.
În cazul în care medicul dumneavoastră actual nu este dispus să comande aceste teste atunci este posibil să fie necesar să căutați o a doua opinie și să căutați pe cineva specializat în îngrijirea tiroidiană.
Acest panou de laborator include următoarele teste: TSH, FT3, FT4, Invers/Revers RT3, anticorpi tiroidieni (ATPO și Antitiroglobulina) și hormonii sexuali de legare a globulinei.
2. Luați în considerare să vă susțineți medicamentul sau doza
Următorul pas sperăm să arunce un pic de atenție asupra medicamentelor utilizate în prezent.
Majoritatea pacienților, în special cei care se simt teribil, se regăsesc cu toții luând același medicament: levothyroxină.
Acest T4 poate fi unul dintre motivele pentru care nu te simți bine.
Pentru ca organismul dumneavoastră să activeze acest medicament, acesta trebuie să-l convertească în T3 (prin intermediul conversiei tiroidiene) și nu toată lumea face acest lucru în același ritm.
Aceasta înseamnă că există unele persoane (până la 15% din populație pe baza studiilor genetice) care pur și simplu nu se descurcă DOAR  pe medicație tip T4.
Pentru numeroase persoane senzația de mai bine poate aparea doar prin schimbarea tipului de medicamente pe care îl iau.
Medicamentele cum ar fi NDT (Armour, NatureThroid, Thyreogland și WP Thyroid) sau Cytomel/liotiyronina, conține T3 și poate fi adăugat la regimul tiroidian actual.
În alte cazuri, este posibil ca problema să nu fie că sunteți pe medicamente greșite, ci că luați o doză insuficientă.
3. Luați în considerare adăugarea de suplimente
O altă strategie surprinzător de eficientă pentru îmbunătățirea tiroidei este prin utilizarea de suplimente țintă.
Unii pacienți pot fi capabili să își îmbunătățească dramatic simptomele (reduca simptomele) prin utilizarea acestor suplimente de înaltă calitate.
Când utilizați suplimente asigurați-vă că veți găsi suplimente de înaltă calitate, și asigurați-vă că le utilizați pentru rezultatul dorit.
Nu toate suplimentele sunt create egal și nu toți pacienții tiroidieni vor avea nevoie de exact aceleași suplimente.
Dacă știți că aveți un T3 scăzut sau aveți o problemă de a converti hormonul tiroidian, un supliment conceput pentru îmbunătățirea conversiei T3 este probabil ideal.
Dacă știți că aveți energie redusă din probleme suprarenale, un supliment adrenal/tiroidian este probabil ideal.
Aceste suplimente pot fi utilizate în combinație cu medicamentul tiroidian existent și cu alte terapii.
Acei oameni care fac mai mult de un lucru la un moment dat au adesea mai multe îmbunătățiri decât cei care fac un singur lucru.
Suplimentele au, de asemenea, avantajul de a fi disponibile online ceea ce înseamnă că sunt ușor de obținut (mult mai ușor decât medicamentele tiroidiene). Un exemplu bun de recomandat ar fi Thyro-Mix 
Ori de câte ori este posibil, este întotdeauna o idee grozavă să-ți iei sănătatea în propriile mâini, să faci propriile cercetări și să iei decizii în cunoștință de cauză pentru corpul și sănătatea ta.
Suplimentele vă permit să faceți asta.
4. Îmbunătățiți stilul de viață (Dieta , Reducerea stresului si exercitiul fizic)
În cazul în care nu sunteți deja conștienți, un alt factor foarte important care ține de controlului dumneavoastră sunt alimentele pe care le adăugați în organism și cât de multe exerciții faceti.
Dacă nu faci aceste două lucruri atunci te lipsești de o potentiala îmbunătățire a simptomelor tale.
Dieta și exercițiile de la sine nu sunt, probabil, suficiente pentru a „vindeca” starea ta (deși poate pentru unii e posibil) dar vă va permite să vă simțiți mai bine, să vă mențineți greutatea și să se îmbunătățească funcția tiroidiană.
Incluzand in dieta și exercițiul fizic ar trebui să fie o tehnica de reducere a stresului.
Tehnici cum ar fi meditația sunt, de asemenea, incredibil de puternice în reducerea stresului și vă ajută să faceți față unor situații dificile.
Stresul poate să nu fie întotdeauna usor de controlat, dar ceea ce puteți controla este cât de bine vă descurcați cu el prin adăugarea anumitor tehnici.
5. Găsește un nou doctor (sau obține o a doua parere)
În cele din urmă, și poate cel mai important lucru pe care îl puteți face este să încercați să găsiți un medic sau un coach #trcoaching care este dispus și capabil să vă ajute cu starea dumneavoastră.
Medicii cum ar fi endocrinologii clasici, surprinzător, ar putea să nu fie cei mai potriviti pentru a vă ajuta.
Acești medici au tendința de a fi înrădăcinați în modelele lor invechite și de gândire și nu sunt cu adevărat interesați de terapii noi sau alternative (deși aceste terapii sunt bine studiate și s-au dovedit a fi eficiente).
În majoritatea cazurilor, nu merită energia pentru a lupta cu medicul tău pentru teste sau medicamente.
Şansele de a-l convinge pe doctorul tău să facă acest lucru sunt mici.
O abordare mai bună, totuși, este de a găsi un medic nou care este deja cunoscut și înțelege cum să te ajute.
Gânduri finale
Concluzia?
În majoritatea cazurilor, întreruperea medicamentului tiroidian nu este o decizie înțeleaptă.
Excepția ar fi dacă începeți un nou medicament, modificăți doza sau dacă o faceți sub supravegherea medicului.
Este mult mai bine, în schimb, să încerci alte terapii (care se dovedesc a fi eficiente) cu un medic dispus sa va ajute.
Acum vreau să aud de la tine:
Beneficiezi de o ingrijire a tiroidei adecvata?
Medicul tau actual  este dispus să lucreze cu tine pentru a încerca ceva nou?
Te-ai gândit să-ţi întrerupi medicamentele?
Lăsați comentariile mai jos!

 

Surse:

• Kandukuri RC, Khan MA, Soltys SM. Nonadherence to medication in hypothyroidism: a case report. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2010;12(3). doi: 10.4088/PCC.09m00863gre
• Abraham P, Acharya S. Current and emerging treatment options for Graves’ hyperthyroidism. Ther Clin Risk Manag. 2010;6:29-40.
Additional Reading
Hepp Z, Wyne K, Manthena SR, Wang S, Gossain V. Adherence to thyroid hormone replacement therapy: a retrospective, claims database analysis. Curr Med Res Opin. 2018 Sep;34(9):1673-1678. doi: 10.1080/03007995.2018.1486293. Epub 2018 Jun 25.
• Scavone C, Sportiello L, Cimmaruta D, et al. Medication adherence and the use of new pharmaceutical formulations: the case of levothyroxine. Minerva Endocrinol. 2016 Jun;41(2):279-89. Epub 2016 Mar 25.

 

 

Photo credit Verywell.com

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.