Retenția de apa si Greutatea

Retenția de apă în afecțiunile tiroidei

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon, se poate dezvolta hipotiroidismul, cunoscut ca tiroida subactiva.

Potrivit MayoClinic.com, femeile mai în vârstă de 50 de ani sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta hipotiroidism prin : dureri articulare, obezitate, boli de inima și infertilitate care sunt efecte secundare și comune ale bolii, dacă sunt lăsate netratate creșterea în greutate și balonarea, pot indica semne de avertizare timpurie a unei tiroide.

Fluidele au tendința de a se acumula în picioare, glezne, mâini, încheieturi, degete, față și abdomen etc. Manifestările tipice și semnele sunt ochii și fata umflata.

Cresterea în greutate

Cu cât este mai sever hipotiroidismul, cu atât creșteți în greutate. Cea mai mare parte din greutate pe care o obțineți de la glanda tiroidă este formată din apă și sare, conform Asociației Americane de Tiroida, care determina cresterea excesiva in greutate cu mai mult de 6 kg .

Greutatea medie a apei o veți obține de la un dezechilibru al hormonilor tiroidieni de 5 până la 7 kg. Orice alt exces se datorează alimentelor.

Exista doua tipuri de retentie a apei in hipotiroidie

1. Mixedemul este atunci când fluidele și deșeurile alimentelor se acumulează în organism din cauza hipotiroidismului. Se acumulează în țesuturi și nu răspund la diuretice. Numai un tratament adecvat al funcției tiroidiene poate rezolva această problemă.

2. Tiroidă scăzută poate reduce funcția renală atunci când sângele și echilibrul fluidelor devin depreciate. Un exemplu în acest sens este umflarea feței, în special în jurul ochilor, mâinilor și gleznelor.

Acest tip de edem este reversibil si se poate trata si poate răspunde, de asemenea, la diuretice. Retenția apei nu este doar o problemă cosmetică, aceasta poate duce la mai multe simptome și poate să declanșeze alte condiții de sănătate. Acumularea de fluid în diferite părți ale corpului poate pune presiune asupra nervilor și cauzează inflamații.

Orice limitare a fluxului sanguin poate contribui suplimentar la durerile de cap, amețeli, probleme de echilibru, tinitus, dificultăți de respirație și tulburări vizuale.

Tiroidă scăzută este asociată cu sindromul de tunel carpian. Se întâmplă atunci când nervii din încheierea mâinii sau al antebratului pot să rețină apa și să devina „sugrumate”. Aceasta poate provoca pentru pacient durere, senzație de arsură, senzație de amorțeală și furnicături.

Tratamentul tiroidian adecvat poate rezolva această problemă și ajuta pentru a evita o intervenție chirurgicală sau administrarea de medicamente ce nu sunt necesare. Retenția apei poate duce la alte probleme de sănătate din cauza intinderilor tesuturilor, ciupiturilor nervilor de suprafață și  la sindromul picioarelor neliniștite pe timp de noapte.

In cazul persoanelor care nu prezinta umflături evidente, pielea poate fi intinsa din interior  din cauza apei acumulate mult mai mult.

Remedii pentru sindromul picioarelor neliniștite și al crampelor

Corectarea funcției tiroidiene scăzută în primul rând, va contribui la reducerea reținției de apă și la reglementarea echilibrului apei în organism. În plus, următoarele remedii pot ajuta cu sindromul picioarelor neliniștite și al crampelor:

 • Luand 800 mg de vitamina E sau magneziu o perioada poate ajuta la ameliorarea crampelor si la un somn mai bun.

 • Sulfatul de chinină, care poate fi obținut prin rețetă sau formula naturală cu chinina pot atenua crampele.

 • Exercițiile de stretching în timpul zilei și înainte de a merge la culcare pot ameliora simptomele sindromului picioarelor neliniștite.

 • Dacă simptomele sunt severe anumite medicamente pe baza de prescriptie sunt disponibile pentru sindromul picioarelor neliniștite, cu toate acestea oboseala și ceata mentală poate fi experimentat ca un efect secundar comun al medicamentelor.

Cauzele cele mai frecvente ale retentie de apa

Retenția de lichide se găsește în inimă, ficat sau insuficiență renală, indiferent de statutul tiroidian. Acest tip de edem adesea raspunde la diuretice. Problemele de glanda tiroida rareori vin singure și alte dezechilibre hormonale urmeza sa apara când există deficit al hormonului tiroidian. Modificările în pancreas, rinichi și glandele suprarenale pot duce, de asemenea, la un dezechilibru de fluide.

Dacă sunteți pe doza corectă a medicamentului tiroidian dar acumularea de lichid este prezenta, următoarele condiții asociate pot determina reținerea de apă în organismul dvs.. :

 • Alergiile alimentare in cea mai mare parte la lactate, grau, gluten sau drojdie pot fi una dintre cauzele trecute cu vederea ale retinerii de apa. Consumul de alimente pe care nu le poti tolera, un stres suplimentar asupra sistemului imunitar și în eliberarea unor substanțe chimice pot contribui la retenția de apă.

 • Circulația deficitară a sângelui poate fi o altă cauză de reținere a apei. Unul dintre semnele de circulație deficitară este atunci când observați ca reține lichide după ce va aflați în picioare sau în șezut pentru o durată prelungită de timp. De exemplu, persoane cu o circulație proastă vad picioarele și gleznele umflate în timpul unui zbor lung cu avionul. Exercitiile fizice, intinderea, ajuta la asta.

 • Oboseala glandelor suprarenale se produce atunci cand cantitatea de stres depășește capacitatea de a face fata la el.Aceasta poate fi cauzata de obicei de unul sau o combinatie de stres fizic, emotional, de mediu si de infectie cronica sau severa. Hipotiroidia și bolile tiroidiene autoimune adesea coexista cu oboseala suprarenalelor. Funcția suprarenală scăzută afectează în mod direct funcția tiroidiană ce duce la reducerea producției de hormoni tiroidieni și încetinirea tuturor funcțiilor corpului pentru a conserva energia.Aldosteronul este un hormon care este produs de glandele suprarenale si regleaza tensiunea arteriala, echilibrul electrolitic si afecteaza functia renala. In oboseala suprarenalelor hormonii de Cortizol si Aldosteron scad.Acest rezultat duce la tensiunii arteriale, mai puțin sodiu, dar și mai multă apă este reținută.Cineva care experimentează pofta de chips-uri, nuci și alte alimente sarate  cel mai probabil are un nivel scazut de Aldosteron. În același timp datorita creșterii nivelurilor de potasiu, creste senzatia de  sete și urinare.Aceasta persoana este extrem de deshidratata la nivel celular, în ciuda faptului ca bea foarte multă apă; umflarea mâinilor și picioarelor și culoarea puțin roșiatică a feței umflate din cauza reținerii de apă sunt semne comune de nivel scăzut de Aldosteron.

  Tratamentul oboselii glandelor suprarenale, precum și adăugarea de mai multă sare de mare in alimente și băuturi pentru a sprijini producția de Aldosteron poate ajuta la atenuarea retentiei de apă.

  Folosind medicamente diuretice pentru a reduce acumularea de lichid, care a fost cauzată de deficiență de Aldosteron poate produce probleme de dezechilibru electrolitic și deshidratare mult mai mare. Cafeaua si alcoolul pot avea acelasi efect.

 • Poziția dominantă de estrogen este unul dintre dezechilibrele hormonale comune la femeile de peste 30 de ani dar și în timpul perimenopauzei și se produce din cauza Progesteronului și Estorgenului dezechilibrat.

  Ambii hormoni sunt importanți și toate combinațiile următoare pot duce la poziția dominantă de Estrogen:

 1. progesteron scazut si estrogen normal

 2. progesteron și estrogen normal sau mare

 3. progesteron și estrogen scăzut

 • Stresul, deficientele nutriționale reduse și tiroidiene pot reduce producția de Progesteron în timp ce substanțe chimice din mediul nostru, alimentele, cosmeticele și materialele plastice care acționează ca xeno-estrogenii pot contribui la excesul de Estrogen. Produsele chimice pot fi extrase din sticle de  plastic, care au fost lăsate în mașină, la soare sau prin utilizarea cuptorului cu microunde pentru a încălzirea mâncare în recipiente de plastic. Hipotiroidia și dominarea estrogenului conduc reciproc și foarte des în același loc. În afară de retenția de apă, semnele cele mai frecvente de poziție dominantă de Estrogen sunt sindromul premenstrual, perioadele menstruale dureroase, cicluri menstruale scurte, pofta de zahăr, balonare, modificări ale dispoziției, libidoul scazut, sani umflati, migrene, endometrioza și fibroame.În cazul în care retentia de apă este legată de poziția dominantă de Estrogen, este cel mai probabil să apară în mijlocul sau la sfârșitul ciclului.

  Acumularea de lichid poate fi, de asemenea, o parte a sindromului premenstrual care are loc chiar înainte de perioadele menstruale. Dezechilibrele hormonale, cum ar fi poziția dominantă de Estrogen, Progesteron scazut, hipotiroidism și oboseala glandelor suprarenale sunt cele mai frecvente cauze de reținere a apei și pot apărea la femei, mai devreme de 30 de ani.

  Cel mai bun mod de a imbunatati simptomele, inclusiv retentia apei si pentru a preveni bolile legate de hormoni este de a restabili echilibrul hormonal.

  Hipotiroidismul este doar unul dintre factorii ce contribuie la creșterea în greutate. Acesta poate fi responsabil pentru 10 % din creșterea în greutate corporală si este o consecinta a excesului în principal de monoglutamat de sodiu, de iodură de potasiu și de reținere de apă.

  Dacă ați câștigat mai mult în greutate indică faptul că altceva în corpul dvs., în plus față de tiroida, nu funcționează așa cum ar trebui. Mulți pacienți cu hipotiroidism încearca să piardă în greutate și nu pot face acest lucru indiferent de ce ar încerca.

  Motivul principal pentru aceasta este faptul că există multe alte probleme în organism, dar în loc să incerce diagnosticarea și insănătoșirea, ei lupta, prin diverse metode să piardă în greutate. Cresterea în greutate este un semn de metabolism lent și că glanda tiroida nu rulează la nivelul optim.

Alte simptome

În timp ce retentia de lichide este una dintre cele mai frecvente simptome ale unei tiroide, există și alte semne pe care le puteți manifesta. Este posibil să existe un nivel de energie scăzut, mai ales după trezirea de dimineață.

Dureri de cap, mâini sau picioare reci, constipație cronică, unghiile fragile și pielea uscată sunt alte simptome legate de hipotiroidism. Este posibil să aveti dureri musculare și articulații rigide, depresie și colesterolul ridicat.

Slabirea

Vei pierde greutatea de apa în exces odată cu începerea tratamentului cu hormoni tiroidieni pentru a trata starea dvs.

Vei pierde aproximativ 10% din greutatea totală a corpului. Orice altă greutate pe care este posibil să o ai, se datorează consumului de calorii în plus decat pe cele care le „arzi”, la fel ca și oamenii care nu au hipotiroidism.

Hipotiroidia este o afecțiune care se dezvoltă lent, pe o durată de timp, după ce ați stabilit obiceiuri alimentare proaste.

Potrivit AsociațieiAmericane de Tiroidie, dacă vă confruntați cu obezitatea, este posibil să nu pierdeți semnificativ în greutate după ce primiți tratament.

1. Dieta

Mananca mai putina sare

Sarea este făcută de sodiu și clorură.

Sodiu se leagă de apă din organism și ajută la menținerea echilibrului fluidelor atât în ​​​​interiorul cât și în afara celulelor.

Daca mananci mese care sunt bogate in sare, cum ar fi alimentele procesate, organismul dvs. poate reține apa. Acestea alimente sunt, de fapt, cea mai mare sursă de monoglutamat (msg).

Cel mai frecvent sfat pentru reducerea retenției apei este de a reduce sodiul. Cu toate acestea, dovezile din spatele acestui lucru sunt un mister.

Mai multe studii au constatat ca aportul crescut de sodiu duce la retenția crescută de lichid în interiorul corpului. Pe de altă parte,intr-un studiu pe oameni sănătoși s-a constatat că aportul crescut de sodiu nu a determinat retenția de fluid in corp, astfel încât aceasta poate depinde de la individ la individ.

Concluzie : sodiul poate lega apa în organism și scăderea aportului de sare poate ajuta la reducerea retentiei de apă.

2. Creșterea aportului de Magneziu

Magneziul este un mineral foarte important. De fapt, este implicat în mai mult de 300 de reacții enzimatice care mențin funcționarea organismului.

Mai mult decât atât, creșterea aportului de magneziu poate ajuta la reducerea  retentiei de  apa. Un studiu a constatat că 200 mg de magneziu pe zi a redus retenția apei la femeile cu simptome premenstruale (PMS).

Alte studii pe femeile cu PMS au raportat rezultate similare. Surse bune de magneziu sunt: ​​nucile, fibre integrale, ciocolata neagră (98% fara zahar) și frunzele și legumele verzi. Este de asemenea disponibil și ca supliment organic.

Concluzie : magneziul s-a dovedit a fi eficace în reducerea reținției apei, cel puțin pentru femeile cu simptome premenstruale.

3. Creșterea Vitaminei B6

Vitamina B6 este un grup de mai multe vitamine înrudite. Ele sunt importante pentru formarea celulelor roșii din sânge și  servesc, de asemenea, la alte funcții în organism. Alimentele bogate in vitamina B6 sunt: ​​bananele, cartofi, nucile si carnea.

Concluzia : Vitamina B6 poate ajuta la reducerea retenției de apă.

4. Mananca mai mult potasiu sau Sare cu Potasiu

Potasiul este un mineral care servește la mai multe funcții importante.De exemplu, el ajută la trimiterea semnalelor electrice care mențin starea de funcționare a organismului. Si Inima poate beneficia, de asemenea, de acesta. Potasiul pare a ajuta la reducerea retenției apei în două moduri, prin scăderea nivelului de sodiu și prin creșterea producției de urină. Bananele, fructele de avocado și roșiile sunt exemple de alimente care sunt bogate în potasiu.

Concluzie : potasiul poate reduce retenția de apă prin creșterea producției de urină și scăderea cantității de sodiu din organism.

5. Încercați să mancați frunze  de Păpădie

Păpădia (Taraxacum officinale ) este o plantă care a fost folosită ca diuretic natural în medicina populară pentru o durată lungă de timp.

Diureticele naturale pot ajuta la reducerea  retenție  apei și a urinei mai des. Intr-un studiu, 17 voluntari au luat trei doze de extract de frunze de păpădie, pe durata de 24 de ore. Ei au monitorizat aportul de lichide și urine în zilele următoare și au raportat o creștere semnificativă a cantității de urină produsă. Cu toate că acest lucru a fost un mic studiu, căutarea indică faptul că extractul de papadie poate fi un diuretic eficient.

Concluzie : Păpădia poate ajuta la reducerea retentiei  apei, mai ales atunci cand sunt consumate ca un extract de frunze.

6. Evitați Carbohidratii rafinati

Posibilitatea de alimentare cu carbohidrati rafinati duce la cresteri rapide ale nivelului de insulina si de zahăr din sânge. Nivelurile ridicate de insulina determina organismul sa retina mai mult Sodiu prin creșterea reabsorbției sodiului în rinichi. Acest lucru duce la un volum mai mare de fluid in interiorul corpului. Exemple de carbohidrati : zaharurile si cerealele prelucrate, zahărul fin, făinurile aditivate, etc.

Concluzie : Consumul de carbohidrati poate creste nivelul de insulina din organism. Insulina crește reabsorbția de sodiu în rinichi, ceea ce duce la creșterea volumului de fluid.

Alte modalități de a reduce retenția apei din organism

Reducerea  retentiei de apa este ceva care nu a fost studiat foarte mult.

Cu toate acestea, există alte câteva posibile metode eficiente pentru a reduce retenția de apă.

Rețineti că, unele dintre acestea sunt susținute doar de dovezi personale, nu și de studii.

 • Beti mai multă apa: unii cred ca creșterea aportului de apă reduce în mod paradoxal la reținerea apei.

 • Masajul: poate ajuta la drenarea apei din organism.

 • Coada-calului: un studiu a constatat ca planta coada calului are efecte diuretice.

 • Pătrunjelul: această plantă are o reputație ca fiind diuretică în medicina populară .

 • Hibiscus Roselle: o specie de hibiscus, a fost folosit în medicina populară ca un diuretic. Un studiu recent susține, de asemenea, acest lucru.

 • Usturoiul:  bine cunoscut pentru efectul sau asupra banalelor raceli, usturoiul  a fost folosit in vechime si ca diuretic.

 • Fenicul: aceasta planta poate avea, de asemenea, efecte diuretice.

 • Matasea de porumb: aceasta planta este folosita in mod traditional pentru tratamentul  retenție  apei în unele părți ale lumii.

 • Urzica: acesta este un alt remediu popular folosit pentru a reduce retenția de apă .

 • Sucul de afine: s-a afirmat că sucul de afine ​​poate avea efect diuretic.

Concluzie : Unele alimente și metode pot ajuta la reducerea rețenției de apă, dar efectele lor nu au fost pe larg studiate.

Anumite modificari dietetice simple, pot ajuta la retenția apei. Pentru început, puteți încerca sa folositi mai putina sare, sa reduceti produsele alimentare prelucrate, sa consumati alimente care sunt bogate in magneziu, potasiu , vitamina B6, plante verzi : papadia, coada calului, fenicul, usturoi..etc. Evitati carbohidratii rafinati.

Cu toate acestea, în cazul în care retentia de apă persistă sau provoacă o mulțime de probleme în viața ta, mergeți la medic pentru depistarea problemelor asociate.

Traducere – Echipa Tiroida Romania

Sursa: https://authoritynutrition.com/6-ways-to-reduce-water-retention/ outsmartdisease.com › Sănătatea hormonilor

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.