Prolactina și Endometrioza

Am scris recent un articol în care am explicat cum funcționează controlul nașterilor. Un lucru pe care l-am învățat a fost că nivelurile ridicate de Estrogen din multe pilule contraceptive stimulează o eliberare în exces de prolactină din glanda pituitară. Am luat pilula contraceptiva timp de 10 ani, acest lucru m-a făcut să mă opresc.

Există o legătură între nivelurile de prolactină și endometrioză ?

Am găsit un răspuns afirmativ la această întrebare. Studiile arată că nivelurile ridicate de prolactină sau hiperprolactinemie pot fi asociate cu endometrioza și progresia acesteia. Iar nivelurile ridicate de prolactină pot cauza infertilitate.

Ce este Prolactina?

Prolactina este un hormon eliberat de glanda pituitară. Stimulează dezvoltarea sânilor și producția de lapte, în special în timpul sarcinii și după naștere. Activitățile biologice ale Prolactinei nu se limitează la reproducere. S-a demonstrat că, controlează o varietate de comportamente și chiar joacă un rol în homeostazie. Funcțiile sale includ reglarea stărilor tale. În afară de glanda pituitară, alte locuri de producție de prolactină în corpul dvs. includ uterul, celulele imune, creierul, sânii, pielea și grăsimea corporală.

Prolactina și ovulația.

Nivelurile ridicate de prolactină pot opri ovulația. Prolactina previne eliberarea hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) de la hipotalamus din creier. Aceasta blochează semnalul către glanda pituitară pentru a produce FSH și LH. Fără acești hormoni, foliculii nu se maturizează sau nu se eliberează. Fără LH, oul nu se maturizează și ovulația nu apare. Ovarele devin relativ inactive. Dacă nu ovulați și nu sunteți pe pilule de control, atunci corpul dvs. este supus la niveluri continue de estradiol. Nivelul de prolactină suprimă, de asemenea, maturizarea foliculară și produce un corpus luteum inadecvat, rezultând un defect de fază luteală. Acestea s-a dovedit că există în cazul femeilor infertile cu endometrioză în grade diferite. Cu siguranță ne luptăm cu o faza luteala mai scurta.

Alte simptome ale prolactinei crescute includ:

– Infertilitate

– Perioade neregulate sau fără menstruație

– Producția de lapte matern care nu are legătură cu nașterea

– Libido scăzut

– Creșterea în greutate (nu este clar dacă este rezultatul stimulării sale de formare metabolică a grăsimilor corporale sau din cauza perturbării sistemului nervos central)

– Rezistența la insulina

Ce crește Prolactina?

Anumite tipuri de boli sau afecțiuni medicale pot ridica nivelurile de prolactină. Tratarea acestora ar trebui să reducă nivelurile de prolactină.

Unele condiții includ:

– Hipotiroidismul (tiroida subactivă)

– Sindromul ovarului polichistic (PCOS)

– Traumatisme ale pielii sau iritație a peretelui toracic (de la cicatrici chirurgicale, sindrila, sau de la folosirea unui sutien prea strans)

– Ciroza (afecțiuni hepatice)

– Boală de rinichi

– Prolactinoame (tumorile hipofizare) – aceasta este adesea responsabilă pentru nivelurile foarte ridicate de prolactină

– Stres: Prolactina poate fi eliberată ca răspuns la stres sau stimuli, cu toate că nu este cunoscut adevăratul ei rol ca răspuns la stres.

– Prolactina serică ridicată și cortizolul sunt observate cu endometrioza și stres.

Prezența acestor hormoni la niveluri mai ridicate ar putea fi legată de infertilitate.

Contraceptive

Nivelurile ridicate de estrogen în multe pilule contraceptive stimulează glanda pituitară pentru a produce niveluri mai ridicate de prolactină.

Sarcina

Femeile gravide au în mod natural niveluri ridicate de prolactină, care ajută la producerea laptelui matern. În timpul sarcinii, nivelurile de prolactină cresc cu 10 până la 20 de ori.

Cum se testează nivelurile de prolactină

Prolactina poate fi testată printr-un test simplu de sânge. Pentru a obține rezultate exacte, prolactina ar trebui să fie analizată dimineața. Prolactina trebuie, de asemenea, să fie analizată la începutul ciclului menstrual înainte de ovulație. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de prolactină sunt în mod natural mai mari după ovulație.

Valorile normale pentru prolactină sunt:

– Femei care nu sunt însărcinate: 2 până la 29 ng / ml.

-Femeile însărcinate: 10 până la 209 ng / ml.

-Bărbați: 2 până la 18 ng / ml. Valorile normale pot varia ușor la diferite laboratoare.

Unele laboratoare utilizează diferite măsurători sau testează diferite probe. Discutați cu medicul dvs. despre semnificația rezultatelor testelor specifice.

Cum scădem prolactina?

1.) Dopamina

Dopamina, un hormon produs în creier, se spune că inhibă secreția de prolactină.

Unele moduri în care puteți crește în mod natural Dopamina:

– Evitați zahărul. Zaharul modifică chimia creierului prin întreruperea nivelurilor de dopamină.

– Managementul somnului joacă un rol din timpul creierului dvs. de a recupera și reîncărca depozitul său de neurotransmițători, inclusiv dopamine.

– Activitatea fizică regulată crește circulația sângelui pentru a influența prezența multor hormoni diferiți în creier, afectând nivelul de dopamină.

– Meditația s-a dovedit a crește nivelul de dopamină din creier.

– Masajul terapiei scade cortizolul și crește dopamina. Un alt motiv pentru a rezerva unul astăzi!

– Timp de stat la soare. Puteți crește nivelul de dopamină, petrecând 30-60 de minute în soare.

Omega-3 poate ajuta la creșterea nivelului de dopamină.

Magneziu: nivelurile anormal de scăzute de magneziu pot contribui la scăderea dopaminei. Acesta este un motiv pentru a suplimenta.

2.) Vitamina B6

Vitamina B6 este un nutrient vital implicat în metabolismul aminoacizilor și în sinteza neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina.

3.) S-adenozil metionina (SAM-e)

Diferite studii arată că SAM-e este un inhibitor sigur al prolactinei. El crește nivelul de dopamina și scade prolactina și, ca rezultat, aduce îmbunătățirea stării de spirit, are efecte anti-depresive. De asemenea, SAM-e ajută la detoxifierea ficatului, astfel încât ajută și la reglarea nivelului de estrogen. Un bonus pentru cei dintre noi cu endometrioză. Doza recomandată pentru scăderea nivelului de prolactină este de 400 mg până la 1200 mg pe zi .

4.) Vitamina E

Vitamina E poate ajuta la prevenirea creșterii nivelului de prolactină. Când se utilizează vitamina E ca inhibitor al prolactinei, se recomandă administrarea a 300 până la 400 UI pe zi de vitamina E naturală sau 300 mg până la 400 mg, după caz.

5.) Dieta sănătoasă și echilibrată

Consumul unei diete în alimente întregi și neprelucrate ar trebui să contribuie la reducerea nivelurilor ridicate de prolactină. Concentrați-vă pe creșterea alimentelor vegetale, cum ar fi fructele, legumele și dacă puteți tolera: semințe și fructe cu coajă lemnoasă. Proteinele sunt foarte bogate în aminoacizi, care sunt necesare pentru producerea de dopamină din creier. Dacă corpul dvs. poate tolera acest lucru, includeți alimente cum ar fi pește, ouă, fasole, leguminoase, carne de pui, curcan și carne roșie, pentru a vă furniza organismului aminoacizi adecvați. Încercați să cumpărați produse de origine animală fără antibiotice sau hormoni de creștere. Căutați animale hrănite cu iarbă și/sau pășune. Bananele sunt o sursă majoră de tirozină (un neuron de aminoacizi care ajută la reglarea și stimularea producției de dopamină). Cu cât banana este mai coaptă, cu atât crește conținutul de tirozină. Merele declanșează, de asemenea, producția de dopamină. Alte fructe includ pepene verde, căpșuni, afine și prune.

Pe partea pozitivă? Am găsit această legătură cu prolactina, endometrioza și infertilitatea ca fiind interesantă. Nu sunt sigur cum văd acum doar asta. Sunt curios să încerc să văd dacă prolactina este o problemă pentru mine. După ce am aflat că prolactina este eliberată și în timpul stresului, văd în mod clar cum ar putea fi o problemă cu o stare stresantă, cum ar fi endometrioza, care afectează foarte mult sistemul nervos.

Ți-ai testat nivelul de prolactină? A fost ridicat? Ați încercat să micșorați? Ce a mers pentru tine? Mi-ar plăcea să vă aud experiența în comentariile de mai jos.

de Aubree Deimler (peaxewithendo)

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.