Povești de Succes – Sophie & Hashimoto

„Recuperarea începe în cel mai întunecat moment.” ~ John Major

Inversarea Hashimoto

Hashimoto este o boală autoimună care afectează peste 10 milioane de oameni în SUA. Deteriorarea glandei tiroide, creează simptome atât de confuze încât poate fi greu de diagnosticat. Principalele simptome ale lui Sophie au fost atacuri de panică inexplicabile. Nici ea, nici medicul nu știau că tiroida este cauza. În momentul în care a fost diagnosticată, se confrunta, de asemenea, cu dureri la nivelul corpului, epuizare, depresie, insomnie, ceață în creier și numeroase probleme digestive.

Ea a descoperit protocolul paleo autoimun (AIP) în 2012, iar simptomele ei au început imediat să se îmbunătățească. A plecat de la o stare în care nu putea să lucreze sau să aibă grijă de copiii și să se simtă cu 95% mai bine. Împartașește astăzi povestea cu noi.

Care au fost primele simptome? Când ați aflat cum a fost?

Primele simptome au apărut brusc, de nicăieri, după o intervenție chirurgicală ambulatorie minoră în 2009. Câteva zile după procedură, m-am trezit la jumătatea nopții într-un atac de panică plin de furie. Până în acel moment nu am avut nicio suferință de anxietate în viața mea. După primul episod, am suferit de anxietate și atacuri de panică pe o bază zilnică timp de câteva luni, a apărut insomnia severă (doar 1-2 ore pe noapte) și tulburare de stres post traumatic (PTSD). Am fost într-o mizerie și nimeni nu și-a dat seama ce s-a întâmplat cu mine. După mai multe călătorii la camera de urgență locală, mi-au fost prescrise medicamente anti-anxietate. În timp ce acest lucru a ajutat cu atacurile de panică, nu a împiedicat deteriorarea sănătății mele. Tiroida mea a fost dureroasă și umflată și am continuat să mă lupt cu anxietatea, problemele de somn, fluctuația greutății, oboseala, ceața creierului și pierderea părului. Ceea ce părea ca un caz serios de tulburare de anxietate s-a dovedit a fi, de fapt, primele simptome ale bolii mele. Numai câteva luni mai târziu, după mai multe teste și consultări cu medicul, am fost în cele din urmă diagnosticată cu boala Hashimoto.

Poți să descrii cum erai, când starea ta era în cel mai rău caz?

Când starea mea era în cel mai rău caz, nu puteam funcționa ca o persoană „normală”. Nu am reușit să lucrez, să îndeplinesc sarcinile de uz casnic în jurul casei sau să mă îngrijesc de copiii. Soțul meu, care lucra cu normă întreagă și călătorea foarte mult pentru slujba sa, trebuia să aibă grijă de copii, să cumpere mâncare, să pregătească mese și să spele tot! Am fost complet epuizată tot timpul. Toată energia pe care o aveam, care era foarte puțină, era folosită pentru a mă consulta cu o serie de medici. Inutil să spun că acest lucru a pus o presiune asupra familiei noastre, financiar și emoțional. Iată o listă a simptomelor pe care le trăiam atunci: anxietate, atacuri de panică, insomnie, palpitații ale inimii, oboseală intensă, depresie, ceață a creierului, memorie insuficientă, dureri articulare, balonare, constipație, fluctuații ale greutății, dureri in tot corpul, pierderea părului, pielea uscată, membre umflate, umflarea tiroidei, supraproducția mucusului.

Ce metode de tratament ați încercat înainte de intervenția dietetică?

La început, am consultat mai mulți medici de medicină convențională. Din păcate, răspunsul lor a fost întotdeauna că îmi oferă medicamente anti-anxietate sau antidepresive. Apoi, mi-au dat și mai multe medicamente pentru a contracara efectele secundare ale primului medicament! Au recomandat teste de sânge, teste de urină, teste de saliva, electrocardiograme … și totul a revenit „normal”, cu unele semne de oboseală suprarenală. Am continuat să schimb medicii, sperând că aș putea găsi în cele din urmă ceea ce mă deranja. În acel moment, am luat o mulțime de medicamente diferite, fără a fi mai bine.

Punctul de cotitură pentru mine a fost atunci când am început să lucrez cu un practician de medicină funcțională. Am decis să renunț la toate medicamentele și să mă apropii de vindecarea într-un mod mai natural și mai holistic. Nu știu dacă aș recomanda pe cineva să renunțe brusc la medicație, deoarece simptomele de întrerupere au fost intense și dureroase. Dar, cu ajutorul medicului holistic, a început vindecarea adevărată. Am efectuat teste ample pentru a evalua corect nivelurile hormonului tiroidian. Atunci am descoperit că aveam boala Hashimoto. Am început un regim de vindecare, inclusiv ajustări chiropractice, acupunctură, masaje, suplimente și terapie comportamentală pentru PTSD-ul meu.

Ce dieta(e) de vindecare ați ales ?

După prima mea criză de sănătate din 2009, medicul meu holistic m-a sfătuit să-mi curăț dieta și am mers fără gluten, crezând că ar fi de ajuns. Din păcate, sănătatea mea a continuat să se deterioreze și în 2012 am experimentat un al doilea set de probleme de sănătate sub formă de dureri severe la nivelul articulațiilor. Din nou, apariția simptomelor a fost bruscă și foarte intensă. Nu puteam merge mai mult pentru că durerea din glezna mea din dreapta jos era îngrozitoare. Am căutat online și am găsit dieta paleo și la scurt timp, protocolul autoimun (AIP). Am citit povestiri de la alte persoane care au avut succes cu inversarea boliilor autoimune, așa că am decis să încep dieta AIP în august 2012. Am mers pe ea de atunci.

Cât de repede ați văzut rezultatele? Majoritatea simptomelor mele s-au îmbunătățit aproape imediat, în special durerea articulară. Cu toate acestea, nu am experimentat legendarul „stimulare a energiei” pe care majoritatea oamenilor o raportează când încep dieta paleo. De fapt, am continuat să lupt pentru câteva luni cu oboseala și leneveala. În cele din urmă, mi-am recăpătat energia, dar procesul a fost lent. Am experimentat, de asemenea, o ameliorare extraordinară a anxietății în câteva zile de la începerea dietei AIP. Capul și creierul mi s-au curățat. Programul meu de somn a revenit la normal și am reușit să-mi opresc terapia comportamentală, pentru că nu mai aveam nevoie de ea.

Ce simptome ar mai rămâne?

Foarte puține și sunt în mare parte legate de auto-îngrijire. Încă mai am articulațiile sensibile, care sunt predispuse la răni când practic o activitate cu impact sporit, cum ar fi alergarea. Unele simptome se pot întoarce, dar într-o măsură mai mică, atunci când sistemul meu autoimun va fi declanșat de ceva și voi avea o erupție. Acest lucru se va întâmpla, de exemplu, dacă mă îmbolnăvesc, după un eveniment deosebit de stresant sau dacă mănânc din greșeală un aliment care îmi va provoca un răspuns autoimun (în timp ce mănânc la un restaurant, de exemplu). Cu toate acestea, sunt mult mai puțin intense decât înainte și au tendința de a dispărea mai repede.

Apreciez acest lucru faptul că AIP a diminuat cu succes inflamația sistemică din corpul meu, permițându-mi intestinului să se vindece și scăzând progresiv anticorpii care-mi atacau tiroida. Trebuie, de asemenea, să fiu deasupra relaxării, meditației și a somnului pentru a ține sub control anxietatea. Nu voi intra într-un atac de panică dacă voi sări peste o zi, dar fără o practică obișnuită a tehnicilor de relaxare a stresului, pot simți întărirea tensiunii. În ansamblu, simptomele mele s-au îmbunătățit cu 95%.

Ce alte zone ale sănătății s-au îmbunătățit simultan?

Atâta timp cât îmi amintesc, mă luptam să mențin o greutate sănătoasă. Întotdeauna pe partea grea, m-am luptat cu pofta de zahăr neîncetată, împingându-mă să iau gustări pe tot parcursul zilei cu zahăr. Ca urmare, am fost foarte conștienta de sine și de multe ori inconfortabilă în pielea mea. Am incercat mai multe diete după perioadele de sarcină, dar după o scurtă perioadă de timp, kg se întoarceau mereu. Lucrurile s-au schimbat complet cu dieta AIP! Când am început să mănânc alimente bogate în nutrienți, sănătoase, greutatea în plus a ieșit ușor și nu mai am de-a face cu pofta de zahăr. Digestia mea s-a îmbunătățit, de asemenea și nu mai sufer de balonare, gaz și constipația. Apoi, mai târziu, am observat că au dispărut și o serie de dureri, pe care le-am considerat normale. Vorbesc despre alergii sezoniere, sindrom premestrual și crampe menstruale, dureri de cap, coșuri și erupții cutanate, infecții frecvente ale sinusurilor, dureri de spate, dureri de gât etc.

Ce zone se simt imune la efectul dietei?

Nu există într-adevăr nici o zonă pe care să o simt că nu a fost mult îmbunătățită cu dieta AIP! Aș spune chiar că întreaga mea familie a beneficiat de protocolul autoimun !

Ce alte lucruri faci în afara dietei pentru a susține vindecarea?

Multe lucruri: relaxare/ meditații ghidate, exerciții moderate, suplimente, masaj, saună în infraroșu, somn abundent și o rutină de culcare care promovează ritmuri circadiene sănătoase. Toate acestea au fost importante pentru vindecarea mea

. Sunteți pe medicamente tiroidiene? Dacă da, a durat câteva încercări și erori pentru a găsi cea mai bună pentru dvs.?

Da, am început să iau NTD în 2011, 2 ani după ce am fost diagnosticată cu Hashimoto. Între 2009 și 2011, am încercat să mă adresez hipotiroidismului meu cu suplimente, modificări ale stilului de viață și fără gluten complet în dieta. În timp ce am încercat să „facem să funcționeze”, nu a fost suficient pentru o ameliorare și sănătatea mea generală se înrăutățea. Tiroida mea a fost pur și simplu prea avariată pentru a putea funcționa corect. Întotdeauna am fost împotriva medicamentelor și aveam dificultăți în acceptarea prescripției tiroidiene. Cu toate acestea, energia și bunăstarea s-au îmbunătățit rapid după ce am început să iau NTD. În timp ce medicamentele nu abordau cauza principală a bolii autoimune, m-a ajutat să funcționez mai bine și, cel mai probabil, am împiedicat alte simptome să se strecoare la mine.

Cât de strict ați fost pe protocolul dietetic? Orice „ieftin”?

De foarte mult timp, am fost foarte strictă cu dieta AIP. A fost ușor să rămân cu protocolul, deoarece simptomele mele erau încă proeminente și foarte vizibile. Când am început să mă simt mai bine și să mă simt din nou „normală”, mi-am relaxat puțin dieta. Am reintrodus mirodenii sub forma unor alimente comestibile cum ar fi în bacon, cârnați și muraturi. În timp ce producătorii nu dau niciodată o listă completă a condimentelor pe care le folosesc, de multe ori este piper și boia de ardei. De asemenea, am reintrodus în cantități mici ciocolata și cafeaua.

Intenționați să tineți această dietă pentru totdeauna sau sperați să vă reîntoarceți?

Intenția mea, în acest moment este să continui dieta AIP atâta timp cât pot. Mă simt atât de bine în protocolul autoimun că nu am nici o dorință de a mânca altfel. Nu intenționez să mă întorc la consumul de gluten și alimente prelucrate. Știu că mă va duce imediat la locul unde eram de la început. Cred că, în timp ce mă adăpostesc la dieta mea de bază, îmi voi permite câteva momente din când în când, cum ar fi o orez la un sushi sau un bun cappuccino manual.

Care au fost /sunt provocările pentru tine în a adera la această dieta?

Cea mai mare provocare a lipsei la această dietă sunt eu și motivația mea. În cazul meu, sănătatea mea a fost groaznică, am avut o mulțime de durere și am fost speriată. Am luat decizia că trebuie să mă îmbunătățesc pentru mine și pentru cei dragi. Când sunteți suficient de hotărât, puteți depăși obstacolele care vor apărea în protocolul autoimun. Iar cel mai bun mod de a rămâne focusat este de a fi pregătit! Fiți creativi și dezvoltați strategii pentru a avea întotdeauna hrană sigură și gata să mâncați. Nu vă puneți într-o poziție în care veți deveni atât de înfometați încât s-ar putea să fiți nevoiți să mâncați ceva care va provoca o inflamare autoimună.

Cine vă sprijină în călătoria voastră?

Mai întâi de toate, sunt foarte norocoasă că am găsit un practician de medicină funcțională cu care să lucrez. Este bine cunoscut că în condițiile autoimune a contribuit la călătoria mea de vindecare. El a fost acolo să mă ajute și să mă conducă când nu puteam să gândesc drept din cauza ceții creierului meu. Pe măsură ce devenisem mai puternică, am început să fac niște cercetări pe cont propriu și m-am implicat mai mult în tratamentul meu. De asemenea, familia mea a fost, și încă este, un sprijin imens. Soțul meu și cei 3 copii ai mei au văzut cât de bolnavă am fost. Au fost acolo cu mine la fiecare pas, m-au  sprijinit și doreau să meargă cu mine în dieta AIP. Deși nu sunt 100% AIP, mănâncă exact aceleași mese cu mine. Ei au propriile gustări și alimente, dar toată lumea se supune reguliilor „fără gluten și fără junk food în casă”!

Ce sfat le-ați da oamenilor cu afecțiuni autoimune care sunt gata să încerce vindecarea dietetică?

Mai întâi aș spune felicitări! V-ați hotărât să vă luați sănătatea în mâinile voastre și să decideți ce este bine sau rău pentru dumneavoastră! Puterea transformatoare și potențialul de vindecare al dietei AIP sunt enorme. Dar păstrarea unei boli autoimune este o luptă în fiecare moment. Nu există o zi liberă. E nevoie de curaj și hotărâre.

Ultimul meu gând se adresează comunității uimitoare de oameni care se luptă cu o boală autoimună la fel ca mine.

Reactivați-vă și conectați-vă cu ceilalți, indiferent dacă vă află într-un grup local din orașul dvs. sau online (Facebook, Instagram, Online, Forum).

Împărtășiți-vă succesul, eșecurile și atrageți-vă prieteniile pe care le dezvoltați.

Conectarea și împărtășirea cu alți războinici autoimuni a fost o sursă extraordinară de inspirație și motivație pentru mine!

Sursa: http://www.phoenixhelix.com/2015/05/30/sophies-story/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.