Perimenopauza și Tiroida

Perimenopauza. Oh, o urăsc.

Totul a început pentru mine la vârsta de 43 de ani, cu o schimbare majoră în perioada menstruală și apoi au apărut simptomele de pierdere majoră a părului și o îmbătrânire rapidă a pielii. Dozajul medicamentelor tiroidiene care m-au făcut să mă simt minunat nu mai erau eficiente. Găsirea noului meu „loc dulce” a durat câțiva ani dar, din fericire, astăzi la vârsta de 47 de ani mă simt din nou fantastic. Știu că mai sunt multe de făcut, deoarece perimenopauza poate dura între 5 până la 10 ani, ducând la Menopauză, și știu că lucrurile se vor schimba, pe măsură ce „cunoașterea este putere”. Voi lua taurul de coarne în fiecare toamnă și mă voi asigura că voi reveni tot mai bine din nou … și sper că același lucru se întâmplă și cu tine.

Hormonii tăi s-au modificat de când ai împlinit 40 de ani?

Peri-menopauza – perioada de 5-10 ani care duce la menopauză – un timp obișnuit de des pentru a fi diagnosticat cu o stare tiroidiană.

• De ce la perimenopauza?

• De ce la mai multe femei?

• Ce se poate face?

Peri-menopauza poate începe la sfârșitul anilor 30 sau începutul sau mijlocul anilor ’40. S-ar putea să observați că PMS este mai rău. Este posibil să aveți probleme între perioade. De-a lungul timpului, perioadele dvs. vor deveni probabil mai dramatice, cu perioade lipsă și perioade grele. Pot aparea și alte simptome, cum ar fi anxietatea, ceața creierului și creșterea în greutate. S-ar putea să vă gândiți, că „acestea sună ca simptomele tiroidei” și ați putea avea dreptate! Dar, înainte de a explora conexiunea tiroidiană, să acoperim ceea ce se întâmplă în mod normal în timpul perimenopauzei.

Ce este perimenopauza?

Perimenopauza este, pe scurt, opusul pubertății. La pubertate, ovarele se trezesc pentru a începe anii de reproducere. Creierul și ovarele dvs. încearcă să lucreze împreună pentru a coordona un ciclu lunar, iar adesea primii ani de reproducere sunt instabili hormonali. În perimenopauză, relația creier-ovare începe să se termine. Ovarele închid magazinul, dar creierul continuă să bată la ușă, încercând să le aducă din nou pe piață. Hormonul sexual care trebuie să crească suficient în prima jumătate a lunii este Estrogenul. Este produs de ovare, deoarece acestea cresc și ovulele. Dacă produceți suficient Estrogen și eliberați un ovul, veți ovula. Și dacă acest Ovul este sănătos și consistent, veți produce o cantitate bună de progesteron în a doua jumătate a ciclului. (Sacii de ovule sau corpul luteal produce progesteron după ovulație.)

Modul în care tiroida poate fi afectată în perimenopauză

Chiar daca Estrogenul și Progesteronul scad în perimenopauza, Progesteronul scade mai dramatic în acest stadiu. Aceasta duce la o afecțiune numită „dominanta Estrogenului”. Prea mult Estrogen poate împiedica hormonul tiroidian să ajungă acolo unde este necesar și poate împiedica transformarea acestuia în forma sa activă. Pentru unele femei, simptomele lor tiroidiene sunt pur și simplu un rezultat al acestei interferențe ridicate a estrogenului cu activitatea hormonului tiroidian.

Vom vorbi despre cum să abordăm dominația estrogenilor în scurt timp. Un alt lucru care afectează efectele estrogenice este sistemul imunitar, care este un jucator major în cauza numărul unu de hipotiroidism, boala tiroidiană a tiroiditei Hashimoto. Estrogenul este asociat cu stimularea ramurii TH2 a sistemului imunitar. TH2 este scurt pentru celulele T helper de tip 2, limfocite (celula imună). TH2 este parte a sistemului imunitar adaptiv, care atacă un atac specific împotriva agenților patogeni. Imunitatea adaptivă este, de obicei, un lucru bun, dar poate duce și la autoimunitate dacă activitatea antigenului este îndreptată spre ea însăși. Deoarece estrogenul este hormonul dominant al femeilor, aceasta explică de ce autoimunitatea și boala tiroidiană sunt mai frecvente la femei.

Pe măsură ce îmbătrânim, avem de asemenea imunitate scăzută și o tendință spre răspunsul TH2. Persoanele în vârstă au capacitatea scăzută de a obține imunizarea, dar niveluri mult mai mari de autoanticorpi circulanți (datorită lipsei efectoarelor naive), răspunsul afectat la infecțiile virale, risc crescut de infecții bacteriene și risc crescut de boală neoplazică și autoimună) Cu toate acestea, există speranță și acțiuni pe care le putem lua pentru a menține estrogenul sub control.

Ce facem?

1. Îmbunătățirea sănătății intestinelor

Dacă ați studiat tiroida, știți că sănătatea intestinală este esențială pentru a preveni un răspuns autoimun și pentru a transforma hormonul tiroidian în mod eficient. Știați că este important să clarificați dominanța estrogenului? Un mod în care intestinul ajută estrogenul să fie clar prin intermediul estrobolomei, „agregatul genelor bacteriene enterice ale caror produse sunt capabile să metabolizeze estrogenii”.

         Puteți fi prietenos cu intestinul dvs. evitând :

• Alimente modificate genetic (OMG) – acestea ucid bacteriile prietenoase

• Zaharuri – Aceste bacterii supărătoare de hrană

• Utilizarea inutilă a antibioticelor – Acest lucru ucide cu totul, dezechilibrul bacterian care duce adesea la trezirea acestuia

         Puteți fi prietenos cu intestinul dvs. prin includerea :

• Cantități mici de alimente fermentate cum ar fi varza murată sau kimchi

• O mare varietate de fibre din salata verde, condimente proaspete, fructe de padure, etc.

• O perioadă lungă de timp de la cină  până la micul dejun va permite bacteriilor intestinală să crească în pace

2. Creșteți Progesteronul

Progesteronul ajută la menținerea controlului estrogenului, așa că stimulează-l prin faptul că îi dă ingrediente corpului să facă hormoni.

• Uleiul de cânepă – Am fost foarte impresionată de modul în care 1 lingură de ulei de cânepă pe zi ajută la propriii mei hormoni perimenopauzați. Folosesc ulei organic de cânepă, presat la rece bio.

• Ulei de porumb – Acest ulei, de obicei sub formă de pilule, are acid linoleic gamma esențial pentru pielea netedă și sănătoasă și pentru echilibrul hormonal feminin. Prefer GLA 240 pentru sănătate.

• Maca – Această plantă adaptogenică rădăcinoasa ajută la creșterea producției de hormoni și poate beneficia de nivelurile de energie și sexuale. Pulbere de maca organică, gelatată pentru o biodisponibilitate sporită. Consumul de maca în stare brută a fost asociat cu disconfort digestiv, dar gelatinizarea face rădăcina mai ușor de digerat. Există controverse cu privire la problema potențială de ingerare a cantităților mari de goitrogen în formă brută pentru pacienții cu hipotiroidie.

3. Ajutați-vă sistemul imunitar

Dacă imunitatea este aberantă ar putea fi o problemă în cazul dvs., adăugați câteva componente care vă pot echilibra sistemul:

• Uleiul de pește – Uleiul de pește are un efect de echilibrare asupra sistemului imunitar și scade inflamația. Calitatea contează la uleiul de pește, deci cercetați pentru a găsi un brand bun. Preferabil organic.

Vitamina D – Deficitul de vitamina D se găsește la niveluri foarte ridicate la persoanele cu boală tiroidiană autoimună. Discutați cu medicul dvs despre testul de vitamina D și refacerea acestuia la un nivel de aproximativ 60-80 NG / DL prin suplimentarea de la soare sau suplimente cu vitamina D3.

• Dacă nu sunteți sigur dacă tiroidita Hashimoto este cauza hipotiroidismului, discutați cu medicul dvs. despre testarea acestor doi anticorpi tiroidieni – ATPO și anticorpi tiroglobulinici. De asemenea, puteți să comandați aceste teste la orice laborator pe cont propriu.

Scris de Bridgit Danner, LAc, FDNP

Sunt fiica unui ofițer de armată și ne-am mutat la fiecare câțiva ani, așa că mereu trebuia să mă încadrez la o nouă școală. Părinții mei se iubeau, dar nu era o comunicare deschisă în casa noastră. După cum a rezultat, am reușit să stau sub radar și să fiu o „fată bună”. Dar sinele meu adevărat și partea mea sensibilă, nu aveau un punct de ieșire și uneori trebuia să am o plimbare de o oră lungă pentru a lăsa totul afară. Această fată sensibilă și curajoasă din mine a fost eliberată, prin lupta pentru drepturile animalelor și cauzele de mediu chiar și de la o vârstă fragedă. Dragostea mea pentru natură și dorința de a servi justifica  intrarea în medicina naturală. Am avut o experiență uimitoare în Școala Medicală din China și am continuat cu o practică vibrantă de acupunctură privată. Apoi am deschis o clinică mare, cu multe cabinete și angajați. Nu am anticipat cantitatea de stres și m-a îngrijorat această responsabilitate. Între timp m-am ocupat de căsătorie și apoi, sarcină, 3 luni mai târziu. După ce sa născut fiul meu frumos, m-am prăbușit. Am fost copleșită, anxioasă și m-am trezit luptându-mă cu soțul meu. Încă o dată sufeream în tăcere. De-a lungul timpului, hormonii mei s-au normalizat, starea mea de spirit a fost mai bună și am reușit să las lumina să strălucească. Am ieșit din acel loc întunecat al depresiei postpartum, cu o dorință feroce de a sluji pe alte femei. Sunt acum fondatorul Salonului de colaborare pentru femei . Dar povestea mea nu s-a terminat acolo. La sfârșitul vârstei de 30, am început să arăt semne de dezechilibru hormonal feminin, din nou. În timp ce stresul emoțional era încă un factor, vârsta și o casă plină de mucegai erau acum la dispoziție. Ca femei, ne confruntăm cu provocări diferite pe măsura trecerii timpului. Provocările nu se termină, dar modul în care ne confruntăm cu ele se poate îmbunătăți enorm.

Sursa: https://hypothyroidmom.com/peri-menopause-and-your-thyroid/#more-12126

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇹🇩

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.