Mai multe despre Boala Hashimoto

Boala Hashimoto poate afecta calitatea vieții chiar și atunci când nivelul tiroidian este normal.

Ce este exact boala Hashimoto?

Boala Hashimoto este o boală autoimună care afectează glanda tiroidă. Este uneori cunoscută sub numele de tiroidită autoimună, sau tiroidita limfocitara cronica. În Hashimoto, anticorpii reacționează împotriva proteinelor din glanda tiroida, cauzând distrugerea treptata a glandei și făcând-o în imposibilitatea de a produce hormonii tiroidieni, de care organismul are nevoie. În bolile autoimune, sistemul imunitar se „descarcă” pe organele proprii, celule sau țesuturi care, din contra, acestea trebuiesc protejate. Cauzele multor boli autoimune nu sunt bine înțelese. În timp ce aproximativ 75% din bolile autoimune apar la femei, rămâne neclar de ce aceste condiții – inclusiv tiroidita Hashimoto – sunt predominante la femei. Sistemul imunitar este direcționat greșit și atacă glanda tiroida cu anticorpi care îi pot cauza glandei mărirea, atrofierea și/sau devine mai puțin capabilă să producă hormoni tiroidieni în timp.  

Diagnosticarea

Boala Hashimoto este de obicei diagnosticată prin examen clinic care demonstrează una sau mai multe dintre următoarele constatări:

• Extinderea tiroidei, cunoscută sub numele de gușă;

• Nivelurile ridicate de anticorpi împotriva tiroglobulinei (TG) și peroxidaza tiroidei (TPO), detectate prin analizele de sânge;

• Aspirația cu ac fin a tiroidei (de asemenea, cunoscut ca biopsie), unde prezintă limfocite și macrofage;

• O scanare radioactivă, ceea ce ar arăta absorbția difuză la glanda tiroida mărita;

• Cu ultrasunete, ceea ce ar arăta o glanda tiroidă mărită;

Cum pot să știu dacă am tiroidita Hashimoto? 

În plus față de un examen clinic, medicul va rula un test de sânge pentru anticorpi tiroidieni – în mod specific, anticorpii Peroxidază ai Tiroidei (TPO) – care pot ajuta la diagnosticarea bolii autoimune Hashimoto. Acest lucru va fi, de obicei realizat în asociere cu teste de sânge pentru a spune dacă organismul dvs. are cantitatea corectă de hormoni tiroidieni.

Simptomele

Dacă aveți boala Hashimoto, este posibil să NU aveți nici un simptom, mai ales în prima etapă, atunci când anticorpii tiroidieni cresc, dar alte niveluri ale tiroidei rămân în intervalul de referință. Mulți pacienți cu Hashimoto se confruntă cu extinderea tiroidei, cunoscută sub numele de gușă. Gușa poate varia de la o ușoară extindere, care ar putea să nu aibă nici un simptom, la o creștere substanțială în dimensiuni, care este simptomatic. Dacă aveți Hashimoto, mai ales cu o gușă mare, ați putea simți disconfort în zona gâtului. Eșarfele sau cravatele le puteți simți inconfortabile. Gâtul se poate simți umflat sau incomod la o dimensiune mai mare, chiar și inflamat. Mai puțin frecvent, înghițirea sau chiar respirația poate deveni dificilă în cazul în care o gușă blochează traheea sau esofagul. Hashimoto implică în mod tipic o distrugere lentă, dar constantă a glandei care duce în cele din urmă, în incapacitatea tiroidei de a produce suficient hormon tiroidian, condiție cunoscută sub numele de hipotiroidism. De-a lungul drumului, cu toate acestea, pot exista perioade în care tiroida poate reveni înapoi la viață, chiar cauzând  hipertiroidism temporar, sau hipotiroidism. Acest lucru, înainte și înapoi între hipotiroidism temporar și hipertiroidism este caracteristică bolii Hashimoto. Astfel, de exemplu, perioadele de anxietate, insomnie, diaree, pierdere în greutate pot fi urmate de perioade de depresie, oboseală, constipație, creștere în greutate, crampe musculare, probleme menstruale, infertilitate, avort spontan, dureri musculare și articulare.

Este tiroidita Hashimoto ereditară?

În timp ce bolile autoimune nu sunt moștenite în mod direct, există dovezi cu tendința de a dezvolta o condiție autoimună ce are o componentă genetică. Cercetările arată că rudele de gradul I – cum ar fi părinți, copii si frații – a celor cu o boală autoimună au un risc mai crescut de a dezvolta ei înșiși boli autoimune. 

Poate tiroidita Hashimoto să fie prevenită? 

Nu există factori cunoscuți care pot preveni definitiv tiroidita Hashimoto. Există factori, cu toate acestea, cum ar fi fumatul, stresul, expunerea la radiații, precum și ai altor factori de risc tiroidian ce ar putea fi eliminați pentru a reduce la minimum riscul de boala Hashimoto sau progresia Hashimoto la hipotiroidism.

Care este tratamentul pentru tiroidita Hashimoto? 

Punctul de vedere medical convențional nu oferă nici un tratament specific pentru tiroidita Hashimoto, cu excepția cazului în care este însoțit de anomalii la alte nivelurile sanguine tiroidiene, cum ar fi TSH. Excepția este că unii endocrinologi cred că tratarea anticorpilor tiroidieni, chiar și atunci când alte niveluri sunt normale, pot ajuta la prevenirea creșteri nivelurilor de anticorpi sau a progresiei către hipotiroidism cu semnificație clinică. Cei mai mulți medici convenționali vor, cu toate acestea, să  ofere doar un tratament dacă aveți hipotiroidism confirmat prin teste de sânge și nu doar dovezi de tiroidita Hashimoto.

 Punctul de vedere integrator și funcțional a tiroiditei Hashimoto se uită la unele dintre cele ce declanșează disfuncții ale sistemului imunitar, deficiente nutriționale, precum și alți factori care pot cauza sau conduce la boala Hashimoto. Acestea includ:

• sensibilitate la gluten si boala celiaca

• deficit sau exces de Iod

• inflamație și intestin permeabil

Unele dintre tratamentele medicinei integratoare și funcționale pentru tiroidita Hashimomto includ o dieta fără gluten, suplimentarea cu Iod (sau eliminarea lui), modificări dietetice, doze mici de naltrexonă (LDN) și transplanturi de celule stem . Hipotiroidia care rezultă din Hashimoto este tratabilă cu medicamente substituție cu hormoni tiroidieni, inclusiv levotiroxina (synthroid, Levoxyl, Tirosint, Unithroid) și tiroida naturală deshidratată (NDT) cum ar fi NatureThroid, Thyroid S sau Armour. Aceste medicamente, în cele mai multe cazuri, trebuie să fie luate pentru tot restul vieții. Este posibil să lucrați cu medicul dvs. tot timpul, pentru a găsi cel mai bun medicament de tiroida și doza cea mai eficientă. 

Ce s-ar întâmpla fără tratament în tiroidita Hashimoto? 

Dacă este lăsată netratata, tiroidita Hashimoto poate provoca complicații ulterioare, inclusiv modificări ale ciclurilor menstruale, prevenirea ovulației, un risc crescut de avort, progresia la hipotiroidism cu semnificație clinică și este asociată cu un risc ușor crescut de cancer tiroidian. 

Hashimoto vs Hipotiroidism: Care este diferența ?

Această întrebare apare în mod frecvent și poate fi confuză pentru pacienții cu glanda tiroida, chiar și pentru cei mai vechi. Hai să clarificăm diferența principală: Hashimoto este o boală ; hipotiroidismul este o condiție. Hipotiroidia este cauzată cel mai frecvent de boala Hashimoto, dar cei doi termeni nu sunt interschimbabili.

Efectele Seleniului asupra tiroiditei Hashimoto

În domeniul nutriției, într-un număr de studii de cercetare descoperiri promițătoare au indicat valoarea Seleniului mineral în combaterea bolilor tiroidiene autoimune. Unele studii au aratat că suplimentarea cu seleniu în condiții de siguranță de 200 mcg pe zi poate scădea nivelurile crescute de anticorp tiroidian la normal, sau de a le reduce în mod semnificativ, prin urmare, ar contracara dezvoltarea bolilor autoimune tiroidiene complet. În cele din urma, cu toate acestea, atacul autoimun asupra tiroidei face glanda lentă mai puțin capabilă să funcționeze și în cele din urmă, tiroida devine hipoactivă. Atunci când hipotiroidismul în sine poate fi masurat prin teste de sânge, mulți practicanți vor diagnostica și trata pacientul cu medicamente cu substituție cu hormoni tiroidieni.

Ce aveți nevoie să știți ?

-Tratarea Hashimoto când TSH este Normal- Noul studiu publicat într-o revista de endocrinologie „Tiroide” a arătat că tiroidita Hashimoto, o boală autoimună și cea mai frecventă cauza de hipotiroidism – mai ales în Statele Unite, are un efect asupra calității vieții. În mod specific, studiul a constatat că, chiar și atunci când nivelurile tiroidiene sunt „normale”, tiroidita Hashimoto poate crește simptomele si  reduce calitatea vieții. În cadrul studiului, cercetătorii au raportat că în rândul femeilor cu același nivel hormonal de stimulare a tiroidei TSH, care au avut niveluri mai ridicate de anticorpi antitiroidieni au avut o rată substanțial mai mare de simptome. Articolul a concluzionat că hipotiroidismul este doar un factor care contribuie la apariția simptomelor de tiroidita Hashimoto.

Charles H. Emerson, MD, redactor-șef al revistei de endocrinologie „Tiroide”, a spus:. „Acest studiu ridică probleme clinice importante. Deși autorii nu au studiat tratamentul hormonal tiroidian pentru tiroidita Hashimoto, ridică posibilitatea ca dozele optime ale hormonului tiroidian nu vor ameliora complet toate simptomele, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele și pentru a determina dacă pacienții cu hipotiroidism, datorită tiroiditei Hashimoto încă mai au simptome reziduale în ciuda obținerii unui răspuns biochimic ideal în terapia de substituție cu hormoni tiroidieni”. Interesant, a fost că timp de 10 ani de la publicarea din martie 2001  aceeași revista „Tiroide”, a publicat un studiu german care a constatat că utilizarea tratamentelor cu hormoni tiroidieni pentru cazurile de tiroidita autoimună Hashimoto în cazul în care TSH nu a fost încă ridicat (adică eutiroidie) dincolo de limitele normale ar putea reduce incidența și gradul de progresie a bolii autoimune. Acești cercetători au ajuns la concluzia că tratamentul preventiv al razei normale de TSH la pacienții cu boala Hashimoto au redus diferiți markeri ai tiroiditei autoimune și a speculat că un astfel de tratament ar putea fi chiar posibilitatea de a opri progresia bolii Hashimoto, sau poate chiar a preveni dezvoltarea hipotiroidismului.

Nivelul de jos? La un moment dat, avem nevoie de comunitatea medicală să recunoască faptul ca Hashimoto – chiar și atunci când nivelurile tiroidiene se încadrează în așa – numita gamă „normală”, poate provoca simptome.

Surse:

Ott, Johannes et. Al. „Tiroidita Hashimoto afectează calitatea vieții Fără legătură cu Hipotiroidismul : Un caz de control prospectiv la femei care Tiroidectomia pentru benigna gusa.” Tiroidă , 2011; 21 (2): 161 DOI: 10.1089 / thy.2010.0191

Padberg S, et. Al. . „Un an de tratament profilactic al pacienților tiroidita Hashimoto eutiroide cu levotiroxina: există un beneficiu?” Glanda tiroida. 2001 Mar; 11 (3): 249-55.

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.