Hipotiroidismul și riscul de Diabet tip 2

Persoanele cu prediabet și funcția tiroidiană scăzută sunt de două ori mai susceptibile de a progresa până la diabet zaharat de tip 2 în comparație cu cele cu niveluri normale de hormoni tiroidieni într-un nou studiu publicat în 30 septembrie în revista „BMC Medicine”.

Diabetul de tip 2 și Hipoglicemia

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus din Țările de Jos/ Olanda au analizat 8.492 de adulți, cu vârste între 54 și 74 de ani, timp de aproape opt ani. La început, 1.338 au avut prediabet și 7.114 au avut niveluri normale de zahăr în sânge. După 7 ani, 798 au dezvoltat diabet de tip 2. În general, funcția tiroidiană scăzută – chiar și în interval normal scăzut – a crescut riscul de diabet zaharat cu 13%. Dar, printre cei cu prediabet, riscul de a progresa la diabet zaharat tip 2 a variat de la 15% pentru cei cu funcție tiroidiană normală până la 35% pentru cei cu semne de scădere a funcției.

Chiar și funcționarea tiroidiană „normal scăzută” a crescut riscul. Este primul studiu amplu care urmărește funcția tiroidiană scăzută și riscul de diabet zaharat. Nu există alte studii care să abordeze relația dintre diabetul zaharat și funcția tiroidiană în gama Eutirod sau la persoanele cu prediabet, notează cercetătorii.

Autor al studiului, Layal Chaker, MD un cercetător cu un curriculum la Harvard TH Chan Școala de Sănătate Publică și un coleg de cercetare în cadrul Departamentului de Endocrinologie și Epidemiologie la Centrul Medical Erasmus au spus pentru EndocrineWeb că este prea devreme pentru a recomanda testele de screening tiroidian pentru persoanele cu prediabet. Și în timp ce tratarea Hipotiroidismului poate ajuta persoanele cu tip 2 să controleze zahărul din sânge, nu se știe dacă tratamentul ar putea preveni sau întârzia.

Descoperirile noastre sugerează ca screening-ul la persoanele cu prediabet ar putea fi luate în considerare pentru cercetări suplimentare, a spus dr. Chaker. Există multe moduri în care nivelul scăzut de hormoni tiroidieni poate crește riscul de diabet zaharat, a spus el. „În primul rând, hormonii tiroidieni sunt cruciali pentru metabolismul și energia organismului nostru. Nivelurile scăzute ale hormonului tiroidian sunt asociate cu un indice de masă corporală mai mare, care, la rândul său, este un factor de risc pentru diabet. „

Dar se pare că există o legătură mai profundă. Atunci cand ne raportam la [BMI] în analizele noastre vom vedea încă o asociere de niveluri de hormoni tiroidieni cu riscul de diabet zaharat, în special la persoanele cu niveluri de glucoza în intervalul prediabetic, spune el. Hormonul tiroidian este de asemenea implicat direct în controlul secreției de insulină și al homeostaziei glucozei. Hipotiroidismul este asociat cu scăderea sensibilității la insulină și toleranța la glucoză și tratamentul hipotiroidismului a demonstrat că îmbunătățește aceste efecte. Mecanismul exact sau mecanismele implicate în asociere trebuie să fie investigate. ”

Participanților la studiu, în curs de desfășurare în Rotterdam, li s-a urmărit dezvoltarea de boli legate de vârstă. Statutul tiroidian al voluntarilor a fost deja verificat prin măsurarea nivelurilor hormonului stimulator tiroidian (TSH) și tiroxinei (T4). TSH crescut și T4 redus indică scăderea funcției tiroidiene. Dacă viitoarele cercetări confirma o conexiune, viitorii oameni cu prediabet și funcția tiroidiană scăzută ar putea fi încurajați să adopte schimbari ale stilului de viață pentru a preveni prediabetele sau chiar să înceapă tratamentul diabetului zaharat sau tratamentul tiroidian mai devreme, spun cercetătorii.

Endocrinologul Larry A. Distiller, FCP (SA), FRCP, FACE, de la Centrul pentru Diabet și Endocrinologie din Africa de Sud, care a studiat ratele de hipotiroidism la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, este de acord că nu există suficiente dovezi care să sugereze screening-ul tiroidian pentru persoanele cu prediabet. Screening-ul de rutina pentru hipotiroidism la cei cu diabet sau prediabet este controversat.

Dr. Distiller a spus pentru EndocrineWeb. „Unele linii directoare recomandă screening-ul de rutină, dar majoritatea nu. Atât hipotiroidismul cât și diabetul zaharat sunt condiții obișnuite și lucrurile obișnuite apar în mod obișnuit, așa că este dificil să se presupună că unul duce la celălalt. „Dr. Distiller a adăugat că nu există nici o dovadă că tratarea hipotiroidismului ar impiedica prediabetul să progreseze cu timpul.

Sursa: https://www.endocrineweb.com/news/diabetes/55372-low-thyroid-hormone-raises-risk-type-2-diabetes

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.