Hipotiroidism& Hashimoto

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, poziționată în partea din față a gâtului. Produce hormoni care promovează utilizarea oxigenului în celule și reglează procesele vitale în fiecare parte a corpului.

Hormonii tiroidieni au un impact major asupra producției de căldură, creștere, consum de energie și fertilitate.

Hipotiroidismul (sau mixedemul) este o afecțiune în care organismul nu are suficient hormon tiroidian. Există mai multe motive posibile pentru care acest lucru se poate declanșa – nici unul dintre ele nu este bun. Se estimează că până la 13 milioane de americani au o tulburare tiroidiană, dar până la opt milioane pot fii nediagnosticați. Persoanele care suferă de hipotiroidism, din orice cauză, se confruntă cu o variație de simptome, inclusiv oboseală, slăbiciune, creștere în greutate, căderea părului, intoleranță la frig și constipație. Fiecare individ va avea oricare din aceste simptome și acestea vor varia în funcție de gravitatea deficienței hormonului tiroidian și de durata bolii. Majoritatea vor avea o combinație a mai multor din aceste simptome. Unii pacienți cu hipotiroidism nu au nici un simptom, sau sunt subtile și merg neobservate până când sunt diagnosticate medical.

Tiroida- termostatul organismului Tiroida produce doi hormoni cheie, tiroxina (T4) și L-triiodotironina (T3). Iodul, utilizat în fabricarea acestor hormoni, este extras din sânge și prins de tiroidă, unde se depozitează 80% din cantitatea din organism. Tiroida produce în principal tiroxina (T4), care, la rândul său, este convertit în T3, forma activă. Aproximativ 20% din T3 se formează în glanda tiroidă. Majoritatea este fabricată din circulația tiroxinei în țesuturile din afara tiroidei. Procesul de captare a iodului și producția de hormoni sunt reglate direct de hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), care este secretat de glanda pituitară. Orice anomalie în acest sistem complicat de glande, sinteza și producție de hormoni pot avea consecințe importante. Hipotiroidismul este mai frecvent decât credeți. Peste cinci milioane de americani au această condiție larg răspândită. Disfuncția tiroidiană ușoară apare de la 4% la 17% dintre femei și la 2% la 7% dintre bărbați. Riscul crește odată cu vârsta. Persoanele în vârstă sunt cele mai susceptibile la hipotiroidism, dar poate afecta persoanele de toate vârstele.

Hipotiroidismul este asociat cu risc crescut de ateroscleroză și boli de inimă. Probabil acest risc mai mare se datorează faptului că nivelurile ridicate de lipoproteine ​​cu densitate scăzută (LDL) apare adesea la persoanele cu hipotiroidism. Chiar și în cazul hipotiroidismului subclinic, nivelurile de LDL pot fi ridicate. Hipotiroidismul netratat poate provoca, în timp, tulburări psihice și comportamentale, inclusiv depresie și, eventual, poate provoca demență. Desigur, îndepărtarea chirurgicală a tuturor sau a unei părți a glandei tiroide va produce hipotiroidism. Acestea fiind spuse, hipotiroidul non-chirurgical este în principal un rezultat al inflamației anterioară sau continuă a glandei tiroide, care lasă un procent mare din celulele tiroidei deteriorate și incapabile de a produce hormoni. Cel mai frecvent motiv pentru acest eșec al glandei tiroide este numit tiroidita autoimună sau tiroidita Hashimoto, inflamația tiroidiană cauzată de propriul sistem imunitar al pacientului. Există și alte câteva cauze rare de hipotiroidism. Apare la o glandă tiroidă complet normală care nu produce suficient hormon de către glanda pituitară. Atunci când hipofiza nu produce suficient hormon de stimulare a tiroidei (TSH), tiroida nu primește „semnal” de a face hormon.

Tiroidita Hashimoto Această inflamație cronică înceată a glandei tiroide duce frecvent la hipotiroidism. Este numită după Hakaru Hashimoto, medicul japonez care a descris-o pentru prima dată în 1912.

Hashimoto poate fi, de asemenea, numită:

– Tiroidită autoimună 

– Tiroidită Limfocitară cronică

– Gușă – Limfedenoid Lymphomatosa Struma

Cauza care stă la baza tiroiditei Hashimoto este o reacție autoimună la proteinele din tiroidă. Experții nu înțeleg de ce sistemul imunitar începe să rănească tiroida. O teorie sugerează că un virus infectant sau o bacterie cu o proteină asemănătoare a proteinei ​​tiroidiene ar putea declanșa răspunsul. Pacienții cu tiroidită Hashimoto au de obicei autoanticorpi împotriva mai multor proteine ​​tiroidiene diferite. Acești anticorpi tiroidieni sunt prezenți la 95% din pacienții cu tiroidită Hashimoto. Servesc ca un „marker” util pentru diagnosticare fără o biopsie tiroidiană sau chirurgie. Există dovezi pentru o predispoziție genetică pentru tiroidita Hashimoto.

Persoanele cu boală tiroidă autoimună au de obicei și alte tulburări autoimune. Un istoric familial de boală tiroidiană nu este ceva neobișnuit. Bărbații și femeile de orice vârstă pot dezvolta aceasta boală, dar cel mai frecvent se găsește la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. La această vârstă, proporția femeilor care suferă față de bărbați este de 50:1. Estimările prevalenței bolii Hashimoto variază foarte mult, de la 1 la 10.000 de persoane, la aproximativ 5% din adulți. Unii experți indică faptul că până la 10% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani au o anumită indicație a acestei afecțiuni.

În boala Hashimoto, glanda tiroidă este întotdeauna mărită. În unele cazuri, o singură latură este suficient de mare pentru a se simți. În cursul acestei tulburări inflamatorii, celulele tiroidiene devin ineficiente la transformarea iodului în hormonul tiroidian, iar glanda „compensează” prin mărire. Absorbția de iod poate fi paradoxal ridicată, în timp ce pacientul este hipotiroid. Glanda menține capacitatea de a prelua iodul, în timp ce își pierde capacitatea de a produce hormon tiroidian. Pe măsură ce starea progresează, TSH crește, deoarece hipofiza încearcă să inducă tiroidei să producă mai mult hormon, dar tiroxina scade din moment ce tiroida nu o poate sintetiza. Rezultatul net este că pacientul devine hipotiroid. Debutul bolii este adesea lent și uneori nu este detectat. Progresul bolii poate apărea pe o perioadă scurtă de timp (câteva săptămâni) sau câțiva ani. Aproximativ 25% din pacienții Hashimoto dezvoltă anemie pernicioasă, diabet, insuficiență suprarenală sau alte afecțiuni autoimune. Din punct de vedere medical, tratamentul este de a începe înlocuirea hormonului tiroidian, prevenirea sau corectarea hipotiroidismului. Aceasta menține în general glanda din ce în ce mai mare și, în cele mai multe cazuri, glanda tiroidă va scădea apoi în dimensiune. Anticorpii tiroidieni pot rămâne în sânge ani de zile după ce pacientul se află pe înlocuirea hormonului tiroidian.

Strategie pe bază de plante

Strategia dvs. de tratament va consta în tonifierea sistemului endocrin cu stimulare lentă, rezistența pe termen lung a plantelor tonice, reduce inflamația în general, sprijină funcția imună și, prin urmare, reduce răspunsul hiperimun utilizând amfoterice imune și promovarea producției de tiroxină pe bază de întreținere.

Tratamentul

Iodul este materia primă a hormonului tiroidian, astfel încât în dietele cu deficit de iod pot favoriza hipotiroidia. În întreaga lume, aproximativ 200 de milioane de oameni suferă de insuficiență de iod, dar această stare este aproape nemaiauzit în țările dezvoltate, unde iodul a fost adăugat la sare. Excesul de iod, însă, tinde să suprime producția de hormoni tiroidieni. La persoanele cu anticorpi tiroidieni, dar fără simptome autoimune, o creștere a iodului poate provoca simptome. În mod sugestiv, țările cu cel mai mare aport de iod, inclusiv SUA și Japonia, au cea mai mare prevalență a tiroiditei autoimune cronice. Când oamenii din țările cu diete în deficit de iod sunt supuși unor suplimente de iod, crește rata bolii Hashimoto.

Abordări imune

Când aveți de-a face cu o boală autoimună, cum ar fi tiroidita Hashimoto, vă puteți întreba dacă este o idee bună să „stimulați” sistemul imunitar. La urma urmei, o afecțiune autoimună reprezintă o reacție excesivă a sistemului imunitar la propriile celule, așa că cine ar dori să dea sistemului imunitar mai multă muniție? Dar, desigur, nu este atât de simplu. Cu boala autoimună, este deja evident că nu avem un sistem imunitar care să funcționeze corect. Oamenii presupun uneori în mod eronat că, deoarece mecanismul imunitar intră în „overdrive” cu o tulburare autoimună, că au un sistem imunitar funcțional – dar suprasolicitat. Mai mult, boala autoimuna în sine este un semn ca sistemul imunitar este deja disfuncțional.

Pacienții cu boală tiroidiană autoimună sunt frecvent mai sensibili la infecție, mai multe răceli și gripă, le captează mai ușor și recuperarea este mai lungă. Toate acestea indică faptul că sistemul imunitar nu funcționează optim. Organismul are un număr de mecanisme care acționează ca linia de front împotriva antigienilor. Acestea includ diferite tipuri de celule albe din sânge, care pot ataca antigeni atunci când sunt detectați. În unele cazuri, răspunsul este inflamația. Când inhalezi un virus, răspunsul organismului îți inflamează pasajele nazale. În mod evident, plantele antiinflamatoare ar trebui să fie benefice în această tulburare și, de fapt, sunt. De asemenea, dezvoltăm imunitate „dobândită” sau „adaptivă”, atunci când organismul este expus în mod repetat la diferiți antigeni. Limfocitele dezvoltă de obicei capacitatea de a face diferența între țesuturile proprii ale organismului, față de antigeni. În tiroidita autoimună, sistemul imunitar decide că un țesut normal, ca tiroida, este un antigen și pune sistemul imunitar în acțiune pentru a o distruge. Deci, este important să faci cât mai mult posibil pentru a ajuta sistemul imunitar să funcționeze cât se poate de bine. Cred că aceste sugestii sunt „facilitatori imuni”. Cu siguranță lucrează în practică.

Baicale rădăcinoase (Scutellaria Baicalensis)Rădăcina chineză tipică de capră este o  plantă bogată în bioflavone, care inhibă histamina și leucotrienele și sunt antioxidanți puternici. Această plantă amară și rece are proprietăți antiinflamatorii comparabile cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, fără a arăta efecte adverse. Planta este un puternic antioxidant. Doza este de 7-10 grame pe zi, în capsule.

Rădăcina Astragalus (Astragalus Membranaceus)-O plantă dulce, ușor caldă, astragalus este un tonic minor de bază în medicina chineză. În ultima vreme a devenit cunoscut ca un stimulent superior imunitar.

Guduchi (Tinospora Cordifolia)-  Uneori numită „chinină indiană”, această iarbă amară, astringentă, fierbinte tratează gripa și febra. Este antibacterian și este utilizat pe scară largă ca un remediu antimicrobian general în Asia. Utilizați 4-5 grame pe zi în capsule.

-Abordări de echilibrare a tiroidei Hipotiroidul răspunde foarte lent la terapiile naturale. Este foarte puțin probabil să crească nivelul tiroxinei din sânge înainte de 1-2 luni. Așteptați un an pentru o recuperare completă și o tranziție la protocolul de întreținere. Așteptați o recuperare pe termen lung foarte satisfăcătoare, cu respectarea consecventă. Trei plante se află pe lista tonicelor tiroidiene. Aceste plante sunt toate cu acțiune lentă, iar oricare dintre ele ar putea funcționa la fel de bine ca și altele. Alegeți între ele în funcție de indicațiile detaliate ale cazurilor.

Saw Palmetto Berry (Serenoa Repens)-  Această plantă bine cunoscută, folosită acum în principal în alte scopuri, este un balancer general și gură de hrănire. Deși nu s-a folosit prea mult în acest scop, mi se pare destul de eficienta. Medicii din secolul al XIX-lea au folosit în mod obișnuit boabe de palmetto pentru anorexie, epuizare sexuală și generală, bronșită cronică, complicații astmatice, libidou redus, infertilitate, cistită cronică și subacută și afecțiuni pulmonare.

El Shou Wu (fo-ti) Root (Polygonum Multiflorum)-  Un tonic chinezesc, el shou wu este foarte potrivit pentru tonifierea tiroidei. Planta, deseori numită fo-ti, este nativa din China, unde continuă să fie cultivată pe scară largă. Odată ce a fost fiartă într-un lichid special de fasole neagră, este considerata un medicament superior în conformitate cu medicina tradițional chineză. Denumirea comună chineză, heshou-wu, este de la numele unui cunoscut medic din plante, a cărui infertilitate se presupune că a fost vindecată de plantele medicinale. În plus, viața sa lungă a fost creditată la proprietățile tonice ale acestei plante. Medicina tradițională chineză folosește fo-ti pentru a trata îmbătrânirea prematură, slăbiciunea, deversările vaginale, numeroase boli infecțioase, angină pectorală, pierderea prematură a părului și impotența. Un studiu pe animale din 2000 a demonstrat că he-shou-wu este un protector puternic al deteriorării oxidării inimii. Constituenții activi ai lui he-shouwu nu trebuie încă să fie determinați. Întreaga rădăcină s-a dovedit a reduce nivelul de colesterol, în funcție de cercetarea pe animale și oamenii, precum și de a reduce ateroscleroza. Alte cercetări au investigat rolul acestei plante în ceea ce privește funcția imunitară puternică, formarea de globule roșii și acțiunea antibacteriană. Rădăcinile au o acțiune laxativ ușoară.

Eleuthero Root (Eleuthrococcus Senticosus)-  Această plantă este originalul „adaptogen”. Se folosește în herbalismul chinez ca constructor pe termen lung.

Mai multe plante merită menționate. Fiecare dintre acestea poate avea loc într-un protocol hipotiroidic.

Prăjitură de scoarță de cenușă (Xanthoxylum Americanum) -Mulți inventatori de plante occidentale consideră că coaja cenușii este una dintre cele mai bune tonice, stimulente circulatorii alternative din America de Nord. Prăjitura de cenușă scoică are un beneficiu general pentru funcția tiroidiană pe termen lung.

Rădăcina de Cohosh Negru (Cimicifuga Racemosa) -Cunoscută în majoritatea acestor zile pentru tratarea bufeurilor, cohoshul negru întărește sistemul endocrin și are acțiune antiinflamatoare.

Gotu Kola Leaf (Centella Asiatica)- Această plantă tonică clasică din Ayurveda are un beneficiu general pentru vindecarea tiroidei.

Willow Bark (Salix Alba și alte specii)-  Willow este un remediu tradițional pentru dureri, care încă își păstrează reputația. Willow conține salicină și alte salicilate înrudite, care sunt precursorii din plante ale aspirinei. Salicilații, cum ar fi cei din salcie, scad durerea, febra mai mică și diminuează inflamația. Potrivit Farmacopeei Americane pe bază de plante, „în terapia moderna pe bază de plante, salcia este folosită predominant ca un antiinflamator pentru ameliorarea simptomatică a artritei gute și ca analgezic pentru dureri ușoare nevralgice, dureri de dinți și dureri de cap”. Aspirina taie sângele, dar scoarța de salcie nu o face, deci nu-l utilizați pentru boala de inimă. Pe de altă parte, nu va provoca problemele de sângerare comune cu aspirina. Pacienții nu experimentează tulburările digestive tipice ale aspirinei atunci când se utilizează salcie. Nu există avertismente speciale pentru utilizarea salciei. Utilizați un ceai preparat cu o greutate uscată de până la 1 oz de plante brute pe zi, un extract care conține 240mg salicină total pe zi sau echivalentul în pulbere brută încapsulată. Willow poate fi folosit atâta timp cât este necesar.

Ashwaganda Root (Withania Somniferum)- Acest tonic ayurvedic este un echilibru general pentru sistemul glandular. S-a demonstrat că Ashwaganda crește hormonul tiroidian în experimentele pe animalele.

Guggul Gum (Commiphora Mukul)-  Această plantă de încălzire devine renumită pentru scăderea colesterolului. Deși mecanismul de acțiune rămâne obscur, cercetările recente indică faptul că guggul stimulează funcția hormonului tiroidian. Deseori, pacientul va prezenta deja un hormon tiroidian suplimentar (sintetic sau natural). Aceasta poate fi o evoluție bună, deoarece persoana se simte adesea rapid mai bine și cumpără timp pentru stabilizarea tratamentului pe bază de plante, care este mai lent. Odată ce starea este echilibrată, se poate reduce treptat din hormonul tiroidian, cu avizul medicului, în timp ce se monitorizează nivelul hormonilor din sânge și se urmărește reapariția simptomelor.

Programul hipotiroidic: pe termen scurt (prezentare la 2 luni) Formula combinație de scoarță de cenușă, rădăcină de cohosh negru, semințe de palmatto, guarana. Pentru a stabili un confort simplist – tratamentul simptomatic al oboselii și al creșterii în greutate. Începe să crească producția endogenă de tiroxină. 2.000- 5.000mg total, pe zi. Ușor treptat în faza următoare atunci când confortul este stabilit prin reducerea dozei în timp ce crește doza de următorul remediu.

Pe termen mediu (de la 2 luni la 4-6 luni) Combinație de frunze de guta, pădure din lemn de palmă, frunze europene, fructe de pădure mai în vârstă, coajă de salcie. Continuați să echilibrați tratamentul țesutului tiroidian și al funcției. Se așteaptă să se vadă un anumit răspuns în sânge. Nivelurile de tiroxină 2,000- 5,000 mg total pe zi. Trece ușor treptat în faza următoare atunci când confortul este stabilit prin reducerea dozei în timp ce crește doza din următorul remediu.

Întreținere (6 luni până la 12 luni) Pentru reconstrucția pe termen lung a țesutului tiroidian, treceți la un protocol de întreținere de bază compus din una sau mai multe dintre următoarele, pe baza indicațiilor clinice: (Aceste trei plante tonice cu acțiune lentă sunt, în esență, alegeri alternative. Ajustați așa cum este indicat clinic.)

1. Saw Palmetto Berry (Serenoa repens) gland generală țesut- beneficiu restaurativa general (experiența clinică) 1- 4 grame per zi- doza lent titreaza, pe baza răspunsului clinic

2. Eleuthero Root (Eleuthrococcus senticosus) glandă generală țesut-beneficiu restaurativ general (experiență clinică) :1-4 grame pe zi-titrează încet, pe baza răspunsului clinic

3. Ho Shou Wu (fo-ti) rădăcină (Polygonum Multiflorum) Glandă generală benefică- restaurare tisulară generală (experiență clinică) 1-4 grame per zi-titruți doza încet, pe baza răspunsului clinic

Alte suplimente alimentare de care puteti beneficia in hipotiroidism includ complexul de vitamina A și B. Deoarece hormonul tiroidian este produs din tirozină, acest aminoacid poate fi de ajutor. Includeți alimente terapeutice în dietă. Concentrați-vă pe ceapă, usturoi și ghimbir. Ceaiurile , cum ar fi salvie, cimbru și frunze de căpșuni, pot fi adăugate. Există dovezi recente potrivit cărora alimentele din familia cruciferelor  pot întârzia funcția tiroidiană. Deși semnificația acestui lucru nu este pe deplin înțeleasă, este mai bine să fii prudent si sa nu le folosesti in forma cruda, doar gatite.Soia este de eliminat.

Simptomele hipotiroidismului

– Oboseală

– Slăbiciune

– Creștere în greutate 

– Pierderea în greutate 

– Păr gros și uscat

– Piele uscată și palidă 

– Pierderea părului

– Intoleranță rece

– Crampe musculare și dureri musculare frecvente

– Constipație

– Depresie

– Iritabilitate

– Pierderea memoriei

– Cicluri menstruale anormale

– Scăderea libidoului 

Sursa: http://www.encognitive.com/node/5459

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.