HASHIMOTO – riscuri inainte si dupa nastere

Tiroidita cronică (Hashimoto) este o afecțiune autoimună care afectează inclusiv femeile aflate la vârsta reproductivă.

Boala este caracterizată de prezența unui titru crescut de anticorpi îndreptați împotriva glandei tiroide, care determină, în timp, distrugerea progresivă a țesutului tiroidian și instalarea hipotiroidiei. Chiar dacă screening-ul prin determinarea valorii TSH nu este o regulă, el este obligatoriu în cazul pacientului cu un istoric personal sau familial de patologie tiroidiană.

Impactul tiroiditei cronice asupra fertilităţii
Disfuncția tiroidiană poate avea un impact negativ atât asupra fertilităţii, cât şi asupra evoluţiei sarcinii. În cazul cuplului care își dorește o sarcină sau al pacientei însărcinate, ATA (American Thyroid Association) recomandă ca TSH să fie între 2,5 – 3mUI/ml, dacă limita superioară a intervalului (în funcție de laborator) este 4 – 4,9mUI/ml. Prezența hipotiroidiei (TSH crescut și FT4 scăzut), chiar și a hipotiroidiei subclinice (TSH crescut și FT4 normal), poate fi asociată cu infertilitatea.

Impactul tiroiditei cronice asupra sarcinii.
În ceea ce priveste evoluția sarcinii, riscurile includ o rată ușor crescută de avort spontan, preeclampsie, anemie, abruptio placenta și hemoragii postpartum, iar cele fetale – prematuritate, greutate mică la naștere sau afectarea dezvoltării neuropsihomotorii. Toate aceste complicații pot fi prevenite prin tratament substitutiv cu Levothyroxina (Eutirox) în doze adecvate.
Necesarul de hormon tiroidian este crescut în timpul sarcinii sau ar trebui crescut de medic, context în care tiroida maternă indemnă (normală) crește volumul și rata de sinteza. În cazul pacientului cu tiroidită cronică, hipotiroidia poate începe să se manifeste în timpul sarcinii, din cauza faptului că glanda tiroidă nu se poate adapta și nu poate produce o cantitate suficientă de hormon tiroidian pentru mamă și făt.
Dezvoltarea tiroidei fetale începe la 10-12 săptămâni de sarcină, iar sinteza de hormon tiroidian, abia la 18-20 saptămâni. Pe toată durata sarcinii, fătul depinde de cantitatea mică de hormon tiroidian matern care trece in placenta și joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului nervos central, astfel încât monitorizarea statusului tiroidian prin TSH la pacienta gravidă este extrem de importantă. În cazul pacientului aflate deja în tratament substitutiv, administrarea levotiroxinei nu trebuie întreruptă în momentul obținerii sarcinii, cel mai frecvent este necesar creșterea dozei, iar în cazul celor diagnosticate cu tiroidită cronică, cu status eutiroidian, decizia de a iniția tratamentul depinde de valoarea TSH determinată după un test de sarcină pozitivă și ulterior la intervale de 6-8 săptămâni pe durata sarcinii.

Autor: dr. Anca Hoisescu, medic specialist endocrinologie

* Conținutul acestui articol online este furnizat în totalitate de medici specialiști, oferind informații corecte, actualizate și respectând rigorile impuse în domeniul medical. Informația furnizată pe acest site nu înlocuiește controlul medical.

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.