Hashimoto este o boala autoimună, de ce toată lumea ignoră partea „autoimună” ?

Hashimoto este o boală autoimună, tiroidită autoimună o condiție tiroidiană. Dar partea autoimună a bolii este adesea prost înțeleasă și, uneori, complet ignorată.

Există mai multe motive pentru aceasta, dar rezultatul este că există o lipsă imensă în modelul nostru de asistență medicală pentru tratarea, gestionarea și chiar, înțelegerea corectă a acestei condiții. În acest post voi explora multe aspecte ale bolii autoimune și ce ar trebui să conteze pentru tine.

Boala autoimună este o epidemie

Există o epidemie globală de boli autoimune, sau boli care se descoperă chiar acum, trebuie doar să fim atenți. Conform datelor statistice actuale ale Asociației Americane de Boli Autoimune: 1 din 12 bărbați și 1 din 9 femei au boli autoimune. Acest lucru este deosebit de șocant atunci când înțelegeți modul în care boala autoimună este definită.

O boală autoimună este recunoscută oficial când aproximativ 70 până la 90% din ținta bolii este distrusă. Dar de la 0% până la 70% nu se distruge peste noapte. Câți dintre dvs. credeți că aveți boală autoimună nediagnosticată ?

Milioane și milioane de oameni. De ce nu vorbesc mai mulți oameni despre asta? Pentru că ei spun, că nu li se pune viața în pericol?

Nu este adevărat. De fapt, boala autoimună este una dintre principalele 10 cauze de deces la copii de sex feminin și la femei din toate grupele de vârstă până la 64 de ani.

Iar cifrele sunt mult mai mari decât ale altor boli majore: NIH (Institutul Național de Sănătate) crede că până la 23,5 milioane de americani au boala autoimună, 9 milioane au cancer iar 22 de milioane au boli de inima. În SUA, boala tiroidiană autoimună este cea mai comună boală din numărul bolilor autoimune și care afectează 7 – 8% din populația Statelor Unite. După unele estimări, bolile autoimune, reprezintă aproximativ 90% din toate tulburările hipotiroidiene și acestea sunt în mare parte din cauza lui Hashimoto.

Boala autoimuna nu are leac

Un lucru care este important să se înțeleagă despre boala autoimună este că este incurabilă. Boala poate intra în remisie, dar nu dispare niciodată. Din nefericire, unii practicieni medicali și pacienții cred că această remitere este un leac.

Lăsați-mă să vă spun pur și simplu: „Oricine v-ar spune că această boală autoimună poate fi vindecată este fie un mincinos, fie un magician sau nu înțelege ce se întâmplă.”

Până în prezent, nu există nici un „comutator off” la procesul autoimun. După ce ați trecut în autoimunitate nu vă mai puteți întoarce la normal. Puteți să învățați să o gestionați în mod eficient, vă puteți calma atacul autoimun, dar niciodată nu se poate inversa pierderea de auto-toleranță.

Sistemul imunitar nu funcționează în acest fel. Odată ce ceva a fost etichetat ca „tip rău” de către sistemul imunitar, nu se poate schimba asta, în mod miraculos.

Odată ce aveți o boală autoimună, este foarte ușor pentru a obține o alta.

Acest lucru este valabil pentru toate bolile autoimune. Suntem compuși din țesut de proteine. Aceste proteine au secvențe de aminoacizi specifici. Există doar un număr finit de aminoacizi, astfel încât există multe locuri unde secvențele dintr-un țesut la altul să aibă aceleași secvențe.

În cazul în care sistemul imunitar identifică o proteină ca tip rău, nu îi este greu pentru ca el să confunde o alta, care arată destul de asemănătoare. Și acest lucru este, de asemenea, un proces natural, o parte din sarcina sistemului imunitar este de a scapă de celulele vechi, moarte.

Hai să aruncăm o privire la Hashimoto, de exemplu:

Conform unui studiu din Marea Britanie, 14,3 % dintre pacienți au avut Hashimoto și alte boli autoimune,  artrita reumatoida fiind cea mai frecventă.

Iată o listă de alte boli autoimune comune cu care această populație s-ar putea confrunta:

 Artrita reumatoidă – o boală autoimună care afectează mucoasa articulațiilor

 Boala Addison – o boală autoimună care afectează glandele suprarenale, ce produce hormonii care ajută organismul să răspundă la stres și să regleze tensiunea arterială, să echilibreze apa și sarea.

 Diabetul zaharat de tip 1 – o boala autoimună care determina un nivel de zahar din sânge  prea mare

 Boala Graves – o boala autoimună care determina tiroida de a face prea mult hormon tiroidian

 Anemia pernicioasă – o boală autoimună care împiedică organismul de la absorbția de vitamina B12 pentru a face suficiente celule roșii în sânge

 Lupus – o boală autoimună, care poate afecta multe părți ale corpului, cum ar fi articulațiile, pielea, vasele de sânge și alte organe

 Vitiligo – o boală autoimună, care distruge celulele ce oferă pielii culoarea specifică

Boala autoimuna este o boala progresivă

Potrivit dr. Datis Kharrazian, boala autoimună este o boala progresivă, care trece prin 3 etape. În timp ce acestea nu sunt recunoscute de către comunitatea medicală generală, acestea sunt foarte utile din punct de vedere clinic.

Așa cum am arătat mai sus, boala autoimună nu este recunoscută oficial până când aproape de 70 până la 90% din țesutul țintă este distrus. Nu ar fi mai bine să avem un alt mod de a identifica aceste boli înainte de a distruge țesutul țintă? Pentru modul meu de a gândi răspunsul este DA!

3 stadii ale bolii autoimune

Etapa 1: Autoimunitate liniștită

În această etapă, organismul a pierdut toleranța la țesutul propriu, dar nu există încă nici un simptom și nu afectează cu adevărat modul în care sistemul funcționează. Această etapă poate, totuși, să fie identificată prin teste de laborator, unde se prezintă Anticorpi crescuți.

Oamenii pot sta în această etapă ani de zile. Acesta este cel mai bun loc pentru a începe un fel de tratament, deoarece șansele de a obține rezultate bune sunt cele mai ridicate.

Etapa 2: Reactivitate autoimună

În această etapă, distrugerea țesutului țintă a început. Există Anticorpi crescuți și unele simptome. Cu toate acestea, distrugerea nu este suficient de semnificativă pentru boala autoimună, de fapt ca să fie etichetata pentru că 70 până la 90% din țesutul țintă nu a fost încă distrus.

Această etapă este cazul în care o mulțime de pacienți cu Hashimoto se află. Ei sunt sau nu pe hormon tiroidian de înlocuire și care pot sau nu pot normaliza rezultatele tiroidiene de laborator. Cu toate acestea, procesul autoimun distructiv este activ și progresează.

Aceasta este o etapă foarte importantă pentru tratarea disfuncției imune, deoarece ai o șansă mai mare de a încetini sau a opri distrugerea acelui țesut și puteți încetini progresia către alte boli autoimune.

Etapa 3: Boala autoimună

Aceasta este etapa în care medicina occidentală recunoaște în cele din urmă că aceasta este o boală autoimună. Și ca să se vadă distrugerea semnificativă a țesutului este nevoie de un RMN sau de ultrasunete.

Alte rezultate includ anticorpi crescuți, simptome grave și semnificative, rezultate de laborator, precum și studii speciale, care, confirmă pierderea funcției.

Din păcate, acest lucru este într-adevăr tardiv. Cu Hashimoto, aceasta este faza în care Tiroida este aproape complet distrusă. Cei mai mulți oameni nu ajung la acest stadiu, deoarece înainte ca simptomele să devină deja atât de grave, aceștia au căutat un medic pentru a- i ajuta cu înlocuire de hormon tiroidian. Substituția hormonală tiroidiană poate fi de ajutor.

Din cercetările privind efectele terapiei cu hormoni tiroidieni sugerează că T4 (Levotiroxină) nu reduce dimensiunea gușei și nivelurile de autoanticorpi, cu toate acestea, nu pare să aibă un efect asupra celulelor imune specifice, care sunt cunoscute a fi implicate în atacurile autoimune. Acestea fiind spuse, există dovezi că a lua substituție hormonală tiroidiană în Etapa 1 sau Etapa 2 poate ajuta sau încetini progresia bolii și aceasta include progresia spre alte boli.

Conform lui Mary Shomon, expert în Tiroidă, „practica de a trata pacienții care au tiroidită Hashimoto, prin teste funcționale tiroidiene normale este susținută de un studiu, apărut în numărul din martie 2001 al revistei „Tiroide”.

In acest studiu, cercetătorii germani au raportat ca utilizarea tratamentului cu T4 – Levotiroxina pentru cazurile de tiroidita autoimună Hashimoto în cazul în care TSH nu a fost crescut dincolo de intervalul normal (oameni care se aflau în „eutiroidie”) ar putea reduce incidența și gradul de progresie a bolii autoimune.

In cadrul studiului pe 21 de pacienți cu Eutiroidie (TSH interval normal, dar anticorpi crescuți), jumătate dintre pacienți au fost tratați cu levotiroxină timp de un an, cealaltă jumătate nu au fost tratați.

După 1 an de tratament cu levotiroxina, nivelurile și limfocitele anticorpilor (dovezi ale inflamației) a scăzut semnificativ doar în grupul care a primit medicația. Printre grupul netratat, nivelurile de anticorpi a crescut sau a rămas aceelași.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că tratamentul preventiv al pacienților în intervalul normal al TSH cu boala Hashimoto a redus diferiți markeri de tiroidită autoimună și a speculat că un astfel de tratament ar putea fi chiar posibilitatea de a opri progresia bolii Hashimoto, sau poate chiar preveni dezvoltarea hipotiroidismului. „

Hormonul tiroidian poate oferi cu siguranță unele beneficii și există, de asemenea, surse naturale de hormoni tiroidieni pentru cei din Etapa 1 sau Etapa 2 care ar putea dori să meargă pe abordarea naturală.

In practica mea, folosim un produs care are pudră glandular tiroidiană- tiroidă deshidratată și o serie de alte plante și suplimente care susțin glanda tiroidă, funcția hormonului tiroidian, legarea receptorilor de hormoni tiroidieni și produce niveluri sănătoase de T3 și T4.

Pentru Mulți dintre Pacienți Doar Luând substituție hormonală tiroidiană nu este de ajuns

Cu toate că cercetările menționate mai sus au arătat că pot exista unele beneficii pentru terapia de înlocuire a tiroidei, pentru mulți oameni nu este suficient. Motivele pentru acest lucru este simplu, nu fac nimic pentru a opri declanșarea care conduce atacul autoimun sau pentru a echilibra sistemul imunitar. De exemplu, există mai multe metode care se pot face pentru a consolida partea de reglementare a sistemului imunitar (aceasta este partea care încetinește atacul). De asemenea, este important să se evalueze și să trateze părțile sistemului imunitar, care sunt responsabile pentru atacul asupra propriului țesut.

Concluzie:

Boala autoimuna este în creștere. Aceasta trebuie să fie luată în serios de către oricine, care are simptome de hipotiroidie și ar trebui sa fie testați pentru Anticorpi autoimuni tiroidieni pentru a exclude Hashimoto. Hormonul tiroidian poate ajuta la încetinirea procesului inflamator distructiv, dar nu este suficient.

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a echilibra sistemul imunitar și a opri progresia Hashimoto, în primul rând alimentația, dietele Fără Gluten sau AIP…dar vom discuta pe larg și în articolele viitoare.

Surse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20103030

https://www.jstage.jst.go.jp/article/endocrj/52/3/52_3_337/_pdf

http://hypothyroidmom.com/hashimotos-your-body-is-not-supposed-to-destroy-itself-right/

http://thyroid.about.com/bio/Mary-Shomon-350.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16006728

http://www.thyroidweek.com/en/be-thyroid-aware.html

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.