Ghid de Bază în Sarcină

Nașterea este un proces normal și natural, iar majoritatea sarcinilor din mame sănătoase se finalizează cu copii sănătoși. Pot apare totuși probleme într-o minoritate de cazuri, de aceea acest ghid oferă un sumar succint la ce să vă așteptați în timpul sarcinii – și ce măsuri preventive pot fi luate pentru a evita complicații și a induce un final sănătos.

Cum să vă mențineți sănătoasă în timpul sarcinii

Este recomandată o dietă bine echilibrată și nutritivă, precum și exercitii blânde (de exemplu, dupa 24 de săptămâni de sarcină, femeia ar trebui să încerce să nu meargă pe jos mai mult de 2 km pe zi). Fumatul de tutun și consumul de alcool ar trebui categoric să fie evitate. Este deasemeni recomandată suplimentarea cu Fier și Vitamine în doze corespunzătoare, din săptămâna 12 de sarcină până la naștere. Femeile însărcinate ar trebui să urmeze cu regularitate verificări prenatale periodice de către specialiști în sănătate calificați, pentru a monitoriza tensiunea arterială și pentru a face teste de urină. Nivelurile de Fier ar trebui deasemenea monitorizate pentru a evita riscul anemiei. Ȋn acelasi timp, sănătatea copilului trebuie verificată prin ascultarea sunetelor inimii sale și prin evaluarea distensiei abdominale. Posibilitatea sarcinilor multiple trebuie stabilită, iar în stadiile mai avansate ale sarcinii trebuie verificată poziția copilului pentru a se evita prezentațiile anormale la naștere.

Ce ar trebui să știe fiecare femeie însărcinată

Din motive de simplificare, sarcină este împărțită în trei stadii (adesea numite ʺtrimestreʺ), de ex 1–12 săptămâni, 13–28 săptămâni și de la 29 săptămâni pana la naștere. O femeie însărcinată se confruntă cu o varietate de situații în timpul sarcinii, indiferent dacă anterior a avut alte nașteri cu succes și necomplicate. De fapt, aproape toate femeile însărcinate trăiesc unele probleme minore în timpul sarcinii, iar aproape 10 % din femei pot avea probleme care să necesite spitalizare. Aproximativ de la 1 din 100 până la 1 din 10.000 de femei însărcinate pot avea o complicație serioasă care ar putea posibil să îi pună viața în pericol, dacă nu are acces facil la îngrijire medicală de bună-calitate. Complicațiile pe parcursul sarcinii sunt unice, deoarece majoritatea sunt neașteptate și apar la femei aparent sănătoase. Aproape toate complicațiile legate de sarcină pot fi gestionate eficient dacă mama este consultată rezonabil de prompt de către un medic cu experiență, chiar dacă facilitățile efective disponibile pentru îngrijirea medicală sunt relativ minimale.

1. Care sunt semnele prezenței sarcinii?

Ȋn cazul unei femei cu menstruații regulate, cu viață sexuală activă (din grupul de vârstă reproductivă de 12–50 ani), care nu folosește nici o metodă contraceptivă, primul semn de posibilă sarcină este lipsa menstruației la data așteptată. Alte semne includ sâni sensibili sau dureroși, precum și greața matinală, etc. Ȋn stadii mai avansate de sarcină, este probabil ca femeia să simta mișcările fetale și distensie abdominală.

2. Ce complicații poate întâlni o femeie în primele 12 săptămâni de sarcină?

Majoritatea sarcinilor evoluează normal și fără probleme, cu toate acestea, complicațiile rare dar severe pot include: a) Sarcină în afara uterului (sarcină extrauterină / sarcină ectopică)

b) Dezvoltarea excesivă a țesutului placentar (sarcină molară)

c) Pierdere septică de sarcină / Avort septic

d) Senzație de greață severă și permanentă, cu vomismente frecvente (NB majoritatea femeilor însărcinate traiesc un grad obișnuit de greață și acest lucru este normal)

3. Ce complicații severe poate întâlni o femeie în săptămânile 13–28 de sarcină?

a)Pierdere de sarcină în luni avansate și consecințele ei (ce include sângerare severă și infecție severă)

b) Decesul fătului în uter și consecințele lui (infecții diseminate și coagulare intravasculară diseminată)

c) Complicații de sarcină legate de tensiunea arterială (cunoscute ca pre-eclampsie sau eclampsie)

d) Creșterea excesivă de țesut placentar (sarcină molară)

e) Sarcină multiplă nediagnosticată

f) Travaliu prematur și complicațiile sale asociate (prezentație anormală, travaliu întrerupt/incomplet)

4. Ce complicații poate întâlni o femeie în săptămânile de sarcină 29 și ulterior?

a) Complicații de sarcină legate de tensiunea arterială (cunoscute ca pre-eclampsie sau eclampsie)

b) Niveluri scăzute de fier sanguin (anemie severă)

c) Decesul fătului în uter sau o restricție observabilă în creșterea efectivă a fătului

d) Travaliu prelungit, sau o întrerupere în timpul travaliului, sau întrerupere după travaliu, sau sângerare severă (hemoragie post-partum)

5. Care sunt simptomele și semnele pentru care o femeie însărcinată ar trebui să ceară sfatul unui specialist în sănătate?

Orice durere abdominală care nu este ameliorată de analgezice simple nu ar trebui să fie ignorată. Ȋn primele 12 săptămâni ar putea fi un indicator de posibilă infecție de tract urinar, sau iminență de avort sau torsiune de ovar sau ruptură de chist ovarian. Dacă durerea abdominală este în plus asociată cu sângerare, poate fi semn de sarcină ectopică sau de avort sau de sarcină molară. Ȋn săptămânile 13–28, dacă o femeie trăiește durere abdominală și/sau sângerare de origine vaginală care este mai abundentă decât fluxul ei menstrual normal, ar trebui de asemenea ca acestea să fie evaluate de un specialist în sănătate. Simptomele și semnele se pot datora unui avort de lună târzie sau unei sarcini molare. Distensia neobișnuită a abdomenului în această etapă, se poate datora sarcinilor multiple, unui făt mare, unei sarcini molare, sau unei colecții excesive de lichid în jurul fătului (ce poate fi cauzată de diabet necontrolat, de infecții precum sifilis, toxoplasmoza, sau unor anumite malformații congenitale ale fătului). Daca mișcările fătului în uter sunt ori reduse ori complet absente, acest lucru poate indica un făt compromis, de aceea femeia ar trebui să fie consultată de medicul ei. Daca un făt a cărui creștere este restricționată nu este extras în timp util, poate la un moment dat să moară în uter. Şi dacă un făt care a murit în uter nu este extras în timp prompt, acest lucru poate reprezenta un risc semnificativ pentru femeia însărcinată, prin infecție și pierderi excesive de sânge.

Ȋn ultimul stadiu al sarcinii, de la săptămâna 29 și ulterior, durerea continuă abdominală asociată sau nu cu sângerare poate fi un semn de desprindere prematură a placentei. Aceasta fapt poate evolua într-o situație gravă amenințătoare de viață dacă patologia nu este gestionată în timp util. Ȋn paralel, sângerarea nedureroasă cu sânge proaspăt pe cale vaginală, în aceasta perioadă, în afara situației că se infirmă, poate fi un semn că placenta este atașată la intrarea în uter, fapt ce reprezintă o situație serioasă. Astfel de simptome ar trebui, de aceea, să fie evaluate de un specialist. Pierderile lichidiene apoase pe cale vaginală pot fi un semn de rupere a membranelor, și acest fapt este deasemenea, o altă situație ce ar trebui să fie evaluată de un specialist. Alte cauze de durere abdominală pe perioada sarcinii includ infecțiile de tract urinar, apendicita, torsiunea de anexe, ruptura de chist ovarian, sau obstrucție intestinală. Orice oprire a respirației ce durează mai mult de 5 minute, după epuizare sau după activitate fizică simplă, sau dificultate de respirație în anumite poziții, poate fi un semn de posibilă boală cardio-vasculară (precum boala cardiacă reumatismală sau boala cardiacă congenitală) sau poate apare secundar anemiei severe sau malnutriției (câteodată ca rezultat al infestării cu paraziți intestinali sau unei hrăniri necorespunzătoare).

Travaliul și nașterea Ȋncepând de la 25 de săptămâni și ulterior, declanșarea de contracții dureroase regulate, radiate de la zona lombară pănă în zona inghinală, asociate cu semne de mucus roșiatic sau sângerare ușoară, sunt indicii de travaliu. Ȋn mod obișnuit, nașterea are loc și este completă în aproximativ 12 ore de la declanșarea contracțiilor. Dacă nașterea nu are loc în următoarele 12 ore după declanșarea travaliului, starea femeii însărcinate trebuie evaluată de un specialist medical. Dacă în timpul travaliului, lichidul din jurul copilului își schimbă culoarea din apos într-o substanță groasă galbenă / verde gălbui, trebuie apelat la consult specializat.

Ulterior nașterii Imediat după naștere este posibil ca, ocazional, o femeie să sufere o leziune de tract genital, sau uterul său să nu se contracte în ritm util, sau placenta să nu fie expulzată corect. Primul semn al oricăreia din aceste situații poate fi sângerarea cu sânge proaspăt, iar în aceste circumstanțe este necesar consult specializat.

Perioada puerperală Complicații severe ce apar ocazional în perioada imediat post-naștere, includ:

a) Infecții de tract genital, ce pot duce la o răspândire mai întinsă a infecției;

b) Sângerare pe cale vaginală, ce poate fi cauzată de fragmente de placentă reținute, ne-expulzate;

c) Embolism pulmonar. Orice febră sau frisoane, ori frisoane severe cu tremor violent în primele câteva săptămâni ce urmeazâ nașterii pot fi semne de infecție și, de aceea, trebuie evaluate corespunzător.

NB: Partenerii joacă un rol major în luarea deciziilor în ceea ce priveste tratamentul femeii cu probleme legate de sarcină. De aceea este important să fie oferite și partenerului informații despre semnele îngrijorătoare ale complicațiilor și locația medicală unde să se adreseze, pentru a se asigura că mama primește tratamentul corespunzător în timp util, pentru gestionarea oricăror complicații ce pot apare.

Traducere: Irina pentru Comunitatea Tiroida România 🇷🇴

Sursa: www.glown.com

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.