ENDOMETRIOZA- oboseală și personalitate

Oboseala la pacienții cu endometrioză

Când se discută despre efectele fizice ale endometriozei, durerea este, în general, principalul simptom la care medicii se concentrează, așa cum ar trebui. Este singurul lucru pe care toate femeile cu această boală îl au în comun într-o anumită formă. Dar se apropie al șaptelea simptom al endometriozei, Oboseala. Pacienții cu endometrioză raportează senzația de epuizare constantă. Este important de observat că oboseala nu este un simptom tipic de datorat lipsei de somn sau a unei zile epuizante. Mai degrabă, pacienții cu endometrioză raportează că simt o epuizare constantă. Pacienții au descris această oboseală ca fiind „tranchilizați” sau având „ochii umflați până la punctul în care simt că nu pot face nimic”. Această oboseală poate servi și ca semn de avertizare, că apariția unei dureri este aproape

. De ce provoacă oboseală, endometrioza?

Cauza principală a oboselii legate de Endometrioză este efortul organismului de a elimina țesutul bolnav. În timp ce sistemul imunitar încearcă să combată endometrioza, citokinele, de asemenea cunoscute sub numele de toxine inflamatorii, sunt secretate de țesut. Ceea ce pacienții simt a fi oboseală este rezultatul acestor substanțe chimice interne.

Care este diferența dintre durere și oboseală la pacienții cu endometrioză?

Multe femei și medicii analizează oboseala împreună cu durerea, dar cele două sunt simptome foarte diferite. Oboseala este o stare constantă – nu de somnolență, dar de epuizare fizică. Deși durerea poate însoți oboseala sau poate fi chiar o cauză primară a acesteia, pacientul nu suferă neapărat dureri atunci când simt oboseală.

De ce oboseala trece adesea neobservată ca un simptom al endometriozei?

Unul din motivele pentru care femeile cu oboseală și cu endometrioză nu discută acest simptom este că, la fel ca în cazul altor simptome de endometrioză, nu își dau seama de legătură. Un pacient este de obicei ascultat când afirmă că are durere, totuși – oboseala- nu poate primi aceeași atenție. Dar unii medici pot considera pacientul leneș sau pot simți că persoana nu are nici un motiv valid pentru a fi atât de obosit. Ultimul lucru pe care cineva vrea să-l audă când suferă de oboseală din cauza endometriozei este că este leneș sau că ” totul este în capul său”. De aceea este important să fii ca un avocat pentru sănătatea proprie. Dacă ceva nu este în regulă, femeile trebuie să nu se teamă să vorbească și să  exprime starile  ginecologului.

Cum provoacă endometrioza modificări ale personalității?

Endometrioza, în special durerea și oboseala pe care le provoacă, formează multe atitudini, stări de spirit și personalități ale femeilor. Femeile se vor simți nevoite să renunțe la activitățile și evenimentele zilnice care, în mod normal, nu numai că le fac fericite, ci le oferă un echilibru sănătos în viața. De asemenea, pentru că durerea și oboseala sunt reale, aceasta afectează creierul și își poate schimba funcțiile. Nu este neobișnuit ca pacienții care suferă de durere și oboseală să lupte și cu tulburări de sănătate, cum ar fi anxietatea și depresie. 

Anxietatea și Depresie la pacienții cu endometrioză: provocări de impact și management.

Simptomele de endometrioză și anume durerea și oboseala, pot crea un cerc vicios care poate fi ca un impact pe pacient, atât fizic cât și mental. Multe femei se simt de parcă nu li se permite să aibă semne exterioare ale durerii și suferinței. Acestea pot da impresia tabuurilor și conotațiilor negative care înconjoară ideea că perioadele dureroase induc oboseală constantă și, la rândul lor, pot bloca durerea, în ciuda suferinței pe care o cauzează. Acestea sunt tipurile de pacienți care își vor continua activitatea zilnic, în timp ce în tăcere, suferă, refuzând să arate orice slăbiciune. Cu toate acestea, este important să se sublinieze cât de puternică este femeia care suferă de endometrioză. Simptomele nu ar trebui să fie lăsate de-o parte, doar dintr-o teamă că le fac inferioare sau, mai rău, nu sunt reale. Aceste simptome de durere, oboseală și schimbări de personalitate reprezintă modul în care organismul tău spune că ceva nu este în regulă.

Având endometrioza poate afecta viața de zi cu zi a unei femei, în special în perioada Menstruala, iar în cel mai rău caz poate schimba complet personalitatea. Este nevoie de un efort extrem asupra corpului și a minții. În ciuda acestui fapt, unele femei constată faptul că endometrioza le face mai puternice fizic și mental, creând un nou sentiment de Empowerment.

Sursa:  https://www.endofound.org/fatigue-personality-changes

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.