Durerea gâtului – Ce probleme poți avea din cauza Tiroidei

Știați că durerea de gât sau problemele de deglutiție se pot datora tulburărilor glandei tiroide?

Tusea, răgușeala, presiunea și durerile la nivelul gâtului pot fi semne ale unor boli tiroidiene. Înflamația glandei tiroide sau o funcționare anormală a tiroidei pot da simptome de răgușeală, tuse, disconfort la gât. Modificările tiroidiene ca de exemplu inflamația în cazul tiroiditei Hashimoto se manifestă prin dureri de gât.

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună a glandei tiroide, care este cauzată de inflamațiile anormale ale acestei glande. Simptomele se aseamănă cu cele din cazul hipotiroidismului și devin tot mai clare pe măsură ce boala se agravează.

Bolnavul de tiroidită Hashimoto va avea dificultăți la înghițire, rigiditate și disconfort la nivelul gâtului (glanda tiroidă fiind inflamată), va simți dureri vagi, va avea stări de somnolență, depresie, oboseala intensă, crampe musculare, scăderea capacității de concentrare, un nivel crescut al colesterolului, pielea uscată, părul uscat, intoleranță la frig, tendința de a acumula kg în plus, edem la picioare, ciclu menstrual neregulat și imposibilitatea de a ține o sarcină.

Tiroidita Hashimoto se mai numește gușa Hashimoto sau gușă limfadenoidă. Apare îndeosebi la femeile cu vârsta mijlocie, mai rar la copii și bărbați. Tiroidita acută sau tiroidita de Quervain este mai puțin frecventă decât tiroidita Hashimoto. Bolnavul are dureri spontane și sensibilitate dureroasă la presiune în regiunea tiroidiană, la gât. Uneori durerea este mai intensă într-o anumită parte a regiunii. În general un astfel de pacient a suferit în trecut infecții ale căilor respiratorii superioare. De asemenea durerea poate iradia spre urechi sau la față. Disfagia este prezentă și ea, iar starea generală a organismului este alterată. Boala poate da și stări febrile, cu mici creșteri ale temperaturii corpului de 37,8 grade Celsius, dar și frisoane și transpirații profunde. Tiroida nu are un aspect normal, poate prezenta reacții inflamatorii difuze, uneori cu apariția unui microabces fară supurație macroscopică.

Datorită simptomelor acestei boli – dureri spontane sau dureri la presiunea în zona gâtului – diagnosticul tiroidei acute este ușor de stabilit pe baza anamnezei realizate de către medic. Uneori tiroida afectată de această boală poate să nu dea simptome febrile sau semne de infecție, ea poate să semene mai mult cu o hemoragie într-un adenom cu instalarea acută a durerii.

Tiroida supurată sau tiroida piogenă acută este o infecție bacteriană din sânge, dar punctul de plecare este reprezentat de vasele limfatice ale glandei tiroide. Se manifestă prin durere și sensibilitate la palparea tiroidei, dar și prin disfagie și dureri la deglutiție. Tiroida este tare și dureroasă la palpare, în anumite cazuri este eritematoasă, iar  în timp devine fluctuentă. Uneori boala poate fi confundată cu carcinomul cu celule gigante și fusiforme, sau cu tiroida nesupurată acută. Comparativ cu aceasta din urmă, tiroida supurată este locală. În cazul carcinoamelor cu celule gigante se ia în considerație semnele infecțiie, hipertemia și leucocitoza, care nu apar la tiroida supurată.

Tiroidita Riedel este o boală rară a tiroidei care se manifestă prin hipertrofia tiroidei cu evoluție lentă, în anumite cazuri cu durere la deglutiție sau cu sensibilitate dureroasă la palpare. Tiroida este asimetrică, hipertrofiată, aderă puternic la formațiunile adiacente, are o duritate pietroasă, nu aderă la piele. Boala se mai numește tiroidita fibroasă sau tiroidita lemnoasă.

Echipa Tiroida Romania

Sursa : de Mary Shimon, abaout.com, foto :the surgical clinic 

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.