Dr. John Lee – Echilibrul Hormonal

O parte, din subiectul tratat de dr. Lee în cartea din imagine.

Bazele hormonilor

Deci, vrei să încerci hormoni naturali?

Grozav! Dar înainte de a administra pastile, încercați crema sau sa aplicați plasturi, este important să știți elementele de bază a ceea ce faceți și de ce. Hormonii aduc mesaje importante de la fiecare celulă a corpului, cu rezultate puternice. Dezechilibrele hormonale care v-au condus la această carte în primul rând pot fi corectate – sau se pot agrava- în funcție de planul dvs. de tratament. Pentru multe femei, recâștigarea echilibrului hormonal este o chestiune destul de simplă, folosesc unele creme de progesteron natural. Însă, pentru altele, orice dezechilibru creat, trebuie să fie abordat și totuși există factori atât de complicanți precum histerectomia, pcos, endometrioza sau PMS. Această carte este concepută pentru a vă ajuta oferind ghiduri simple și clare pentru crearea echilibrului hormonal bazat pe simptome, stil de viață și considerațiile dvs. de sănătate.

Cele trei întrebări de bază la care trebuie să răspundeți înainte de a putea fi pe calea echilibrului hormonal sunt:

1. Simptomele mele sunt cauzate de un dezechilibru hormonal?

2. Care sunt hormoni de care am nevoie pentru a recâștiga echilibrul hormonal?

3. Cum folosesc hormonii pentru o sănătate și echilibru optim?

În această carte vi se vor oferi liniile directoare de care aveți nevoie pentru a răspunde la aceste întrebări.

Hormoni 101

Pentru a vorbi chiar și despre echilibrul hormonal, există câteva concepte simple care sunt importante de înțeles. Iată un scurt rezumat al celor mai importanți hormoni de care trebuie să știți și cum vă afectează corpul. Dacă doriți informații mai detaliate despre oricare dintre acești hormoni, vă rugăm să citiți cărțile mele anterioare: „Ce nu vă poate spune medicul despre Menopauză” sau „Ce medicul dvs. nu vă spune despre premenopauză”.

HRT reprezintă „terapia de substituție hormonală”. În această carte, folosim termenul „HRT convențional” pentru a descrie planurile de tratament hormonal prescrise de medici în ultimii 30 de ani. Estrogenul, progesteronul și testosteronul sunt cei trei hormoni care sunt cel mai adesea echilibru la femei. Aceștia sunt produși de ovare și, în cantități mult mai mici, de către glandele suprarenale. Aceștia trei se mai numesc hormoni steroizi sau hormoni sexuali.

Progesteronul ajută corpul feminin să-și regleze ciclurile menstruale; este esențial pentru crearea și menținerea unei sarcini, echilibrează efectele estrogenului și majoritatea hormonilor tăi sunt obținuți din acesta.

Estrogenul este hormonul care te face feminina, înzestrându-te cu sâni, șolduri, perioade menstruale, piele moale și o voce mai subțire.

Testosteronul este hormonul masculin, dar și femeile îl produc în cantități mici. La femei, testosteronul contribuie în primul rând la libido și ajută la construirea oaselor.

DHEA (dehidroepiandrosterona) este un precursor al testosteronului și al estrogenilor, ceea ce înseamnă că acești hormoni sunt obținuți din aceasta. DHEA se face în principal în glandele Suprarenale și este esențial pentru construirea și repararea proteinelor. Nivelurile DHEA scad dramatic în timp ce îmbătrânim, ceea ce îl face un biomarker primar al îmbătrânirii.

Androgenii sunt hormonii masculini, incluzând testosteronul și androstenedionul. DHEA este adesea considerat un androgen, dar se transformă ușor în estrogen la multe femei.

Hormoni naturali sau bioidentici

Hormonii sunt numiți naturali sau bioidentici dacă sunt duplicați exacte din ceea ce produce corpul tău. Cu alte cuvinte, structura moleculară a unui hormon natural este identică cu cea a hormonilor realizați de către organismul tău. Aceasta este o distincție importantă, deoarece hormonii oferiți de obicei de către medicul dvs nu sunt naturali; unii dintre ei sunt complet creați de om și nu se găsesc nicăieri în natură, iar alții, în special Premarin, sunt obținuți din urina iepelor însărcinate. Hormonii lucrează foarte complex și specific în organism, încadrându-se în celulele tale numite receptori, la fel cum o cheie se încadrează într-un lacăt. Odată ce hormonul este în receptor, oferă instrucțiuni celulare. Dacă structura moleculară este diferită, chiar de un atom, instrucțiunile date celulei sunt diferite. Hormonii care nu sunt naturali pentru organismul tău oferă instrucțiuni care pot fi dăunătoare. Veți afla mai multe despre hormonii naturali și despre cei sintetici în carte.

Hormoni sintetici

Hormonii sintetici nu sunt naturali pentru organismul tău. Companiile farmaceutice le produc în mod intenționat diferit de hormonii naturali, astfel încât să poată fi brevetați. Medicamentele brevete sunt importante pentru profiturile companiilor, deoarece compania care le inventează le pot vinde exclusiv mulți ani și, astfel, pot percepe mai multe pentru ele, deoarece nu există concurență. Substanțele naturale nu pot fi brevetate și, prin urmare, tind să fie mai puțin costisitoare. Hormonii sintetici nu sunt neapărat produși, vânduți și prescriți pentru că funcționează mai bine decât hormonii naturali, ci pentru că hormonii naturali nu pot fi brevetați. Progestinele sunt progesteronii sintetici, folosiți în anticonceptionale și în HRT convenționali. Câteva exemple sunt Provera (acetat de medroxiprogesteron), Aygestin (acetat de noretindronă) și Megace (acetat de megestrol). – Provera este cel mai des utilizat progestin în HRT. – Premarin este un estrogen extras din urina iepelor gravide. Deși este format din estrogeni naturali, sunt produși de cai, nu de oameni, ceea ce înseamnă că au efecte diferite asupra organismul tău decât estrogenii umani. – PremPro este cea mai comună formă de HRT convențional. Este o combinație între Premarin și Provera.

Cicluri hormonale care pot duce la dezechilibru

Premenopauza se referă la perioada intre anii între 30 și 50 de ani, când hormonii femeilor încep să fluctueze și provoacă simptome precum PMS, creștere în greutate, endometrioză, fibroame, infertilitate și sâni durerosi, pentru a numi câteva simptome.

Perimenopauză se referă la câțiva ani înainte de menopauză, când mulți hormoni ai femeilor sunt într-adevăr fluctuați, provocând o creștere în greutate și mai mare, perioade neregulate, sângerare puternică, bufeuri, transpirații nocturne, insomnie, modificări de dispoziție, subțierea pielii, uscăciunea vaginală, pierderea libidoului, oboseală și pierderea memoriei.

Menopauza este oficială atunci când nu ați mai avut o perioadă menstruală timp de un an. Aproximativ 95% dintre femei ajung la menopauză între 44 și 55 de ani, dar vârsta medie a Menopauzei este de 50 de ani. 

Sursa: https://www.amazon.com/John-Lees-Hormone-Balance-Simple/dp/044669438X

Traducere: Echipa Tiroida România🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.