Dr. Izabella Wentz – Tiroida Hashimoto & Libido

Printre numeroasele simptome ale bolii tiroidiene, există unul, în special care afectează în mod semnificativ relațiile oamenilor și fericirea generală, totuși este un simptom la care oamenii caută foarte rar ajutor: cel al libidoului scăzut (dorința sexuală scăzută). 

Cand vorbim despre Sex ne face să roșim pentru că nu este cu adevărat acceptabil în societatea noastră – astfel, multe persoane suferă în tăcere. Dar haideți să le confruntăm … fără libido, nu am supraviețui ca specie. 🙂 De fapt, cercetările au arătat că femeile cu boală tiroidiană au o prevalență mai mare de libido scăzut la un moment dat în viața. Acest lucru este valabil și pentru bărbați – aproximativ 64% dintre bărbații hipotiroidieni suferă de libido diminuat, împreună cu alte probleme legate de funcția sexuală (cum ar fi disfuncția erectilă, ejacularea întârziată și anomalii ale spermatozoizilor).

Din fericire, multe dintre modificările stilului de viață vor ajuta la abordarea problemelor tiroidiene, putem îmbunătăți, de asemenea, libidoul, precum și funcția sexuală, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În plus, există măsuri specifice pe care le puteți lua pentru a afecta direct libido-ul.

Deci, haideți să vorbim mai multe despre asta …

Care sunt cauzele specifice ale libidoului scăzut și cum crește Hashimoto acest risc?

În timp ce libidoul scăzut poate fi temporar, uneori poate dura. Libidoul scăzut poate fi produsul secundar al disfuncției erectile la bărbați, uscăciunea vaginală la femei sau dezechilibrul hormonal. În special pentru femei, perioadele de fluctuație hormonală, așa cum se observă la menstruație, luând pilule contraceptive, trecerea la menopauză sau chiar sarcina și alăptarea, pot avea un impact asupra libidoului. Ca orice femeie însărcinată va raporta probabil că nivelul hormonilor poate face o diferență mare în libido. Un antrenament sexual scăzut poate fi, de asemenea, cauzat de o serie de afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv boli tiroidiene și autoimune.

De exemplu, multe femei care au sindromul ovarian polichistic (PCOS) au împărtășit propriile lor provocări în ceea ce privește existența unui comportament sexual scăzut. Libidoul scăzut poate fi o dublă problemă pentru cei aflați în relațiile actuale, deoarece se pot simți frustrați și inadecvați de ei înșiși și își neglijează partenerul. Poate fi destul de devastator pentru intimitatea și sentimentul de conectare al unui cuplu. A avea interes puțin sau deloc față de sex poate fi un subiect dificil de discutat (indiferent dacă acea conversație este cu un partener sau un medic!), Astfel încât multe persoane rămân tăcute. Din păcate, atunci când se creează discuții sexuale cu un medic, acesta este adesea legat de un simptom fizic specific (de exemplu, disfuncție erectilă sau uscăciune vaginală) versus o discuție axată pe dorința sexuală. Subiectul este prea jenant pentru mulți oameni (și pentru unii medici, aș putea adăuga!). 

Cauzele comune ale libidoului scăzut

Multe dintre cauzele principale ale libidoului scăzut pot fi agravate prin faptul că au o afecțiune tiroidiană, cum este cea a Hashimoto. Până la sfârșitul acestui articol, veți putea vedea mai bine numeroasele conexiuni între cauzele majore ale libidoului scăzut și boala tiroidiană.

Iată câteva cauze comune ale libidoului scăzut (și amintiți-vă … toate aceste cauze pot fi abordate și îmbunătățite!):

Stresul psihologic

O cauză a libidoului scăzut poate avea legătură cu imaginea sau relația corporală a unei persoane, ceea ce poate duce la stres psihologic. Când o persoană are probleme de imagine corporală, cum ar fi sentimentul că este supraponderal sau neatractiv, aceasta poate duce la lipsa de interes față de sex. Simțindu-se bolnav și obosit, copleșit sau stresat … toate aceste sentimente pot scoate cu ușurință din starea de spirit. Sau, dacă o persoană își pierde încrederea în partenerul ei, aceasta poate fi o „dezactivare” și duce la lipsa de interes pentru a face sex. Unele femei au avut „probleme de libido” care au fost rezultatul unui partener care a înșelat sau a fost abuziv. O femeie nici nu știa că partenerul ei a înșelat, dar cumva corpul ei a simțit.

Mai mult, dacă un bărbat sau o femeie se confruntă cu probleme de „performanță” sexuală (disfuncție erectilă, ejaculare prematură, incapacitate de orgasm etc.), poate crea mult stres în jurul acestui subiect din cauza „anxietății de performanță”, ceea ce duce la diminuarea libidoului, posibil pentru ambii parteneri. Toate tipurile de stres (muncă, familie, lipsa unui somn de calitate) pot influența un individ, care se va simți „la dispoziție” sau pur și simplu se va simți supărat. Un nou bebeluș în casă, este complet minunat, dar poate provoca un stres propriu (sau doar o lipsă completă de somn și de îngrijire!). Amintiți-vă că stresul continuu, cronic de orice fel, poate duce și la oboseala suprarenală, care este rezultatul unei cantități prea mari din hormonul de stres, cortizolul. ( 90% dintre pacienții cu Hashimoto au un anumit grad de disfuncție suprarenală ; stresul este cu siguranță un declanșator comun pentru Hashimoto.)

Cum afectează oboseala suprarenală libidoului? 

Când apare, organismul crede că este în modul de supraviețuire în loc de modul calm. În consecință, glandele suprarenale pot devia producția de hormoni, cum ar fi progesteronul, de la sisteme aparent inutile, cum ar fi sistemul reproducător al organismului, la alimentarea supraviețuirii prin producerea de cortizol (un hormon necesar supraviețuirii). Acest lucru are sens – dacă suntem în modul de supraviețuire, corpurile noastre sunt prea stresate ca să ne facem griji pentru procreare, deci nu este nevoie de libido. Organismul nostru se adaptează continuu la mediu – chiar dezvoltând o boală cronică precum cea a Hashimoto – pentru a ne ajuta să ne protejăm. Dezvoltăm Hashimoto pentru că nu mâncăm bine sau experimentăm prea multe toxine , sensibilități alimentare, stresori, infecții și altele. Corpurile noastre intră în modul de supraviețuire în astfel de cazuri. Hpotiroidismul ne poate scădea libidoul, ne poate face mai puțin fertili și, eventual, ne va face mai puțin atractivi pentru potențialii parteneri (putem experimenta o creștere a greutății corporale, căderea părului, pielea cu probleme etc.).

Probleme postpartum și niveluri de prolactină

Ca proaspătă mămică, cred că acest mecanism „protector” contribuie la problemele tiroidiene postpartum. Nivelurile crescute de prolactină, care se găsesc la mamele care alăptează, sunt cunoscute pentru a perpetua auto anticorpii și pentru a reduce libidoul. Acesta ar putea fi un mod de evoluție care să ne împiedice să avem prea mulți bebeluși odată! Interesant este că femeile (și bărbații) cu Hashimoto care nu alăptează tind să aibă creșteri mai frecvente în prolactină în comparație cu persoanele fără Hashimoto. Studiile au descoperit că până la 20% dintre persoanele cu hipotiroidism subclinic pot avea niveluri ridicate de prolactină. Sensibilitatea sânilor, sânii măriți la bărbați, probleme ale libidoului, acnee, părul excesiv, infertilitatea și neregulile menstruale pot fi toate indicii că prolactina este crescută. Nivelul scăzut de prolactină poate ajuta la reducerea anticorpilor tiroidieni. Studiile au documentat că bromocriptina, un medicament utilizat pentru scăderea nivelului de Prolactină, poate reduce problemele la Lupus, o altă afecțiune autoimună. Merită menționat faptul că, uneori, această creștere a Prolactinei se poate datora unei mici tumori benigne pe glanda hipofiză, cunoscută sub numele de prolactinom.

În locul bromocriptinei, am folosit anterior un protocol integrativ de:

• Vitamina B6 cu doză mare, 300 mg de două ori pe zi – Unele opțiuni care îmi plac includ 

• Piridoxină HCl 100 mg de Douglas Labs și 

• P5P 50 mg de Pure Encapsulations (P5P este versiunea activată a B6). Klaire Labs oferă, de asemenea, o doză mare de B6 care conține 250 mg.

• Vitex (Chaste Tree), o capsulă, de două ori pe zi (poate micșora prolactinoamele) Și în unele cazuri, L-tirozină , 500-1500 mg, zilnic

Un studiu a constatat o normalizare a nivelului de prolactină odată cu revenirea menstruației în 37-94 zile de la începerea doar a vitaminei B6. Unele femei care au creșteri vor raporta că B6 poate ajuta la suprimarea producției de lapte. Boswellia (Frankincense) poate ajuta și la scăderea nivelului de prolactină. Recomand măsurarea nivelului de prolactină în termen de o lună de la începerea observării dacă s-a produs o îmbunătățire Vă rugăm să rețineți, nu doriți să luați Vitex sau L-tirozină concomitent cu bromocriptină, din cauza interacțiunilor medicament-plantă. (Toate afectează producția de dopamină prolactină!)

Stresul exacerbat datorită simptomelor tiroidiene

Un alt lucru de luat în considerare este faptul că simptomele tiroidiene pot agrava stresul. Multe dintre simptomele comune ale bolii tiroidiene, cum ar fi pierderea părului și creșterea în greutate, pot agrava stima de sine, energia scăzută și problemele de performanță sexuală, adesea văzute cu libido scăzut. Din nou, studiile au arătat o prevalență mai mare a performanței sexuale și a problemelor libidoului atât la bărbații, cât și la femeile cu boală tiroidiană.

Simptome fizice

Există, de asemenea, multe simptome fizice care pot fi la baza unui libido scăzut. Durerea este probabil una dintre cele mai mari pe care pacienții le raportează că le-a afectat calitatea vieții în afara dormitorului. Femeile care obișnuiau să facă antrenament sau să se bucure de un anumit sport ar putea să nu mai facă acest lucru dacă încep să experimenteze un tip de durere continuă. De asemenea, li se poate spune că a fi din nou activ fizic ar putea agrava o afecțiune medicală, cum ar fi hipertensiunea arterială sau boala coronariană. Alte afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi artrita sau chiar dureri de spate inferioare, ne pot afecta uneori sau capacitatea partenerului nostru de a ne bucura de intimitate. Vestea bună este că aceste condiții au, la baza lor, probleme legate de inflamație și inflamația poate fi abordată. N-acetilcisteina (NAC) și turmericul / curcumina (https://abundenta.org/bio-capsule-turmeric-90-capsule-45gr/)sunt doar două suplimente care trebuie luate în considerare legate de inflamație și reducerea durerii (și pot avea ca rezultat și posibile îmbunătățiri ale anticorpilor tiroidieni).

De asemenea, femeile pot experimenta o mare varietate de dureri vaginale și pelvine. Această listă a problemelor posibile este lungă (chisturi ovariene, endometrioză, disfuncție a podelei pelvine, nereguli menstruale, uscăciune vaginală, infecții cu drojdie și multe altele), dar știți că majoritatea acestor afecțiuni pot fi îmbunătățite semnificativ sau chiar rezolvate. Ca exemplu, prin tratarea tiroidei, multe femei văd îmbunătățiri cu libidoul și durerea.

În cele din urmă, să vorbim despre lipsa somnului de calitate, pe care l-am menționat anterior ca factor de stres, în special pentru toate noile mămici (și tăticii). Au fost făcute unele studii cu adevărat interesante, referitoare la importanța somnului în a avea o dorință sexuală sănătoasă. Privarea de somn poate provoca modificări ale stării de spirit, iritabilitate și oboseală. Problemele tiroidiene vă pot crește riscul de inflamație, precum și apneea de somn. Interesant, am văzut – atât cu pacienții, cât și cu cititorii – că există o incidență foarte mare a persoanelor cu Hashimoto care au și apnee în somn. Vestea bună este că există protocoale pentru a aborda această condiție. Am văzut că pacienții nu numai că obțin un somn mai bun în mod constant, dar își reduc și nivelul de cortizol (și, în acest sens, își susțin mai bine suprarenalele ), abordând apneea de somn.

Schimbări hormonale O altă cauză comună a libidoului scăzut are legătură cu fluctuațiile naturale ale hormonilor noștri sexuali, care trebuie să fie echilibrat, împreună cu hormonii suprarenali, pentru ca noi să privim cu nerăbdare și să ne bucurăm de intimitate.

Să începem cu scăderile libido-ului la femei.

》Știm că hormonii sexuali ai femeilor variază de-a lungul diferitelor evenimente și perioade (fără niciun punct de vedere în viața noastră (și multe – deși nu toate – acest lucru este perfect normal), inclusiv:

• Pe tot parcursul ciclului menstrual

• Când folosiți pilule contraceptive •

Când aveți o afecțiune de dezechilibru hormonal, cum ar fi PCOS

• În timpul sarcinii

• În timp ce alăptați

• În timpul tranziției la perimenopauză (scade începând cu anii 30) și menopauză

În majoritatea studiilor efectuate, libidoul crește în momentul ovulației la femeile care au menstruație în mod normal. (Acest lucru are sens din punct de vedere evolutiv, deoarece acesta este momentul cel mai probabil pentru ca o femeie să rămână însărcinată) În acest moment, testosteronul nostru este crescut, ceea ce crește libidoul. Acest lucru arată cât de minunat au fost proiectate corpurile noastre: libidoul nostru crește pe măsură ce un nou ovul necesită fertilizare este eliberat de ovare. Mai târziu în ciclul nostru, cu toate acestea, putem prezenta simptome premenstruale care afectează libidoul, cum ar fi PMS, iritabilitate și crampe. Acesta este un moment în care nivelurile noastre de progesteron scad după ce nu are loc fertilizarea ovulului. Poate fi perfect normal ca o femeie să aibă o scădere a libidoului în această perioadă. Cu toate acestea, fiecare femeie este unică în menstruație (mai ales când vine vorba de durata ciclului, de severitatea modificărilor hormonale și de simptomele asociate!), Așa că dacă sunteți preocupată de modul în care vă simțiți, mergeți la medic.

》Atunci când se utilizează pastile hormonale, producția de Estrogen natural și Progesteron devin suprimate. Nivelurile de testosteron și DHEA (cei doi hormoni ai noștri de susținere a libidoului) sunt de asemenea suprimați, iar ovulația practic se oprește. Acest lucru poate provoca o mulțime de efecte secundare, cum ar fi libidoul scăzut, precum și o varietate de dezechilibre hormonale.

》Procesul de îmbătrânire determină modificări ale nivelului nostru de hormoni sexuali (inclusiv estrogen, progesteron, testosteron și DHEA) începând de la 30 de ani. Acest lucru este totul normal în cea mai mare parte … dar pot fi probleme legate de dezechilibrul hormonal pe parcurs, cum ar fi PCOS.

》PCOS este o afecțiune, care se caracterizează prin cicluri menstruale neregulate, infertilitate, rezistență la insulină și o varietate de simptome, cum ar fi oboseala, excesul de greutate, stresul, pierderea părului sau creșterea excesivă a părului. Femeile care au PCOS au de trei ori șanse mai mari să fie diagnosticate cu Hashimoto. La fel ca în cazul bolilor tiroidiene, PCOS este asociat cu un risc crescut de tulburări de anxietate și depresie; iar unele femei cu PCOS au probleme de libido.

》Starea este legată de dezechilibrele hormonilor sexuali – în special, mai mari decât nivelurile normale de androgeni, care pot preveni ovulația. Multe dintre sugestii pe care le-aș oferi celor care au probleme cu tiroida referitoare la libido pot ajuta cu PCOS, inclusiv în gestionarea rezistenței la insulină. ( Myo-inositol poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea sensibilității la insulină, precum și starea de spirit).

》Încercarea de a rămâne însărcinată atunci când hormonii sunt dezechilibrați, mai ales dacă aveți o problemă tiroidiană, poate necesita anumite îngrijiri speciale. Odată însărcinată, libidoul poate fi afectat din cauza schimbării hormonilor. Multe femei suferă de oboseală, sentiment de neatractivitate și temeri de viitor, pe măsură ce progresează sarcina. Adesea, libidoul unei femei intră în viteză la sfârșitul primului trimestru (după ce hormonii preiau controlul cu creșterea nivelului de estrogen și progesteron, ceea ce poate provoca simptome precum greață și oboseală) … dar apoi scade în al treilea trimestru.

》Până când femeile ajung la menopauză, nivelul lor de testosteron poate fi redus la doar un sfert din ceea ce a fost la început, la vârsta de 20 de ani. Scăderea estrogenului, testosteronului și DHEA poate duce, de asemenea, la uscăciune vaginală, act sexual dureros și incontinență (scurgeri urinare involuntare) – toate semne de libido semnificativ. Dar toate sunt condiții care pot fi rezolvate. Simptomele menopauzei pot contribui, de asemenea, la diminuarea impulsurilor sexuale.Transpirații nocturne, bufeuri și somn slab au fost frecvent raportate în studii referitoare la scăderea dorinței sexuale. Mulți dintre pacienți se plâng de aceste simptome și de impactul lor asupra relațiilor! Vestea bună este că multe dintre aceleași intervenții în stilul de viață pe care le recomand pentru sănătatea tiroidei, cum ar fi suportul suprarenal, îmbunătățesc și aceste simptome ale menopauzei.

》Pe măsură ce progesteronul și estrogenul scad în menopauză, raportul dintre nivelul de estrogen și nivelul de progesteron poate avea un impact negativ asupra producției de DHEA. Dacă raportul dintre progesteron devine insuficient în comparație cu estrogenul, starea rezultată se numește „dominanța estrogenului”. Aceasta poate provoca schimbări de dispoziție, anxietate și creștere în greutate la femei.

Bărbații nu sunt scutiți de a experimenta scăderi ale nivelului de hormoni sexuali pe măsură ce îmbătrânesc.

》La bărbați, nivelurile libere de testosteron au un vârf ridicat la vârsta de 20 de ani și scad cu aproximativ un procent pe an spre 30 de ani. Printre simptomele legate de testosteron scăzut se numără libidoul scăzut, precum și o serie de simptome care sunt, de asemenea, observate în menopauză (cum ar fi schimbările de dispoziție, anxietatea și depresia). Bărbații pot suferi și de disfuncție erectilă (ED).

  》Problemele Hipotiroidismului poate crește declinul producției de hormon sexual. Atât hormonii noștri sexuali cât și cei ai tiroidei fac parte dintr-o rețea de comunicare hormonală generală din organism, denumită axa HPA (hipotalamică-hipofiză-suprarenală). O tiroidă lentă poate reduce producția de hormoni sexuali necesari pentru o funcție sexuală optimă și o libido sănătoasă.

》Problema comună menționată anterior, dominanța estrogenului, poate fi un declanșator al afecțiunilor autoimune atât la bărbați, cât și la femei. Dominanța estrogenului poate agrava, de asemenea, simptomele hipotiroidiei prin creșterea activității hormonului TBG, care reduce și mai mult nivelul hormonilor tiroidieni liberi din organism.

》Hipotiroidismul la bărbați are ca rezultat o scădere a globulinei care leagă hormonii sexuali (SHBG) – o proteină produsă de ficat care se leagă de androgeni și estrogeni – cu testosteronul liber redus la aproximativ 60% dintre bărbați. Producția redusă de testosteron poate duce la simptome precum infertilitatea, disfuncția erectilă, libidoul scăzut și masa musculară redusă.

Stare de spirit și emoții

Probabil că toți am folosit expresia „Nu am chef diseară”. Ei bine, starea de spirit poate fi cu siguranță o cauză principală a libidoului scăzut. Am vorbit mai devreme despre cum lipsa somnului poate provoca iritabilitate și stare de spirit. Alte emoții negative pot cauza, de asemenea, probleme și evitarea comunicării îți pot mări îngrijorările. Pentru unii oameni, acest lucru poate duce la un caz de depresie.

》Știm din cercetări că persoanele care sunt depresive au mai multe probabilități de libido scăzut. Un studiu a descoperit că peste 70% dintre pacienții cu depresie, care nu luau medicamente pentru depresie, aveau o pierdere a interesului sexual. Unii antidepresivi, incluzând inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS) și inhibitori de recapitulare cu serotonină și norepinefrină (SNRI), pot provoca scăderea libidoului. În experiența, aceste reacții adverse au fost foarte frecvente, iar psihiatrii ar prescrie uneori un al doilea antidepresiv cu un mecanism diferit de acțiune, Wellbutrin, pentru a contracara efectele secundare sexuale ale acestor medicamente. În timp ce mulți dintre pacienții spun că le place să se ascundă (ascunzându-se de toată lumea și pur și simplu să se prăbușească) atunci când se simt jos, atunci este într-adevăr momentul în care cel mai mult este nevoie de cei dragi și de un sentiment de comunitate. Dacă simțiți că nu puteți să vă adresați partenerului (în momentul respectiv), căutați un prieten și discutați pozitiv în acest fel. Știați că legătura noastră și hormonul iubirii, oxitocina, ajută la combaterea efectelor negative ale hormonului nostru de stres, cortizolul? Da, da!

》În cele din urmă, este important de menționat că anxietatea și tulburările de dispoziție au o prevalență mai mare la pacienții cu disfuncții tiroidiene. În practică, am constatat că tulburările de dispoziție sunt foarte frecvente la cei cu afecțiuni tiroidiene. Multe studii au asociat niveluri anormale de TSH, FT3 și FT4 cu depresia.

Abordări convenționale pentru abordarea Libidoului scăzut

Oamenii nu se exprimă despre subiectul libidoului scăzut la medic. Într-un sondaj din 2018 realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan, doar 17% dintre adulți au spus că au discutat viața lor sexuală cu medicul lor! Dacă se pune problema, abordarea convențională de astăzi lipsește cu siguranță. Unii vor analiza cel puțin medicamentele existente, în special cele prescrise pentru depresie și anxietate și vor schimba orice efect cunoscut. Alții pot sugera reducerea stresului, consilierea relațiilor și condimentarea lucrurilor în dormitor. Există, de asemenea, câteva protocoale standard de îngrijire tipice care pot fi recomandate. Să vorbim pe scurt despre ce este disponibil pentru femei și bărbați.

Abordări convenționale pentru femei

• Pentru femei, există așa-numita „pastilă de sex feminin”, flibanserin (Addyi), dar nu a avut rezultate pozitive, mai ales având în vedere beneficiile sale limitate, împreună cu numeroase efecte secundare. Beneficiul potențial? Încă o zi de dorință sexuală crescută pe lună. Reacțiile adverse pentru această zi suplimentară? Posibilitatea tensiunii arteriale scăzute, amețeli, greață și oboseală zilnic! În plus, alcoolul (cunoscut sub denumirea de stimulentul libidoului original de către unii) nu este recomandat în timp ce o femeie administrează acest medicament. Am vorbit cu mulți practicieni la conferințe și nimeni nu s-a entuziasmat de acest lucru ca o soluție viabilă.

• Alte tratamente posibile includ terapii hormonale precum terapia de înlocuire a hormonilor de estrogen. Estrogenul nu „rezolvă libidoul”, dar poate aborda simptome precum bufeurile și uscăciunea vaginală, care pot afecta libidoul. Din păcate, există reacții adverse potențiale și riscuri pentru sănătate (legate de cancerul de sân), deci această opțiune nu este potrivită pentru o mulțime de femei.

• Terapiile de substituție cu androgeni (testosteron și DHEA) sunt, de asemenea, posibile, dar nu sunt privite ca terapii convenționale de către majoritatea medicilor. 

Abordări convenționale pentru bărbați

• Standardul de îngrijire pentru libidoul scăzut la bărbați este adesea o rețetă pentru Viagra (pastila diamant albastru), sau un tip similar de medicamente. Problema cu Viagra este că este cu adevărat un medicament care abordează problemele legate de fluxul de sânge legate de ED. Viagra și alte medicamente ca acesta nu se referă la alte posibile cauze de rădăcină pentru un bărbat cu libido scăzut sau testosteron scăzut.

• Testosteronul scăzut poate fi un factor de risc – dincolo de libido – pentru multe alte probleme semnificative de sănătate, inclusiv diabet, boli de inimă și chiar declin cognitiv. 

Soluții naturale pentru creșterea libidoului atât la bărbați, cât și la femei

• Vestea bună este că abordarea disfuncției tiroidiene poate ajuta la restabilirea libidoului și a funcției sexuale!

• Într-un studiu recent din 2018 axat pe legătura dintre tiroidă și libido, nivelurile de hormoni tiroidieni au părut a fi factorul cauzal al problemelor de libido și disfuncție sexuală la bărbați, în timp ce anticorpii tiroidieni au părut să joace un rol mai important într-un libido scăzut la femei. Aceasta este informația importantă de știut, deoarece există multe modalități de a optimiza nivelul hormonilor tiroidieni și de a reduce anticorpii tiroidieni .

Având în vedere aceste două obiective, iată câteva recomandări de bază care vă vor ajuta cu un libido mai sănătos, astăzi:

1. Vorbeste despre libidoul scăzut.

Trebuie să vorbiți despre problemele libidoului atât cu partenerul, cât și cu medicul. Pentru partenerul tău, este important să înțeleagă ce se întâmplă, să poată fi îmbunătățit și să nu fie (sau să fie) o problemă în relația ta. Pentru medicul dvs., este important să știe dacă dvs (sau partenerul dvs.) vă confruntați cu libido scăzut, deoarece poate fi un simptom al bolii tiroidiene, precum și alte probleme de sănătate, inclusiv dureri cronice, depresie, hipertensiune, diabet și cardiovasculare. boală. Factorii care influențează o libido scăzut (lipsa de somn, stres, disfuncție suprarenală, probleme de anxietate subiacente) trebuie identificat și abordat. De asemenea, medicul dumneavoastră va dori să evalueze toate medicamentele pe care le luați, pentru a vedea dacă vreunul dintre ele are efecte secundare legate de libido. Sănătatea libidoului ar trebui să fie un subiect pentru fiecare control anual, dar nu orice medic va pune aceste tipuri de întrebări. Dacă nu vedeți un medic de funcționalitate, este posibil să doriți să găsiți unul care va avea o perspectivă integrată asupra sănătății tiroidiene. 

2. Optimizați medicamentele tiroidiene pentru a îmbunătăți libidoul.

Uneori, doar ajustarea medicamentelor dvs cu hormoni tiroidieni vă poate ajuta. Într-o revizuire din 2019 a cercetărilor existente, s-a constatat că optimizarea nivelului de hormoni tiroidieni a fost asociată cu o rezoluție dramatică a libidoului (precum și a disfuncției sexuale) atât la bărbați, cât și la femeile cu hipotiroidism sau hipertiroidism. Știm că medicamentele tiroidiene au un indice terapeutic îngust și că titrarea atentă a dozei este esențială pentru eficacitatea lor. Dozele care sunt incorecte doar printr-o cantitate mică pot duce la simptome continue sau chiar noi, de aceea este important să vă asigurați că doza dvs. curentă este corectă. 

3. Sprijină-ți suprarenalele.

În primul rând, trebuie testată funcția suprarenală. După ce cunoașteți starea sănătății suprarenale, puteți lucra pentru îmbunătățirea acesteia, care se concentrează pe strategii pentru a vă ajuta să vă redobândiți sănătatea suprarenală, inclusiv: îmbunătățirea somnului, echilibrarea glicemiei , gestionarea stresului, reducerea inflamației generale, echilibrarea substanțelor nutritive cheie și creșterea rezistenței cu adaptogeni suprarenali. Adaptogenii suprarenali sunt produse naturale care completează capacitatea organismului de a face față stresului și se crede că normalizează și susțin axa HPA. Vă recomand un Adrenal Support, care conține adaptogeni precum ashwagandha și licoare, pentru a promova nivelul sănătos de cortizol și a întări suprarenalele.

4. Încercați Macahttps://www.abundenta.org/product-page/pulbere-raw-bio-maca 

Maca din plante din Peru poate ajuta la susținerea răspunsului la stres al corpului și la optimizarea sănătății suprarenale. De asemenea, vă poate ajuta simptomele Menopauzei care ar putea afecta dorința sexuală, cum ar fi transpirațiile nocturne și bufeurile. Mai mult, studiile au arătat că Maca poate ajuta la îmbunătățirea libidoului atât la femei, cât și la bărbați.  Vă rugăm să rețineți, maca este un adaptogen la fel și Guarana. Cu toate acestea, poate avea efecte diferite asupra diferiților oameni și ar putea fi stimulant pentru unii oameni. Vă recomand să începeți cu o doză mică, pentru a vedea cum o tolerați și pentru a vă pregăti.

5. Concentrați-vă să vă îmbunătățiți cantitatea și calitatea somnului

 Un somn mai bun nu numai că vă va ajuta cu oboseala și starea de spirit, dar vă va îmbunătăți în mod natural și nivelul DHEA și, prin urmare, libidoul. Un somn mai bun vă va susține și suprarenalele. Dacă suspectezi că tu sau partenerul tău ar putea suferi de apnee în somn, vă rugăm să vă prezentați împreună la medicul dvs. Tratamentul poate fi foarte eficient.

6. Îmbunătățește-ti starea de spirit și reduceti anxietatea.

Vă recomand să includeți tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi masajele și jurnalele, în rutina dvs. zilnică. Pentru a obține o doză sănătoasă de oxitocină în fiecare zi, vorbiți cu cei dragi și la cea mai bună comunitate de sprijin. (O, și doar pentru că s-ar putea să nu aveți „dispoziție”, nu înseamnă că un mic masaj de mână sau de umeri nu va genera niște niveluri frumoase de oxitocină, atât pentru dvs. cât și pentru partenerul dvs.). suplimentând cu Selenometonina și Myo-inozitol, care s-au dovedit că îmbunătățesc starea de spirit și reduc anxietatea la persoanele cu Hashimoto. Aceste strategii pot ajuta la reducerea simptomelor care pot acționa ca bariere în calea intimității, precum și la reducerea anticorpilor tiroidieni, lăsând persoanele cu un sentiment îmbunătățit de bunăstare … un mod perfect de a stabili starea de spirit.

7. Luați în considerare terapia de înlocuire a hormonilor sexuali.

La femei, terapia de înlocuire a hormonilor de estrogen (HRT) poate reduce uscăciunea vaginală și durerea în timpul actului sexual, bufeurile și transpirațiile nocturne, ceea ce ar putea ajuta la îmbunătățirea libidoului. Așa cum am menționat anterior, acesta este adesea prescris ca tratament convențional standard de îngrijire. Cu toate acestea, dominanța estrogenului poate fi un declanșator pentru Hashimoto, așa că trebuie luată cu prudență dacă luăm în calcul această opțiune.

Terapia cu testosteron este un alt tratament potențial pentru femei și poate duce la o lubrifiere vaginală crescută, excitare sexuală crescută și creșterea libidoului.

Pentru bărbați, terapia de înlocuire a hormonilor de testosteron este, de asemenea, o opțiune. După cum am menționat anterior, acesta nu este același lucru cu Viagra. Viagra este concentrat pe îmbunătățirea fluxului de sânge către penis, pentru a aborda ED. Testosteronul, pe de altă parte, este implicat într-o multitudine de procese pentru tot organismul masculin. Este implicat în formarea de proteine ​​și mușchi, ajută la formarea oaselor, la controlul zahărului din sânge și la reglarea colesterolului, susține un sistem imunitar sănătos, ajută la memorie și dispoziție și, da, ajută bărbații să aibă chef. Dar un nivel sănătos de testosteron este cu mult mai mult decât libidoul, așa că bărbații ar trebui să testeze și să știe nivelul de testosteron, precum și alți hormoni sexuali.

Există argumente pro și contra asociate cu terapiile de înlocuire hormonală, inclusiv preocupările legate de cancerul de sân (cu estrogen) și reacțiile adverse (agresivitate ale pielii din terapia cu testosteron). Ar trebui să vorbiți cu un medic pentru a discuta despre ceea ce ar putea avea cel mai mult sens pentru dumneavoastră sau partenerul dvs. Este posibil ca terapiile cu hormoni tiroidieni să fie modificate, deoarece înlocuirea hormonilor sexuali poate afecta nivelul hormonilor tiroidieni. Rețineți că mai pot exista și alte cauze principale ale libidoului scăzut, care nu pot fi abordate de aceste terapii. Un medic de medicină funcțională este instruit să analizeze toate aceste posibilități, de aceea este important să vă consultați cu unul dacă considerați această opțiune..

8. Luați în considerare suplimentul DHEA.

DHEA (dehidroepiandrosterona) este un androgen care are multe funcții importante în organism atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Creează alți hormoni sexuali (incluzând celălalt hormon sexual libido-suportiv, testosteron) și s-a dovedit că susține dorința, excitația și orgasmele. Un studiu la femei cu oboseală suprarenală a arătat libidoul crescut după administrarea DHEA. Într-un alt studiu, suplimentarea DHEA a dus, de asemenea, la reducerea anticorpilor tiroidieni! Doza zilnică recomandată este, în general, de 10 până la 50 mg pentru femei și de 25 până la 100 mg pentru bărbați. (Femeile au nevoie de mai puțin DHEA decât bărbații.) Cu toate acestea, administrarea scăzută și creșterea lentă ar trebui să fie întotdeauna abordarea. Unii profesioniști dau femeilor și mai puțin DHEA – cu un nivel de 2 – 5 mg pe zi. Am constatat personal că multe femei cu Hashimoto tind să se descurce mai bine cu interval de doze mai mici

. ATENȚIE : DHEA este disponibil fără rețetă în Statele Unite și în alte câteva țări, dar, ca și alte terapii cu hormoni, recomand întotdeauna utilizarea DHEA numai sub îndrumarea unui medic, pentru a găsi doza potrivită pentru dvs. Pot fi efecte secundare cu luarea prea multă DHEA, deci nivelurile de DHEA trebuie testate înainte de începerea suplimentării și apoi monitorizate. DHEA poate fi util în special pentru femeile care se confruntă cu uscăciune vaginală și disconfort vaginal. Practicanții au folosit DHEA aplicată vaginal pentru a aborda simptomele legate în mod obișnuit de menopauză, cum ar fi uscăciunea vaginală, integritatea țesuturilor vaginale și durerea în timpul actului sexual – precum și pentru a rezolva problemele libidoului.

În 2016, US Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un produs numit Intrarosa®, care conține ingredientul activ prasterone (DHEA). Acest produs a fost aprobat pentru a trata femeile cu dureri moderate până la severe în timpul actului sexual. Cercetările care susțin DHEA și aprobarea Intrarosa® au arătat, de asemenea, multe beneficii promițătoare legate de uscăciunea și iritarea vaginală redusă, musculatura vaginală consolidată și creșterea libidoului. Până în prezent, DHEA aplicată vaginal este încă disponibilă doar pe bază de rețetă, fie ca Intrarosa®, fie cu o rețetă personalizată off-label. Cu toate acestea, există o cremă topică fără rețea pentru vulva care a ieșit pe piață de mai bine de un an, dezvoltată de un medic ginecolog, obstetrician și expert în hormoni pentru femei, numit Dr. Anna Cabeca. Produsul ei, Julva ®, este o cremă care conține DHEA și alte ingrediente naturale, liniștitoare (celule stem de Alpine Rose, ulei de nucă de cocos, vitamina E, ulei de emu și unt de shea). Multe femei au văzut că își îmbunătățesc dramatic uscăciunea și iritarea vaginală, precum și libidoul.

9. În sfârșit, pentru un libido sănătos, răsfățați-Vă și faceți ceva care să vă ajute să aveți chef.

Cu toții alergăm prea mult și traim prea mulți stresori zilnici. Este important să vă luați ceva timp în fiecare zi pentru a va deconecta (da, într-adevăr!) Și a te răsfăța. Îmi place să folosesc uleiuri esențiale și să fac o baie caldă de sare Epsom la sfârșitul zilei (după ce am citit copilului o carte de culcare, desigur!). Apoi îmi place să lecturez … Îți sugerez să citești un roman de dragoste în loc să-ți petreci seara verificând e-mailurile și Facebook-ul.  Dacă preferați cărțile educaționale decât romanele romantice  și doriți să aflați mai multe despre cum să vă îmbunătățiți libidoul, dr. Anna Cabeca, creatoarea cremei Julva®, are o nouă carte, care este o lectură fantastică! Dr. Cabeca a descoperit o modalitate de acțiune rapidă și non-farmaceutică de a atenua dramatic simptomele asociate cu fluctuațiile hormonale pre-menopauză, incluzând stabilizarea metabolică și creșterea în greutate, bufeuri și transpirații nocturne, insomnie, pierderea memoriei, ceață creierului, iritabilitate scăzută libidoul și sexul dureros.

Hormone Fix oferă un program ușor de urmărit, inclusiv:

• O dietă de 30 zile pentru început de detoxifiere rapidă pentru a reduce pierderea în greutate și a reduce simptomele

• Planuri zilnice de mese și liste de cumpărături săptămânale pentru rețete delicioase și ușor de făcut pentru micul dejun, prânz, cină și gustări

• Suplimentarea de vitamine și minerale pentru optimizarea echilibrului hormonal

• Autoevaluări simple și teste de laborator recomandate pentru o mai bună înțelegere a stării tale hormonale

• Tehnici eficiente de reducere a stresului și de amplificare a oxitocinei

• O optimizarea medicamentelor tiroidiene, susținerea suprarenalelor, maca, guarana, shakeuri, îmbunătățirea calității somnului, reducerea nivelului de anxietate, decomprimarea cu ritualuri relaxante zilnice și luarea în considerare a terapiei de înlocuire hormonală sunt lucruri minunate cu care puteti începe. 

De asemenea, poate doriți să luați în considerare DHEA sau să încercați crema topică Julva ®, care conține DHEA. Vă recomand să lucrați cu un medic funcțional care vă va ajuta să identificați cauzele principale ale libidoului scăzut.  Și nu uitați să îl includeți si pe partener! Poate că are nevoie de răsfăț. 😉 Sper că asta te va ajuta în călătoria ta! 

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.