Dr. Izabella Wentz: Cea mai bună dietă pentru Hashimoto & Hipotiroidism

Care este dieta cea mai bună pentru a te vindeca în Hashimoto?

Această întrebare este foarte complicată, și, din păcate, nutriția este singura știință în cazul în care răspunsurile multiple pot fi atât corecte cât și greșite. Cu alte cuvinte, vindecarea unui om poate fi otrava altui om. Toți suntem diferiți, și, deși am putea avea aceeași condiție, pot fi necesare diferite intervenții pentru fiecare dintre noi ca să ne vindecam. Dietele multiple au fost raportate pentru a inversa și alte boli autoimune cum este Hashimoto, inclusiv dieta fără gluten, dieta fără Iod, dieta Feingold, dieta carbohidraților specifici, dieta GAPS, dieta Paleo, dieta Autoimun Paleo, dieta Soia liber, dieta fără lactate, dieta low-FODMAP, dieta pentru un organism  Ecologic,  și diete elementare. Firul de legătură din spatele acestor diverse diete este că toate acestea elimina diverse alimente reactive. Cele mai multe dintre aceste diete includ, de asemenea, proteine ​​de origine animală, alimente dense în nutrienți decât standardul american și elimină alimentele procesate. În timp ce dietele vegane și vegetariene au fost raportate a fi extrem de utile și extrem de promovate, în bolile autoimune și cronice, nu s-au găsit rapoarte de oameni în convalescență cu Hashimoto sau alte bolii autoimune, urmând o dietă vegetariană. Chiar și vegani evlavioși care sunt nutritiv conștienți că, încă se luptă cu temperaturi scăzute ale corpului în hipotiroidism și Hashimoto. În plus, mulți foști vegani au raportat simptome îmbunătățite în Hashimoto făcând tranziția la o dietă Paleo. Bazat pe acest lucru, cred că proteinele de origine animală trebuie să joace un rol important în construirea stări de sanatate a persoanelor cu Hashimoto. Acestea fiind spuse, în timp ce carnea și grăsimile sunt importante pentru vindecare, mancându-le exclusiv va produce un mediu acid în organism și împiedică vindecarea, deci prin urmare dieta trebuie echilibrată cu o multime de legume bogate în substanțe nutritive (raportul sugerat poate fi de 20% carne/ 80%vegetale). În plus, dietele vegane pot fi extrem de utile pentru curățarea și detoxifiere, în special pentru cei cu probleme persistente a digestiei proteinelor (foarte frecvente în Hashimoto). O astfel de dietă vegetariană poate fi urmată pentru o perioadă de câteva zile la câteva săptămâni și poate ajuta organismul să se detoxifice.

Suplimentele B12, fier sau feritina și tiroidiene ar trebui să fie utilizate în acest moment, în dieta vegana sau în perioada de detoxifiere, pentru a preveni deficiența.

O altă abordare poate fi să se urmeze o dietă „semi-vegetariană“ sau abordarea „Morning vegan“, în care se mănâncă alimente în primul rând vegane (nuci, semințe, verdețuri) pentru micul dejun și masa de prânz, dar se consumă o masă pe bază de carne la cină (sau invers, la prânz).  

Cea mai răspândită, utilă și cu rezultate pozitive în rândul persoanelor cu bolii autoimune dar și Hashimoto, este dieta Autoimună Paleo. În unele cazuri, o abordare dietetică poate produce o remisie completă a condiției! 

Pentru mine, ca și clinician, scopul abordării este de a ajuta resetarea corpului, de a hrăni și de a reduce inflamația cauzată de alimente reactive, precum și pentru a ne ajuta să ne reconectam la un mod intuitiv de a mânca. Protocoalele dietetice sunt destinate a fi folosite ca punct de plecare, sau șablon, în cazul în care vă puneți în aplicare planul de bază și, eventual, de a-l schimba în funcție de nevoile dvs. Pentru a simplifica, vă recomand lipirea unui șablonul la un caledar de 30 de zile, și, desigur, asigurați-vă că reintroduceți alimentele metodic, unul câte unul, astfel încât să puteți izola reacțiile corpului la produsele alimentare individuale. 

Originea Dietei Autoimun Paleo (AIP)

În primul rând, hai sa vorbim despre dieta Paleo, este dieta de unde provine AIP. Mulți oameni, chiar și cei care nu  sunt diagnosticați cu Hashimoto, sunt conștienți de beneficiile dietei Paleo. A ajutat nenumărați oameni să se simtă mai bine de o gamă largă de simptome: oboseală, ceață creier, dureri articulare, gaze și balonare, pentru a numi doar câteva.

Într-un sondaj al cititorilor și pacienților mei,  81% au raportat că s-au simțit mai bine pe Paleo sau pe o dietă fără cereale. În cazul Hashimoto, dieta tradițională Paleo chiar a ajutat mulți oameni de a eradica complet Anticorpii tiroidieni. Pentru aceia dintre voi care au încercat Paleo, dar nu au văzut îmbunătățiri semnificative, vreau să știți că există niște pași pe care trebuie să îi urmați pentru a vă lua înapoi sănătatea! Dieta Paleo tradițională este o dietă clasică de eliminare, care se concentrează pe lucruri la care oamenii sunt de obicei sensibili de a face un efort pentru a reduce inflamația. După cum probabil știți, dieta Paleo elimină toate cerealele și toate alimentele procesate. Accentul se pune pe înlocuirea alimentelor pe care le scoatem din dieta cu alimente dense în nutrienți, cum ar fi carnea organică (hrănită cu iarbă), pește capturat sălbatic, legume organice, fructe, nuci, semințe, ouă de la găini crescute pe pășune, și, în funcție de persoană, produse lactate. Dieta Paleo este cu siguranță un start bun, dar nu este întotdeauna suficientă pentru a aborda fiecare caz Hashimoto. De multe ori, este nevoie de a decoji mai multe straturi ca la ceapă! Vestea bună este că, cu fiecare regim alimentar nou, supliment, sau tratament pe care îl încercați, descoperiți cum organismul răspunde la diferiți factori externi. Fiecare caz de Hashimoto este unic și mulți dintre noi au sensibilități suplimentare care sunt declanșatorii sistemul imunitar. Persoanele cu Hashimoto au adesea sensibilități la o gamă largă de produse alimentare în special gluten, lactate, oua, soia și care sunt toate omise în dieta tradițională Paleo. Anecdotic, dieta Paleo se spune că a fost introdusă în 1970 în cartea ” dieta Stone Age” de Walter Voegtlin, dar a câștigat în mod semnificativ în popularitate în ultimii zece ani. De atunci, au fost create nenumărate resurse, cum ar fi cărți de bucate, site-uri și articole care includ rețete gata pentru utilizare! Sunt sigura că mulți dintre voi ați văzut aceste resurse la librăriile locale, la magazinul de produse alimentare și de sănătate! Este un moment foarte bun pentru a fi pe o dieta Paleo! În ceea ce privește dieta Autoimună Paleo, nu știu cine a inventat-o, dar am văzut la o mulțime de oameni cu Hashimoto făcând minuni.

În cazul în care Dieta Paleo tradițională nu îmbunătățește toate simptomele, ce trebuie să fac?

Acum, că ați înțeles Paleo, aș dori să pun în centrul atenției și dieta AIP, care a ajutat la multe dintre simptomele mele de Hashimoto. 

Dieta Paleo autoimuna un pas mai departe decât Paleo … Deși dieta Paleo a ajutat unele persoane cu Hashimoto in a se recupera complet, am constatat că dieta AIP poate fi chiar mai utilă, 75% dintre cititorii și pacienții mei au raportat o reducere semnificativă a simptomelor și cu aproape 40% o reducere a anticorpilor tiroidieni! La nivel personal, aceasta a fost una dintre protocoalele cheie în propria mea călătorie spre vindecare și m-a ajutat să-mi obțin starea de remisie. Dieta Paleo autoimună a ajutat mulți oameni cu Hashimoto și multe condiții autoimune de a obține o stare mai bună, dar poate fi destul de dificil de implementat.

Ca și farmacist, eu văd acest lucru zilnic, oameni care știu ce trebuie să facă pentru a obține o stare de mai bine, dar pur și simplu nu știu cum să înceapă. Când lucrez cu cineva care este copleșit de saltul direct la AIP, eu recomand o tranziție lentă.

Cele 4 recomandări dietetice și cele mai utile sunt (în ordinea de dificultate de a le pune în aplicare):

– Dieta Fără gluten

– Dieta Fără gluten / lactate / soia (Root Intro Diet)

– Dieta Paleo

– Dieta autoimuna Paleo

– și mai nou, dieta specifică Cauzei (mai mult în protocolul Hashimoto) – în cartea mea.

Dacă ați mâncat o viață întreagă o dietă standard, pentru a începe un protocol de alimentare cum ar fi AIP poate fi extrem de intimidant! Deși s-ar putea sfârși în cele din urmă pe „AIP“, este bine să luăm măsuri ca pentru copii și să începem cu fără gluten, apoi să trecem la fără produse lactate și fără soia. Vă încurajez să eliminați un grup de alimente la un moment dat, dacă asta te face să te simți mai în largul tău cu tranziția. Angajându-vă la o dieta fără gluten 100%, este un prim pas important, iar 88% dintre pacienții mei cu Hashimoto au indicat că s-au simțit mai bine după ce au eliminat glutenul. Știu că unii dintre voi se vor arunca cu capul înainte și vor constata că dieta AIP este dificil de aderat la prima vedere în călătoria personală, de aceea recomand să urmați cei 4 pași. Cu toții avem nevoi, motivații și provocări diferite și am să vă încurajez să vă onorați individualitatea și să vă ascultați corpul!

Alimente de evitat în AIP

Gluten

Boabe (inclusiv hrișcă și orez)

Lactate

Ouă

Soia

Ciuperci

Alcool

Cofeină

Fasole și leguminoase

Solanacee : roșii, cartofi (cu excepția cartofilor dulci), vinete, ardei, goji, ashwagandha (plante medicinale care ajuta la echilibrul suprarenalelor) paprika și alte mirodenii

Alge și alte legume de mare

Zaharurile (inclusiv miere, sirop de arțar și agave)

Alimente conservate, alimente prelucrate,

Alimente cu indice glicemic ridicat

Toate nucile și semințele (cu excepția nucă de cocos)

* Vă recomandăm evitarea ciupercilor datorită capacității lor de a exacerba Candida, legumele de mare, din cauza conținutului de iod ridicat, care poate exacerba bolile tiroidiene autoimune.

Alimente incluse în dieta AIP

Legume organice (cu excepția solanaceelor și leguminoaselor)

Alimentele fermentate (varză acră, kimchi liber, Chefir din nucă de cocos, kombucha, legume fermentate și gemuri)

Carne organică și hrănită cu iarbă

Pește prins sălbatic

Grăsimi și uleiuri naturale (slănină)

Fructe organice Low-glicemic

Nucă de cocos (inclusiv lapte de cocos și ulei de nucă de cocos)

Ierburi și condimente

Proteine ​​din carne de vită hidrolizata

Cartofi dulci

Cele mai bune practici recomandate :

– Limitați fructele la 1-2 porții pe zi și asigurați-vă că acestea sunt mici în indice glicemic. 

– Include 6-8 porții de legume pe zi. 

– Asigurați fiecare masă mediteraneană inspirat: 80% legume, carne sau pește 20%

– Focus pe sosuri și ciorbe.

– Introduceți o mulțime de grăsimi și uleiuri, fierte la temperatură corespunzătoare (ulei de nucă de cocos, grăsime de rață, seu de vită, ulei de avocado, ulei de măsline)

– Nu mânca pe fugă, asigurați-vă că mestecați mâncarea bine și lent

– Asigurați-vă că introduceți organe comestibile (carne de organe), cel puțin o dată pe săptămână

– Învățați să fermentați propriile legume (murături..etc)

– Beți multă apă filtrată

– Nu uitați să verificați etichetele suplimentelor pentru a vă asigura că nu există nici un ingredient neconform. 

– Pentru medicamentele tiroidiene, citiți dacă: Este medicamentul fără gluten?

Care sunt rezultatele și beneficiile?

Există o scurtă perioadă de tranziție/ retragere înainte de a începe să vă simțiți mai bine pe dieta AIP, mai ales dacă sunteți nou fără gluten, lactate și alimente prelucrate. Cercetările sugerează că casomorphins (proteinele din cazeina lactată) și gliadorphins (din gluten, proteina care se găsește în grâu) se poate lega de receptorii noștri – endorfinele, la fel ca și morfina în dependența de droguri. Acest lucru a concluzionat că pentru unii oameni aceste alimente sunt la fel de captivante ca heroina și alte droguri (fiind dependenți de acestea) … În timp ce eu cred că acest lucru este o exagerare, am văzut și oameni care au experimentat simptome de sevraj cum ar fi ceață creier, iritabilitate, pofte, oboseala, dureri de cap și, după renunțarea la gluten, lactate, și zahăr în timp ce au aderat la dieta Autoimună Paleo, de aceea abordarea este diferită. Lucrul bun este, că odată ce sunt eliminate aceste alimente inflamatorii, o persoană va începe să se simtă mai bine. Vă puteți aștepta pentru a vedea rezultate în termen de 30-90 zile de la punerea în aplicare a dietei AIP, deși poate dura mai mult. Dacă nu vedeți rezultate în 30 de zile, eliminați carnea și folosiți peștele ca principala sursă de proteine. Apoi, puteți începe să reintroduceți în mod sistematic anumite alimente, unul câte unul (la 5 zile). Acest lucru vă permite să creați o dieta pe termen lung, care este personalizată pentru tine! Acest proces vă permite să fiți în contact cu ceea ce faceți. 

Am văzut mulți dintre pacienții mei că au eliminat 100% din simptome prin implementarea dietei AIP și prin schimbările stilului de viață. Simptome pe care mulți le găsesc insuportabile : dureri articulare, dureri musculare, oboseală, balonare, diaree, ceață creier, tinitus, erupții cutanate precum și scăderea sensibilităților alimentare. Chiar și pentru cei care nu sunt recuperați complet, vor experimenta o îmbunătățire semnificativă. Nu ai nimic de pierdut ( cu excepția simptomelor!) 

Ce se întâmplă dacă AIP nu este de ajuns?

Va trebui să mergeți mult mai departe și să încludeți o dietă de rotație, o dietă săracă în histamină, sau dieta low-oxalat, găsiți mai multe informații despre acest protocol, în ultima mea carte „Protocolul Hashimoto”.

Aceste modificări nu sunt permanente, astfel încât să nu vă descurajați! 

Dieta Paleo autoimuna este menită să fie pe termen scurt; rezolvă problema intestinului permeabil și nu este doar de ajutor, vă dau puterea de a vă îmbunătăți modul în care vă simțiți și de a izola cauza rădăcină.

Analize importante care vor complementa AIP

După ce ați terminat cu perioada de eliminare de 90 de zile în dieta AIP, poate doriți să vă re-testați anticorpii tiroidieni pentru a monitoriza îmbunătățirile. Ar trebui să vedeți o tendință de reducere în nivelurile de anticorpi. În cazul în care, după 90 de zile, aveți în continuare probleme cu intestinul, acesta poate fi un moment bun pentru a vă testa pentru paraziți și alte infecții intestinale, precum SIBO .

Exemplu: Mese zilnice

O notă personală, eliminarea ouălor a fost un pas greu pentru mine, și, deși am știut că sunt foarte sensibilă, nu am reușit să le exclud din dieta mea. Acest lucru a întârziat progresul meu timp de mai multe luni, iar eu nu vreau să se întâmple asta cu tine! Sunt sigur că mulți dintre voi se gândesc … ce am de gând să mănânc la micul dejun? Știu, că și eu am pus această întrebare! Mâncam ouă la micul dejun aproape zilnic, omlete, ochiuri, ouă fierte în timpul săptămânii și în fiecare week-end. Cu toate acestea, trecerea la un stil de viață fără ouă nu am simțit ceva limitativ la urma urmei. M-a făcut mai creativă în bucătărie!

Iată câteva idei, incluse de mine și de soț la masă!

Micul dejun pregătit cu amabilitatea bărbățelului meu!

– Slănină

– Spanac la aburi cu ulei de masline

– Avocado

– Varză acră (de fermier)

– Castraveți în iaurt cu bifidobacterii (reteta mea)

Masa de pranz:

– Piure de dovlecel cu suc de fructe și chilli!

– Chard elvețian proaspăt (frunze de sfeclă roșie) cu lămâie, sare de mare și ulei de măsline 

Cină – Păstrăv în crustă de nucă de cocos

Însetat?

Apă minerală cu lămâie și pentru un tratament ocazional, adăugați câteva fructe de padure : afine, mure etc! Ceaiurile de plante sunt o alegere excelentă într-un regim alimentar AIP

Nevoie de o gustare?

Sorbiți supă de oase de casă, chipsuri din cartofi dulci și bucurați-vă zilnic de :  Smoothie verde pentru Tiroidă:  Ingrediente : – 1 cană verdețuri baby – 2 morcovi mari – 1 avocado copt – 1 baton de țelină – 1 castravete – 1 buchet de frunze de busuioc (opțional) – 1 cană lapte de cocos – 1 lingură de proteine (eu folosesc proteine din mazăre Organic Rootcology™) – Sare de mare – Opționale: 1 lingură pulbere Camu – pentru a stimula vitamina C, ulei de ficat de Cod- anti-inflamator, pulbere rădăcina Maca pulbere- crește temperatura corpului și stabilizează hormonii, pulbere Turmeric anti-inflamator.Pentru consistență se pune mai puțin lapte sau la rețeta originală puteți adauga și o lingură de semințe de Chia.. sau dacă doriți un Smoothie lichid, puneți mai mult lapte de cocos, sau se amestecă conținutul cu o 1 cana de cuburi de gheață îi conferă o consistență mai „lăptoasă“

Dieta se poate adapta, puteți adăuga și un impuls de fructe, cum ar fi o ceașcă ¼ de fructe de padure sau măr verde ½.

Indicații: Amestecați la blender și bucurați-va de nivelul glicemic al unui mic dejun, prânz sau o gustare! Amintiți -vă, că 75% dintre pacienții mei au cunoscut o reducere a simptomelor pe dieta AIP, deci cu siguranță merită o încercare! Știu că o poți face ;).

Odata ce vedeți progresul, nu veți mai dori să vă întoarceți! Urmați cei 4 pașii până la AIP.. faceți pași pentru ca tranziția să fie ușoară. Mi-ar plăcea să aud … ce tip de beneficii ați văzut la fiecare dietă? 

Sursa: https://thyroidpharmacist.com/articles/how-a-green-smoothie-can-help-your-thyroid/

https://thyroidpharmacist.com/articles/autoimmune-paleo-diet/ 

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.