Dr. Axe – Graves: cauze, simptome, tratament & Dieta

Știați că există 80-100 tipuri diferite de boli autoimune care afectează organele, glandele, sistemele și funcțiile în corp?

Boala Graves este o boala autoimună comună caracterizată printr-o supraproducție de hormoni tiroidieni (o afecțiune numită hipertiroidism). Tiroida este considerată una dintre cele mai importante glande endocrine din organism, deoarece produce hormoni care afectează viața: foamea, somnul, reproducerea, nivelul de energie, metabolismul, greutatea corporală și multe altele.

În Statele Unite, boala Graves este cauza numarul 1 în hipertiroidism, sau hiperactivitatea glandei tiroide. 

Ce este boala Graves?
Simptomele bolii Graves pot varia mult în funcție de persoană și sever în funcție de tulburare. Deoarece glanda tiroida are astfel roluri răspândite și importante în organism, simptomele bolii Graves sunt, de obicei, foarte evidente și pot afecta bunăstarea generală și sănătatea în multe moduri. În lumea medicală, o tulburare autoimună este considerată o boală cronică, neavând nici un tratament permanent și este nevoie să fie controlată tot timpul, prin diverse schimbări ale stilului de viață și uneori medicația. Scopul principal de a controla boala Graves este de a opri supraproducția de hormoni tiroidieni, ce ajută la anumite simptome, inclusiv probleme cu somnul, pierderea în greutate, umflarea ochilor și schimbări de personalitate. Gestionarea stresului este una dintre cele mai importante mijloace de luptă împotriva tulburărilor autoimune, deoarece unele studii constată că până la 80% din pacienții care dezvoltă boli autoimune se clasifica, ca fiind suferind de cantități mari de stres! Poate fi greu de a diagnostica și trata boala Graves, deoarece mulți oameni  au simptome de activitate tiroidiană anormală, simptome ce pot fi confundate cu alte tulburări. Unele studii au descoperit că, un diagnostic cu o tulburare autoimună cum ar fi boala Graves, pacientul necesită, de obicei, vizita a cinci medici pe parcursul mai multor ani, provocând o mulțime de incertitudine și de durere în acest proces. Deci, în timp ce de multe ori este un stres pentru a ajunge la un diagnostic de boala Graves, mulți oameni sunt capabili de a ajuta la tulburare prin anumite ajustări la dieta lor, nivelurile de stres și stilul de viață.
Boala Graves: Semne și simptome
Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome de hipertiroidie cauzate de boala Graves includ:
– schimbări în starea de spirit, inclusiv iritabilitate și anxietate
– dureri musculare și slăbiciune
– tulburări ale somnului, agitație și, uneori, insomnie
– sensibilitatea la căldură și modificări de temperatură
– probleme digestive, inclusiv diaree
– tremor al mâinilor sau degetelor
– creștere a transpirație sau piele umedă
– mărirea glandei tiroide (gușa)
– perioade menstruale neregulate
– disfuncție erectilă sau reducerea libidoului
– modificări ale texturii pielii, inclusiv îngroșarea pielii de pe picioare sau umflături roșii (numite mixedem pretibial) – probleme oculare, inclusiv bombarea ochilor (cunoscuta sub numele de exoftalmie sau oftalmopatia, care afectează un procent ridicat de pacienți unele studii arată aprox. 30% la 80 %)
– dureri ale ochilor, ochi roșii, sensibilitate la lumină sau pierderea vederii (o complicație mai puțin frecventă decât ochi bulbucați)

În timp ce tulburările autoimune, în general pot afecta atât bărbații cât și femeile, oamenii mai tineri și persoanele în vârstă, de toate naționalitățile, boala Graves se crede a fi mult mai frecventă în rândul femeilor, în special femeile tinere, sub vârsta de 40 de ani, de fapt, tulburările tiroidiene și tulburările autoimune, în general, au un impact, de obicei, asupra femeilor, deoarece hormonii femeilor sunt mai sensibili la schimbările cauzate de stres. Pentru unii oameni, boala Graves poate intra în remisie sau chiar dispărea complet după mai multe luni sau ani de viață cu boala. De obicei, cu toate acestea, ea nu va dispărea de la sine, fără a face modificări și este important să urmăriți boala, deoarece netratată poate provoca uneori complicații grave, la fel ca și alte boli autoimune (cum ar fi diabetul zaharat). Din fericire, în cazul în care este tratată și cel puțin cea mai mare parte rezolvată, boala Graves nu este de natură a provoca daune permanente sau duce la alte tulburări.

Cauzele bolii Graves

Cum se dezvoltă și se manifestă această boală în organism? Boala Graves nu este singurul motiv pentru care cineva ar putea produce mai mult hormon tiroidian decât în mod normal, dar este una dintre cele mai comune. Ca și alte boli autoimune, nu există o cauză clară pentru boala Graves, ci mai degraba, oamenii cred că dezvoltă Graves din cauza unei combinații de mai mulți factori, care pot include: predispoziție genetică, dietă săracă, stres ridicat, nivelurile și expunerea la anumite toxine din mediu. Cineva care are un membru al familiei cu boala Graves este mai probabil să fie afectat, deoarece pare a fi anumite gene care cresc șansele de a dezvolta Graves. Mulți cercetători cred că, bolile autoimune, de toate tipurile pot fi declanșate de cantități mari de stres cronic în viața cuiva sau a unui episod traumatic. Alți factori de risc includ funcția imună slabă și infecții frecvente, sarcina, fiind un fumător/ utilizarea de droguri, sau o altă boală autoimună (cum ar fi diabetul sau artrita reumatoida, doua dintre cele mai comune boli autoimune). Boala Graves se dezvolta atunci când sistemul imunitar experimentează modificări ale nivelului de anticorpi, care, de obicei, încep cu un nivel ridicat de inflamație . Sistemul imunitar uman este conceput pentru a răspunde la o varietate largă de „amenințări“, unele sunt de fapt dăunătoare și unele care nu sunt. În mod normal, mecanismele de protecție ale sistemului imunitar ne feresc de boli sau infecții cauzate de bacterii, virusuri, ciuperci sau mutații celulare, dar la persoanele cu boli autoimune, hiperactivitatea sistemului imunitar începe să dăuneze de fapt și afectează celulele sănătoase, organe leși glandele. Într-o încercare de a proteja organismul de amenințările percepute (cum ar fi toxinele găsite într-o sursă de hrană sau în mediu), sistemul imunitar poate ridica nivelul de anticorpi, de asemenea, numit „celule de luptă“, ce caută ceva în organism, ceea ce pare neobișnuit sau periculos. Graves este un tip de tulburare autoimună, cu un «răspuns imun specific al organelor» ce înseamnă că aceste celule de luptă încep să atace o anumită locație în organism (glanda tiroidă, în acest caz) în loc de creștere a atacului asupra inflamației în corp. (Identic boala Hashimoto)

Cum se dezvolta boala Graves?

În mod normal, hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este eliberat de glanda pituitara din creier și, de obicei, determină cât de mult hormoni produce tiroida. Acești anticorpi din stimularea tiroidiană se numesc imunoglobulina (TSI) și anticorpul receptor tirotropina (Trab). Celulele TSI au un efect similar cu TSH, de care avem nevoie în cantități adecvate pentru a ajuta la funcția tiroidiană în mod normal. Dar anticorpii TSI determină glanda tiroidă de a produce hormoni tiroidieni în exces și dincolo de ceea ce este necesar și sănătos. Deoarece greșelile tiroidiene ca acești anticorpi pentru TSH, pot trece peste semnalele normale trimise de glanda pituitară și, prin urmare, cauzează hipertiroidism. Deoarece nivelurile de TSI și Trab cresc, crește inflamația ceea ce indică faptul că sistemul imunitar este supraîncărcat și accidental atacă țesutul sănătos propriu. Un ciclu nociv se poate dezvolta la persoanele cu boala Graves, deoarece sistemul imunitar devine mai activ, țesutul corporal este deteriorat și celulele T activate, apoi mai mult și auto-anticorpii sunt eliberați.

Noi producem mai multe tipuri diferite de hormoni tiroidieni în mod normal, inclusiv tipurile numite T3 și T4. Comparativ cu persoanele sănătoase, fără boli autoimune sau tiroidiene, un test de sânge de boala Graves prezintă un nivel anormal de ridicat de T3 și T4, TSH scăzut și o prezență mare de anticorpi TSI. Unul dintre efectele cele mai vizibile ale bolii Graves sunt modificarile în greutate, stare de spirit și aspect (ca la Hashimoto). Asta pentru că hormonii secretați de glanda Tiroida controlează metabolismul, ceea ce înseamnă capacitatea de a utiliza substanțe nutritive și calorii din alimentele pe care le mănânci pentru a avea suficientă energie. Ai auzit și observat probabil că genetica joacă un rol important în determinarea greutății corporale și asta pentru că activitatea glandei tiroide este oarecum ereditară, prin urmare, acest lucru este rata metabolismului cuiva. Rata metabolică este determinată de cantitatea de hormon tiroidian circulant disponibil, așa că atunci când glanda tiroida secreta o supraabundență a acestor hormoni metabolismul poate forța și poate provoca pierderea în greutate, anxietate și iritabilitate.

Mulți oameni cu Graves suferă de sentimente fizice asociate cu anxietate, inclusiv bătăi rapide ale inimii, transpirație crescută, tremurături, lipsa poftei de mâncare, probleme cu digestia alimentelor  în mod normal și dificultăți în obținerea unui somn bun. După ce ați vizitat un medic spunând despre aceste simptome incomode, mulți practicanți prescriu medicamente sau chiar intervenții chirurgicale pentru a trata boala Graves. Cel mai adesea, Graves este tratat cu terapia cu iod radioactiv, care distruge treptat celulele care alcătuiesc glanda tiroida, sau medicamente anti-tiroida și chirurgia pentru a elimina o parte a glandei tiroide hiperactive.

Boala Graves opțiuni de tratament 

Dacă acest lucru sună înfricoșător, vei fi fericit să aflați că nu este singura opțiune. Anumite modificări ale stilului de viață vă pot duce pe un drum la rezolvarea simptomelor. Dacă urmați cele șapte tratamente naturale de mai jos și gestionați nivelul de stres, adoptati o dieta adecvată, exercitii fizice, nu fumați, nu vă expuneți la toxine, tratați ochii și pielea sensibilă, discutați cu medicul dumneavoastră – sigur obțineți control și preveniți evenimente neplăcute.

Tratament naturist pentru boala Graves

1. Gestionarea nivelului de stres Mai multe studii, care implică atât oameni cât și animale, arată că stresul poate aprinde reacții autoimune și agrava inflamația. Acesta este probabil motivul pentru care un astfel de procent ridicat de pacienții cu boala Graves raportează că au experimentat traume sau  stres cronic înainte de a dezvolta boala. Cercetările demonstrează că stresul provoacă schimbări atât fizice, cât și psihologice care influențează modul în care funcționează sistemul imunitar, provocând modificări neuro – endocrine, care pot duce la boli autoimune și leziuni tisulare. Stresul poate ridica nivelul de cortizol și adrenalina, care perturbă funcția neurotransmitatorilor și agravarea simptomelor bolii tiroidiene. Pentru a gestiona stresul inainte de a agrava boala Graves, construiți practici de reducere a stresului, inclusiv naturale antialgice de stres, cum ar fi: exerciții, meditație, rugăciune, timpul petrecut în natură, folosind uleiuri esențiale, terapia de masaj, acupunctura sau voluntariat pentru o cauză bună .

2. Adopta o dieta anti-inflamatoare Reducerea inflamației printr-o dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune moduri de a îmbunătăți funcția imunitară, de a crea un mediu intestinal sănătos și de a gestiona simptomele autoimune. Inflamația poate fi parțial urmărită la un intestin „microbiotic“ nesănătos, ce este cauzat de deficiențe nutritive, alergii alimentare sau sensibilități, toate cresc activitatea autoimună. Unele dintre modurile în care dieta ar putea declanșa reacții autoimune include consumul de alergeni comuni cum ar fi glutenul și produsele lactate, pe care sistemul imunitar le poate înregistra de fapt , ca o amenințare atunci când acestea nu sunt digerate în mod corespunzător. Alergenii pot contribui la sindromul de intestin permeabil , în care particulele mici se scurg în fluxul sanguin prin deschideri mici în mucoasa intestinală, declanșând autoimunitate. O dieta care este plină cu alimente anti-inflamatorii și fără supraîncărcare de toxine ajută în a rezolva dezechilibrele bacteriene din intestin, care fac simptomele mai grave.

Focus pe limitarea sau evitarea alimentelor care pot agrava bolile autoimune, incluzând:

– produse lactate convenționale

– gluten

– arome artificiale sau coloranți

– adaos de zahăr

– ingrediente GMO ( modificate genetic comune în produsele alimentare aproape toate ambalate care conțin conservanți, sirop de porumb bogat în fructoză și alte ingrediente chimice)

Alimentele care pot ajuta la simptomele bolii Graves includ:

– legume proaspete /sucuri verzi: acestea furnizeaza substanțe nutritive vitale și luptă cu inflamația                                – fructe proaspete: o mare sursă de antioxidanți și electroliți, dar evită sucurile de fructe prelucrate                                 – ierburi anti-inflamatorii: busuioc, rozmarin, patrunjel și oregano                                                                                           – condimente, cum ar fi tumeric, usturoi și ghimbir: cunoscute pentru a ajuta la stimularea sistemului imunitar           – supa de oase: ajută la vindecarea intestinului și îmbunătățește detoxifierea, echilibrează bacteriile din tractul digestiv și luptă cu sindromul intestinului permeabil                                                                                                                   – probiotice                                                                                                                                                                                                – grăsimi sănătoase: ajută la funcțiia neurotransmițătorilor

3. Exercițiile fizice Exercițiul este o modalitate foarte bună de a ajuta la controlul stresului și inflamației mai mici, atâta timp cât este plăcut și nu implică supraantrenament. Faceți zilnic un exercițiu care va face să va simțiti mai fericit, mai puțin anxios și sperăm că va va ajută să dormiti. Exercițiile calmante, care pot lucra bine includ dans, yoga, ciclism sau înot. Ascultarea muzicii în timp ce faceți exerciții este un alt mod minunat de a „intra în zona“ și de a te simți mai relaxat după aceea. (valabil și la Hashimoto). Un alt motiv pentru a mânca o dietă bogată în nutrienți este că exercițiile fizice ajută la protejarea oaselor, deoarece având o tulburare a tiroidei interferează deja cu capacitatea de a vă menține rezistența osoasă. Având un nivel foarte ridicat de hormon tiroidian interferează cu capacitatea normala a corpului dvs. de a incorpora calciu sau alte minerale în oase, ceea ce înseamnă că trebuie să faceți tot posibilul pentru a micșora pierderea de masă osoasă în alte moduri. Formarea, inclusiv a face exerciții de greutate corporală la domiciliu, ajută la menținerea oaselor puternice pe măsură ce îmbătrânesc.

4. Renunțarea la fumat Fumatul și expunerea la tutun și alte droguri de agrement a fost dovedit a fi un potențial declanșator pentru boli autoimune, inclusiv boala Graves. Nu este exact clar modul în care țigările ar putea face boala Graves mai rea, dar este foarte probabil ca o cantitate mare de toxine prezente în țigări (și alte droguri) cresc Inflamația, dăunează celulelor sănătoase și țesutului și, prin urmare, activează sistemul imunitar pentru a elibera mai multe celulele T-fighter.

5. Eliminarea toxinelor din mediu  Cei mai mulți dintre noi vin în contact cu diverse toxine chimice sau de mediu, de mai multe ori pe zi. Există peste 80.000 de substanțe chimice și toxine utilizate în mod legal în fiecare an în Statele Unite în produse de uz casnic comune sau cosmetice, culturi stropite chimic, medicamente prescrise, pilulele anticoncepționale și antibiotice. Acestea își fac loc în casele și corpurile noastre. Vă recomandăm cumpărarea produselor ecologice cât mai mult posibil, folosind produse de uz casnic naturale (inclusiv uleiuri esențiale), evitarea unor medicamente inutile și apă potabilă de înaltă calitate, care a fost filtrată pentru a elimina clorul și fluorura.

6. Tratați sensibilitatea ochilor și a pielii Dacă dezvoltați complicații Graves la ochi sau pe piele, există unele remedii simple pe care le puteți încerca acasă pentru a ușura durerea și inflamația. Pentru oftalmopatie, încercați să utilizați comprese reci presate pe ochii pentru a-i menține hidratatați, precum și aplicarea de picături de lubrifiere. De asemenea, întotdeauna purtați ochelari de soare atunci când sunteți în aer liber, deoarece ochii sensibili sunt mai predispuși la daunele razelor ultraviolete. Dacă ochii devin umflați peste noapte, încercați să ridicați capul mai sus în timp ce dormiți pentru a nu menține sângele în jurul feței.  Dacă Graves afectează pielea, puteți utiliza uleiuri esențiale liniștitoare, combinate cu ulei de nucă de cocos pentru a lupta cu mâncărimile, umflarea și înroșirea. Uleiurile esențiale sunt blânde și anti-inflamatoare : lavanda, tămâie, trandafir și ulei de arbore de ceai.

7. Discutați cu medicul dumneavoastră despre complicațiilor bolii Graves Există anumite complicații care se dezvoltă atunci când boala Graves este netratată. Acest lucru este valabil mai ales dacă sunteți gravidă, alte forme de boli inflamatorii sau dacă suferiți de o altă tulburare autoimună. Dacă sunteți gravidă, este important pentru a ține Graves sub control, deoarece crește riscul de avort spontan, naștere prematură, disfuncții tiroidiene fetale, creșterea fetală săracă, insuficiență cardiacă maternă și preeclampsie (tensiune arterială ridicată). Dacă aveți antecedente de boli de inima sau complicații, boala Graves poate duce la tulburări de ritm cardiac, modificări în structura și funcția mușchilor inimii și chiar, eventual, insuficiență cardiacă, în unele cazuri rare. (valabil și în Hashimoto). Un alt motiv pentru a urmări simptomele și progresul este din cauza unei complicație rare, dar foarte gravă ce pune viața în pericol :«furtuna tiroidiană » care este, de asemenea numită criză tirotoxică. Aceasta este de fapt o formă severă de hipertiroidism și face simptomele mai grave, inclusiv digestia, transpirația, vărsăturile, diareea, pierderea de masă osoasă, tensiune arteriale severă și pierderea în greutate. (În Hashimoto simptomele sunt valabile, diferența este de creștere în greutate)

Puteți acționa pe cont propriu, pentru a reduce riscurile și simptomele bolii Graves dar întotdeauna asigurați-vă că veți obține ajutor profesionist dacă observați agravarea simptomelor dintr- o dată sau sunteți sub stres/ anxietate, care pot declanșa o recidivă. 

Ne gasiti si aici https://tiroidaromania.org/health-coaching/

Sursa : https://draxe.com/graves-disease/

Foto :https://www.aace.com/disease-and-conditions/thyroid/what-graves-disease

Traducere : Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.