Cortizolul și modul de a-l reduce

Săptămâna trecută, într-o dimineață mi-am testat cortizolul și am aflat că am un cortizol ridicat.

Simptomele pe care le trăiesc, cum ar fi ritmul cardiac rapid și incapacitatea de a face orice lucru, sunt oribile …… așa că am cercetat cu disperare ce pot face pentru a scădea cortizolul.

Cu acest post împărtășesc ceea ce am găsit, ceea ce am încercat și lucrurile care m-au ajutat, sperând să pot ajuta pe cineva sau să putem împărtăși idei și să aflăm ce funcționează cel mai bine.

Având un cortizolul ridicat este o problemă obișnuită cu care mulți oameni se confruntă și unii nici măcar nu știu că, Cortizolul este motivul pentru problemele lor de sănătate. Oboseala, dificultatea de a dormi și creșterea sau pierderea în greutate neintenționată sunt doar câteva din simptome. Dar, problemele cu cortizolul pot fi și mai severe. Vă poate opri afectându-vă viața de zi cu zi! Dacă aveți cortizolul ridicat, aveți și oboseală suprarenală. Există 4 etape ale oboselii suprarenale, variind de la ușoară până la ridicată, de la epuizarea suprarenală la criza suprarenală. Acest articol descrie excelent fiecare etapă și simptomele.

Cea mai proastă parte este că puteți merge la doctor cu simptome foarte vizibile și nici măcar nu se gândesc la testarea cortizolului. Asta mi s-a întâmplat. În ultimele 4 luni, am fost la 6 medici diferiți, Urgențe și, în cele din urmă, în această săptămână, un medic mi-a testat cortizolul. Cu toate acestea, problemele legate de cortizol sunt tratabile și ar fi mai bine să aflați cât mai curând posibil dacă aceasta este cauza simptomelor dvs., astfel încât să puteți lua măsuri pentru a le corecta și pentru a vă simți mai bine.

Ce Este Cortizolul?

Cortizolul este un hormon produs de Glandele Suprarenale și este esențial pentru aproape orice proces din corp și pentru menținerea homeostaziei. Când corpul este supus stresului, acesta intră în luptă ca un răspuns, care activează celulele de ardere și creștere a adrenalinei și cortizolului. Cortizolul crește ca răspuns la stres, dar după un timp nu poate ține pasul cu efortul suplimentar și începe să scadă, deoarece organismul nu poate ține pasul cu cererea. În mod obișnuit, nivelurile mai ridicate de cortizol sunt observate în primele etape inițiale ale oboselii suprarenale și în etapele ulterioare ale oboselii suprarenale, nivelurile scad mai puțin, pe măsură ce suprarenalele devin mai epuizate. Sau puteți avea o variantă a ambelor, având prea puțin cortizol în anumite momente ale zilei și prea mult în alte ocazii, sau când nivelurile de cortizol se schimbă drastic pe parcursul zilei. Aceasta este ceea ce bănuiesc că se întâmplă cu mine, dar nu voi ști sigur până când nu voi obține rezultatele testului de 24 de ore cortizol.

Simptomele Cortizolului Ridicat

 • Amețeala

 • Lipsa de energie

 • Creșterea în greutate sau pierderea în greutate

 • Creierul în ceață

 • Vă simțiți mai bine atunci când mâncați ceva cu zahăr sau sărat

 • Vă simțiți rău dimineața, mai ales stomacul

 • Dificultate de dormit

 • Anxietate

 • Scăderea sistemului imunitar și încetinirea vindecării rănilor

 • Creșterea tensiunii arteriale

 • Transpiraţie

 • Creșterea ritmului cardiac/ palpitații

 • Fața obosită

Simptomele Cortizolului Scăzut:

 • Oboseală

 • Amețeală, leșin

 • Creșterea în greutate sau pierderea în greutate

 • Scăderea tensiunii arteriale

 • Dificultate de a dormi

 • Anxietate, nervozitate

 • Creșterea ritmului cardiac/ palpitații

 • Transpiraţie

 • Vă simțiți „ciudat”

Este posibil să aveți doar câteva sau mai multe dintre simptome, în funcție de persoană. Multe dintre simptomele cortizolului ridicat și al cortizolului scăzut sunt aceleași, deci este greu să determinați ce aveți fără un test de cortizol. Pe baza simptomelor, m-am așteptat ca, cortizolul meu să fie scazut, dar s-a dovedit a fi ridicat. Pentru mine, simptomele sunt în prezent: ritm cardiac crescut (tahicardie pentru că este de peste 100 bpm), dureri toracice, amețeli, foame tot timpul, transpirație pe mâini și picioare, probleme de somn, oboseala, pierderea în greutate indiferent cât de mult mănânc și mă simt mult mai rău dimineața și puțin mai bine după prânz.

Ce Cauzează Cortizol Ridicat?

 • Stresul – în mod obișnuit, doar eliminarea stresului nu va elimina cortizolul ridicat, deoarece glandele suprarenale trebuie să se recupereze. În funcție de severitatea disfuncției suprarenale, este posibil să dureze câteva luni până la 18 luni pentru a se reface complet.

 • Leziuni, boli sau intervenții chirurgicale

 • Controlul nașterilor, sarcină

 • Disfuncție hepatică, probleme renale

 • Depresie

 • Hipertiroidismul

 • Sindromul Cushing

 • Tulburări ale glandelor suprarenale

 • Utilizarea corticosteroizilor

La început, mă gândeam că, cortizolul meu ridicat a fost cauzat de stresul pe care l-am avut anul trecut cu un job stresant. Dar, cauza cortizolului meu este mai mult una neobișnuită. Cortizolul meu ridicat este rezultatul stresului de toxicitate a vitaminei A din corp și pe ficat. Au trecut aproape 4 luni de când am aflat că am toxicitate la vitamina A și nu am mai luat nimic cu vitamina A, dar din moment ce timpul de înjumătățire al vitaminei A este de aproximativ 80 de zile, probabil că nu va ieși din sistemul meu până în luna Mai. Sper că, de îndată ce toată vitamina A va ieși din sistemul meu, stresul și inflamația pe care le-a cauzat vor fi reduse și nivelul cortizolului meu se va îmbunătăți. Pentru a ajuta la acest lucru, încerc să scad cortizolul pe cât posibil cu cele 15 moduri de reducere a cortizolului, așa că mă pot simți mai bine până când vitamina A este complet eliminată din sistemului meu.

Cum Să Obțineți Testul Cortizolului:

Veți dori să efectuați un test de sânge a cortizolului, dimineața, care se face după un repaus, de preferință la 20 de minute după trezire, pentru că atunci nivelul cortizolului crește până la cel mai înalt nivel. Dar mai bine decât să faceți doar acel test de sânge, ar fi bine testul de cortizol salivar de 24 de ore, deoarece acest lucru vă oferi mai multe informații despre nivelurile de cortizol pe parcursul zilei și noaptii. Dacă aveți un medic bun, puteți să faceți testul în acest fel, sau un endocrinolog sau naturopat ar trebui să fie dispus să o facă.

15 Moduri De Reducere A Cortizolului

 1. Adăugați o cantitate bună de sare de mare la fiecare masă! Sarea de mare poate vindeca glandele tale. Asigurați-vă că utilizați numai sare de mare de calitate, cum ar fi Sare himalaya roz . Acesta este cel mai important lucru pentru a scădea cortizolului ridicat! Am simțit o diferență după o zi de adăugare a acesteia la aproape tot ce am mâncat.

 2. Sare, vitamina C, proteine ​​și grăsimi cu fiecare masă. Aceasta oferă substanțe nutritive benefice ale sarei și vitaminei C pentru a ajuta suprarenalele, fără a spori zahăr din sânge prin faptul că are grăsimi și proteine. De exemplu, pentru micul dejun: ouă cu carne și sare de mare, o portocală și o lingură de ulei de nucă de cocos. Simt o mare diferență în ceea ce privește acest lucru în comparație cu orice altceva. Este deosebit de important dimineața, pentru că atunci când crește cortizolul mă simt foarte teribil.

 3. Magneziu. Multe studii au arătat că magneziul reduce cortizolul. Inițial, am facut băi cu sare Epsom în fiecare zi, dar am am început să fac baie de picioare cu magneziu și WOW, am văzut o îmbunătățire imensa! Nu știu de ce, dar acești fulgi de magneziu par să funcționeze mult mai bine. Mulți alții au comentat acest lucru, dar nu găsesc nicio cercetare în acest sens. Trebuie să înmuiați fulgii de magneziu timp de o oră, indiferent dacă o faceți într-o cadă sau faceți o baie de picioare pentru a obține toate beneficiile.

 4. Somn. Încercați să obțineți cel puțin 8 ore de somn bun. Acest lucru poate fi extrem de dificil cu un cortizol ridicat, deoarece problemele cortizolului fac somnul dificil. Încercați să faceți tot ce puteți pentru a îmbunătăți somnul. Somnul meu s-a îmbunătățit, deoarece acum fac o baie de picioare cu magneziu chiar înaintea somnului, văd o emisiune relaxantă și port ochelari de blocare a luminii albastre și mănânc ceva cu zinc pentru cină (de obicei semințe de dovleac). Zincul s-a dovedit a scădea nivelurile de cortizol.

 5. Masaj și perierea uscată. Acest studiu a constat o scădere a cortizolului și o creștere a dopaminei. De obicei, fac asta înainte de culcare pentru a mă ajuta să dorm mai bine.

 6. Reflexologia piciorului. Încearcă să faci câteva reflexoterapii de sine, deoarece s-a dovedit a scădea stresul și oboseala.

 7. Dansul. Dansul non-stop poate scădea foarte mult nivelul cortizolului.

 8. Râdeți. S-a descoperit că distracția și râsul reduc nivelurile serice ale cortizolului. Încercați să vizionați clipuri amuzante sau videoclipuri pe Youtube când vă simțiți stresați.

 9. Yoga. Încearcă să faci yoga, acest studiu a constatat că cei care practică au avut o scădere semnificativă a nivelului cortizol. Puteți găsi videoclipuri de yoga cu o relaxare minunată pe Youtube.

 10. Mâncați la fiecare 2 ore pentru a vă menține echilibrului zahărului din sânge. Mâncați mese mici și mai frecvent. Acest lucru v-a împiedica creșterea  de insulină.

 11. Luați un supliment de vitamina C. În plus față de creșterea aportului de sare, următoarea modalitate optimă de combatere a cortizolului ridicat este creșterea vitaminei C. S-a demonstrat că vitamina C scade semnificativ producția de cortizol. Majoritatea studiilor care au descoperit scăderi ale cortizolului au implicat administrarea a 1000 până la 1,5000mg de vitamina C pe zi. În plus mâncați portocale, fructe de pădure și alte citrice. Suplimente tipice de vitamina c, fără sintetice și fără OMG-uri.

 12. Încercați să vă relaxați cât mai mult posibil. Luați pauze de muncă cât mai mult posibil, practicați respirația profundă, un somn sau încercați meditația.

 13. Reduceți expunerea la lumina albastră, în special cu 3 ore înainte de culcare. Când sunteți expus la lumini strălucitoare, televizoare, calculatoare sau lumină pe telefonul dvs. înainte de culcare, lumina albastră și lumina verde pe care le emit, în mod semnificativ suprima producția de melatonină a organismului. Sunt necesare nivele adecvate de melatonină deoarece acestea sunt esențiale pentru ciclul de somn. Distrugerea producției de melatonină poate face dificilă dormirea și afectarea calității somnului pe parcursul nopții. Pentru a păstra nivelurile bune de melatonină, închideți toate luminile la ora 20:00, folosiți ochelarii care blochează lumina albastră și puneți o folie specială de plastic pe ecranul televizorului și al computerului pentru a bloca lumina albastră și verde. Dacă nu vă deranjează să cheltuiți un pic mai mult, ochelarii de blocare a luminii albastre sunt mult mai confortabili decât folia, dar ambele funcționează la fel de bine.

 14. Evitați cofeina, alcoolul, stresul, negativitatea și exercițiile fizice intense. Corpul tău trebuie să se odihnească pentru a se recupera. Toate acestea au fost găsite responsabile cu creșterea directa a  cortizolului. Într- un studiu , utilizarea cofeinei a arătat o creștere a cortizolului cu 30% în doar o oră!

 15. Ierburile și alimentele care s-au descoperit că scad cortizolul: somonul salbatic, ceaiul negru, Ashwaganda, Rhodiola, Busuioc sfânt, Ceai de mușețel, usturoi, fructe de pădure și portocale.

Cum Funcționează Aceste Metode Pentru Scăderea Cortizolului

Am observat o îmbunătățire uriașă de la adăugarea de sare de mare la toate mesele mele în doar 2 zile. Simțeam că am mai multă energie. Băile de picioare cu fulgi de magneziu au ajutat foarte mult! Simt o diferență imediată de fiecare dată.

Am început să iau Rhodiola și după 2 ore am observat o îmbunătățire imensă. Ritmul meu cardiac a scăzut și m-am simțit mai calmă. Sunt în a treia zi de a lua 100 mg și mă gândesc la creșterea acesteia la 200 mg.

Sursa: https://www.healthextremist.com/how-to-reduce-cortisol/

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.