Boala Graves – Informații pentru a le impartasi familiei și prietenilor

Dezechilibrele tiroidiene de orice fel,cauzeaza probleme, ca si in boala Graves, unde se perturba functia normala in fiecare celula a corpului. Unul dintre aspectele cele mai vizibile pentru ceilalți, sunt efectele asupra creierului și emoțiilor. Hormonul tiroidian este recunoscut ca o substanta chimica esentiala a creierului, necesara pentru funcționarea corectă a altor substante chimice din creier.
Boala Graves poate transforma chiar și o persoană manierata, linistită în cineva care este de multe ori irascibil, supărat, nervos, indisponibil emotional etc.
Majoritatea pacienților nu înțeleg că reactia lor este din creier și uneori, dau vina pe ceilalți pentru starea lor emoțională fragilă. Este destul de imposibil ca cineva care nu a experimentat boala Graves, să înțeleagă modalitatea grea si încercarea de a functiona normal in fiecare zi. Relațiile și carierele pot fi deteriorate, uneori distruse permanent. Oamenii tind să vizualizeze comportamentul neregulat al pacientului Graves, ca parte a personalității lor, sau în ceea ce privește defectele de caracter.
Acești factori contribuie si la rata ridicată de divorț pentru persoanele cu boala Graves. Uneori pacientul abandonează căsătoria, crezand ca este responsabil pentru tot ceea ce e în neregulă ; sau de multe ori celalalt nu poate suporta comportamentul schimbat, lipsa de relații normal maritale și se încheie relația;
Poate că o iau personal si nimeni nu înțelege că problemele sunt o manifestare a boli.
Pentru a complica lucrurile, „problemlee cu glanda tiroida” sunt privite ca minore de către ceilalti din jur. Înainte ca noile teste sa devină accesibile, oricine care ar fi fost un pic mai obosit ar fi putut tras concluzia că au o problema a tiroidei. Explicația „simplă” pentru dezechilibrul tiroidian, se referă doar la modificările energetice ale metabolismului.
Mulți oameni cred eronat că hipertiroidismul este un „bilet gratuit” in pierderea de greutate, decât, mai degraba o boală periculoasă.
Problemele tiroidiene adevarate sunt grave și pot fi fatale atunci cand sunt netratate. Deoarece fiecare celula si organ din corp este afectat în mod negativ, simptomele se dezvolta si variaza de la:
* Oboseală extremă
* Probleme de somn
* Tulburări digestive
* Probleme nervoase, articulare, musculare
* Pierderea parului
* Unghii rupte
* Modificări ale ciclului menstrual
* InFertilitate
* Funcțiile sexuale
* Avortul spontan este sfasietor pentru multe femei insarcinate.
În timp ce corpul se vindeca, de obicei, cu un tratament adecvat in problemele inimii ,in osteoporoza și in efectele permanente asupra creierului, hipertiroidismul daca este lasat netratat prea mult timp, poate avea efecte mult mai grave .Nivelurile extrem de ridicate de hormoni tiroidieni pot duce la o „furtuna” a tiroidei, reprezentată de o urgență medicală ce necesită intervenții extreme pentru a menține pacientul în viață.
SIMPTOME
Anxietatea si depresia sunt comune și din cauza multitudinii de simptome fizice inexplicabile, pacientul este concentrat pe problemele de sanatate. Prietenii și familia, probabil, nu au nici o idee despre ce este vorba si de ce pacientul se comportă in modul în care el sau ea se comporta. Rezultatul este ca pacientul cu tiroida poate fi tratat ca ipohondru sau din punct de vedere emotional „slab” și lasat singur de ceilalți pentru a face față vieți, într-un moment in care mai presus de toate este nevoie de sprijinul lor. Imprejurarile finale sunt atunci când soțul/sotia, cel care a promis iubire, onoare și prețuire, la bine si la greu, nu pot înțelege ca au nevoie de susținere.
Dar eventual nu poate fi, o sarcină mai dificilă decât acordarea de sprijin pentru un soț/sotie care nu este neapărat bolnav la pat si nu arata deosebit de grav bolnav, dar probabil s-a oprit să funcționeze în multe domenii ale căsătoriei. Aceasta include de multe ori administrarea casei, parinti/socri, activitățile sociale, și foarte posibil problemele de natura sexuala. În plus, cum ai putea sprijini pe cineva care este iritabil, furios si nervos in mare parte a timpului și chiar nu mai are nimic din ceea ce te-a atras în primul rând?
Aceasta sarcina nu poate fi asa ușoara și nici revenirea la o stare buna de sanatate, probabil, nu se intampla la fel de repede cum si-ar dori ceilalti. Ați putea fi, deja obosit cand auziti cuvântul „tiroida”. Aceasta poate dura luni sau mai mulți ani, în funcție de metoda de tratament și răspunsul individual,pana ce nivelurile de hormoni tiroidieni să fie stabilizati pentru inceperea procesului de vindecare. Este posibil sa rămâna anumite efecte psihologice și cognitive ; mai ales dacă hipertiroidismul-Graves a fost sever sau a mers netratat pentru o lungă perioadă de timp.
SUGESTII
Aflați tot ce se poate despre această boală și intelegeti faptul că prietenul tău, copilul, fratele, parintele, angajat sau partener are o stare foarte grava. Această persoană nu poate fi în măsură să fie cineva de care ai nevoie pentru un timp din cauza modificarilor functiei cerebrale, stabilitatii emoționale si modificarea starii fizice la care  face față.
Soțul/Soția
Acest lucru poate fi unul dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă relatia ta. El sau ea s-ar putea să nu înțeleagă acum că este dificil pentru tine în mai multe moduri ca pentru el sau ea, dar, probabil, va intelege intr- o zi. Înțelegerea și sprijinul pentru acest lucru va consolida cu siguranță relatia dintre voi. Este important, de asemenea, să ai grijă si de tine. Petrece timp cu oameni în condiții de siguranță care pot îndeplini unele dintre nevoile dvs. pentru stabilitate și prietenie, care nu pot fi îndeplinite în relația ta cu un pacient Graves în acel moment. Discutați cu alte persoane care trec prin aceleasi lucruri, dacă este posibil.
Copii
Dacă pacientul Graves este responsabil pentru copii minori, ajutorul este necesar în aceste cazuri în timpul unor etape dificile ale procesului de stabilizare. Aceasta este una dintre acele momente când prietenii și familia pot fi de un imens ajutor. Dacă acest tip de ajutor nu este disponibil, îngrijirea copilului este o problema. Pacienții minori (copii) au un set unic de probleme. Vor avea nevoie de ajutor înainte de a încerca să abordeze toate cele : scoala, prietenii și relațiile de familie sunt unele dintre ele.
Serviciul
Prestarea muncii este, de obicei, negativ afectată până la stabilizarea nivelurilor de hormoni tiroidieni. Până atunci, sunt deficiente in rezistenta, productivitate, de concentrare, de memorie, de planificare, probleme complexe de rezolvare a problemelor, și interacțiuni cu alte persoane. În timp ce, cele mai multe dintre aceste probleme se pot imbunatati in mod semnificativ dupa tratament, un studiu olandez din anul 2000 a concluzionat că, chiar și după un tratament de succes, mai mult de jumatate dintre pacienti prezinta o lipsa continuă de energie și că peste 1/3 sunt în imposibilitatea de a face același serviciu pe care l-au făcut înainte de hipertiroidism .
Comunicarea este cheia
Dacă persoana Graves a scăpat de sub control emoțional, vorbeşte cu el sau ea (în timpul un moment mai calm) despre efectul acestei probleme care te afectează si pe tine. Înțelege foarte clar că, comportamentul este cauzat de dezechilibrul in tiroida. Încercați să dezvoltati o modalitate comună de a vă proteja în cazul în care se intâmplă o izbucnire emoțională. Pentru unii oameni, ajută-i atunci cand este necesar să iasă din casă. El sau ea poate încerca recunoașterea când incep stările și să te avertizeze, astfel încât să puteți fi protejat până când trece efectul, dar nu este întotdeauna posibil. Aș putea să vă spun ca nimeni nu il ia personal, dar asta ar fi o banalitate. Ce ar putea fi mai personal !? Aceasta poate dura ceva timp pentru a ierta complet și a avea încredere din nou. Încercați să vă amintiți că acest lucru este temporar, și că este o boala dincolo de controlul lui/ ei.
Problemele Ochilor in Graves
Pacientii Graves cu problemele oculare se poate retrage din societate, din cauza conștiinței cu privire la aspectul sau. Proeminența globilor oculari produce o expresie faciala care ofera mesaje subconștient eronate despre starea emoțională a persoanei, produc si interpretări greșite de intenție și semnificație în relațiile interpersonale. Acest lucru se poate intampla si in relatiile de familie, dacă este sau nu constienti de ea. Stima de sine a pacientului poate fi deteriorată atât de boala oculară cat și de interacțiunile schimbate cu ceilalții. O conștientizare a acesteia din partea ta ar trebui să vă ajute să evitati unele dintre aceste erori și vă ajută să primiți mai mult sprijin.
Mai mult Ajutor
Poate fi necesar să se solicite consiliere pentru ambii soți, sau pentru întreaga familie. Încercați să găsiți pe cineva care are experiență în tratarea pacienților și a familiilor care se ocupă cu bolile cronice, în special dezechilibrele tiroidiene, cum ar fi Graves sau Hashimoto.
** Acest articol a fost prezentat la TPAUK.org Sursa : thyroidnation.com
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.