Boala Addison

Ce este boala Addison

BOALA ADDISON (insuficienta suprarenala cronica) este o afectiune rara si progresiva, care afecteaza unul din sase la 100.000 de oameni. Aceasta afecteaza persoanele de ambele sexe și de toate vârstele.
Organismul uman are doua glande suprarenale, câte una in partea de sus a fiecărui rinichi. Aceste glande fac parte din sistemul endocrin, care funcționează alaturi de sistemul nervos si sistemu limunitar pentru a ajuta organismul sa faca fata cu succes la diferite evenimente. Boala Addison este cauzată de incapacitatea glandelor suprarenale de a produce cantitati suficiente de hormoni. Adrenalina este cel mai cunoscut dintre acesti hormonii care sunt secretati de glandele suprarenale în medulara suprarenala (partea centrală a glandei). Cortexul suprarenal (partea exterioară) produce, de asemenea, hormoni importanti, corticosteroizi. Acestea includ cortizol, aldosteron și hormonii sexuali suplimentari. La o persoană cu boala Addison, numai cortexul suprarenal este afectat. Persoana nu poate produce suficient glucocorticoid sau cortizol si, ocazional, de asemenea, nu reușește să producă suficient mineralocorticoizi. Nivelurile de mineralocorticoizi sunt aproape întotdeauna scăzute la persoanele cu boala Addison.

Cauzele bolii Addison

Cele mai multe cazuri de boala Addison sunt cauzate de un raspuns autoimun care ataca și daunează glandelor suprarenale în timp.
Alte cauze includ: Infectii ,Cancer ,Indepartarea chirurgicala a anumitor tumori în suprarenale sau hipofizarea glandelor sau a hipotalamusului.

Simptome ale bolii Addison

Simptomele bolii Addison pot include oricare sau toate dintre următoarele:
Pierderea poftei de mâncare și de greutate ,greață, vărsături sau diaree, slăbiciune musculara, oboseala cronică, scăderea tensiunii arteriale, pofte sarate, deshidratare, hipoglicemie, sau niveluri scazute de zahar din sange (in special la copii), hiperpigmentare a pielii, în special în jurul cicatricilor și in zone osoase, perioadele menstruale neregulate (la femei), schimbari de dispozitie, confuzie mentala sau pierderea constiintei.
Aceste simptome se pot dezvolta rapid (în special la copii și adolescenți), sau in progres lent timp de 20 de ani sau mai mult. Multe simptome pot mima alte boli, astfel încât diagnosticul poate fi întârziat.
● Hormonul Cortizol este produs prin stratul exterior al glandei suprarenale, numita cortexul suprarenal. Cantitățile de cortizol eliberat de glandele suprarenale sunt monitorizate îndeaproape de glanda maestru al sistemului endocrin, glanda pituitara, care se află în creier. Lucrările de hipofiza sunt reglementate de o altă structură a creierului, hipotalamus. Când nivelurile de cortizol sunt prea mici, hipofiza secreta hormonul de stimulare adrenocorticotropina (ACTH). Pe de altă parte, un nivel ridicat de cortizol determina glanda pituitara sa scada secretia ACTH, care încetinește producția de cortizol.
Cortizolul joaca mai multe roluri vitale și este esențial pentru multe funcții ale corpului, deoarece:
– funcționează cu adrenalina pentru a ajuta organismul a gestiona stresul fizic și emoțional,
-convertește proteine in glucoza, pentru a stimula semnalarea nivelul zaharului din sange,
-funcționează în tandem cu insulina pentru a menține nivelul constant de zahar din sange,
-reduce inflamația,
-ajută organismul să mențină o tensiune arterială constantă,
-ajută la funcționarea sistemului imunitar.
● Hormonul Aldosteron este un mineralocorticoid, de asemenea, produs de cortexul suprarenal. Cantitatea de aldosteron din organism este monitorizată prin rinichi, care secretă hormoni pentru a mări sau micșora producția de aldosteron. Aldosteronul regleaza electroliți (cum ar fi sodiu și potasiu) în sânge. Acest lucru ajută la menținerea tensiunii arteriale și funcției cardiace. Dacă prea mult sodiu este excretat prin rinichi, o cantitate considerabilă de lichid este pierdut in organism. Acest lucru reduce volumul de sânge și scade tensiunea arterială. Prea mult sau prea puțin potasiu poate afecta modul de funcționare al inimii. Insuficiență suprarenală primară boala Addison poate să apară treptat, și este definită atunci când aproximativ 90% din glanda suprarenale este deteriorat. Acest lucru este cunoscut sub numele de insuficiență suprarenală primară. În jurul valorii de 7 din 10 de cazuri de boala Addison sunt cauzate de un raspuns autoimun, în cazul în care celulele proprii imune ale organismului ataca si distrug glandele suprarenale. În unele cazuri, alte glande ale sistemului endocrin sunt afectate de acest răspuns autoimun, boala numita deficit polyendocrine.
Testati-vă suprarenalele!
Sursa : cidpus.org, cidpus fundation
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.