Bazele Tiroidei – Ce trebuie să știți!

Bazele Tiroidei

Probabil știți că glanda Tiroida este importantă pentru controlul greutății și a stării de bine în ansamblu, dar multe persoane nu sunt exact sigure ce face Tiroida și modul in care te face să te simți în fiecare zi.
Functia tiroidiană scazută, sau hipotiroidismul, este cea mai comună forma de dezechilibru tiroidian. Simptomele de tiroidă scăzută pot include oboseala, concentrare slabă, constipația, creșterea în greutate, probleme cu pielea uscată, aspră sau subtierea şi caderea parului si chiar depresie. Persoanele, de multe ori, nu stiu că se confruntă cu unele dintre aceste simptome si spun medicilor, că „totul pare în regulă.” Adevărul este, că problemele legate de Tiroida pot apărea la orice vârstă și nu se pot detecta in testele de laborator ,de rutina.

Intervale de laborator pentru funcția tiroidiană

„Dar doctorul meu spune că rezultatele mele tiroidiene sunt normale …”
Adesea intervalele „normale” de laborator pentru funcția tiroidiană ce sunt utilizate în medicina conventionala nu pot fi suficiente pentru a identifica problemele specifice subclinice.
De exemplu, cele mai multe laboratoare de medicina au setat intervalul „normal” pentru TSH între 0.4-4.0 mUI / L, şi ne place să vedem TSH cât mai aproape de 2,0 mUI / L posibil; un nivel mai ridicat poate indica functia scăzută tiroidiană la multe femei. În mod ideal, ne place ca nivelul Tiroidei să rămână în mijlocul acestor intervale, decât la fiecare capăt al extremelor. De multe ori medicii uită sa analizeze simptomele pacientilor in functia tiroidiană pentru a vedea daca nivelurile sunt în sus sau în jos. Și mulți pacienți au plătit întotdeauna pentru aceste simptome specifice.
Vestea bună este că există remedii naturale și căi de atac eficiente pe piață care lucrează pentru a sprijini tiroida şi glandele suprarenale.
Deși pot varia, intervalele specifice de laborator sunt:
 • T4:           4.8-13.2 mcg / dL
 • Free T4 : 0.9-2 ng / dL
 • T3:           8-20 ng / dL
 • TSH:        0.4-4.0 mUI / L (dacă nu aveți simptome Hipo sau Hipertiroidism) şi
 •                   0.3-3.0 mUI / L (dacă sunteți pe hormoni tiroidieni).
 • Este important să se înțeleagă elementele de bază, astfel încât veți ști cum să sprijiniți Tiroida la fiecare punct din viața dvs

Ce face Tiroida?

Situată central la baza gâtului, între creier și restul corpului, glanda Tiroida este in forma de fluture si ajută la menținerea echilibrului global în organism.
Hormonii săi afectează multe sisteme și funcții :
 • Metabolismul
 • Dezvoltarea creierului
 • Respirația, inima si funcția sistemului nervos
 • Producerea de celule
 • Putere musculară si osoasă
 • Temperatura corpului
 • Cicluri menstruale
 • Cresterea şi pierderea in greutate
 • Reglează nivelul de colesterol
 • Hidratarea pielii
Tiroida ajuta la metabolizarea alimentelor, va ajuta să le stocați și să utilizați energia, va ajuta sa gânditi, sa vorbiti, sa dormiti si mult mai multe! Deci, este logic că, atunci când Tiroida  ta nu funcționează corect, viața ta poate părea în mod semnificativ nesatisfăcătoare.
Hormonii Tiroidei, Tiroxina (T4) și Triiodotironina (T3), influențează metabolismul în fiecare celula din corpul nostru. T3 este hormonul tiroidian care ajută celulele noastre; acesta este de fapt un hormon tiroidian biologic activ în organism. T4 poate fi considerat ca un hormon „pregătitor” pentru T3; T4 este convertit în T3 la nivelul ficatului și rinichilor.
Procesul de conversie al hormonului tiroidian trece printr-o serie de evenimente. Când T3 si T4 sunt scăzute în fluxul sanguin, o parte a creierului cunoscuta sub numele de Hipotalamus – „centrul de comandă” pentru cei mai multi hormoni – trimite un mesaj in forma de TRH (hormon de eliberare a tirotropinei) la glanda Pituitara. Funcționează ca un fel de „reeducare” între creier și sistemul Endocrin, glanda Pituitara si interpretează mesajul de a secreta mai mult TSH (hormon de stimulare a tiroidei), care, la rândul său, solicită glandei Tiroide pentru a prelua iod, aminoacid şi tirozină, pentru a produce mai mult T3 și T4. În cazul în care hormonii tiroidieni sunt prea multi, semnalele hipotalamusului și pituitarei devin mult mai liniștite, până când hormonii tiroidieni sunt în echilibru.

Elementele de bază ale tiroidei

Cu sistemul său elegant de control și echilibru, corpul tau are tendința naturală de a restabili echilibrul in Tiroida. Deci, atâta timp cât sistemul hormonal este destul de bine echilibrat și Tiroida dvs. este susținută în mod corespunzător, devine, în general, „normală”. Acest sprijin devine tot mai important pe masura ce imbatranim.
Dezechilibre tiroidiene comune 
1HIPOTIROIDISMUL

Când hormonii tiroidieni sunt prea mici pentru a sprijini activitățile de zi cu zi, este cunoscut sub numele de Hipotiroidism. Acest lucru poate fi din cauza că, fie producția inadecvată de T4 din glandei Tiroida, sau conversia slabă a T4 cu hormonul T3 mai activ. Hipotiroidismul poate provoca oboseală severă și pierderea de energie, piele uscată, schimbări ale părului, inflamația generala, constipație, intoleranță la frig și mult mai multe. Acesta poate crește, de asemenea nivelul de Colesterol și se pot agrava problemele, cum ar fi sindromul premestrual, neregularități menstruale, și sânii fibrochistici. Cea mai frecventa cauza de hipotiroidism este o boală autoimună numită tiroidita Hashimoto. Uneori persoanele cu tiroidita autoimuna oscilează între hipertiroidism și hipotiroidism.

2HIPERTIROIDISMUL

În cazul în care Tiroida produce prea mult hormon tiroidian, este numit Hipertiroidism. Prea mult hormon tiroidian poate cauza nervozitate si anxietate, creșterea frecvenței bătăilor inimii sau palpitatii, dispnee, diaree, insomnie și depresie. Cea mai frecventa cauza de hipertiroidism este boala autoimuna numita boala Graves. Boala cronica Graves poate provoca umflături/inflamați la nivelul ocular al unei persoane (exophthalmos).

3.HOPOTIROIDISM SUBCLINIC

Când cineva experimentează simptome de Hipotiroidism, chiar dacă rezultatele testelor tiroidiene sunt încă în „limite normale”, este probabil ca testele de laborator să fie la un capăt extrem al intervalului normal. Aceasta se numește hipotiroidism subclinic. În ciuda faptului că ceea ce este considerat ca rezultat „normal” ca test de laborator, oamenii din această categorie se simt de multe ori mult mai bine atunci când funcția lor tiroidiană este îmbunătățită. Deoarece dezechilibrele tiroidiene si tulburarile conexe apar de obicei de-a lungul timpuluu, este o idee bună pentru a urmări atât munca de laborator si simptomele. Dezechilibrele tiroidiene sunt frecvente în timpul fluxului hormonal.

Deoarece tiroida și ovarelor sunt conectate printr-o buclă de feedback la nivelul creierului, perioadele schimbătoare de hormoni naturali pot determina tulburări ale Tiroidei.
4.SARCINA
In timpul unei sarcini sanatoase, Estrogenul si hormonul de sarcina hCG (gonadotropina corionica umana) pot determina cresterea nivelurilor de hormoni tiroidieni în sânge. Din cauza deplasarilor naturale ale hormonilor în acest timp, hipotiroidismul și/sau hipertiroidismul pot apărea în timpul sau după sarcină.
5.PERIMENOPAUZA
Așa cum vom începe călătoria spre menopauza, Estrogenul, Progesteronul, si Testosteron sunt în flux. Această fluctuație poate afecta mesajele trimise la creier cu privire la hormoni tiroidieni. Când se produce mai putin estrogen, hormonul de eliberare al tiroidei (TRH) poate încetini, rezultând un T3 și T4 mai puțin disponibil pentru celulele noastre.
6 PERIOADELE DE STRES
Glanda Tiroida poate fi afectată atunci când suntem sub stres, din cauza legăturii sale cu glandele suprarenale (ca raspuns la stres). În timpul perioadelor de stres cronic, glandele suprarenale pompează afară hormonii de stres, Cortizol si Adrenalina. Deși acești hormoni ajuta corpul nostru să se adapteaze la stress, ei pot inhiba de asemenea hormonul stimulator tiroidian (TSH) și conversia T4 în hormon tiroidian mai activ, T3. Rezultatul este functia tiroidiana scazuta.

Sprijinirea Tiroidei in mod natural

Având în vedere importanța Tiroidei și a responsabilităților sale în corpul nostru, este surprinzător de ușor de a oferi sprijin în viața de zi cu zi. Aici sunt cele trei domenii mai importante:
1. Alimente pentru tiroida
Alimentele joacă un rol esențial zilnic în funcția tiroidiană. Mai întâi de toate, faceți un pact cu dvs. de a manca micul dejun în fiecare zi, astfel încât sistemul dvs. să devină din start, echilibrat. Păstrați dulciurile si amidonul la un nivel minim și asigurați-vă că veți obține suficiente proteine. Prea mulți carbohidrati si prea puțină proteină poate interfera cu conversia T4 în T3. Tiroida necesită, de asemenea substanțe nutritive specifice pentru funcționarea corespunzătoare, cum ar fi Iod, Seleniu si alte minerale, Tirozina, și Vitaminele B. Unele dintre aceste elemente nutritive sunt disponibile in fructe de mare și legume, precum și în păsările de curte, nucile de Brazilia, ciupercile, iaurt de casă, căpșuni și ouă de țară.
2. Ierburi și minerale pentru a sprijini functia tiroidienă sănătos
Ierburile ca ashwagandha, hamei, salvie, Bacopa monnieri, Coleus şi guggul pot ajuta, de asemenea, susținerea producției de hormoni tiroidieni și echilibrul semnalelor hormonale la glanda Tiroida, crescând astfel energia și protejarea altor funcții în organism .
3. Schimbarea stilului de viata sanatos -tiroidian
Ar putea ca factori cum ar fi gestionarea stresului, timp pentru tine, somn suficient în mod regulat, și participarea la wellness, spa si masaj ar face o diferenta semnificativa atunci cand vine vorba de sanatatea Tiroidei -doar dvs. puteți. Deci, se pot face plimbări regulate , stat la soare câte un pic în fiecare zi (pentru a ajuta la menținerea nivelurilor adecvate de vitamina D) și evitarea expunerii la ierbicide, pesticide și fum de tigara. Acești pași pot sprijini, de asemenea glandele suprarenale, care sunt strâns legate de sănătatea Tiroidei.
Sursa articol de pe friendssalonsspa.ca
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.