Analizele și explicația lor

TSH– este un hormon produs de hipofiza ca răspuns la prezenta unor nivele scăzute de hormoni tiroidieni. Este utilizat pentru diferențierea hipotiroidiei primare de cea secundara, monitorizarea tratamentului de substituție cu hormoni tiroidieni.

Valori < : insuficienta hipotalamica/hipofizara si hipotiroidie secundara , hipertiroidie.

FT4 – reprezintă fracțiunea libera, metabolic activa a hormonului T4 produs de glanda tiroida. Testul este utilizat pentru evaluarea funcției tiroidiene si monitorizarea tratamentului hormonal.

Valori normale:0,7-1.6 ng/l

Valori > : hipertiroidie, boala Graves/Plummer,adenoma tiroidian toxic, tiroidita acuta, hipotiroidia în tratament cu T4

Valori < : insuficienta tiroidiana/hipofizara, hipotalamica, deficit de iod, cretinism, hipotiroidie în tratament cu T3, insuficienta renala, ciroza hepatica, metastaze.

Hormonii – se efectuează în laboratoarele partenere care eliberează și buletinul de analiza. Valorile normale sunt stabilite de fiecare laborator în funcție de metoda si reactivul utilizat. Aceste informații sunt trecute în buletinul de analiza.

Toate testele se efectuează din ser :

Aldosteronul: hormon suprarenal ajută la reglarea nivelului de sodiu și de potasiu din corp, adică vă ajută să păstrați nevoia de sare, care, la rândul său, ajută la controlul tensiunii arteriale, distribuția fluidelor în organism, precum și echilibrul de electroliți în sânge, valoare 4.0-31.0 ng / dl (sau 0 – 28 de exemplu), există motive de suspiciune că glandele suprarenale nu produc suficient, în general, suprarenalele sănătoase vă va pune în gama superioară. Acesta se testează cel mai bine, dimineața și fără aport de sare timp de 24 de ore. Femeile trebuie să-l facă în prima săptămână după perioada menstruala, din moment ce creșterea de progesteron poate crește, de asemenea aldosteronul dumneavoastră. Testarea nu trebuie făcută cand aveti boală severă (aldosteron scade ca răspuns la boli grave), în timpul perioadelor de stres intens – creste, sau imediat după efort fizic intens (crește). Fiind gravidă poate avea ca rezultat cantități dublate de aldosteron.

Ești femeie, la menstruație? Este recomandat să testați aldosteronul după ce se oprește menstra, sau la o săptămână după-aceasta atunci cand progesteronul este cel mai scăzut. Progesteronul poate ridica nivelul aldosteronului în mod fals și progesteronul începe să crească la sfârșitul celei de a doua săptămâni a ciclului.

ACTH (hormon adenocorticotrop) – hormon sintetizat și stocat în glanda hipofiza anterioara, o mare cantitate de ACTH fiind eliberata ca răspuns la orice forma de stres. Acest hormon controlează secreția hormonilor corticosteroizi de către glanda suprarenala. Daca nu sunt prezente tulburări ale somnului , nivelele ACTH ar trebui sa fie maxime dimineața (orele 4-8) si minime seara (in jurul orei 21)

Valori > : boala Addison, boala Cusching, stres, sindrom adrenogenital.

Valori < : insuficienta suprarenala, insuficienta hipofizara primara, adenom /carcinom suprarenalian.

Calcitonina – este un hormon secretat de anumite celule ale glandei tiroide ca răspuns la nivele crescute ale calciului in ser. Se recomandă în hiperparatiroidism, tumori tiroidiene, nivele serice crescute ale calciului. Nu consumați nimic în noaptea dinaintea efectuării testului

Cortisol Plasmatic – este un hormon secretat de glanda suprarenala care reglează funcțiile altor glande intervenind in metabolismul organismului. In mod normal nivelele cortizolului sunt maxime dimineața intre orele 6-8 si minime la miezul nopții. Valorile se modifica la cei care lucrează in timpul nopții.

Valori > : Boala Cushing, neoplasm suprarenal, hipertiroidie, obezitate, stress.

Valori < : insuficienta suprarenala , boala Addison, insuficienta hipofizara, afecțiuni hepatice.

DHEA-S (Dehidroepiandrosteron sulfat) – reprezinta un precursor al testosteronului și estrogenului, hormoni secretați de către gonade si glandele suprarenale. Se recomanda în identificarea excesului de hormon androgeni(masculini), infertilitate, lipsa menstruației, hirsutism(pilozitate crescuta), evaluarea carcinoamelor suprarenale.

Valori > : pacienți cu carcinom suprarenal, hiperplazie suprarenala congenitala sindrom Cusching, ovar polichistic.

Valori < : insuficienta gonadica, insuficienta suprarenala.

La femei, testul se efectuează cu o săptămâna înainte sau după menstruație.

Estrogenii (Estradiol si Free Estriol) – sunt hormoni care reglează dezvoltarea sexuala a femeii. Estrogenii sunt sintetizați în principal în ovare, cantități mici sunt sintetizate in corticosuprarenale, testicule și placenta. La bărbați excesul de estrogeni duce la feminizare. Indicații ale testului/testelor: modificări ale ciclului menstrual, menopauza, pubertate precoce, infertilitate, ginecomastie.

Valori > : pubertate precoce, sarcina, tumori ovariene/testiculare, sindrom de feminizare, ciroza hepatica, hipertiroidie.

Valori < : avort, hipogonadism primar, menopauza, sindrom Stein Leventhal, anorexie nervoasa.

FSH (Hormon foliculostimulant) – este produs de glanda hipofiza anterioara. Intervine în maturarea foliculilor ovarieni la femeie și în formarea spermatozoizilor la bărbat.

LH (Hormon luteinizant) – produs de glanda hipofiza anterioara stimulează ovulația si formarea corpului galben precum și sinteza de progesteron. Nivelurile acestor hormoni variază cu fazele ciclului menstrual. Nivelul LH este maxim în timpul somnului.

Valori > : insuficienta gonadica primara, adenom hipofizar, sindrom Turner, sindrom de feminizare testiculara, castrare, pubertate precoce.

Valori < :insuficienta gonadica secundara, stress sever, anorexie nervoasa, malnutritie.

Important de menționat pe cererea de analize data ultimei menstre, eventual dacă pacienta se afla în menopauza.

Parathormon – hormon sintetizat de glandele paratiroide care are rol in metabolismul fosfocalcic. Un nivel crescut de parathormon determina transferul calciului din oase in sânge. Deficitul de parathormon duce la scăderea cantității de calciu in sânge producând tetanie.

Progesteronul – hormon steroidian a cărei concentrație serica creste semnificativ in a doua parte a ciclului ovulator ca urmare a formarii corpului luteal. In sarcina , progesteronul este produs in primele săptămâni de către corpul luteal , ulterior de placenta.

Valori > : sarcina, chist ovarian, a doua parte a ciclului ovulator, mola hidatiforma.

Valori < : preeclampsie, iminenta de avort, insuficienta placentara ovariana, cancer ovarian.

Prolactina – este un hormon secretat de adenohipofiza cu rol in lactație. In timpul somnului nivelele cresc egalându-le pe cele prezente în timpul sarcinii.

Valori > : lactatie, sarcina, stress, tumori hipofizare secretante de prolactina, ovar polichistic, insuficienta renala/hepatica.

Valori < : distructie hipofizara.

Testosteron seric – hormon secretat de celulele Leydig testiculare. Hormonul are rol in spermatogeneza si dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare. La femei, ovarele si suprarenalele secreta in mod normal cantități reduse de testosteron. Daca sinteza acestui hormon este excedentara apar amenoreea si hirsutismul.

Valori > : pubertate precoce, hiperplazie suprarenala, tumora testiculara hipertiroidie,etc.

Valori < : criptorhidrie, insuficienta gonadala secundara, ciroza hepatica, sindrom Down. La femei nivelele crescute sunt asociate cu tumora ovariana, ovarele polichistice, hirsutismul idiopatic

T3 (Triiodotironina) & T4 ( Tiroxina) – sunt compuși care conțin iod sintetizați si secretați de glanda tiroida cu rol esențial in funcționarea normala a proceselor metabolice, mintale si in dezvoltarea fizica a organismului. T3 si T4 se formează din Tireoglobulina(TG). Lipsa sau insuficienta acestor hormoni în copilărie duce la apariția cretinismului iar la adulți duce la apariția mixedemului. Secretia crescută a hormonilor tiroidieni duce la apariția tireotoxicozei (boala caracterizata prin: accelerarea ritmului cardiac, transpiratii, tremor, anxietate, cresterea poftei de mincare, scadere ponderala, intoleranta la căldura).

Valori > : hipertiroidie, adenom tiroidian toxic, tiroidita acuta, sarcina, hepatita etc

Valori < : hipotiroidie, deficit de iod, cretinism, mixedem, ciroza hepatica, insuficienta renala.

Reverse T3 măsoară cantitatea de T4 care este transformata într-o forma biologica inactiva de T3. Valori ridicate ale acestui marker pot sugera ca hormonul tiroidian nu se transforma in mod corespunzător din T4 in T3, pentru a fi folosit de celule si poate rezulta in simptome de hipotiroidie, in ciuda celorlalte valori „normale” de free T4, free T3 si/sau TSH. Acest test trebuie să fie făcut în același timp cu FT3 liber, iar apoi măsurați raportul dintre cele două prin împărțirea RT3 în FreeT3, optimă pare să fie peste 20. Organismul produce RT3 natural pentru a se debarasa de excesul de T4, dar , în unele cazuri, cum ar fi cortizolul mic sau mare, este în exces și excesul colmatează receptorii de celule de la primirea T3 regulat. FT3 ar trebui să fie de douăzeci de ori mai mare decât RT3

IGF – 1 (Somatomedina C), factor de creștere Insulin – este un hormon proteic produs de ficat ca răspuns la stimularea hormonului de creștere care favorizează sinteza de proteine si implicit creșterea. Din punct de vedere biochimic este similar cu insulina .

Valori > : gigantism, acromegalie, pubertate precoce, obezitate, sarcina.

Valori < : deficit de factor de creștere, nanism, pubertate întârziată, ciroza hepatica etc. Se recomanda post alimentar 8 h înainte de recoltare.

HCG (gonadotrofina corionica umana) – hormon secretat de placenta pe perioada sarcinii. Nivelul HCG este unul dintre indicatorii utilizați in triplul test pentru detectarea sindromului Down. HCG menține secreția de progesteron de către corpul galben din ovar. Nivelul hormonului creste devreme in cursul sarcinii normale si continua sa crească până in săptămâna a 35-a de gestație când atinge un plafon.

Valori > : sarcini multiple ,tumora trofoblastica, sarcina molara integra, diabet zaharat, incompatibilitate Rh.

Valori < : insuficienta placentara, preeclampsie, mola hidatiforma, coriocarcinom, toxemie. Free Beta HCG este fracțiunea activa a hormonului.

ATPO (anti-TPO) – auto-anticorpi care ataca tiroperoxidaza (TPO) – o enzima esențiala in sinteza hormonilor tiroidieni; reprezinta principalul marker (90 95% din cazuri) pentru Tiroidita Cronica (Hashimoto), dar cresc si in multe cazuri de Boala Basedow-Graves; de aceea, un titru crescut al ATPO arata pur si simplu prezenta unei reactii autoimune impotriva tiroidei, care poate fi asociata atat cu hipotiroidia (cel mai frecvent), cat si cu hipertiroidia;

Anticorpii Anti-Tiroglobulina– sunt auto-anticorpi care ataca tireoglobulina, o proteina din care (după adăugarea iodului) se sintetizează hormonii tiroidieni;, in general, au aceleasi caracteristici ca si ATPO, fiind markeri de boala autoimuna tiroidiana; in unele cazuri de tiroidita cronica cresc mai rapid decat ATPO la inceputul bolii, putand fi un indicator mai bun al acestei afectiuni in fazele incipiente; de multe ori au tendinta sa se normalizeze in timp, de aceea la un pacient cu o tiroidita cronica prezenta de mai multi ani, măsurarea ATPO este mai sensibila;

TRAb – Anticorpi Anti-Receptor de TSH – sunt auto-anticorpi care se leagă de receptorul de TSH i il stimulează, determinând producția excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidia); denumirea este un acronim de la TSH Receptor Antibody; spre deosebire de marea majoritate a auto-anticorpilor efectul principal este stimulant, nu distructiv; sunt specifici pentru boala Basedow-Graves – nu sunt întâlniți în tiroidita cronica sau în populația generala;– se recomanda măsurarea acestor auto-anticorpi în cazurile neclare, când este nevoie de confirmarea diagnosticului; în cazurile tipice de boala Basedow-Graves (hipertiroidie+gușa+exoftalmie simetrica) aceasta analiza este inutila; titrul TRAb se corelează cu gradul hipertiroidiei la pacienții netratati si, de asemenea, cu severitatea oftalmopatiei Graves; de asemenea, daca sunt in titru crescut, au capacitatea de a prezice recăderea la întreruperea tratamentului cu antitiroidian de sinteza; se monitorizează la pacientele gravide cu boala Basedow-Graves, pentru ca travereseaza placenta si pot determina hipertiroidie fetala;

Hormonul ANTIMULLERIAN (AMH) – exercită un efect inhibitor atât asupra recrutării foliculilor primordiali cât şi asupra răspunsului foliculilor de creştere la hormonul foliculo-stimulant FSH. Modul în care se exercită controlul hormonal al secreţiei AMH nu este bine definit. Studiile efectuate pe modele animale şi umane au arătat că în absenţa AMH foliculii primordiali sunt recrutaţi cu o rată mai mare, astfel că rezerva acestora se epuizează prematur, iar ciclul menstrual se întrerupe la o vârstă mai tânără. Pe de altă parte, pe baza nivelului FSH scăzut în prezenţa unui număr mai mare de foliculi de creştere, s-a formulat ipoteza că, în absenţa AMH, foliculii sunt mai sensibili la acţiunea FSH. AMH atenuează creşterea activităţii aromatazei FSH – dependente şi exprimarea receptorului pentru LH. Astfel, efectul inhibitor asupra sensibilităţii la FSH a foliculilor ar putea juca un rol în procesul de selecţie. Se crede că fiecare folicul prezintă propriul prag pentru concentraţia FSH, care trebuie depăşit pentru a facilita selecţia acestuia. O expresie AMH scăzută la nivelul foliculilor va diminua pragul pentru FSH, ceea ce face ca foliculii sa-şi continue creşterea şi să ovuleze în ciclul următor. Concentraţiile serice de AMH sunt crescute la unele paciente cu tumori ale granuloasei ovariene; AMH împreună cu inhibina A, inhibina B, estradiol şi CA-125 poate fi util în diagnosticul şi monitorizarea acestor paciente. La sexul masculin valorile AMH pot diferenţia criptorhidismul de anorhie iar la copiii mici ce prezintă ambiguitate genitală determinarea markerului este utilă pentru evaluarea prezenţei şi funcţiei testiculare.

B-12: vitamina esențiala, care poate fi scăzută la pacienții cu Hipotiroida din cauza acidului gastric scăzut. Am observat in mod repetat ca un rezultat optim de laborator B12 este în partea superioară a intervalului, cum ar fi sfertul superior . NU este optim pentru a fi pur și simplu „în raza de acțiune”. De exemplu, dacă intervalul este similar cu 180-900, un nivel sănătos pare să fie de 800 sau mai mare. În intervalul 500-800, pentru a putea beneficia de pastile de vitamina B12, în mod specific Methylcobalamin. S-a demonstrat in studiile pe pacienții la laboratoare cu intervalul sub 350 sunt susceptibili de a avea simptome, ceea ce înseamnă că deficiența este foarte gravă și timp de câțiva ani nedetectata. Intervale de laborator sunt mult prea mici pentru vitamina B12 în Japonia, partea de jos a intervalului este de 500. Testul de urină, acid metilmalonic numit Umma, poate fi adăugat, deoarece este o detecție foarte sensibilă și dacă este mare, va dezvălui real deficiența B12.

FOLAT: uneori numit „acid folic”, acesta este o vitamina B , care poate fi scăzută la pacienții cu Hipotiroidism. Folatul este important pentru dezvoltarea prenatala, precum si sanatatea celulelor sanguine. Folatul funcționează cu vitamina B12 în utilizarea și crearea proteinelor . Este nevoie, în loc de „acid folic”, mai ales dacă aveți MTHFR. Gama standard este 3-17, deci optimă ar fi cel puțin a treia deasupra. Mai mare pentru MTHFR.

MAGNEZIU: pacienții cu glanda tiroidă pot avea magneziu electrolit scăzut cronic, care produce o multitudine de probleme, de la mitrala prolaps, protecție mai putin la cancer, dezvoltarea slabă a musculaturii, prea mult calciu, crampe, si multe alte afecțiuni cronice.

SODIU (poate fi, de asemenea , puternic legat de glandele suprarenale) nivelurile de sodiu electrolit, care este in afara celulelor și este in echilibru cu potasiu. Sodiul reglează fluidele corporale și joacă un rol în funcțiile corporale majore. Acest lucru poate fi puternic legat de faptul dacă aveți aldosteron scăzut sau nu. A se vedea Suprarenale de mai sus. Am observat că oamenii sănătoși vor avea nivel aproape de 142.

POTASIU (poate fi, de asemenea, legat de glandele suprarenale)Potasiul joaca un rol in rinichi sănătoși, inima si funcția sistemului nervos. Atunci când potasiul este prea mare, se numește hiperpotasemie; atunci când este prea mic, hipopotasemie. El poate crește în prezența aldosteronului scăzut. Am observat că pacienții sănătoși au nivelurile 4.2 sau mai mare.

RENINA: Hormonul enzima care reglează eliberarea de aldosteron și este realizat în asociere cu testul de aldosteron. Dacă renină este ridicată în interval cu un aldosteron scazut, ai o cauza a glandelor suprarenale. În cazul în care ambii hormoni sunt minim , tu „poate ai” o problemă hipofizara. Întotdeauna se testează împreună cu aldosteronul pentru a vedea dacă problema se datorează suprarenalelor (insuficiență suprarenală primară) sau hipofizara (insuficiență suprarenală secundară).

VITAMINA D – (25-hidroxi) joacă un rol important în sistemul imunitar și alte acțiuni importante. 50-80 este obiectivul menționat. Mulți pacienți tiroidieni au reduse vit. D din cauza problemelor digestive nediagnosticate sau subtratate, plus o problema cu celiachia sau intoleranta la gluten. Vitamina D1, 25, forma biologica activa de vitamina D. De ce? Ai putea avea o problemă genetică numită mutația VDR, adică receptorilor Mutația vitamina D1,25.

ZINC: Partea de sus ( treia a gamei) este optim.

Sursa : Synevo &

www.ecomedbt.ro/analize-explicate.php?analize=hormoni

http://www.stopthethyroidmadness.com/lab-values/

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.