Aminoacizii

Ce sunt aminoacizii

Aminoacizii au o importanţă deosebită pentru organismul uman. Aceştia sunt elemente structurale de bază care intră în componenţa proteinelor, compuşi cu importanţă biologică remarcabilă. Aminoacizii au fost obţinuţi din proteine prin hidroliza acidă (HCl 6M) a legăturilor peptidice. De asemenea, aminoacizii sunt precursori ai hormonilor (tiroxina) sau moleculelor specializate cu anumite funcţii (dopamina-neurotransmiţător).
Asparagina a fost primul aminoacid izolat (de către doi farmacişti de origine franceză, Vauquelin şi Robiquet 1806) din rădăcina şi tulpina sparanghelului.
Ultimul aminoacid, treonina, a fost descoperit în 1935 de biochimistul american W. C. Rose.
La început aminoacizii au fost denumiţi în funcţie de sursa de provenienţă (asparagina din Asparagus, glutamatul din gluten şi tirozina din brânza -“tyros”= brânză) sau după alte proprietăţi (Glicina-“Glykos”- dulce).
Aminoacizii se află în sânge atât în formă liberă cât şi combinată. De asemenea, aminoacizii sunt precursori ai hormonilor, purinelor, pirimidinelor, porfirinelor, vitaminelor sau aminelor cu rol fiziologic.

Tipuri de aminoacizi

Până în prezent se cunosc peste 200 de aminoacizi. Unii dintre aceştia apar numai în plante sau în anumite microorganisme. Aminoacizii esenţiali nu pot fi sintetizaţi de organismul uman. Aminoacizii care nu pot fi sintetizaţi de organismul uman, şi ca atare pot fi suplimentaţi prin aport alimentar, poartă denumirea de aminoacizi esenţiali. Pentru organismul uman sunt esenţiali: valina, leucina, izoleucina, fenilalanina, triptofanul, lisina, metionina şi treonina. Ceilalţi aminoacizi, pot fi sintetizaţi de organismul uman plecând de la acizii esenţiali sau prin scindarea proteinelor, şi sunt denumiţi neesenţiali.

1. Aminoacizi Esentiali

Arginina, Histidina, Izoleucina, Leucina, Lisina, Metionina, Fenil-alanina, Treonina, Triptofan, Valina.

2. Aminoacizi Neesențiali 

Alanina, Asparagina, Aspartat, Cisteina, Glutamat, Glutamina, Glicina, Prolina, Serina, Tirosina.
Aminoacizii esenţiali se găsesc atât în proteinele vegetale cât şi animale. Compoziţia în aminoacizi diferă de la o proteină la alta. Proteinele din lapte conţin diverse proporţii de aminoacizi în aşa fel incât asigură o nutriţie adecvată. În contrast, proteinele din fasole au un conţinut ridicat de lisină, dar nu conţin aminoacizii cu sulf (metionină, cisteină sau cistină – forma oxidată a cisteinei). Din acest motiv este recomandată o dieta echilibrată de proteine (atât de origine vegetală cât şi animală) pentru a oferi raportul optim aminoacizi esenţiali /neesenţiali organismului uman. Clasificarea în aminoacizi esenţiali şi neesenţiali este relativă deoarece toţi cei 20/21 aminoacizi sunt necesari pentru o bună funcţionare a proceselor biochimice din organism.
Tiroxina (T4) şi Triiodotironina (T3) (derivaţi ai Tirozinei – un aminoacid aromatic) sunt hormoni tiroidieni (care conţine 4 sau 3 atomi de iod) care reduc presiunea sangvină, pulsul, temperatura sau greutatea vertebratelor. Aceşti compuşi interacţionează cu molecule receptoare de proteină, iar complecşii rezultaţi se pot lega sau desprinde de ADN controlând astfel copierea informaţiei genetice.
Sursa : curs BD / Tiroida Romania Sursa foto : Dan Cojocaru, University of Toronto
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.