Alăptarea și Bolile Autoimune

Foto: boredpanda.com

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pentru femeile de vârstă fertilă este tulburarea autoimună. Potrivit Asociației Americane de Disfuncții Autoimune, autoritățile estimează că aproximativ 1 din 5 persoane – trăiesc cu o tulburare autoimună în SUA. Din păcate, tulburările autoimune nu sunt atât de rare astăzi ca în generațiile anterioare. Motivul pentru creșterea frecvenței tulburărilor autoimune nu este cunoscut. Mamele cu afecțiuni autoimune se confruntă cu provocări unice în ceea ce privește sarcina și alăptarea. Acestea mame sunt adesea ignorate în literatura de specialitate parentală. Aceasta este o scurtă prezentare a tulburărilor autoimune, pentru a oferi o mai bună înțelegere a problemelor tulburărilor autoimune și a maternității.

Ce este o tulburare autoimună?

Sistemul imunitar este responsabil pentru combaterea infecțiilor, precum și pentru identificarea și distrugerea celulelor anormale, cum ar fi celulele canceroase. Abilitatea de a identifica în mod corect celulele normale și microorganismele invadatoare sau celulele anormale este esențială pentru funcționarea normală și corectă a sistemului imunitar. Într-o tulburare autoimună, sistemul imunitar devine „confuz” și nu este capabil să spună diferența între celulele normale și anormale. This confuzie înseamnă că organismul începe să se atace, provocând o serie uimitoare de simptome și boli, variind de la ușoare până la violente. De fapt, bolile autoimune sunt în primele zece cauze de deces pentru femeile sub 65 de ani. Nimeni nu știe ce provoacă această confuzie,

Câteva exemple de tulburare autoimună?

Există peste 100 de tipuri diferite de boală autoimună.

Aici sunt cateva exemple:  

• Diabetul de tip 1: sistemul imunitar atacă pancreasul sau receptorii de insulină (uneori ambii), ducând la incapacitatea de a produce și de a utiliza insulina .  

• Tiroidita Hashimoto și boala Graves: afecțiuni în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, ducând la subproducția sau supraproducția hormonilor tiroidieni. Hormonul tiroidian este responsabil pentru o întreagă serie de funcții, inclusiv metabolismul și dezvoltarea neurologică la făt și nou-născut.  

• Colita ulcerativă și boala Crohn: denumit colectiv „boala inflamatorie intestinală”. Sistemul imunitar atacă în mod eronat sistemul digestiv, provocând crampe abdominale dureroase, probleme digestive și, uneori, deficiențe nutriționale.  

• Scleroza multiplă: ținta este sistemul nervos. Întreruperile transmisiilor nervoase determină o varietate de simptome, inclusiv amorțeală, durere și paralizie. Este de obicei intermitent la început și deseori avansează la invaliditate permanentă.  

• Artrita reumatoidă: ca rezultat corpul ataca articulațiile, provocând deformarea articulațiilor, dureri debilitante, și rigiditate.  

• Lupus eritematos sistemic (lupus): orice sistem al corpului poate fi atacat, de la inimă și plămâni până la rinichi, piele, sistem digestiv sau nervos, provocând daune și o funcție defectuoasă.

Cum se schimbă viața cu o tulburare imună?

Viața, cu o tulburare autoimună variază în funcție de tulburare. De obicei, o femeie care arată perfect sănătoasă va începe să aibă simptome vagi care vin și se duc și sunt greu de descris. De multe ori, va avea o idee că ceva nu este în regulă, dar pentru că este greu să descrii simptomele, ea va pune capăt discuțiilor cu medicul, până când viața ei de zi cu zi va fi afectată. Astfel începe odiseea diagnosticului. Diagnosticul unei bolii autoimune poate fi un proces lung și dificil. În timp ce unii sunt capabili să obțină un diagnostic în decurs de câteva săptămâni de la apariția simptomelor, pentru alții acest proces durează mulți ani de vizite frustrante la numeroși medici. Nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de anumite boli să fie incorect etichetate ca : solicitanți de medicamente, „plângere” cronică sau, mai rău, că boala este „numai în cap”. Tratarea bolii nu este întotdeauna ușoară.

Unele boli necesită pur și simplu înlocuirea hormonilor care nu sunt produși, cum ar fi hipotiroidismul autoimun. Altele, cum ar fi Lupusul, poate necesita suprimarea pe toată durata vieții a sistemului imunitar, împreună cu gestionarea numeroaselor simptome care rezultă din deteriorarea organelor. Găsirea medicamentelor potrivite pentru a gestiona simptomele este o aventură, plus efecte secundare, cum ar fi riscul de cancer sau probleme cardiace. Nu este neobișnuit ca persoanele cu tulburări autoimune să meargă luni sau ani la un moment dat cu simptome minime sau fără simptome, urmate de ceea ce se numește o exacerbare a tulburării atunci când simptomele devin foarte dificil de tratat și gestionat, iar persoana în cauză are nevoie de pauză la pat. Alții nu pot lua o pauză, făcând dificila menținerea locului de muncă sau având nevoie de ajutor în casă.

Călătoria mea cu boala autoimună a început lent, postnatal, cu dureri de cap atunci când prima mea fiică avea în jur de un an. Apoi, câteva luni mai târziu, într-o noapte o durere vagă și dureroasă a început, adânc în mușchii picioarelor. Uneori ar fi fost dureri nervoase, iar brațele sau picioarele mi-ar „amorți”. La început, simptomele nu erau prea rele și le-am trecut ca dureri de la exercițiile fizice, vreme rea ​​sau alergii. Când a mai trecut un an, mi-am dat seama că nu numai că simptomele se înrăutățeau, împiedicându-mă să dorm noaptea, dar simptomele nu se corela cu exercițiile fizice sau cu nimic altceva. De asemenea, ele începusera să îmi afecteze viața zi de zi, interferând cu capacitatea mea de a merge la școală, angajări sociale și chiar de a interacționa cu familia. Pe de altă parte, medicamentele nu au ajutat, așa că am căutat tratament, dar nu am reușit să găsesc un medic care să ajute. După multe vizite la medici, studiile cu diferite medicamente si spray-uri nazale au fost ineficiente. Tocmai am învățat să fac față. În cele din urmă, când fiica mea avea patru ani, am găsit un reumatolog care m-a diagnosticat cu „tulburare nediferențiată a țesutului conjunctiv” deoarece, deși rezultatele laboratorului îmi indicat ceva autoimun, simptomele mele nu se potriveau cu nimic pe lista. Simptomele mele au devenit în cele din urmă controlate cu medicamentele pe care le-a prescris. Pentru că boala mea nu a fost „suficient de rea” pentru a afecta ceva vital, totuși, obținerea unui diagnostic precis nu a fost o prioritate.

Spre deosebire de călătoria mea îndelungată (și totuși incompletă) spre diagnostic, o prietenă de-a mea, Joanna, a început să aibă simptome în noiembrie și a fost diagnosticată în luna următoare cu colită ulcerativă. Această boală este deosebit de dificil de rezolvat atunci când se declanșează. Joanna descrie cum este: „Am durere, crampe și scaun sângeros, cu momente care mă pot ține pe toaletă mai mult de o oră și de multe ori în zi sau noapte. M-am obosit foarte mult din cauza durerii și de a fi pe toaletă și mă îngrijorează ca nu pot să-mi îngrijesc fiica și să o duc la școală la timp și să o pot ridica. Părăsirea casei poate fi înfricoșătoare doar pentru lucruri cum ar fi cumpărăturile, pentru că poate fi necesar să folosesc toaleta de 2-5 ori în magazin. Durerea poate fi foarte severă. Au fost momente când aveam durere atât de mare încât încercam să nu țip? era ca și cum ai naște de mai multe ori pe zi, în cazul în care [soțul ei] amenința să sună la 911 să o trimită la spital „.

Ce înseamnă aceste modificări pentru femeile în vârstă fertilă?

Activitatea hormonală inerentă ciclurilor menstruale este considerată a fi motivul pentru care femeile aflate la vârsta fertilă prezintă un risc crescut de boală autoimună. Cu ani în urmă, femeile cu afecțiuni autoimune au fost pur și simplu sfătuite să nu rămână însărcinate. Cu medicina moderna, medicii si cercetatorii afla ca acest sfat este invechit. Din păcate, multe femei sunt în continuare incorect informate că starea lor este o contraindicație completă în sarcina și alăptare. Când femeile cu tulburări autoimune doresc să rămână gravide, li se recomandă să planifice cu grijă sarcina. Li se spune să aștepte până când acestea sunt pe un medicament sigur în sarcină, sau să aștepte un anumit număr de luni după oprirea medicamentului să nu se aștepte să provoace malformații congenitale. Li se poate spune să aștepte până când tulburarea este în remisie și pot găsi o echipă bună de medici care să aibă grijă de ele. 

Poate o femeie cu o tulburare autoimună să nască în siguranța copilului la termen și să alăpteze?

Deși mulți doctori le spun femeilor greșit că nu este sigur să rămână însărcinate sau să alăpteze doar din cauza diagnosticului lor, acest lucru nu este un sfat bazat pe dovezi. Unii doctori insinuează sau spun în mod direct mamei că, dacă alăptează, anticorpii din sistemul lor vor intra în copil și vor provoca o boală autoimună la nou-născuți; acest lucru NU este adevărat. Alți specialiști în domeniul sănătății spun incorect femeilor, că nu vor putea să continue să ia medicamentele pentru tulburarea lor dacă aleg să rămână gravide sau să alăpteze. Unele femei cu stări avansate de boală pot fi sfătuite împotriva sarcinii din cauza unor simptome precum tensiune arterială incontrolabilă sau leziuni renale. Conform experților bine cunoscuți în cercetarea actuală, diagnosticul unei tulburări autoimune nu este niciodată o contraindicație pentru sarcină sau alăptare. În plus, cercetările curente indică faptul că multe medicamente considerate anterior nesigure pentru mamele însărcinate sau care alăptează nu sunt, de fapt, mai susceptibile de a cauza defecte congenitale decât alte medicamente considerate sigure.

Majoritatea femeilor cu afecțiuni autoimune pot avea un copil fără efecte secundare grave, deși unele boli necesită o monitorizare atentă. De fapt, pentru unele tulburări, cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală, progresia simptomelor poate fi încetinită sau blocată prin sarcină și alăptarea exclusivă. Se crede că aceasta se asociază cu schimbarea hormonală care însoțește amenoreea lamentală. Deși există riscuri pentru făt, inclusiv riscul de prematuritate și greutate mică la naștere, cele mai multe riscuri pot fi gestionate destul de bine. Riscurile de medicație pot fi gestionate în timpul alăptării. Unele boli autoimune – cele legate de funcția hormonală – pot interfera cu furnizarea de lapte. Aceasta se întâmplă atunci când boala mamei interferează cu nivelurile normale ale tiroidei sau insulinei, de exemplu. Acest lucru ar trebui gestionat prin corectarea hormonului la niveluri normale, însă multe femei nu cunosc această posibilitate, în special în cazul diabetului sau pre-diabetului. A fost o preocupare repetată în ceea ce privește alăptarea, ce merită o atenție deosebită.

Studiile hormonului prolactin la șoarecii care alăptează și la femeile cu poliartrită reumatoidă au arătat că prolactina și, prin urmare, alăptarea au crescut severitatea și numărul de erupții postpartum la femeile cu poliartrită reumatoidă care aveau primul copil. Această constatare a fost adesea citată de cercetători ulteriori, fără prea multe discuții. În mod frustrant, niciunul dintre aceste studii nu a controlat alăptarea parțială în comparație cu alăptarea exclusivă, deși au divizat mamele care alăptează în acelea care alăptează primul copil în comparație cu cele care alăptează următorii copiii. S-a constatat că sensibilitatea la prolactină poate fi genetică. La pacienții cu scleroză multiplă, mamele care alăptează parțial și exclusiv au avut rezultate diferite. În plus, multe femei care au ales să alăpteze în aceste studii anterioare au întrerupt tratamentul pentru a face acest lucru, ceea ce face dificilă distingerea între simptomele legate de alăptare și cele datorate lipsei de medicamente.

În studiile privind femeile cu boală inflamatorie intestinală, se credea că prima alăptare este asociată cu creșterea activității bolii postpartum, dar analizele ulterioare au arătat că, atunci când a fost luată în considerare utilizarea medicamentelor, diferența de activitate a bolii a fost neglijabilă. Acest lucru subliniază importanța examinării critice a studiilor privind activitatea bolii și alăptarea. Din păcate, există foarte puține studii bine realizate până în prezent referitoare la activitatea bolii și alăptarea în mod specific. Cercetarea în acest domeniu începe să crească, dar poate să nu fie disponibilă timp de mai mulți ani. Realitatea este că interacțiunea hormonală a postpartumului și alăptarea, cu sistemul imunitar este atât de complexă încât abia începem să zgâriem suprafața.

În timpul celei de-a doua sarcini, simptomele mele s-au îmbunătățit atât de mult încât am putut să nu mai iau medicamente zilnic. De fapt, datorită influenței hormonale a alăptării, nu am avut încă nevoie să le iau din nou, chiar dacă fiica mea are acum 14 luni. Alăptarea s-a dovedit a fi o ușurare pentru mine. Adesea vin acasă de la școală, obosită și cu durere, sar în patul meu cu fetița, doar pentru a-mi găsi energia și durerea dispare. Am încercat să găsesc o explicație pentru acest fenomen, dar cercetarea în acest domeniu este rară, cel puțin în ceea ce privesc mamele. Joanna a reușit să-și controleze simptomele pe parcursul sarcinii cu medicamentele pe care le luase, dar a suferit imediat după naștere, necesitând o gândire creativă pentru a alăpta copilul.

Care sunt preocupările majore ale mamei atunci când are de-a face cu o tulburare imună și un copil?

Tratarea simptomelor cu privire la efectele secundare ale medicamentelor sunt preocupări ale mamelor cu tulburări autoimune. Obținerea unor informații corecte și bazate pe dovezi este o provocare, deoarece mulți medici nu sunt bine pregătiți în cercetarea actuală în aceste domenii. În ciuda efectului ameliorator al alăptării, durerea mea nu are întotdeauna timp pentru alăptare. Ca mama ocupată, trebuie să îmi cântăresc simptomele împotriva administrării ocazionale a medicamentelor. Știu că, într-un anumit moment, influența hormonală care menține majoritatea simptomelor va scădea și va trebui să decid dacă să întrerup alaptarea, sau să găsesc un medicament compatibil cu alăptarea sau să-mi accept șansele continuând să alăptez. Joanna, pe de altă parte, a trebuit să se ocupe de simptomele ei mult mai devreme. Imediat după naștere, ea a suferit o declanșare atât de gravă încât a trebuit să obțină permisiunea unui medic pentru a-și îngriji copilul, de o zi într-o toaletă de spital. Joanna a hotărât că o va ajuta starea mentală pe măsură ce se ocupă de simptomele ei postpartum. Cu toate acestea, luând medicamente în siguranță în timpul sarcinii și în afara ei, a reușit să continue să își alăpteze fiica timp de un an. Sprijinul medicilor a fost foarte important, deoarece ei au încurajat dorința de a alăpta. Fiica ei este acum un „vierme” vibrant, sănătos, de șase ani.

Multe mame cu boală inflamatorie intestinală ezită să încerce să alăpteze. Joanna are asta de spus: „Nu vă fie frică să alăptați. Atâta timp cât puteți găsi un medicament compatibil cu alăptarea, medicamentul te va menține sănătoasă, iar apoi copilul tău va primi ceea ce are nevoie și va fi capabil să prospere. Dar nu Vă lăsați să vă simțiți vinovate dacă nu alăpți. cu corpul care va fost dat. 

ALĂPTAREA ȘI TIROIDA

Este sigur pentru o mamă cu boală tiroidiană să alăpteze?

Da. Chiar dacă nivelul tiroidian nu este controlat de medicamente (sau sunt în curs de control), este sigur ca mama să-și alăpteze copilul. Mamele care sunt în hipotiroidie au niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni și niveluri ridicate ale TSH (hormonului stimulator tiroidian). Simptomele includ intoleranța la frig, creșterea în greutate, pielea uscată, părul uscat, apetit slab, oboseala, depresia și scăderea cantității de lapte.

HIPOTIROIDISMUL

„Thyrotropin, TSH” este cunoscut ca fiind secretizat în laptele matern, dar la niveluri mici. Practic, niciuna din acestea nu ar fi biodisponibil pe cale orală sau transferat în laptele uman. Deoarece TSH este semnificativ crescut la mamele hipotiroidice, dacă este prezent în lapte la niveluri înalte, ar putea provoca teoretic o stare hipertiroidică la sugar. Cu toate acestea, un studiu care a constatat niveluri scăzute de TSH în laptele matern la o mama cu niveluri extrem de ridicate de TSH. Recomandările nu raportează preocupări pediatrice prin intermediul laptelui și afirmă că „Alăptarea de către mama (hipotiroidii) este permisă”. Nivelurile netratate ale Tiroidei scăzute la mamă pot duce la scăderea aprovizionării cu lapte și, uneori, la scăderea în greutate a copilului (datorită unei cantități reduse de lapte). În cazul alăptării la om (Riordan & Wambach 2010, p. 522-523), „Dacă terapia de substituție a extractului tiroidian este adecvată, ameliorarea simptomelor și creșterea cantității de lapte poate fi destul de dramatică”.

HIPERTIROIDISM

Mamele care sunt în hipertiroidie au nivelul crescut al hormonilor tiroidieni (de obicei T4). Simptomele includ scăderea în greutate (în ciuda unui apetit crescut), nervozitatea, palpitațiile inimii, insomnia și un puls rapid în repaus. Hipertiroidismul nu este o contraindicație pentru alăptare. Pe medicamente (Hale 2017, p. 558-559, 564-565), numai nivelurile extrem de scăzute ale hormonilor tiroidieni (atât T4 / levothyroxine, cât și T3 / liothyronina) se transferă în laptele matern. În studiile pe animale, nivelurile ridicate ale tiroidei au interferat cu renunțarea la lapte (Lawrence & Lawrence 2011, p. 570-574).

Anticorpii tiroidieni

Mamele care au boală autoimună tiroidiană vor avea în mod obișnuit autoanticorpi tiroidieni prezenți în sânge. Hipotiroidismul este cel mai frecvent cauzat de tiroidita Hashimoto, o boală tiroidiană autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge glanda tiroidă, ducând la o subproducție a hormonului tiroidian. O altă boală tiroidiană autoimună comună este boala Grave, care este o cauză principală de hipertiroidism; în această boală, anticorpii care atacă glanda tiroidiană determină creșterea glandei și supraproducția hormonului tiroidian. Unele mame pot fi îngrijorate de faptul că acești anticorpi pot trece în laptele matern și pot dăuna copilului, totuși acest lucru nu reprezintă un Adevăr. Anticorpii tiroidieni sunt imunoglobuline IgG, care sunt prea mari pentru a trece în laptele matern. Continuarea alăptării va aduce beneficii copilului dumneavoastră,

Poate alăptarea să prevină unele probleme tiroidiene?

Există dovezi că alăptarea poate ajuta la prevenirea problemelor tiroidiene atât la mama, cât și la copil.

 》Alaptarea contribuie la prevenirea bolii tiroidiene autoimune (Fortul 1990).

 》Alăptarea poate ajuta la prevenirea cancerului tiroidian la mamă (Mack 1999). 

Surse: https://kellymom.com/health/mom-health/thyroid-faq/

https://breastfeedingusa.org/content/article/maternal-autoimmune-disorders-and-breastfeeding 

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.