Ai putea suferi de supradozaj cu medicamente de hormon tiroidian?

În general, medicamentele de înlocuire cu hormon tiroidian, au puţine efecte secundare. Și pentru cineva care are hipotiroidism din cauza bolii, a intervenţiilor chirurgicale sau iodului radioactiv, există puține riscuri de a lua în mod necorespunzător medicamentele de înlocuire cu hormon tiroidian (de exemplu medicamente cu levothyroxine : Synthroid, Levoxyl, Eutirox sau medicament T3 ca Cytomel, sau medicamente cu hormon natural ca Armour sau NaturThroid). Cele mai frecvente „riscuri” sau „efecte secundare” ale acestor medicamente sunt simptomele datorate supradozajului.
Mulţi medici vor încerca să verifice analizele dvs. de sânge pentru a evalua dacă sunteți prea mult pe medicaţie tiroidiană. La unele persoane, valorile TSH-ului  la capătul inferior al normalului sau sub nivelul normalului (de exemplu, sub 0,3 pentru a 0.5) pot declanșa simptome de supradozaj.
Unii medici, de asemenea, trebuie să monitorizeze și T4 și T3 iar dacă rezultatele indică faptul că vă aflați peste limitele normale, acesta lucru poate indica supradozaj. Unii practicanți se ghidează, de asemenea, după pulsul inimii – pulsul poate fi foarte sensibil la unele persoane la doza de medicament in tiroida – ca o modalitate de a spune dacă un pacient este în supradozaj (exces de medicație).
Care sunt semnele şi simptomele de supradozaj?
Unii pacienți cu hipotiroidie,  din cauza boliilor, intervențiilor chirurgicale sau ablației cu iod radioactiv,  pot intra în supradozaj.
Semnele şi simptomele variază, în funcție de persoană, dar semnele de supradozaj de înlocuire a hormonilor tiroidieni sunt de multe ori similare cu simptomele de hipertiroidie, şi pot include:
– pulsul și  tensiunea arterială crescută;
– anxietate, nervi, tremor, senzație de nervozitate, înclestarea mâinilor;
– senzație ușor speriată, sau iritabil, supraemotional, agresiv;
– concentrare dificilă, minte „în ceață”, pierdere în gânduri;
– tulburări de somn, insomnie;
– oboseală, epuizare;
– transpirat, senzație de supraîncălzit, mai ales atunci când alții simt frig;
– diaree sau probleme intestinale;
– palpițatii, simțindu-se ca inima sărind peste o bătaie;
– depresie;
– scădere în greutate cu nici o schimbare a dietei / exerciții fizice, sau, uneori, în mod paradoxal, creșterea în greutate;
– creșterea consumului de alimente, cu nici un câștig în greutate;
– dorința de a consuma mai multe glucide (pâine, orez, paste, dulciuri, fructe, produse zaharoase, etc.);
– foame neobișnuită;
– sete excesivă;
– pierderea poftei de mâncare;
– căderea părului;
– modificări menstruale (mai ușoare, mai puțin frecvente);
– gât sensibil;
– amețeli, dispnee;
– dureri ale mușchilor și articulațiilor;
– ochii sensibili sau cu mâncărime, roșii sau uscati;
– dureri de cap în zona ochilor, durere în spatele ochilor.
Uneori, este greu să se recunoască semnele de supradozaj. S-ar putea presupune că, dacă sunteți în supradozaj trebuie să simțiți opusul simptomelor atunci când aveti hipotiroidie; dacă luați prea mult medicament te va face sa te simti energic, sau că veți pierde în greutate sau să te simți minunat. Deci, atunci când începeți să vă simțiti epuizat chiar mai mult decât de obicei, sau dureri și stări asemănătoare gripei, sau începeti să creșteți în greutate în ciuda dietei, aveti senzație de nervozitate și anxietate, ați putea să nu credeți, dar sunteți de fapt în supradozaj.
De fapt,  mergand la medic pentru a obține extra teste, crezand ca ești in hipotiroidie și necesiti o nouă creștere a dozei, dar aflați că simptomele pe care le întâmpinați sunt de fapt cauza supradozajului.
Cum puteți deveni supradozat ?
Există o serie de modalități în care puteți deveni supradozat:
1. Doza de înlocuire a hormonilor tiroidieni care este prescrisă de medicul dvs. poate fi prea mare pentru tine. Uneori, medicii vă atribuie o doza mare şi cred că va rezolva simptome normale.
2. Puteți obține un lot incorect de medicament. Acordați o atenție deosebită la simptomele care le dezvoltați după achiziționarea unui nou tub.
3. Farmacistul poate să fi făcut o greșeală în doză. Dacă luați levotiroxină generică (majoritatea medicilor o recomandă), la ultima reumplere, este posibil să fi ajuns un lot mai puternic. Chiar și o ușoară schimbare a potenței de la o reumplere la alta, în special de la un producător de levothyoxine generic la altul, poate fi suficient pentru a vă împinge în hipertiroidism.
4. Este posibil să fi început un medicament care conține hormon tiroidian animal, deoarece acestea pot introduce hormon tiroidian suplimentar în sistemul dvs. și te fac să simți hipertiroidismul.
5. Ați putea lua suplimente care conțin iod, bladderwrack (Fucus Vesiculosus), varec, mușchi sau alge marine etc. Prea mult iod poate agrava tiroida la unele persoane.
6. Este posibil să se fi schimbat recent dieta dvs., care afectează absorbția dvs. de medicamente cu hormon tiroidian. De exemplu, dacă mâncati fibre zilnic si intrerupeti si tot asa..s-ar putea sa fie absorbție mai mare de medicamente la nivel tiroidian. Asigurați-vă că luati corect medicamentele pentru tiroida.
7. Este posibil să fi oprit recent suplimentarea cu fier sau calciu. Din moment ce ambele substanțe pot interfera cu absorbția hormonilor tiroidieni la unele persoane, oprindu-le, pot determina chiar creșterea cantității de hormon tiroidian disponibil pentru absorbție.
8. Dacă ați avut o sarcină şi a fost nevoie de surplus de hormon tiroidian în timpul sarcinii,  cantitatea de înlocuire a hormonilor tiroidieni în timpul sarcinii poate deveni prea mare pentru perioada post-partum, provocând hipertiroidism.
9. Dacă aveți boala Hashimoto, ați putea fi într-o perioadă de fluctuație în care tiroida este suprafuncțională și produce hormonii propri, atunci cand este adaugată o înlocuire de hormon tiroidian, cauzează temporar hipertiroidism.
GESTIONAREA supradozajului
De obicei, „tratamentul” pentru supradozaj este de a reduce doza, până la nivelul de testare a sângelui pentru a reveni la niveluri mai normale și simptomele supradozajului sunt eliminate. Medicul dvs. ar trebui să vă reevalueze simptomele frecvent, până când doza și nivelurile sunt stabilizate, iar supradozajul este rezolvat.
Articol de Mary Shomon, Expert in Bolile de Tiroida , mai multe pe About.com
Picture of Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.