Vitamina D – atât de importantă pentru sănătate

În majoritatea articolelor noastre despre prevenirea și tratamentul bolilor autoimune, te împiedici mereu de vitamina D, deoarece vitamina D și bolile autoimune sunt direct legate. O deficiență favorizează bolile autoimune în diferite moduri, precum și așa-numitele boli de prosperitate. Acum aflăm mai multe despre un deficit de vitamina D și de ce se dezvoltă bolile cronice și cum putem preveni/elimina.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este atât o Vitamină cât și un Hormon. Este singurul hormon din organism care se formează
dintr-o etapă preliminară ce are nevoie de ajutor din exterior (soarele). În acest fel, vitamina D este un generator important pentru organism.
Pentru formarea vitaminei D este necesar ca mâncarea sa fie una potrivită (gălbenuș de ou fără hormoni de creștere, somon sălbatic, unt natural de la animale pășunate, ulei de pește organic ), fie o ședere mai lungă la soare fără loțiuni de protecție.
Precursorul direct, 7-dezoxi-colesterol, este modificat chimic prin expunerea la soare, astfel încât să poată fi activat la vitamina D3. D3 este precursorul – prohormonal, la calcidiol (formă de depozitare a vitaminei D) și calcitriol (hormon activ). Este un generator de semnal în multe țesuturi din corp și este necesar pentru numeroase procese, astfel încât acestea să funcționeze corect: specialiștii estimează că 3.000 din toate genele umane (23.000 la număr) depind de vitamina D, acest hormon afectează fiecare țesut din corpul uman și este esențial pentru sănătate.
Lipsa răspândită de vitamina D la populația noastră este o explicație a motivului pentru care bolile autoimune și alte boli cronice precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare cresc atât de rapid.
Care este exact conexiunea?
Vitamina D – Efectul asupra corpului uman
Vitamina D este atât un hormon, cât și o vitamină și un ceas important în corpul uman. Fiecare țesut are nevoie de el și, totuși, efectele vitaminei D sunt foarte versatile:
• Efect preventiv împotriva cancerului;
• Stimularea absorbției calciului în intestin și astfel scăderea necesităților de calciu din alimente;
• Reglarea densității osoase și a efectelor preventive împotriva osteoporozei;
• Efect preventiv împotriva bolilor cardiovasculare;
• Controlul infecțiilor bacteriene și virale;
• Efectul de reglare asupra sistemului imunitar : multe celule imune au nevoie de vitamina D pentru a deveni active. Acestea includ macrofagele antiinflamatorii M2 și celulele T reglatoare importante, care contracarează bolile autoimune. Vitamina D3 are, de asemenea, un efect de reglare asupra echilibrului anumitor celule imune.
• Factorul de creștere pentru celulele pielii și intestin: vitamina D asigură pielea frumoasă și netedă, precum și un intestin funcțional și sănătos.
Acestea sunt principalele funcții importante ale vitaminei D3 în organism. Există procese foarte fundamentale pentru care este necesară vitamina D: oase, metabolism, sănătate intestinală, sistem imunitar, … etc. Deficiența pe scară largă a acestei vitamine apare cu atât mai dramatica.
Deficiența de vitamina D și bolile cronice
Mai jos veți afla de ce o deficiență de vitamina D favorizează bolile cronice (10-22). Apoi, este posibil să vedeți și de ce bolile autoimune (exemplu principal de boli cronice) cresc atât de mult (23-24):
Hormonul Vitamina D este o legătură importantă în echilibrul hormonal. Un nivel sanguin sănătos este important pentru formarea a numeroși hormoni sexuali, care modelează în mod decisiv metabolismul și sistemul imunitar. Testosteronul este un exemplu. Se consideră că testosteronul are un efect destul de preventiv împotriva bolilor autoimune. O deficiență de vitamina D poate promova deficiența de testosteron și că testosteronul se leagă slab de receptorul său (27). Testosteronul este, de asemenea, un hormon important pentru femei – chiar dacă femeile au mai puțin din acesta în sânge decât bărbații.
Sănătatea intestinului
Vitamina D este un factor important de creștere pentru celulele intestinale (7-8). După cum se știe din acest articol ( tractul gastro-intestinal ), celulele intestinale au o durată de viață medie de patru până la cinci zile. Sunt bombardate în mod constant cu toxine și agenți patogeni și trebuie să se reînnoiască constant. O rată de creștere ridicată este necesară pentru această reînnoire constantă, pentru care vitamina D este necesară. La fel și o deficiență de D3 favorizează sindromul Intestinului permeabil – Leaky Gut .
Inflamația
Vitamina D este un co-factor important pentru formarea Serotoninei, un hormon al fericirii. În intestin, serotonina are un efect de reglare asupra inflamației (9). O deficiență de vitamina D (în contrast cu restul corpului) provoacă prea multă serotonină, ceea ce favorizează masiv inflamațiile cronice din intestin. Deoarece majoritatea sistemului imunitar este localizat în intestin, o deficiență de vitamina D prin inflamație cronică favorizează, de asemenea, bolile autoimune.
Sistemul imunitar
Există celule imune care cresc inflamația în organism și celule imune care previn sau suprimă inflamația. Există celule imune care reglează auto-toleranța și au astfel un efect preventiv împotriva bolilor autoimune. Celulele T de reglementare sunt demne de menționat aici. Vitamina D este necesară pentru maturarea celulelor T reglatoare. Unele boli autoimune, cum ar fi boala Crohn, duc la o creștere masivă a anumitor tipuri de celule T. Aici, vitamina D are un efect de reglare și previne creșterea excesivă și rapidă cu care o reacție autoimună ar putea-o hrăni (29).
Deficitul de vitamina D – 85% din toți românii sunt afectați
Cauzele deficitului de vitamina D
Potrivit unui articol aproape toți românii suferă de o deficiență de vitamina D. Care sunt motivele pentru asta?
• Alimentele
Se spune adesea că nevoia poate fi satisfăcută numai prin dietă. Totuși, acest lucru nu este adevărat. Unele ciuperci au o versiune pe bază de plante de vitamina D cu care corpul tău nu poate face fata(D2). De asemenea, va trebui să mâncați zece ouă sau 1kg de somon în fiecare zi pentru a vă satisface singuri nevoile alimentare. 
• Nu este suficient timp pentru a sta la soare Astăzi stăm în camere închise toată ziua. Sub lumină artificială, în spatele ferestrelor și cel mult o oră la soare în weekend. Cu cât petreci mai mult timp la soare în lunile călduroase de vară, cu atât mai multă vitamina D poate produce pielea ta.
• Prea mică suprafața de piele expusă la soare
Se afirmă adesea că 20 de minute de stat la soare cu fața și mâinile sunt suficiente pentru a produce suficientă vitamină D. De fapt, acoperă aproximativ 5% din nevoile dvs. Este important să stați la soare cu cea mai mare suprafață posibilă a pielii. Nu trebuie să fie foarte mult. În mod optim, organismul poate produce până la 50.000 UI de vitamina D într-o oră (expunere bună la soare, și multă expunere a pielii fără lotiuni), acoperă nevoia zilnică de multe ori și umple din nou magazia. Nu este  destul soare , mai ales nu primăvara și toamna. Stai la soare cu expunere totală a pielii, dacă temperatura și situația o permit.
•Prea multă protecție solară
Protecția solară împiedică pielea să producă vitamina D. Aceasta ar necesita ca razele soarelui să fie absorbite de piele. Cu toate acestea, protecția solară (dioxidul de titan din conținut) face ca acestea să fie reflectate . Teama de cancerul de piele și utilizarea extensivă necorespunzătoare de protecție solară au contribuit în mod semnificativ la situația largă a deficienței.
EXPERȚII ESTIMEAZĂ CĂ LIPSA PE SCARĂ LARGĂ DE VITAMINA D DIN CAUZA CREȘTERII BOLILOR CRONICE CAUZEAZĂ DE MULTE ORI MAI MULTE DAUNE DECÂT AR PUTEA FACE CANCERUL DE PIELE
Este în regulă să aplicați loțiune și să vă protejați împotriva arsurilor solare și a cancerului de piele dacă ați petrecut o anumită perioadă de timp la soare, fără protecție solară. 30-60 de minute cu întregul corp este suficient. Dar faceți acest lucru înainte de a aplica protecție solară, iar corpul dvs. vă va mulțumi.
Nu trebuie să vă surprindă faptul că aproape toate persoanele suferă de deficiență de vitamina D, nu? Cum recunoști o deficiență?
Deficitul de vitamina D
Măsurați-vă deficiența de vitamina D
Cantitatea care circulă în sângele tău îți spune dacă ai sau nu o deficiență de vitamina D:
• Cu o valoare mai mică de 40 ng/ml, se vorbește de deficiență.
50-70 ng/ml nu mai este o deficiență, dar nici nu este suficientă.
80-100 ng /ml este de obicei tranzacționat ca concentrație optimă pentru persoanele cu tulburări autoimune.
Peste 100 ng/ml este deja multă vitamina D.
Puteți avea această valoare ca salvamar sau ca fermier în zonele tropicale. Prin urmare, o concentrație suficientă și sănătoasă de 50-80 ng /ml în sânge este cea mai bună regulă pentru prevenirea sau eliminarea unei carențe.
Elimină deficitul de vitamina D
Desigur, poți și ar trebui să mănânci zilnic o mulțime de ouă și pește gras salbatic. Există mulți nutrienți în ele, nu doar vitamina D. Pentru a elimina deficiența, puteți elimina cauzele deficienței de vitamina D și petreceți mult timp la soare în lunile călduroase. Dacă doriți să fiți absolut siguri, ar trebui să vă determinați nivelul din sânge. După aceea, pe lângă faptul că stai la soare, este util să suplimentezi vitamina D sub formă de supliment nutritiv, deorece o zi expusă la soare se pierde în 6 ore inchis in birou/casă etc. Un supliment forte este recomandat în special din Septembrie până în Aprilie, când razele soarelui și temperaturile exterioare nu permit o formare suficientă de vitamina D pe piele. Cantitatea de vitamina D pe care ar trebui să o suplimenteze zilnic o persoană sănătoasă este de 3000UI, pentru a ajunge la valoarea țintă. În exemplul nostru 3000 UI pe zi nu se aplică pentru cei cu afecțiuni și probleme de sănătate.
Aceasta este doar o regulă simplificată – există calculator pentru vitamina D pe pagina noastră de Facebook pentru o determinare precisă. Hi there, this is Tiroida Romania! Book your next appointment with us at: https://fb.com/book/TiroidaRomania/
Vitamina D ca supliment alimentar
Mai ales în lunile cele mai reci din Septembrie până la sfârșitul lui Aprilie, este recomandat un supliment alimentar cu vitamina D3, deoarece soarele nu produce suficient și organismul simte o nevoie de această vitamină. Din moment ce majoritatea oamenilor, cu un deficit de vitamina D este suferindă, majoritatea are nevoie de suplimentare cu vitamina D. Este unul dintre puținii nutrienți care poate fi recomandat tuturor oamenilor. Dacă cumpărați un preparat, asigurați-vă că aveți o doză adecvată și estimați-vă doza individuală în funcție de valoarea sângelui dvs, vârstei, greutății, înălțimii și problemelor de sănătate (absorbție). Un calculator de vitamina D vă va ajuta în acest sens. Chiar și mai bine este un medic sau terapeut cu experiență nutrițională care îți poate oferi doza corectă.
Dar Atenție : majoritatea medicilor și terapeuților știu doar o părerea învechită că doze de peste 1.000 UI pe zi cresc riscul de pietre la rinichi și boli cardiovasculare. Aceasta a fost respinsă de mai multe ori în multe studii. Majoritatea oamenilor (sănătoși) au nevoie de un necesar de vitamina D  între 3.000-6.000 UI pe zi, doza recomandată trebuie să fie în acest interval.
Comentariu : Bolnavii autoimuni au, de obicei, o necesitate mai mare de vitamina D. Așa că verificați-vă valoarea din sânge în mod regulat și creșteți doza sau durata expunerii la soare pentru a vă ajuta!
Vitamina D, K2 și Magneziu
O echipă de vis imbatabilă! Nu vă fie teamă de soare! Puteți suplimenta vitamina D pe tot parcursul anului, dar acest lucru este deosebit de important iarna sau din Septembrie până în Aprilie, deoarece expunerea la soare este de obicei prea mică pentru a asigura o formare suficientă de vitamina D pe piele.
Mare atenție și la produsele folosite, fără excipienți, iar dacă sunt sub forma de capsule atenție să nu aveți probleme de absorbție intestinală.
Noi promovăm Uleiurile vegane cu ulei MCT din nucă de cocos, având grad mare de absorbție, se folosesc sublingual.
Le găsiți aici :
https://www.abundenta.org/suplimente
Un alt sfat: stați in mod adecvat la soare vara! Oferă-i corpului tău posibilitatea de a face suficientă vitamină D. Orele dimineții sunt cele mai potrivite pentru acest lucru, între 09:00 la 12:00, formarea vitaminei D pe piele este cea mai puternică. Dacă este destul de cald și soarele strălucește, este foarte recomandat să rămâi la soare în fiecare zi.
Concluzie – vitamina D pentru sănătate
85% dintre oameni suferă de un deficit de vitamina D. Acest lucru nu este surprinzător atunci când vedeți modul în care arată viața noastră zi de zi. Cu aceste metode combinate, puteți identifica și elimina cu ușurință deficiența de vitamina D. Aceasta elimină, de asemenea, una dintre cauzele importante ale bolilor autoimune și, în același timp, previne bolile autoimune.
Nu trebuie să fiți medic pentru a vă testa nivelul din sânge și pentru a remedia deficiența. Metodele menționate aici sunt complet suficiente pentru aceasta.
În cele din urmă, cel mai important lucru: Soarele are proprietăți vindecătoare!
Vitamina D este doar una dintre ele. Deci nu vă temeți de soare, considerați-l doar un prieten!
Referințe
Hollis, Bruce W. (2009): Nutriție: recomandări din SUA nu deficienta corecta D-min Vita . În: Nat Rev Endocrinol 5 (10), p. 534-536. DOI: 10.1038 / nrendo.2009.178. Skaaby, Ceai (2015): Relația stării de via -min D cu riscul de boli cardiovasculare și mortalitate . În: jurnal medical danez 62 (2).
Albert, Paul J, Amy D Proal și Trevor G Marshall. „ Vita-min D: ipoteza alternativă .” Recenzii despre autoimunitate 8.8 (2009): 639-644. Yarram, SJ și colab. ” Factorul de creștere epidermică și calcitriolul induc sinergic maturarea osteoblastului .” Veugelers PJ, Ekwaru JP. O eroare statistică în estimarea doza recomandata dietetice pentru Vita min D . Nutrienți. 2014; 6 (10): 4472-4475. doi: 10.3390 / nu6104472. Osmancevic și colab. (2015): Producția Vita-min D după expunerea la UVB – O comparație a regiunilor pielii expuse ☆ Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, Volumul 143, februarie 2015, Pagini 38-43, Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, Mowat, Allan M .;
Agace, William W. (2014): Specializare regională în cadrul sistemului imunitar intestinal . În: Nature Review Immunology 14, 667 EP -. Veldhoen, Marc; Brucklacher-Waldert, Verena (2012 ): Influențe dietetice asupra imunității intestinale . În: Recenzii despre natură. Imunologie 12 (10), p. 696-708. DOI: 10.1038 / nri3299. Patrick & Ames (2015): Vita-min D și acizii grași omega-3 controlează sinteza și acțiunea serotoninei, partea 2: relevanță pentru ADHD, tulburare bipolară, schizofrenie și comportament impulsiv . FASEB J. 2015 iunie; 29 (6): 2207-22. doi: 10.1096 / fj.14-268342.
Epub 2015 24 feb Bonakdar, ZS; Jahanshahifar, L .; Jahanshahifar, F .; Gholamrezaei, A. (2011): deficiență de Vita-min D și asocierea acesteia cu activitatea bolii în cazuri noi de lupus eritematos sistemic . În: Lupus 20 (11), p. 1155-1160. DOI: 10.1177 / 0961203311405703. Cantorna, Margherita T .; Mahon, Brett D. (2004 ): Evidență crescândă pentru vita-min D ca factor de mediu care afectează prevalența bolilor autoimune . În: Biologie și medicină experimentală (Maywood, NJ) 229 (11), p. 1136-1142. Hayes, CE (2000): Vita-min D: un inhibitor natural al sclerozei multiple .
În: Proceedings of the Nutrition Society 59 (4), p. 531-535. Hipponen, E .; Laara, E .; Reunanen, A .; Jarvelin, MR; Virtanen, SM (2001): aportul de vita-min D și riscul de diabet de tip 1: un studiu de naștere în cohortă . În: Lancet (Londra, Anglia) 358 (9292), p. 1500-1503. DOI: 10.1016 / S0140-6736 (01) 06580-1.
Kim, Mijin; Cântec, Eyun; Oh, Hye-Seon; Parc, Suyeon; Kwon, Hyemi; Jeon, Min Ji și colab. (2017): Deficiența Vita-min D afectează autoimunitatea tiroidiană și disfuncția în zona plină de iod: Studiul național al Coreei pentru examinarea sănătății și nutriției . În: Endocrine 58 (2), p. 332-339. DOI: 10.1007 / s12020-017-1425-z.
Kriegel, Martin A .; Manson, JoAnn E .; Costenbader, Karen H. (2011): Vita-min D afectează riscul de a dezvolta o boală autoimună ?: O revizuire sistematică. În: Seminarii în artrită și reumatism 40 (6), 512-531.e8. DOI: 10.1016 /j.semarthrit.2010. 07. 009.
Lo Gullo, Alberto; Mandraffino, Giuseppe; Bagnato, Gianluca; Aragona, Caterina Oriana; Imbalzano, Egidio; D’Ascola, Angela și colab. (2015 ): Starea Vitamin D în artrita reumatoidă: inflamație, rigiditate arterială și număr de celule progenitor circulante . În: PloS one 10 (8), e0134602. DOI: 10.1371 / journal.pone.0134602.
Mok, Chi Chiu; Birmingham, Daniel J .; Leung, Hoi Wah; Hebert, Lee A .; Cântec, Huijuan; Rovin, Brad H. (2012): Niveluri Vita-min D la pacienții chinezi cu lupus eritematos sistemic: relație cu activitatea bolii, factori de risc vascular și ateroscleroză . În: Reumatologie (Oxford, Anglia) 51 (4), p. 644-652. DOI: 10.1093 / reumatologie / ker212.
Prietl, Barbara; Pilz , Ștefan; Lup, Michael; Tomaschitz, Andreas; Obermayer-Pietsch, Barbara; Graninger, Winfried; Pieber, Thomas R. (2010): Suplimentare Vita-min D și celule T reglatoare la subiecți aparent sănătoși: tratament cu vitamina D pentru boli autoimune ? În: jurnalul Asociației medicale din Israel: IMAJ 12 (3), p. 136-139. Rosen, Y .; Daich, J .; Soliman, I .; Brathwaite, E .; Shoenfeld, Y. (2016): Vita-min D și autoimunitate . În: Revista scandinavă de reumatologie 45 (6), p. 439-447. DOI: 10.3109 / 03009742.2016.1151072.
Vieth, R .; Chan, PC; MacFarlane, GD (2001): Eficacitatea și siguranța aportului D3-vita-min care depășește cel mai mic nivel de efect advers observat . În: Revista americană de nutriție clinică 73 (2), p. 288-294. DOI: 10.1093 / ajcn / 73.2.288. Wen, Hongyan; Baker, Joshua F. (2011 ): Vita-min D, imunoreglare și artrită reumatoidă . În: Jurnalul de reumatologie clinică: rapoarte practice privind bolile reumatice și musculo-scheletice 17 (2), p. 102-107. DOI: 10.1097 / RHU.0b013e31820edd18.
Zhang, Hong Liang; Wu, Jiang (2010): Rolul vita-min D în răspunsurile imune și bolile autoimune, cu accent pe rolul său în scleroza multiplă . În: Buletinul de neuroștiință 26 (6), p. 445-454. DOI: 10.1007 / s12264-010-0731-8. Cooper, Glinda S .; Stroehla, Berrit C. (2003): Epidemiologia bolilor autoimune . În: Recenzii despre autoimunitate 2 (3), p. 119–125. Lerner, Aaron; Jeremias, Patricia; Matthias, Torsten (2015): Incidența și prevalența mondială a bolilor autoimune este în creștere . În: International Journal of Celiac Disease 3 (4), p. 151-155. DOI: 10.12691 / ijcd-3-4-8. Chambers & Hawrylowicz (2011): Impactul vita-min D asupra celulelor T reglatoare . Curr Allergy Asthma Rep. 2011 Feb; 11 (1): 29-36. doi: 10.1007 / s11882-010-0161-8. Aranow C. Vita-min D și sistemul imunitar .
Jurnalul de medicină investigativă: publicația oficială a Federației Americane pentru Cercetări Clinice. 2011; 59 (6): 881-886. doi: 10.231 / JIM.0b013e31821b8755. Talib RA, Khalafalla K, Cangüven Ö. Rolul suplimentării vita-min D asupra funcției erectile . Revista turcă de urologie . 2017; 43 (2): 105-111. doi: 10.5152 / tud.2017.76032. Bischoff-Ferrari HA (2014): niveluri optime de 25 de hidroxivitamină D pentru ser multiple pentru rezultatele de sănătate .
Adv Exp Med Biol. 2014; 810: 500-25. Rigby WF, Stacy T, Fanger MW (1984): Inhibarea mitogenezei limfocitelor T prin 1,25-dihidroxivitamina D3 (calcitriol). J Clin Invest. 1984 Oct; 74 (4): 1451-5.
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
[ivory-search id="7324" title="Custom Search Form"]

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.