Tiroida la Bărbați

Știm că hipotiroidismul este mult mai puțin frecvent la bărbați decât la femei dar este important să obțineți tratament. Glanda tiroidă se află în partea din față a gâtului, exact unde se va afla o cravată. Funcția tiroidei este de a produce hormon tiroidian și de a-l pompa în sânge, astfel încât acesta să poată fi distribuit tuturor organelor din corpul dumneavoastră. Ați putea să vă gândiți la glanda tiroidă ca la o companie energetică a organismului.

Când devine inactiv, totul începe să încetinească. ? „Hipotiroidismul este de aproximativ 8 până la de 10 ori mai puțin obișnuit la bărbați, deoarece 80% din hipotiroidism este cauzat de o boală autoimună, iar bolile autoimune sunt mai frecvente la femei, dacă aș cunoaște de ce sunt mai frecvente la femei aș lua Premiul Nobel” a declarat Mario Skugor, MD, endocrinolog la Clinica Cleveland.

O boală autoimună se întâmplă atunci când sistemul dvs. de apărare al corpului, numit sistemul imunitar, atacă din greșeală părțile normale ale organismului în locul invadatoriilor străini. Boala autoimună care determină de obicei hipotiroidism la femei dar și la bărbați este tiroidita Hashimoto . În sistemul Hashimoto, sistemul imunitar vă atacă glanda tiroidă. Tiroidita Hashimoto afectează aproximativ 14 milioane de americani, din care aproximativ două milioane sunt bărbați. Alte cauze ale hipotiroidismului la bărbați includ afectarea tiroidei sau eliminarea tiroidei în timpul intervenției chirurgicale pentru tumorile tiroidiene și tratamentele pentru o tiroidă hiperactivă care are ca rezultat o tiroidă subactivă. „ Boala Graves este o cauză de hipertiroidism, care poate necesita tratament, dar care lasă persoana în hipotiroidism. Graves este, de asemenea, mai frecvent la femei“, a spus dr Skugor.

De ce este hipotiroidismul mai puțin frecvente la bărbați ?

Simptomele, diagnosticul și tratamentul hipotiroidismului la bărbați este aproximativ la fel ca la femei. „Hipotiroidismul încetinește întregul metabolism, astfel încât simptomele pot afecta orice sistem al organelor „, a spus Skugor. Cele mai frecvente simptome sunt:

Senzație de frig

Oboseală ușoara

Pielea uscată și unghiile fragile

Constipație

Depresie

Probleme de concentrare

Durerile musculare

Creștere în greutate

Umflarea glandei tiroide, numită glomer

Pierderea interesului pentru sex și probleme cu erecția sunt simptome pe care unii bărbați le pot avea. „Dacă ești obosit și ai o energie slabă, nu este surprinzator faptul că vei avea o anumită pierdere de interes pentru sex”, spune Skugor. Un studiu recent publicat în Jurnalul de Urologie a comparat 24 de bărbați cu hipotiroidism cu 66 de bărbați fără hipotiroidism.

Disfuncția erectilă (ED) a fost evaluată utilizând chestionarul internațional de index al funcției erectile, care evaluează ED pe o scară de la 5 (ED sever) la 25 (fără ED). Bărbații cu hipotiroidism au avut un scor mediu de 11,75 în comparație cu bărbații fără hipotiroidism, care au avut în medie 20,81.

Obținerea unui diagnostic și al unui tratament de care aveți nevoie

Cele mai multe simptome de hipotiroidism nu se dezvoltă imediat. Nivelul hormonului tiroidian trebuie sa fie prea scăzut, a spus Skugor. Bărbații și medicii lor trebuie să fie conștienți de posibilitatea hipotiroidismului la bărbați, astfel încât obținerea unui diagnostic să nu fie întârziat. Medicul dumneavoastră poate suspecta hipotiroidism dacă aveți simptome și semne în timpul unui examen fizic. Testul cel mai fiabil pentru diagnosticarea hipotiroidismului este hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Acest hormon spune tiroidei să producă mai mult hormon tiroidian iar tiroida devine mai puțin activă.

„Tratamentul pentru hipotiroidism este înlocuirea hormonului tiroidian. Unii bărbați nu vor să ia medicamentele, dar hormonul tiroidian este mai degrabă un supliment, este ceva ce corpul tău are nevoie în mod natural, suma pe care trebuie să o iei se bazează pe greutatea ta. Ai putea avea nevoie de doze mai mari decât femeile, a spus Skugor. Dacă aveți simptome de hipotiroidism, discutați cu medicul dumneavoastră. Odată ce aveți hipotiroidism, îl aveți de obicei pe viață. Cu diagnosticul precoce și tratamentul de înlocuire al hormonului tiroidian eficient, vă poate gestiona simptomele și poate preveni complicațiile.

Problemele tiroidiene (și autoimunitatea în ansamblu) fiind mai puțin frecvente la bărbați, sunt adesea ignorate de medici. De fapt, la majoritatea bărbaților nu li se dă niciodată un test tiroidian sau un panou decât dacă se solicită în mod special. 

6 lucruri de știut 

1. Se crede că hormonii masculi joacă un rol protector în dezvoltarea lui Hashimoto, iar bărbații cu testosteron scăzut sunt mai susceptibili de a fi diagnosticați cu Hashimoto, în timp ce bărbații cu hipertiroidism sunt mai susceptibili de a avea niveluri ridicate de testosteron.

2. În plus față de oboseală, intoleranță la rece, creșterea în greutate și simptome tipice ale Hashimoto, oamenii cu Hashimoto și hipotiroidism pot observa simptome cum ar fi libidoul scăzut, depresie, colesterolul mare, pierderea funcției erectile, o frecvență redusă a erecțiilor dimineața, dificultate în creșterea părului facial, precum și o pierdere a masei musculare. Pot rezulta probleme de fertilitate! Unele dintre aceste simptome ar putea fi legate de scăderea testosteronului. 

3.Testosteronul scăzut ar putea fi un declanșator, un factor exacerbat și chiar o consecință a bolii tiroidiene. Hormonii tiroidieni pot normaliza nivelele de testosteron. În unele cazuri, prescrierea testosteronului și / sau DHEA poate fi de asemenea o terapie benefică pentru reducerea simptomelor și /sau a anticorpilor tiroidieni. S-a descoperit că DHEA reduce anticorpii tiroidieni la femeile cu PCOS, iar un alt studiu a constatat că DHEA poate normaliza celulele anormale ale imunității prezente în Hashimoto și Graves.

4. Deficiența de seleniu s-a dovedit a fi un declanșator al lui Hashimoto. Au fost făcute numeroase studii pentru a sprijini utilizarea seleniului în Hashimoto, dar există date contradictorii privind legătura dintre seleniu și cancerul de prostată. Unele studii au spus că nivelurile ridicate de seleniu reduc riscul de cancer de prostată și pot ajuta la cancerul de prostată, în timp ce alții au afirmat că administrarea unui supliment de seleniu poate crește riscul de deces la bărbații cu cancer de prostată. Forma de seleniu poate face o diferență, așa cum poate și tipul de cancer. Recomand teste anuale de PSA și examene de prostată pentru toți bărbații, începând cu vârsta de 40 de ani. Dr. Geo Espinosa, specialist în cancer de prostată și doctor în urologie naturală, recomandă folosirea seleniului la bărbați. Am avut ocazia să vorbesc cu el despre sănătatea bărbaților pentru acest articol. 

5. Având un părinte de sex masculin cu Hashimoto va crește șansele de a dezvolta Hashimoto, așa că dacă tatăl dvs. are Hashimoto, asigurați-vă să vă testați dvs sau  copii dvs.!  Bărbații pot dezvolta probleme tiroidiene postpartum! Cu mai multă exactitate, pot dezvolta tiroidita postpartum „simpatică”, în care vor dezvolta modificări ale funcției tiroidiene după nașterea copiilor. Un raport de caz din 2015 a studiat testele tiroidiene ale unui bărbat care a avut episoade recurente de tirotoxicoză după trei sarcini ale soției sale! (Soția lui avea Hashimoto.) Cercetătorii au concluzionat că „Schimbările hormonale documentate la bărbați, în timpul perioadei postpartum, indiferent dacă sunt legate de stres sau de natură evolutivă, sugerează diagnosticul de tiroidită postpartum „simpatică ”

6. Optimizarea hormonilor tiroidieni , abordarea sensibilităților alimentare, epuizarea nutrienților, răspunsul la stres, infecțiile cronice și toxinele sunt fundamentale pentru a ajuta bărbații și femeile cu Hashimoto să-și recapete sănătatea. Terapiile vizate pentru a echilibra hormonii masculini și feminini pot fi, de asemenea, folosiți pentru fiecare sex în parte :-). Protocolul Hashimoto se concentrează asupra fundamentalelor de inversare a simptomelor și de a ajunge la cauza principală a lui Hashimoto.

Sursa: https://www.everydayhealth.com/thyroid-conditions/hypothyroidism-symptoms-in-men.aspx

Thyroidfarmacist.com/articles/thyroid-disease-in-men/ 

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.