Eficacitatea protocolului Autoimun – AIP

Afecțiunile intestinale inflamatorii (IBD), care includ atât boala Crohn (CD) și colita ulceroasă (UC), sunt tulburări gastro-intestinale complexe care apar într-o gazdă susceptibil genetic, datorită factorilor care implică dereglările celulelor T, disbioză intestinală, expuneri de mediu și alți factori.

Au fost identificate mai mult de 200 de gene care pot crește riscul IBD, dar reprezintă doar o proporție modestă a variației bolii (~13% CD, ~7% UC). Prin urmare, IBD este considerată o boală poligenă complexă care este puternic influențată de factorii de mediu. Dintre acestea, dieta și microbiomul intestinului, factori de mediu conexe, sunt ipotezați ca fiind factori de risc deosebit de importanți și pot fi modificați pentru a influența riscul și cursul bolii. În ciuda faptului că dieta este implicată în patogeneza IBD, avem date limitate care să ghideze utilizarea terapiei nutriționale ca tratament primar sau adjuvant pentru aceste afecțiuni.

Terapia medicală convențională pentru IBD se concentrează pe suprimarea sistemului imunitar prin vizarea unei varietăți de căi, dar ratele de răspuns continuă să rămână suboptimale. Prin urmare, există o necesitate importantă de a studia factorii alimentari care nu numai că pot contribui la îmbunătățirea răspunsului la tratamentul convențional, ci pot fi de asemenea utilizați ca terapie primară sau terapie de întreținere pentru pacienții cu IBD.

O dietă occidentală, bogată în carbohidrați rafinat, acizi grași omega-6, grăsimi saturate, fibre scăzute, vitamine și, în general, alimente bogate în nutrienți, sunt asociate cu un risc crescut de IBD. Recent, cu toate că datele limitate sugerează că o dietă semivegetariană (care permite lapte, ouă, pește o dată pe săptămână și alte tipuri de carne o dată la 2 săptămâni), dieta specifică carbohidraților (îndepărtarea tuturor cerealelor, majoritatea produselor lactate și îndulcitorilor, miere) sau dieta antiinflamatorie (adaos de carbohidrați și acid gras modificat și creșterea ingestiei prebiotice/probiotice) pot fi asociate cu rate îmbunătățite de atingere sau menținere a răspunsului clinic.

Dieta privind protocolul autoimun (AIP) este o extensie a dietei paleolitic și încorporează unele dintre modificările dietetice studiate anterior în IBD, inclusiv evitarea glutenului și a zahărului rafinat. Dieta AIP se concentrează pe o fază inițială de eliminare a grupurilor de alimente, cum ar fi boabe, legume, solanacee, lapte, ouă, cafea, alcool, nuci/alune și semințe, zaharuri rafinate/ prelucrate, uleiuri și aditivi alimentari. Motivul este evitarea alimentelor, aditivilor sau medicamentelor (de exemplu, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene) care pot declanșa inflamații intestinale, disbioză și/sau intoleranță alimentară simptomatică. De asemenea, subliniază consumul și pregătirea de alimente proaspete, nutritive dense, bulion de oase și alimente fermentate, în timp ce se adresează factorilor care se asociază cu dizabilități datorate IBD, cum ar fi igiena, somnul, gestionarea stresului, activitate fizică. Faza de eliminare este urmată de o fază de întreținere, durata căruia poate varia în funcție de individ, până când acesta obține o îmbunătățire măsurabilă a simptomelor și bunăstării generale. Reintroducerea etapelor pe grupuri alimentare este apoi inițiată treptat, deoarece pacienții identifică alimente sau grupurile alimentare care pot contribui la simptome în timp ce liberalizează dieta.

Pe baza dovezilor în creștere care sugerează un impact al dietei asupra activității bolii clinice și a IBD și a experienței noastre clinice cu pacienții care au urmat dieta AIP pentru IBD simptomatic, am efectuat un studiu prospectiv pentru a evalua potențialul eficacității dieta protocolului autoimun (AIP) pacienții cu CD activ și UC.

METODE

Am efectuat un studiu unic, deschis, marcat necontrolat, conceput pentru a determina eficacitatea potențială a unei diete AIP la pacienții cu CD activ și UC. Pacienții eligibili au fost înscriși prin Clinica Medicală Scripps Division de Gastroenterologie (La Jolla, CA). Participanții la studiu au furnizat un consimțământ în scris în baza unui protocol aprobat de Consiliul de evaluare instituțional al Scripps. Pacienții eligibili au inclus adulți în vârstă de 18 ani și peste cu CD simptomatic (definit ca indice Harvey-Bradshaw [HBI] ≥ 5) sau UC (scor clinic Mayo ≥3).

Dovezile evidențiate de boala activă au fost, de asemenea, necesare pentru includerea în studiu, fie prin endoscopie (colonoscopie sau sigmoidoscopie flexibilă), fie prin imagistică (endoscopie sau enterografie cu capsulă video) în decurs de 7 luni de la înscriere sau prin creșterea calprotectinei (> 50 μg). Criteriile suplimentare de includere includ un cont Facebook stabilit și fiind confortabil cu utilizarea anchetelor bazate pe internet și prin e-mail. Criteriile de excludere includ femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții cu boală celiacă cunoscută sau antecedente de anticorpi TTG pozitivi, dovezi ale infecției netratate (de exemplu, Clostridium dificil), prezența stomii sau pungii J, intervenția chirurgicală intestinală în primele 12 săptămâni înainte de înscriere sau considerate probabile în timpul perioadei de studiu, utilizarea tubului sau hrănirii enterale, alimentației elementare sau alimentației parenterale în decurs de 4 săptămâni de la inițierea studiului.

Dozele de medicamente utilizate pentru tratamentul IBD înainte de înscriere au fost sfătuite să rămână stabile în timpul perioadei de studiu, cu excepția reducerii corticosteroizilor. Ca un studiu pilot care examinează eficacitatea dieta AIP în IBD activ.

Intervenția alimentară AIP a constat într-o fază de eliminare în 6 săptămâni (eliminarea etapelor de cereale, leguminoase, solanacee, lapte, ouă, cafea, alcool, nuci și semințe, zaharuri rafinate/ procesate, uleiuri și aditivi alimentari) nu a fost permisă reintroducerea grupului de alimente), utilizând programul de tranziție al unei diete SAD-AIP în 6 ani.

Toți participanții au început studiul la 5 septembrie 2016 și au finalizat studiul în 18 noiembrie 2016. Ca prim pilot de studiu al dietei AIP pentru IBD activ, nu am examinat oficial reintroducerea grupurilor alimentare după faza de întreținere.

Studiu a încorporat un certificat de sănătate, care efectuează o intervenție dietetică și un dietetician înregistrat pentru a oferi un feedback unui participant. Programul de consiliere, de asemenea, participanții la formarea unui sistem de sprijin, cumpărăturile alimentare și prepararea alimentelor, igiena, somnul, educația privind nutriția densității și fermentarea produselor alimentare, gestionarea stresului, încorporarea bulionului oaselor și activitatea fizică și evitarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Sănătatea și coaching-ul pe bază de grup și consilierea dietetică au fost oferite prin e-mail individual și printr-un grup Facebook privat accesibil numai membrilor invitați.

Deoarece participanții au început studiul în același timp, aceștia ar putea comunica între ei prin grupul Facebook, însă investigatorii și personalul de studiu nu au făcut parte din acest grup. În timpul studiului, participanții au fost rugați să înregistreze aportul alimentar, care a fost comunicat prin e-mail și a fost revizuit de către dietetician și medic. Participanții au completat, de asemenea, evaluarea calității vieții în timpul studiului utilizând chestionarul maladiei inflamatorii intestinale scurte (SIBDQ).

 Înainte de studiu, participanții au primit 2 cărți despre dieta AIP și rețete: „Abordarea paleo: Reversibilă boală autoimună și vindecarea corpului” de Ballantyne, publicată în 2014 și „Autoimuna Paleo Cookbook: O abordare fără alergeni pentru gestionarea bolilor cronice” Trescott , publicat în 2014. Vizitele la birou (la momentul inițial înainte de începerea studiului și la sfârșitul studiului) și la laboratoare (linia de bază, săptămâna 6 și săptămâna 11) au fost efectuate la Clinica Scripps. Endoscopia, radiologia și /sau evaluarea biomarkerilor au fost efectuate la momentul inițial și la finalizarea studiului pentru evaluarea mucoaselor hepatice.

La sfârșitul studiului, participanții au oferit îndrumări cu privire la orice continuare a unei etape de întreținere și reintroducerea treptată a grupurilor de alimente.

Rezultate:

Grupul final a inclus 15 pacienți cu IBD, cu o durată medie a bolii de 19 ani (SD 14,6) și o utilizare biologică activă la 7 (47%) pacienți. Reacția de nutrienți a fost inițiată pentru deficiențe în vitamina D (n=3) și fier (n=6). De la săptămâna 0 până la săptămânile 6 și 11, scorul mediu parțial Mayo sa îmbunătățit semnificativ de la 5,8 (SD 1,2) la 1,2 (SD 2,0) și 1,0 (SD 2,0) pentru colita ulcerativă, iar indicele Harvey-Bradshaw mediu s-a îmbunătățit semnificativ de la 7 până la 3,6 (SD 2,1) și 3,4 (SD 2,6) pentru boala Crohn. Proteina C reactivă nu s-a schimbat semnificativ în timpul studiului. Valoarea medie a calprotectinei fecale s-a îmbunătățit de la 471(SD 562) la 112(SD 104) în săptămâna 11(P= 0,12). Dintre cei cu endoscopie de urmărire în săptămâna 11(n=7), s-au observat îmbunătățiri în scorul endoscopic simplu pentru boala Crohn (n =1), scorul Rutgeerts (n =1) și subscorele endoscopiei Mayo (n =4).

Concluzie:

Dieta de eliminare poate îmbunătăți simptomele și inflamația endoscopică la pacienții cu IBD. Studiile controlate randomizate sunt justificate.

Sursa: http://journals.lww.com/ibdjournal/fulltext/2017/11000/Efficacy_of_the_Autoimmune_Protocol_Diet_for.21.aspx#P32

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
[ivory-search id="7324" title="Custom Search Form"]

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.