Dr. Kirk Gair: Este necesar să renunț la Gluten sau este doar un moft?

„Aproximativ 50% dintre persoanele cu Anticorpii tiroidieni Hashimoto au Anticorpii ai creierului, de aceea ei au simptome ale creierului: ceață în creier, anxietate, și o mulțime de pacienții iau medicamente pentru atacuri de panică și nu caută cauza” – dr. Kirk

Este cu adevărat necesar pentru pacienții Hashimoto sau cu bolii autoimune să renunțe la Gluten sau este doar un moft?

Dacă nu sunteți diagnosticat recent, este posibil să fii auzit multe despre legătura dintre consumul de gluten (o proteină găsită în grâu, orz, secară, ovăz) și bolile autoimune cum ar fi Hashimoto. De asemenea, ați auzit, probabil, de la medicul dvs., nutriționiștii on-line, de la multe instituții de presă și de la emisiuni de talk-show, spunând că de fapt aveți nevoie de gluten pentru a fi sănătoși.

Cine are dreptate?

Și, de asemenea, cât de strict trebuie să fiți cu adevărat? Nu pot ieși mai ieftin? Și dacă nu am simptome intestinale?

Pentru a afla răspunsul, am căutat articole de cercetare în PubMed. Poziția mea o știam deja, cu privire la această problemă, dar am vrut să mă asigur că există cercetări curente care susțin asta.

Ediția din septembrie 2015 a revistei Gastroenterologie a descoperit că „marea majoritate a pacienților cu NCWS dezvoltă tulburări autoimune, ANA pozitiv și au prezentat haplotipuri DQ2/DQ8”. ( nota NCWS este sensibilitate non-celiatică la grâu.)

În revista Cerebellum din martie 2015, glutenul a fost legat în continuare de tulburări neurologice, cum ar fi ataxia cu gluten, în care nu existau simptome intestinale și au apărut cel mai frecvent la pacienții cu boli ale Hashimoto și alte boli autoimune. Consultați acest citat din studiu: ” Ca și în cazul bolii celiace, adesea se constată că pacienții cu GA (gluten-ataxie) prezintă o prevalență crescută a bolilor autoimune suplimentare, dintre care cele mai frecvente sunt hipotiroidismul, diabetul zaharat de tip 1 și anemia pernicioasă. Simptomele gastrointestinale sunt rareori proeminente și nu reprezintă un indicator fiabil pentru prezența sau absența enteropatiei. În acest sens, ataxia glutenului seamănă cu dermatita herpetiformă, o dermatopatie autoimună declanșată de gluten, în care simptomele gastrointestinale nu sunt proeminente nici măcar în prezența unei enteropatii

Wow. Asta e destul de puternic. Câți dintre voi cu simptome ale creierului (ceață în creier) medicul dvs. a luat vreodată în considerare o posibilă legătură cu glutenul?

Inflamația intestinală afectează creierul

Mecanismul fundamental care stă la baza unor astfel de aspecte aparent diferite, cum ar fi autismul, boala Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă și diferite alte afecțiuni neurodegenerative, este procesul inflamării. După cum veți observa, aceasta a fost o temă centrală în recentele mele prelegeri, programe de televiziune, precum și în cărți, deoarece știința actuală este puternic susținută. Dar acum se pare că acest proces, inflamarea, poate începe de fapt în intestin și, ulterior, afectează creierul ca un mecanism în aval.

Într-o prezentare la „Journal of Neuroinflammation”, cercetătorii de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles au raportat un experiment fascinant. Folosind  șoareci de laborator, aceștia au administrat un produs chimic, sulfat de dextran sodic (DSS), în apa de băut a unora dintre animale. Apoi au examinat creierul acestor animale la diferite momente, până la 26 de zile după ce produsul chimic a fost introdus în apă. DSS determină în mod specific inflamația intestinală.

Ceea ce cercetătorii au descoperit a fost, de fapt, destul de profund. În primul rând, au demonstrat dovezi dramatice ale inflamației intestinului după expunerea la DSS; a existat o creștere a celulelor inflamatorii în mucoasa intestinală. Ceea ce a fost mai convingător, totuși, este ceea ce s-a petrecut în creierul acestor animale. Cercetătorii au descoperit că a existat mai întâi o creștere a mediatorilor chimici ai inflamației, IL-6 și IL-1 beta, urmată de activarea celulelor inflamatorii creier numite microglia.

Chiar mai convingător a fost cele găsite în centrul de memorie al creierului animalelor. Această zonă a creierului, hipocampul, joacă un rol nu numai în memorie, ci și în reglarea stării de spirit. În mod normal, este destul de simplă demonstrarea creșterii persistente a celulelor creierului nou în hipocampus în creierul șoarecelui (așa cum este la om). Cu toate acestea, atunci când inflamația în intestin a fost adusă prin administrarea DSS, a existat o reducere dramatică a creșterii celulelor creierului nou în animalele în care a fost indusă inflamația. Nu numai că a existat o reducere a creșterii celulelor cerebrale noi, dar, în plus, a existat o reducere a diferențierii celulelor stem ale creierului în neuroni care funcționează pe deplin.

Implicațiile acestui studiu sunt uluitoare. Nu numai că aruncă o lumină importantă asupra explicației de ce persoanele cu afecțiuni inflamatorii intestinale sunt adesea compromise în ceea ce privește funcția cognitivă, precum și starea de spirit, dar extinde în continuare înțelegerea noastră asupra rolului central al problemelor legate de intestin, în acest caz inflamația, deoarece acestea se referă la creier. Este timpul să începem să căutăm serios în afara creierului pentru indicii în maladiile noastre cele mai dăunătoare ale creierului.

În ansamblu, cercetătorii sunt destul de restransi atunci când caută doar în creier în ceea ce privește încercarea de a explica mecanic ceea ce se întâmplă în boli cum ar fi  Alzheimer și Parkinson. Recunosc că este vorba despre un studiu pe animale și că este cu siguranță nepotrivită extrapolarea prea agresivă a rezultatelor. Cu toate acestea, avansăm cu un nou concept de sănătate și boală a creierului, iar acești cercetători trebuie lăudați că ne-au adus aceste informații valoroase.

Știați că un studiu de acum 3 ani a evidențiat o nevoie crescută de T4 la pacienții cu boală celiatică atipică? Ce ziceți de faptul că necesitatea unei doze crescute de T4 s-a inversat atunci când pacientul a adoptat o dietă fără gluten? Acest studiu a fost prezentat în revista „Clinic Endocrinology and Metabolism” din martie 2012.

Ai vrut vreodată ca endocrinologul tău să considere că acesta ar putea fi un alt motiv pentru care T4 nu funcționează așa cum ar fi trebuit sau te-a ridiculizat atunci când ai întrebat despre asta?

Încă din 1999, „Jurnalul Italian de Gastroenterologie și Hepatologie” a concluzionat următoarele: „Prevalența bolii celiace la pacienții cu boli tiroidiene autoimune este semnificativ crescută comparativ cu populația generală (p = 0,009), dar nu la pacienții afectați de tulburări tiroidiene non-autoimune (p = 0,18). Noi sugerăm un screening serologic pentru boala celiacă la toți pacienții cu boală tiroidiană autoimună măsurând anticorpi anti-endomisici, considerând că detectarea timpurie și tratamentul bolii celiace sunt eficiente în prevenirea complicațiilor acesteia. „

Aș putea continua cu studiile care demonstrează legătura dintre reacțiile de gluten, atât la cele non-celiace cât și cele celiace, cât și în bolile autoimune, dar acest articol se va transforma repede într-o carte.

Studiul din 2013, realizat în revista „Brain and Nerve” de Yoneda, a arătat chiar legături între Encefalita Hashimoto și ataxia glutenului, care a cauzat nu numai simptome tiroidiene, ci și simptome neurologice. Astfel, aportul de gluten a declanșat nu doar reacții în tiroidă, ci și în creier.

Ok, deci există o conexiune?

Îmi amintesc că am discutat cu prietenul meu, dr. Datis Kharrazian, despre asta. Soția mea se îmbolnăvise grav de tiroidă, iar Tiroida mea facea ravagii  și în viața mea. Ne-a întrebat dacă eram fără gluten. I-am spus „aproape 95%” Da. Răspunsul său a fost că nu există aproape, ori ești fără gluten … ori Nu… Nu am vrut să aud asta, dar a fost ceea ce trebuia să aud. Apoi mi-au confirmat și imunologii de la Cyrex Labs când am avut o consultare cu unul dintre medicii lor de top. Doar o expunere la gluten, o mușcătură mică, ar putea declanșa o inflamare imună care durează de la 6 luni la un an. Un an … este în URMĂ.

Vă recomand să mergeți pe www.PubMed.org și să căutați numărul studiilor de cercetare este miraculos. De asemenea, verificați www.CyrexLabs.com pentru a citi despre testele de ultimă oră pe care le fac pentru reacții alimentare, toxine mediu, substanțe chimice, metale etc. Sper că acest lucru să vă ofere câteva informații utile și asigurați-vă că ați vorbit despre acest lucru cu medicul dvs. funcțional sau cu medicul de neurologie funcțional pentru un ajutor personalizat.

Sursa: http://drkirkgair.com/2015/09/25/is-giving-up-gluten-really-necessary-for-hashimotos-patients-or-just-fad-hype/

Traducerea: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.