Bolile autoimune și AIP

Am auzit cu toții de dieta Paleo – deci ce este Protocolul Autoimun?

În primul rând, trebuie să spun că tot ce am învățat despre acest protocol a venit din surse din SUA. Dieta AIP este un instrument fenomenal de vindecare pentru oricine suferă de afecțiuni autoimune și inflamatorii, dar cunoștințele despre aceasta în Marea Britanie sau UE sunt rare și limitate. Chiar merită să fim informați. Pur și simplu, mi-a schimbat viața și m-a lăsat să simt cel mai bun lucru pe care l-am simțit vreodată. VREODATĂ.

Protocolul autoimunitar a fost conceput de fabuloasa Sarah Ballantyne – The Paleo Mom. Ceea ce nu știi despre dietă, pur și simplu Sarah știe. Dacă nu ai verificat și ești serios pornit pentru sănătatea ta, trebuie să știi. Ea este o sursă absolută a cunoașterii pentru toate lucrurile Paleo și autoimune. Orele ei de cercetare și dedicarea a acestor subiecte înseamnă legăturile științifice și de nutriție pentru noi, cei cu un sistem imunitar prost, așa că putem doar să ne așezăm și să ne bucurăm de beneficiile pentru sănătate din munca ei grea.

Protocolul ia toate principiile dietei standard Paleo și îl adaptează în continuare pentru a ajuta la redarea condițiilor autoimune. Nu mă înțelegeți greșit, nu este un „tratament” pentru boala autoimună, odată ce un celiac este celiac, rămâne întotdeauna un celiac. Dar are puterea de a atenua permanent toate simptomele și de a te face să te simți din nou, tu însuți. Dieta urmărește eliminarea tuturor surselor alimentare care sunt predispuse la stimularea unui răspuns autoimun în organism, exacerbând simptomele.

Deoarece legătura dintre sănătatea intestinului și autoimunitate este atât de inextricabil legată, AIP elimină, de asemenea, toate alimentele care irită și inflamează intestinul, permițându-i să se repare în ceva timp. Acest lucru este esențial deoarece sănătatea intestinală slabă și digestia afectată sunt în centrul multor boli cronice, iar stresul acestor afecțiuni asupra corpului servește numai la agravarea intestinului, deci un ciclu vicios al stresului digestiv. Atunci când un tract digestiv slăbit devine permeabil, suntem apoi lăsați cu o stare numită intestin infiltrat. Suntem supuși apoi alimentelor slab digerate și malabsorbției de nutrienți, provocând o lume a problemelor variind de la dezechilibre hormonale până la atacuri autoimune și inflamația sistemică.

Un principiu cheie al AIP este asigurarea densității nutrienților în întreaga dietă. Digestia compromisă ne lasă cu deficiențe nutriționale care pot fi reechilibrate în timp în mod natural, consumând alimente conforme cu AIP. Alimentele care ne pot ajuta, de asemenea, să restabilim o floră intestinală sănătoasă.

Ce trebuie să elimin?

În plus față de alimentele deja eliminate pe o dietă standard Paleo, trebuie să eliminați, de asemenea, următoarele alimente iritante ale intestinului și declanșatoare autoimune:

– Cartofi, roșii, ardei, vinete, boabe de goji, boia de ardei, cayenne

– Nuci și semințe (inclusiv cacao și cafea)

– Ouă

– Alcool

– Îndulcitori artificiali

După ce le-ați eliminat, există un accent deosebit pe consumarea mai multor:

– Carne din organe (ficat, inimă etc.) Vă promit că nu este așa de rău cum sună. Acestea sunt una dintre cele mai nutritive surse de hrană densă de pe planetă, așa că țineți nasul, închideți ochii, faceți ceea ce trebuie să faceți, ci doar să le mâncați. Corpul  vă va mulțumi. 

– Bulion de Oase – acest lucru este atât de ușor de făcut și bogat în vindecarea intestinului l-glutamină. Este delicios adăugat la supe și tocană sau chiar ca o băutură în sine.

– Pește și fructe de mare

– Carne organică 

– Legume – în abundență. O varietate cât mai largă

– Fructe – în porțiuni moderate

– Grăsimi sănătoase – cum ar fi uleiul de nucă de cocos, măsline și avocado

– Alimente fermentate – acestea sunt o sursă naturală de bacterii prietenoase.

S-ar putea să doriți să aveti mai multă atenție în cazul în care digestia dumneavoastră este super sensibilă să le introduceți în cantități mici pentru început. Există câteva zone gri care sunt acoperite în detaliu de The Paleo Mom. Nuca de cocos, de exemplu, este recomandată în mod moderat. Eu nu pot tolera nici un fel de produs din nucă de cocos decât uleiul din nucă de cocos, așa că, dacă aveți îndoieli, mergeți ușor.

Senzație de copleșire?

Da, știu că tocmai v-am spus că chips-urile, ciocolata și cafeaua sunt eliminate și nici măcar nu-mi pare rău. Dacă nu sunteți deja într-o dietă standard paleo, vă recomand să faceți tranziția la acest mod de a mânca, înainte de a încerca AIP. Dacă în prezent consumați o dietă occidentală obișnuită, cu conținut ridicat de gluten, lactate și zahăr rafinat, este posibil ca saltul să devină chiar prea descurajant și chiar un șoc pentru sistem. Cu toate acestea, dacă sunteți 100% conform cu AIP, vă promit că veți culege recompensele și că orice poftă va scădea.

Luați lucrurile în propriul ritm și faceți ceea ce este potrivit pentru corpul vostru. Mai bine, dacă puteți găsi un coach paleo care să lucreze cu voi, vă poate îndruma în tranziție.

Dieta AIP nu trebuie să fie pentru totdeauna, dar durata de timp necesară pentru a se vindeca de la o persoană la alta poate varia foarte mult, de la câteva luni, la câțiva ani. Când simțiți că toate simptomele sunt în totalitate în remisie, poate doriți să începeți să reintroduceți alimentele eliminate. Din nou, vor exista persoane care reușesc să reintroducă toate alimentele eliminate înapoi în dieta lor și alții care vor trebui să le omită definitiv. Unii oameni găsesc o ușurare atât de mare în simptomele lor încât au ales să mențină o dietă AIP pentru totdeauna și este complet sigur în acest sens.

Pot să declar personal că AIP a eliminat majoritatea simptomelor mele și m-a facut să mă simt din nou umană, zilnic. Da, renunțarea la ciocolată și cartofi a fost crudă, dar, ca rezultat, nu mă mai socotesc că sunt o persoană care trăiește cu o afecțiune cronică, ci cineva care își înfrumusețează și hrănește trupul în fiecare zi. Frumusețea AIP, este că este un stil de viață productiv în fiecare aspect care contribuie la sănătate și wellness și nu se oprește doar la dietă. Pentru a restabili vitalitatea și sănătatea adevărată, este vital să acordăm prioritate somnului sănătos, managementul stresului, exercițiilor fizice adecvate și să construim relații sănătoase Toate aceste lucruri lucrează în sinergie pentru a aduce echilibrul și sănătatea vieții voastre, dacă cineva este slab, va avea fără îndoială un efect bruiat. Faceți un pas la un moment dat și nu încercați să abordați totul dintr-o dată.

Ne găsiți și pe grupul de facebook : AIP ROMÂNIA 🇷🇴

RESPONSABILITATE: Informațiile de pe acest blog se bazează exclusiv pe propriile mele gânduri și opinii. Spun acestea pentru a împărtăși experiențele mele cu tine. Informațiile nu constituie consultanță medicală de niciun fel și nu sunt destinate înlocuirii sfaturilor unui medic. Trebuie să consultați un specialist pentru îndrumare cu privire la orice problemă legată de sănătate și să nu luați nicio decizie medicală pe baza informațiilor conținute în acest site. Nu am pregătire medicală, eu sunt pur și simplu o persoană cu celiachie și cu o poveste pe care o împărtășesc vouă.

Sursa: http://www.thenourishedcoeliac.com/home/the-autoimmune-protocol4673412

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.