Anxietatea

Anxietatea

Anxietatea este destul de comună, aș îndrăzni să presupun că  știi cel putin pe cineva care s-a luptat cu ea, sau poate, încă se lupta.

Sau poate că cineva încercă să înțeleagă dacă există vreo șansă de vindecare a anxietăți.

Perspectiva convențională asupra anxietății este simplistă într-adevăr, ai un dezechilibru neurotransmitator și ai nevoie de un medicament pentru a restabili acest echilibru.

Uneori funcționează. Uneori nu.

Dar nici un fel de medicament nu face nimic pentru a restabili echilibrul, treaba lor este de a suprima aceste simptome incomode (și da, acestea sunt incomode). Acest tipar presupune că s-a stricat echilibrul, iar singurul remediu este fix este un produs farmaceutic … un produs farmaceutic pe tot parcursul vieții.

Nu este nimic stricat.

Și dacă ați ales un medicament pentru a gestiona simptomele, nu ați făcut nimic greșit.

Astăzi vreau să împărtășesc cu voi abordarea funcțională la anxietate și vă oferim câteva instrumente pentru a vă ajuta să gestionați simptomele … și poate chiar a lovi cu piciorul anxietatea pentru totdeauna. Acesta este modul în care abordez anxietatea în clinica mea.

Anxietatea este cea mai rea.

Când am fost în școala medicală am fost învățați despre anxietate că acest sentiment inconfortabil este trecător. Niciodată nu am experimentat, m-am gândit prin ce trece o persoană, cum s-ar putea simți de fapt, în mijlocul unui atac de panică, să nu mai vorbim de anxietatea de zi cu zi.

Să nu vă temeți! Universul a fost mai mult decât fericit să-mi ofere o doză sănătoasă de anxietate ca să mă învețe un lucru sau două despre experiența pacientului.

Asta nu e chiar ceea ce cred că s-a întâmplat. În schimb, am fost o mama cu boli nediagnosticate tiroidiene autoimune și unul dintre cele mai bune instrumente de comunicare ale corpul meu a devenit anxietatea. 

Lasă -mă să-ți spun cât de distractiv a fost!

Dar, cu toată seriozitatea, am făcut cunoștință cu anxietatea în cea mai intimă dintre termeni și am avut un respect pentru cei care trăiesc în această lume cu acestă „maimuțică panicată“ pe spatele lor.

Am putut vedea cum Anxietatea ar putea trimite oamenii catre un Xanax … în cazul meu, Passionflower (floarea pasiunii).

În timp ce ne gândim că organismul dvs. funcționează incorect și aveți nevoie de un medicament pentru a închide toate „circuitele” comportamentului rău, există o altă gândire, care în schimb ne spune că trebuie să ne uităm la ceea ce corpul tău încearcă să comunice.

Anxietatea este un simptom -un simptom care are o rădăcină – cauză.

În medicina funcțională vom căuta să descoperim cauza, rădăcina și sa ne adresam  sistemului la acest nivel. Este ca și cum aveți o așchie în picior- eliminați așchia sau pur și simplu luați analgezice pentru a închide rana?

Acum, daca trăiești cu anxietate, atunci s-ar putea să vă gândiți că aveți o mie de cioburi în picior, un episod mai debilitant. Am auzit asta!

Dar tratarea cauzei, rădăcină nu înseamnă ignorarea simptomelor sau lăsarea in pradă lor.

 

Cauze frecvente ale anxietatii

În Clinica vom întâlni mai multe femei care sunt preocupate de anxietate lor. Ceea ce vedem este că anxietatea afectează toate femeile. Unii dintre pacienții noștri sunt mame, altele sunt femei tinere studente și altele sunt în tranziția spre menopauza.

Dar ați putea ghici că hormonii sunt numitorul comun, este important să examinăm și celelalte cauze profunde care pot aparea. Este foarte rar o singură cauză.

# 1 Disfuncția adrenală Mayhem HPA

Axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (HPA) este ceea ce controlează răspunsul nostru la stres și este motivul pentru care ne luptăm, să ne luăm zborul sau să rămânem nemișcati când suntem amenințați de un pericol.

Este un sistem foarte bun pentru sustragere, dar în lumea modernă de astăzi avem ceea ce se numește o nepotrivire evolutivă. Practic, creierul și corpul tău a evoluat pentru a supraviețui în diferite momente. 

Aceasta este în cazul în care corpul și mediul dvs. pot intra în coleziune pentru a crea anxietatea. Factorii de stres moderni nu sunt, de obicei genul care să ne omoare, dar ne înspăimântă creierul de mai multe ori. Se obține un semnal de pericol (în fiecare zi), dar nu se poate vedea vreun Tigru, sau miros de Tigru, sau să auzim un Tigru.

Deci, ce face creierul? Înspăimântă mult mai mult! Pentru că ne spune că ești în pericol, dar fără dovezi concrete de pericol, un lucru într-adevăr înfricoșător.

Deci, în această lume modernă dăm peste lucruri care ne streseaza: vorbitul într-o ședință de birou, sau dacă vom putea plăti facturile, sau dacă facem o treabă destul de bună ca și părinte. Toate cauzele legitime ale stresului.

Dar ca gramada să fie completă, conducem mașini în trafic infernal, trăim în cartiere, care ne expun în mod constant la lumină, miliarde de zgomote și substanțe chimice, pe care organismul trebuie să îl proceseze în fiecare zi, și alimentația care ne sabotează decât să ne hrănească și nu este ușor pentru organism cu o mulțime de stres … trebuie să se comporte ca un campion!.

Sigur, putem avea anxietate. Și toate acestea pentru că corpul este setat pe supraviețuire.

Dar ce se întâmplă atunci când există o activare cronică a stresului?

Vedem o schimbare în producția de cortizol, DHEAS, pregnenolonă chiar și progesteron. Aceasta, la rândul său, modifică neurotransmitatori noștri. De exemplu, hormoni de stres, cum ar fi Cortizolul, Epinefrina și Noradrenalina, progesteronul susține GABA- neurotransmitator care pune capăt panici. Acesta este un scenariu care poate duce la anxietate.

Dar nu este doar un stres mental sau emoțional, care poate perturba axa HPA …

Inflamația care rezultă din bolile cronice, dezechilibrele hormonal, infecții poy provoca o întrerupere în axa HPA. Și sistemul devine tot mai dezechilibrat, cu urcușuri, creând un cerc vicios pe care îl puteți menține într-o stare de panică.

Cauzele frecvente ascunse ale inflamației:
 
 • Boala autoimuna
 • Infecțiile intestinului
 • Virusurile cronice
 • Dezechilibrul de zahăr din sânge
 • Dominanța de Estrogen
 • Insomnia și somnul întrerupt 
 • Și alte surse …
Cum vindecam Axei HPA cu Medicina funcțională

Lucrăm cu un expert. Dacă ai o disfuncție gravă HPA atunci vei avea nevoie să colaborezi cu un expert pentru a trata rădăcina și reechilibrarea sistemului.

Este complet posibil să vindecam glandele suprarenale și starea de spirit, dar este nevoie de un pic de ajutor și rabdare:

 • Reduceți stresul
 • Meditați

Închide ochii timp de 5-10 minute pe zi și să vă concentrați pe respirație. Simțiți inhalarea, expirand complet. Relaxați-vă în scaunul de la servici și petreceți câteva minute la distanță mental de orice stres, imaginați-va ceva frumos.

Fiți prezent.

Un moment pentru a privi în jurul tău și fără să judecați, priviți totul în joc. Aceasta să fie o practica zilnică. Fiind prezent în acele momente poate ajuta la reducerea anxietati, stresului și depresiei. Încercați să petreceți cel puțin 5 minute pe zi doar observând viața care te înconjoară.

Mișca-ti corpul.

Chiar dacă este vorba de o plimbare în jurul biroului. Mișcarea vă va permite să eliberați tensiunea din organism, crește nivelul de oxigen din creier și de a contracara hormonul de stres, cortizolul, de a face figuri pentru corpul tău.

Consolidarea ritmului circadian

Aceasta este vorba de un somn natural ca suprarenalele și starea ta să se odihnească. Fă acest lucru în fiecare zi!

Expune-te la lumina naturală, la trezire.

Te trezești într-un loc cu puțin soare dimineața? Poate fi necesar să ai un ceas cu alarmă cu lumină naturală. Purtați ochelari de chihlimbar 2 ore înainte de culcare. Acest lucru va scadea cortizolul și va crește melatonina … ceea ce corpul tău ar avea nevoie în acel moment. 

# 2 Sănătate intestinului și starea de spirit.

În medicina funcțională există o zicală, „focul în intestin înseamnă foc în creier.“ Sau, cu alte cuvinte, în cazul în care intestinul este inflamat, atunci și  creierul este la fel.

Infecțiile precum bacteriile SIBO, disbioza, paraziți, etc și H. Pylori poate fi o cauza de inflamație. Hiperpermeabilitatea Intestinala ( intestin permeabil) și sensibilitățile alimentare pot fi, de asemenea , o sursă de inflamație.

După cum vă puteți imagina, având creierul „in foc” nu este un lucru bun. De fapt, atunci când inflamația lovește creierul, ne face iritabili, furioși și anti-social un mecanism perfect pentru tine, o carantină. 

Intestinul permeabil face Serotonina.

Aproximativ 400 de ori mai multă serotonină se găsește în intestin decât în creier.

Deci, s-ar părea că intestinul să fie locul de sinteza al neurotransmițătorilor și nu creierul. Ceea ce are sens, atunci când vindecam intestinul, starea devine mai bună.

Nota: Știați că maladia Parkinson, depresia și Alzheimer toate se cred acum că provin din intestin? Pentru mine, acesta este un motiv foarte bun pentru a descoperi de ce un pacient are depresie, în primul rând, să asigurăm sănătatea creierului pe termen lung.

Cum vindecăm Intestinul permeabil cu Medicina funcțională

Cu medicamente naturale și stil de viață, eu lucrez cu femeile cu un protocol de tratament care este specific pentru nevoile lor individuale.

De asemenea, este important să se înceapă cu teste de laborator pentru a crea un plan de tratament mai bine orientat, care poate asigura, de asemenea, vindecarea. Vă recomandăm lucrul cu un medic licențiat care înțelege importanța testării convenționale și funcționale de laborator și poate interpreta în legătură cu povestea ta. 

 • Teste de sânge
 • Analiza Scaun Coproparazitologic
 • Parazitologie
 • Testul H. Pylori
 • Testul Lactuloza –  SIBO
 • Permeabilitatea Intestinal
 • Testarea sensibilitățiilor alimentare

După ce ați determinat starea de sănătate a intestinului dumneavoastră, puteți înțelege ce terapii sunt necesare pentru a vă ajuta să îl vindece.

Eliminați Factorii de stres

Identifică și elimină orice factor de stres care ar putea contribui la sănătatea precară a intestinului. Aici sunt două mari zone. 

Vă recomand să începeți sa eliminati pe cat posibil:

 • Medicamente inutile.
 • Eliminați AINS, inhibitori ai pompei de protoni (IPP), antibioticele care nu sunt necesare și medicamentele de control al nașterii.(anticoncepționalele).

Așa cum am menționat mai sus, stresul cronic poate schimba de fapt, starea microbiana. Se întrerupe, de asemenea, axa HPA (hipotalamo-hipofizo-suprarenale), care afecteaza destul de mult hormonii din corpul tău.

Adăugați legume care fermentează în dieta

Aceasta este o modalitate foarte bună de a începe producerea unor bacterii benefice în intestin! Raw, legume cultivate, organice cum ar fi murături, varza/varză murată și alte legume fermentate, cum ar fi sfecla și morcovii pot promova dezvoltarea bacteriilor bune din intestin. În cazul SIBO, vom evita aceste alimente până când infecția este rezolvată.

# 3 Deficiențele nutrienților

Deficiențele de nutrienți sunt mult mai frecvente decât ați putea crede. Dacă aveți o problemă digestivă care compromite capacitatea de a absorbi nutrienti, atunci ești cu un risc mai mare. 

Aderarea la o dietă restrictivă de orice fel pentru prea mult timp, fie că este vorba de veganism, Keto, raw sau alte protocoale, puteți pune în pericol deficiențele. 

Dacă aveți anxietate este întotdeauna important să se examineze dacă dieta ta este bună pentru tine, sau în cazul în care dieta ta are nevoie de unele reglaje fine pentru a satisface nevoile actuale.

Dacă luați un medicament nutritiv/suplimente ca „pilula de control al nașterii”, atunci ești la un risc crescut nutritiv.

Medicamentele care blochează acidul gastric, cum ar fi IPP și Tums, precum și cele utilizate la diabetici poate crea deficiențe de nutrienți care se pot manifesta ca anxietate si depresie.

Nutrienții cum ar fi acizii grași omega-3, EPA și DHA, B6, inozitol, acidul folic, vitamina B12, cuprul, zinc, magneziu și vitamina D au un impact direct asupra stări de spirit și se întâmplă să fie o deficiență comună la majoritatea oamenilor. 

În plus, dacă aveți orice problemă cu absorbția de proteine, atunci ai deficit de aminoacizi, iar organismul tău are nevoie pentru a produce neurotransmitatori. 

Cum vindecam deficiențele de nutrienti cu medicina funcțională
Prima întrebare este: „aveți deficiențe de nutrienți?”
Testele de laborator adecvate, un test de acizi organici pentru pacienții caresunt  suspecti de deficiențe nutritive:
 
 • CBC
 • Feritina
 • Vitamina D
 • Magneziu
 • B12
 • folate
 • Homocisteina
 

Adoptarea unei diete organice

Pentru optimizarea sănătății intestinului și a absorbției, va trebui, de asemenea, să ne concentrăm pe o dieta densă nutritiv. Recomand începerea unui plan echilibrat de masă.

Cum gestionam anxietatea, acum după cele parcurse mai sus:
 
 • Ceaiul verde în loc de cafea – L-teanina este un aminoacid care promovează un sentiment de calm și este ridicat în ceaiul verde. Dacă vă simțiți mai anxios cu cafeaua optati pentru un ceai verde. L-teanina se ia 200 mg de două ori pe zi, sub formă de supliment
 • Taurina –  este un precursor al GABA, un neurotransmițător inhibitor la majoritatea oamenilor cu anxietate este redus. Doza generală inițială este de aproximativ 500 mg pe zi. Dacă simțiți că aveți nevoie de mai mult vă recomand să vorbiți cu un medic mai întâi.
 • Passionflower – Floarea pasiunii încurajează niveluri sănătoase de GABA și poate ajuta la ameliorarea anxietati. Cele mai multe femei folosesc 2-3 picături complete atunci când simt anxietate.
 • CBD oil, Canabidioil este un constituent natural din cânepă. Vă recomand un medic pentru a discuta de terapia CBD dacă este potrivită pentru tine.

Găsiți și tratați rădăcina cauzei, sperăm că cu unele dintre sugestiile pe care le-am furnizat astăzi veți găsi cauza mult mai devreme decât mai târziu.

Dr. Jolene Brighten este un doctor naturist licențiat în Medicina funcțională, cel mai bine vandut autor, vorbitor și mama. Dr. Brighten este specializat in domeniul sănătății femei, fertilitate, îngrijire postpartum, sprijin suprarenale și tiroidiene, boli autoimune și tulburări digestive. În practica ei sunt concentrati pe pacient, Dr. Brighten se bazeaza pe navigarea între spațiul dintre medicina convențională și alternativa, toate in timp ce lucreaza cu pacientii pentru a le ajuta să atinga echilibrul optim, sănătatea și fericirea.

Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.