AIP PERSONALIZAT

AIP PERSONALIZAT
 Protocolul Autoimun (AIP) a fost introdus pentru prima dată ca concept alimentar în jur de anul 2002, când Dr. Loren Cordain a început să teoretizeze că ajustările la o dietă Paleo ar putea sprijini vindecarea celor cu boli autoimune.  AIP în forma sa mai recunoscută există de la sfârșitul anului 2011, când Dr. Sarah Ballantyne și-a început blogul, The Paleo Mom, și a început să perfecționeze conceptul AIP.
  Protocolul autoimun este acum cunoscut ca un protocol de dietă și stil de viață bazat pe eliminare și reintroducere, bazat pe știință, axat pe repararea sănătății intestinale, echilibrarea hormonilor și reglarea sistemului imunitar.  Componenta dietetică include eliminarea surselor de inflamație cauzate de alimente și restabilirea densității nutrienților, în timp ce componenta stilului de viață include abordări ale somnului, gestionarea stresului, mișcarea și conexiunea (atât cu oamenii, cât și cu natura), pentru a ajuta la gestionarea optimă a bolilor autoimune.  Zeci de mii (dacă nu milioane) de oameni l-au folosit cu succes singur sau în combinație cu tratamente convenționale, în funcție de nevoile lor.
  În tot acest timp, în ciuda multor eforturi de a comunica clar de către toți liderii comunității AIP, o neînțelegere foarte persistentă a rămas în jur.  .  .  ideea că AIP durează pentru totdeauna.
  Scopul
  Cu AIP, scopul este să ajungeți în cele din urmă la o dieta  mai puțin restrictivă care să susțină  sănătatea și bunăstarea pentru dvs. ca individ.  Nu există stele de aur pentru cea mai lungă și perfectă fază de eliminare AIP.  În schimb, începi cu sfârșitul în minte;  „Care este cea mai puțin restrictivă dietă care mă face să mă simt grozav?”
  În cazul în care v-ati pierdut, lucrul la care trebuie sa lucrați este personalizarea.  Rezultatul final va arăta diferit fata de orice altă persoană care utilizează protocolul.  Puteți folosi procesul de eliminare și reintroducere în avantajul dvs., identificând alimentele care cauzează simptome, extinzându-vă dieta pentru a include alimente care sunt mai susținătoare și eliminând pe termen lung alimentele care considerați în mod continuu că nu sunt potrivite pentru menținerea sănătății.  .
  Marea Concepție greșită
  Observați acel cuvânt important pe care l-am folosit pentru a descrie scopul AIP: reintroducere.  Marea concepția greșită  și persistentă este că,Aip este doar o dietă de eliminare și, după ce am eliminat cu sârguință o listă lungă de alimente, rămânem acolo pentru tot restul vieții noastre.  Dar asta nu este adevărat!
  Componenta alimentară a AIP este practic un proces în două faze, implementat în trei etape.  Cele două faze sunt: Eliminarea și Reintroducerea, care sunt realizate în trei etape: Tranziție, Întreținere și Reintroducere.
  Etapele de tranziție și întreținere constituie împreună prima fază a AIP cunoscută sub numele de „eliminare”.  Etapa reintroducerii constituie a doua fază a AIP în care accentul nu se mai pune pe eliminare, ci pe readucerea anumitor alimente în dietă.
  Etapa 1: Tranziția la dieta autoimună (faza de eliminare)
  Tranziția este procesul de mutare a dietei în faza de eliminare, cu accent pe densitatea nutrienților.  Acesta poate fi un proces lent și constant sau un proces mai rapid.  Majoritatea oamenilor sunt cei mai potriviți pentru o tranziție lentă și constantă.
  Etapa 2: Întreținere (faza de eliminare)
  Întreținerea este perioada următoare tranziției complete.  Accentul este de a menține eliminările de alimente, concentrându-vă în același timp pe adaosuri dense de nutrienți, cu scopul de a maximiza vindecarea.  Întreținerea trebuie să fie de cel puțin 30 de zile pentru toată lumea, deoarece aceasta curăta  pentru un proces clar de reintroducere.  Pentru majoritatea, 60-90 de zile în întreținere este mai ideal și permite cea mai mare vindecare.
  Dacă până la 90 de zile progresul nu este cel așteptat, este timpul să solicitați ajutorul medicilor sau al unui coach de asistență pentru a săpa mai adânc în posibilele obstacole care nu pot fi abordate doar prin schimbările dietetice și care împiedică progresul cu AIP.
  Etapa 3: Reintroducere (Faza de reintroducere)
  Reintroducerea este a doua fază și etapa finală a procesului.  Această etapă este atinsă atunci când o persoană a petrecut 30-90 de zile pe deplin conformă în faza de eliminare și a avut îmbunătățiri măsurabile ale simptomelor față de valoarea inițială, așa cum se evidențiază prin urmărire și jurnalizare (și/sau teste de laborator).  În mod ideal, va exista o ameliorare a simptomelor.
  În timpul fazei de reintroducere, treceți printr-un proces de testare a răspunsului dumneavoastră la alimentele pe care le-ați eliminat pe rând.  La sfârșitul acestei etape, dieta dumneavoastră este individualizată, durabilă (atât practic, cât și social) și bogată în nutrienți.  Din nou, ar trebui să fie dieta cea mai puțin restrictivă care vă oferă cea mai bună sănătate.
  Dar de ce?
  Cred că ar putea exista câteva motive pentru care această mare concepție greșită a persistat atât de mult.
  Motivul #1: Impresii false.  Una dintre ele este că mulți dintre liderii comunității AIP,  concentrează blogurile pe navigarea în faza de eliminare a AIP.  Toată lumea știe că eliminarea tinde să fie cea mai mare provocare, mai ales atunci când o persoană trece pentru prima dată prin ea. Este util să aveți multă îndrumare și sprijin pentru această parte a călătoriei.  Dezavantajul este că dă impresia MULTOR oameni (combinate site-urile  web, podcasturile, cărțile și rețelele sociale ajung la milioane și milioane de oameni) că faza de eliminare este pentru totdeauna și că toți liderii sunt încă strict în  faza de eliminare în sine.
  Motivul #2: Telefonul fara fir.  Cred că această impresie incorectă este apoi amplificată și mai mult în unele dintre grupurile de sprijin AIP foarte mari care există pe rețelele sociale și sunt conduse de persoane care doresc să-i ajute pe alții, dar care nu au nicio experiență profesională sau pregătire în nutriție sau coaching pentru sănătate.  Este un fel de efect al „telefonului fara fir”, iar dezinformarea se poate răspândi cu ușurință  și, uneori, administratorii de grup devin dogmatici cu privire la strictețea necesară oricărui șablon alimentar de vindecare.  Nu mă înțelegeti greșit, găsirea de sprijin în rândul colegilor noștri autoimuni este crucială!  Trebuie doar să conștientizăm tipul de îngrijire comunitară pe care o primim.
  Motivul 3: Dar de ce?  Experiența mea profesională de lucru cu  oamenii prin programele mele de coaching medical de pe  grupul AIP îmi spune că ultimul motiv este cel cu adevărat important din spatele acestei concepții greșite persistente că AIP strict trebuie să dureze pentru totdeauna.  Dacă te simți bine după ce ai eliminat toate acele alimente, de ce să le readuci în dieta ta?  Mai ales când oamenii se simt în sfârșit bine, observ că unele temeri alimentare se pot dezvolta în jurul avansării la procesul de reintroducere.
  Cu toate acestea, reintroducerea este importantă din mai multe motive:
  Unele dintre alimentele de eliminare sunt valoroase pentru a fi reîncorporate în dieta dumneavoastră obișnuită din punct de vedere al nutrienților (ouăle, de exemplu).
  Atât din punct de vedere practic, cât și al durabilității sociale, reintroducerile sunt un pas înțelept (adică este mai ușor să călătoriți dacă puteți mânca orez și este plăcut să ieși ocazional la Happy Hour cu prietenii).
  În cele din urmă, există un beneficiu psihologic în a lucra în direcția extinderii dietei pe măsură ce starea de bine îți revine, mai degrabă decât a lăsa temerile cauzate de alimente să se instaleze.  Acest lucru ne ajută să evităm să ne înclinăm în teritoriu alimentar dezordonat.
  Deci, cum personalizați AIP?
  Bine, acum știi:
  ce este AIP și de unde provine,
  care este scopul real al AIP,
  care este cea mai mare concepție greșită despre AIP,
  de unde provine această concepție greșită,
  și de ce reintroducerile sunt atât de importante.
  Să vorbim despre ce poți face pentru a personaliza cu succes AIP pentru tine.
 1- Fă o treabă bună cu faza de eliminare.  În mod ideal, doriți să mențineți faza de eliminare completă timp de cel puțin 30 de zile.  Acest lucru vă ajută să curățați și va face mult, mult mai clar procesul de identificare a alimentelor care funcționează sau nu pentru dvs. în timpul reintroducerii.  Aceasta înseamnă să faceți tot posibilul pentru a obține conformitatea 100% în această perioadă.  Urmărirea timp de 30 de zile este destul de realizabilă, dar devine mult mai dificilă dacă, așa cum este adesea cazul, avem nevoie de 60-90 de zile pentru a vedea rezultate măsurabile.
 2-Cel mai bun mod de a face faza de eliminare durabilă este să vă acordați timp pentru a trece la ea, asigurându-vă că dezvoltați o bază solidă.  O fundație puternică înseamnă să determinați un „de ce” semnificativ pentru dvs., să aveți un sistem de sprijin bun, să implementați o planificare săptămânală și un ritm de pregătire cu adevărat puternic în jurul alimentelor, să aveți grijă să adăugați densitatea nutrienților și să vă acordați timp pentru stilul de viață din protocol (  este uimitor cât de bine ne putem menține la o nouă schimbare alimentară dacă am dormit bine!).
  3-Un motiv pentru care îți iei timpul pentru a dezvolta această bază puternică este că  nu va trebui să te bazezi doar pe voința în timpul procesului de eliminare.  Puterea de voință este o resursă limitată, așa că obținerea unor obiceiuri bune și a sprijinului la locul lor înseamnă că nu veți folosi atât de mult.  Celălalt motiv pentru care să-ți acorzi timp pentru construirea fundației este că îți permite o perioadă de lucru asupra progresului peste perfecționismul paralizant.
 4- Urmați metodic procesul de reintroducere.  Procesul de reintroducere poate fi dificil de implementat, deoarece necesită multă răbdare și concentrare.  Cea mai frecventă greșeală este grăbirea reintroducerilor și confuzia totală a rezultatelor.  După tot efortul depus în faza de eliminare, vrei să acorzi timp pentru o comunicare atentă cu corpul tău în timpul reintroducerilor, astfel încât să poți obține cele mai multe informații despre ce alimente funcționează pentru tine față de ce alimente nu funcționează.  Pentru a afla mai multe despre procesul de reintroducere, citiți Ghidul nostru definitiv pentru reintroduceri de pe grupul Aip Romania.
  5-Urmăriți-l cu atenție pentru a vă ajuta să determinați pragurile.  Pe măsură ce treceți prin procesul de reintroducere, veți descoperi că unele alimente provoacă imediat simptome și în mod clar nu se potrivesc pentru dvs.  Altele ar putea fi doar ușor inflamatorii pentru tine și vei vedea că,ca să le mănânci ocazional este bine, dar nu vei dori neapărat să le încorporezi zilnic.  Urmărirea diligentă în timpul procesului de reintroducere vă va ajuta să observați aceste diferențe și vă va permite să luați decizii cu adevărat informate cu privire la modul în care doriți să mâncați pentru a vă susține sănătatea pe termen lung.
 6- Nu renunţa.  Dacă la început nu reușiți să reintroduceți multe alimente, nu aruncați prosopul sau, mai rău, restricționați mai mult.  Este posibil să aveți nevoie de mai mult timp de vindecare.  De asemenea, observați că doar pentru că un aliment nu a fost potrivit pentru corpul vostru, nu înseamnă că toate vor fi în această categorie.
  7-Bucură-te de vindecarea ta.  Este ușor după o perioadă lungă în care ai fost foarte bolnav sau când îți dai seama că natura cronică a bolii autoimune înseamnă o viață întreagă de a o gestiona, să devii un „avar de sănătate”.  Este de genul: „Acum că mă simt mai bine, voi aduna această sănătate”.  Și dacă o reintroducere nu merge bine, putem fi tentați să fim și mai strânși și mai închiși.  În schimb, încercați să vă concentrați nu pe ceea ce a mers prost, ci pe toată vindecarea pe care ați obținut-o deja.  Sărbătoriți alimentele care funcționează bine pentru corpul dumneavoastră, în loc să vă fixați pe cele care nu funcționează.  Începerea procesului de personalizare a dietei este o piatră de hotar în extinderea vieții, nu contractarea ei.
  Navigație
  Personalizarea șablonului alimentar va necesita timp și perseverență.  Nu se va întâmpla în câteva săptămâni sau chiar luni.  Sunt în acest proces de ani de zile și continui să depanez și să editez, pe măsură ce nevoile mele de viață și de sănătate se schimbă.  Totuși, asta este atât de grozav la un șablon, pe măsură ce înveți mai multe despre corpul tău prin procesul de personalizare, îți poți ajusta dieta în funcție de fluxul și refluxul vieții tale de zi cu zi.  Este un pic ca navigarea.  În perioadele de stres ridicat sau de erupție, „coboriți trapele”.  Puteți să vă înăspriți abordarea cu privire la dieta și stilul de viață care știți că sunt cele mai potrivite pentru dvs. și să ajutați la restabilirea echilibrului.  În perioade de stres scăzut sau de sănătate foarte bună, puteți „desface pânzele”, îmbrățișând o abordare mai extinsă, care vă permite să vă bucurați de viață și să experimentați cea mai bună stare de bine, în ciuda bolilor autoimune.
Pentru ajutor in personalizarea AIP ne gasiti aici:
https://tiroidaromania.org/programeaza-te/
  Acum împărtășește cu noi!  Ne dorim cu adevărat să știm ce a experimentat comunitatea noastră când a învățat despre AIP și despre tine.  Ați căzut inițial în concepția greșită că a trebuit să faceți pentru totdeauna faza de eliminare strictă AIP?  Cum ți-ai dat seama că nu acesta era scopul și cum a arătat pentru tine personalizarea AIP?
Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
[ivory-search id="7324" title="Custom Search Form"]

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.