AIP – Ghidul începătorilor

Știați că autoimunitatea este una dintre primele zece cauze de fatalitate la femeile cu vârsta sub 65 ani ? Potrivit National Institutes of Health, bolile autoimune afectează peste 23 de milioane de oameni doar în Statele Unite, în fiecare an. Tulburările autoimune includ sute de afecțiuni medicale care sunt datorate propriul sistem imunitar al organismului ce atacă propriile organe. De exemplu, tiroidita autoimună este un atac asupra glandei tiroide, boala Crohn este un atac asupra sistemului gastro-intestinal, mai multe atacuri asupra sistemului nervos în screloza, și în Lupus se atacă în primul rând rinichii. Unul din lucrurile cele mai frustrante în condițiile autoimune este că nu există nici un tratament curativ pentru ele. Terapiile curente sunt de multe ori în scop de gestionare a simptomelor. Prin utilizarea produselor alimentare ca medicament, protocolul autoimun (AIP) se urmărește de a se reduce simptomele supărătoare și de a vindeca dezechilibrele care stau la bază prin scăderea inflamației și vindecarea disfuncției intestinale. Dieta se concentreaza pe un aport de nutrienți și elimină mâncărurile inflamatorii, alergenii pentru a sprijini organismul în temperarea sistemului imunitar (este ceea ce se întâmplă). Dacă aveți o problemă autoimună, cel mai probabil aveți un tract digestiv slab funcțional. Pentru că nu este în cea mai bună formă, produsele secundare ale tuturor alimentelor care trec prin intestin se scurg prin bariera intestinului în fluxul sanguin, determinand sistemul imunitar sa răspunda. Acest concept este fundamental pentru a înțelege de ce AIP lucrează în scăderea inflamației și stimulează sistemul imunitar.

Cum să urmăm Protocolul autoimun?

Există reguli foarte specifice de urmat pentru a utiliza AIP. La început, lista alimentelor care nu sunt alimente permise ți se va părea copleșitoare, dar trebuie eliminate.

 1-Începeți cu principiile de bază Paleo

Fără gluten, fără boabe/cereale, fără leguminoase, fără lactate, fără zahăr și fără alcool. Ai eliminat deja asta? Glutenul este un inflamator pentru intestin și ar trebui să fie eliminat din dieta de către oricine cu boli autoimune. Cerealele și legumele sunt îndepărtate pentru a evita anti-nutrientii, cum ar fi acidul fitic și lectinele inflamatorii. Zahărul și alcoolul sunt eliminate, deoarece acestea sunt extrem de inflamatorii și nu aduc nici o valoare nutritivă sau proprietăți de vindecare la o masa.

2-Evitați solanaceele

Legumele, cum ar fi ardei, vinete, roșii s-au dovedit a fi deosebit de inflamatorii, cauzând dureri articulare, iritarea pielii și disconfort intestinal .

3-Evitați ouăle

Ouăle sunt eliminate deoarece proteinele și enzimele din ouă sunt capabile să lucreze în drumul lor prin mucoasa intestinală în timpul procesului de digestie. Cu toate că acest lucru poate să apară la persoanele sănătoase, la cei cu boli autoimune, particulele de ou trec prin bariera mucoasei intestinale cu ușurință și se infiltrează în fluxul de sânge, determinând stimularea sistemului imunitar și reactivarea.

4-Evitați toate nucile și semințele

Nucile și semințele sunt bogate în anti-nutrienți, cum ar fi lecitinele și fitați. Acestea sunt tipurile cele mai alergenice în alimente și pot cauza sensibilități la oameni care se luptă cu autoimunitatea. În plus, raportul dintre omega-3 acizi grași omega-6 este suboptimal în cele mai multe nuci și semințe. De fapt, nucile conțin o cantitate mare de acizi grași omega-6, care sunt pro-inflamatorii.

5-Păstrați fructe la un nivel minim

Încercați să păstrați fructele la unul până la două porții pe zi. Acest lucru menține nivelul zahărului din sânge stabil și de asemenea, vă ajută să evitați să luați prea mult fructoza, care poate fi iritantă pentru intestin.

6-Evitați aditivi alimentari, cum ar fi guma guar și caragenan

Acești aditivi nu vă aduc beneficii pentru sănătate și contribuie la intestinul permeabil. Alți aditivi cum ar fi nitriții sunt inflamatorii pentru organism și pot fi alergeni.

7-Evitati medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene

Evitarea AINS este calea de a încerca să vindecați mucoasa intestinală, deoarece acest lucru este critic în gestionarea tulburărilor autoimune. Acest lucru poate fi dificil, deoarece multe regimuri medicale pentru boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, sindroame dureroase cronice și acute crize ale tiroiditei cer utilizare de AINS. Înainte de a scoate aceste medicamente din regimul dvs., discutați acest lucru cu medicul dvs. 

Pentru a avea  succes cu AIP trebuie să vă concentrați pe dietă pentru o anumită perioadă și s-a urmăriti simptomele într-un număr de săptămâni. Cât timp alegeți să stați pe AIP este 100%, bine pentru tine și ar trebui să depindă și de modul în care te simți în urma dietei. Se recomandă o perioadă de eliminare strictă de cel puțin 60 la 90 de zile, dar mulți oameni stau pe protocolul luni de zile până când încep să vadă o rezoluție a simptomelor lor autoimune. Prin stabilirea unui calendar pentru dieta de eliminare, vă puteți concentra pe aspectul de vindecare al dietei și să rămâneți motivați, cu un punct final la vedere. Un ultim lucru de remarcat este faptul că, în timp ce AIP poate ajuta pentru a afla la ce alimente reacționați, protocolul autoimun strict nu este menit neapărat să fie urmat pe viață. După ce ați terminat cu dieta, aveți o perioadă de reintroducere concentrată pe max 5 zile pentru fiecare aliment pentru a identifica elementele alimentare și sensibilitățile de declanșare. 

Sursa: https://ultimatepaleoguide.com/autoimmune-protocol/ Traducere: Echipa Tiroida România 🇷🇴

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Asociația "Tiroida Romania" - Asociația Pacienților cu afecțiuni endocrine si boli autoimun endocrine   

Va puteți arata recunoștința prin donații in contul 
RO95BTRLRONCRT0594053301
sau prin achiziții din magazinul Comunității: 

www.abundenta.org
Comunitatea Facebook

Lasa un comentariu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
[ivory-search id="7324" title="Custom Search Form"]

Despre noi

       Suntem o mana de oameni cu probleme asemanatoare ca ale dvs. ce incearca sa schimbe protocoale invechite. Suntem specializati din 2012 in medicina holistica.

Va uram lectura placuta si Vindecare fericita!

Urmariti-ne

Postari Recente

Inscrie-te la Newsletter

Afla cele mai noi informatii despre afectiunile tiroidiene si nu numai.

NU trimitem spamuri si NU folosim adresa ta de email in alte scorpuri decat informative.