Sistemul Endocrin

Sistemul Endocrin:
producția de hormoni

Întreaga activitate a organismului nostru este coordonată de hormoni – substanțe chimice pe care glandele endocrine le produc și le trimit în circuitul sanguin, pentru a regla funcționarea celulelor, a țesuturilor și organelor.

Aflăm mai multe despre hormoni din reclamele la produse farmaceutice (hormoni sintetici), decât din surse medicale directe, așa cum ar fi preferabil.

Chiar și așa, știm totuși că hormonii sunt substanțe extrem de puternice – în doze foarte mici produc efecte foarte mari. De aceea sunt și de dorit, și de temut. Menținerea echilibrului hormonal și „starea de bine” clinică sunt mizele majore ale medicului, când studiază fișa fiecărui pacient.

De ce este atât de important echilibrul hormonal ?

Pentru că este implicat în toate procesele biologice esențiale:

SISTEMUL ENDOCRIN: Hipotalamusul, Hipofiza, Tiroida, Paratiroide, Suprarenale, Gonadele, Pancreasul, Epifiza

Unde se află glandele endocrine

Specialiștii în endocrinologie au de supravegheat un teritoriu vast

Hipofiza și Epifiza (glande endocraniene), Hipotalamusul (situat la baza creierului), Tiroida și Paratiroidele (în zona anterioară a gâtului), Glandele suprarenale (fiecare cu Corticosuprarenaăa și Medulosuprarenală,  poziționate deasupra rinichilor), Glandele Sexuale (ovarele și testicolele), Pancreasul endocrin, Timusul, Placenta

Ce afecțiuni produc prin dereglarea lor

Când hormonii au dezechilibre, în loc să țină calea corectă, trasată de Natură, multe funcții se dereglează în organismul uman.
Și începe lupta cu:

Când sistemul imun are dezechilibre, mai ales în cadrul sistemului endocrin, apar disfuncții severe ale glandelor endocrine.
Și începe lupta cu:​

Din ce cauze apar tulburările endocrine?

O serie de factori de risc pregătesc terenul pentru viitoare dezechilibre endocrine. Sunt, ca în marea majoritate a bolilor cu care ne confruntăm, factori pe care stă în puterea noastră să îi evităm, dar și ”factori fatalitate”.

Iată lista scurtă – bifează singur ce este de ocolit și ce este de neocolit:

Semne care trebuie să te pună pe gânduri

În funcție de localizare (glanda/glandele cu probleme), simptomele variază. Dar, ca tablou general, dereglările de natură endocrină se anunță prin:

Schema de tratament "cui pe cui se scoate"

Pentru a ține sub control glandele endocrine și a preveni afecțiunile hormonale, trebuie să ții legătura în mod constant cu medicul tău de familie: să mergi la consultațiile periodice și să îți faci analizele. Iar dacă este cazul, să faci și pasul următor: control la un medic specialist în endocrinologie și investigații specifice.

Din momentul în care este diagnosticat un dezechilibru hormonal, este pusă în funcțiune schema de tratament. Care debutează, de regulă, cu administrarea de hormoni sintetici. În cazuri mai complicate, se apelează și la intervenții chirurgicale sau radioterapie.

Nu dramatiza, dar nici nu te culca pe o ureche – ”lasă că trece!”. Când hormonii fac tumbe, poate fi ceva minor – cum se întâmplă de cele mai multe ori -, sau poate fi vorba despre o disfuncție endocrină serioasă care, neidentificată și netratată, ajunge să îți pună viața în pericol.

Vezi de ce ai nevoie

Trio : Suprarenalele × Tiroida × Ovarele : „Cum toate sunt Conectate „

Naturopathic – Medicina de azi! Te-ai fi gândit vreodată că ceva este atât de aproape încât iți este dificil să vezi ? Ca printr-o lupă, puteți vedea o zonă foarte mică, în detaliu, dar nu puteți „vedea imaginea de ansamblu”. În Medicina de astăzi acest lucru devine dificil. Medicii pot deveni atât de specializați încât […]

Ce este NALTREXONA și când se recomandă ?

Inițial, medicamentul Naltrexona doză completă a fost un medicament aprobat de FDA din mijlocul anilor 1980 pentru a ajuta alcoolici și dependenții de droguri sa se elibereze de dependenta lor. Ea a lucrat prin creșterea nivelurilor de serotonina, astfel încât acestia nu mai aveau pofta de alcool și droguri si au derivat de la această […]

Rolul Vital al Seleniului în functia Tiroidiană

Rolul Vital al Seleniului în functia Tiroidiană

Daca doriti ca Tiroida și hormonii tiroidieni să funcționeze corect în organism este vital să aveți un aport adecvat de Seleniu, în caz contrar Tiroida va funcționa într-o stare de stres. Aceasta deschide usa pentru tot felul de probleme metabolice. Cum este nevoie de substante nutritive, cum ar fi iod și tirozina pentru structura reală […]

Anxietatea si Hashimoto

Anxietatea si Hashimoto

Strategii pentru depășirea anxietății in Hashimoto   Anxietatea a fost unul dintre cele mai provocatoare și mai puțin puternice simptome pe care le-am experimentat când am fost diagnosticata pentru prima dată cu Hashimoto. Mi-a schimbat viața dramatic și m-a făcut să mă simt ca o coajă a fostului meu eu. Fusesem întotdeauna o persoană sinceră, […]

1 40 41 42 43 44 46