Sistemul Endocrin

Sistemul Endocrin:
producția de hormoni

Întreaga activitate a organismului nostru este coordonată de hormoni – substanțe chimice pe care glandele endocrine le produc și le trimit în circuitul sanguin, pentru a regla funcționarea celulelor, a țesuturilor și organelor.

Aflăm mai multe despre hormoni din reclamele la produse farmaceutice (hormoni sintetici), decât din surse medicale directe, așa cum ar fi preferabil.

Chiar și așa, știm totuși că hormonii sunt substanțe extrem de puternice – în doze foarte mici produc efecte foarte mari. De aceea sunt și de dorit, și de temut. Menținerea echilibrului hormonal și „starea de bine” clinică sunt mizele majore ale medicului, când studiază fișa fiecărui pacient.

De ce este atât de important echilibrul hormonal ?

Pentru că este implicat în toate procesele biologice esențiale:

SISTEMUL ENDOCRIN: Hipotalamusul, Hipofiza, Tiroida, Paratiroide, Suprarenale, Gonadele, Pancreasul, Epifiza

Unde se află glandele endocrine

Specialiștii în endocrinologie au de supravegheat un teritoriu vast

Hipofiza și Epifiza (glande endocraniene), Hipotalamusul (situat la baza creierului), Tiroida și Paratiroidele (în zona anterioară a gâtului), Glandele suprarenale (fiecare cu Corticosuprarenaăa și Medulosuprarenală,  poziționate deasupra rinichilor), Glandele Sexuale (ovarele și testicolele), Pancreasul endocrin, Timusul, Placenta

Ce afecțiuni produc prin dereglarea lor

Când hormonii au dezechilibre, în loc să țină calea corectă, trasată de Natură, multe funcții se dereglează în organismul uman.
Și începe lupta cu:

Când sistemul imun are dezechilibre, mai ales în cadrul sistemului endocrin, apar disfuncții severe ale glandelor endocrine.
Și începe lupta cu:​

Din ce cauze apar tulburările endocrine?

O serie de factori de risc pregătesc terenul pentru viitoare dezechilibre endocrine. Sunt, ca în marea majoritate a bolilor cu care ne confruntăm, factori pe care stă în puterea noastră să îi evităm, dar și ”factori fatalitate”.

Iată lista scurtă – bifează singur ce este de ocolit și ce este de neocolit:

Semne care trebuie să te pună pe gânduri

În funcție de localizare (glanda/glandele cu probleme), simptomele variază. Dar, ca tablou general, dereglările de natură endocrină se anunță prin:

Schema de tratament "cui pe cui se scoate"

Pentru a ține sub control glandele endocrine și a preveni afecțiunile hormonale, trebuie să ții legătura în mod constant cu medicul tău de familie: să mergi la consultațiile periodice și să îți faci analizele. Iar dacă este cazul, să faci și pasul următor: control la un medic specialist în endocrinologie și investigații specifice.

Din momentul în care este diagnosticat un dezechilibru hormonal, este pusă în funcțiune schema de tratament. Care debutează, de regulă, cu administrarea de hormoni sintetici. În cazuri mai complicate, se apelează și la intervenții chirurgicale sau radioterapie.

Nu dramatiza, dar nici nu te culca pe o ureche – ”lasă că trece!”. Când hormonii fac tumbe, poate fi ceva minor – cum se întâmplă de cele mai multe ori -, sau poate fi vorba despre o disfuncție endocrină serioasă care, neidentificată și netratată, ajunge să îți pună viața în pericol.

Vezi de ce ai nevoie

Riscuri când nu se administrează medicația tiroidiană

Riscuri când nu se administrează medicația tiroidiană

Cat de sigur este să nu mai administrezi medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni? Răspunsul este SUNT RISCURI – NU PUTEȚI RENUNTA. In foarte multe cazuri nu este sigur să abandonezi medicamentele tiroidiene (cel puțin nu fără supravegherea medicului). În alte cazuri, este de fapt incredibil de riscant să nu mai îți iei medicamentele tiroidiene, […]

Vitamine recomandate pentru cei fara glanda Tiroidă

Tiroidectomia este eliminarea totală sau parțială a glandei tiroide. Procedura chirurgicală se efectuează pentru a preveni anumite boli, cum ar fi cancerul, gusa sau hipertiroidismul. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza toate aspectele funcționării metabolice. În urma acestei proceduri, trebuie să luați hormoni tiroidieni pentru tot restul vieți. Anumite vitamine ar putea ajuta, de asemenea, […]

Dr. Oz: Căi de atac, auto-evaluare, surse naturale pentru sanatatea tiroidei

● Diagnosticul bolilor tiroidiene Mulți oameni se plâng de senzație de epuizare, cadere psihica sau ceață. Dar ce sunt aceste simptome? Chiar si medicii au probleme cu aceste simptome pentru a identifica ce sugerează boala tiroidiana ,mai degraba decat să o asocieze cu alta boala cu aceleași simptome. Din moment ce femeile au de opt […]

SPIRULINA

Spirulina este o algă de apă dulce, verde închis care crește pe suprafața lacurilor. Nu este o algă marină. Mulți medici, oameni de știință și experți în nutriție consideră că este unul dintre cele mai puternice super-alimente din lume! Numele „Spirulina” provine dintr-un cuvânt latin care înseamnă o spirală minusculă, este microscopică, în formă de […]

1 2 3 4 5 31