Sistemul Endocrin

Sistemul Endocrin:
producția de hormoni

Întreaga activitate a organismului nostru este coordonată de hormoni – substanțe chimice pe care glandele endocrine le produc și le trimit în circuitul sanguin, pentru a regla funcționarea celulelor, a țesuturilor și organelor.

Aflăm mai multe despre hormoni din reclamele la produse farmaceutice (hormoni sintetici), decât din surse medicale directe, așa cum ar fi preferabil.

Chiar și așa, știm totuși că hormonii sunt substanțe extrem de puternice – în doze foarte mici produc efecte foarte mari. De aceea sunt și de dorit, și de temut. Menținerea echilibrului hormonal și „starea de bine” clinică sunt mizele majore ale medicului, când studiază fișa fiecărui pacient.

De ce este atât de important echilibrul hormonal ?

Pentru că este implicat în toate procesele biologice esențiale:

SISTEMUL ENDOCRIN: Hipotalamusul, Hipofiza, Tiroida, Paratiroide, Suprarenale, Gonadele, Pancreasul, Epifiza

Unde se află glandele endocrine

Specialiștii în endocrinologie au de supravegheat un teritoriu vast

Hipofiza și Epifiza (glande endocraniene), Hipotalamusul (situat la baza creierului), Tiroida și Paratiroidele (în zona anterioară a gâtului), Glandele suprarenale (fiecare cu Corticosuprarenaăa și Medulosuprarenală,  poziționate deasupra rinichilor), Glandele Sexuale (ovarele și testicolele), Pancreasul endocrin, Timusul, Placenta

Ce afecțiuni produc prin dereglarea lor

Când hormonii au dezechilibre, în loc să țină calea corectă, trasată de Natură, multe funcții se dereglează în organismul uman.
Și începe lupta cu:

Când sistemul imun are dezechilibre, mai ales în cadrul sistemului endocrin, apar disfuncții severe ale glandelor endocrine.
Și începe lupta cu:​

Din ce cauze apar tulburările endocrine?

O serie de factori de risc pregătesc terenul pentru viitoare dezechilibre endocrine. Sunt, ca în marea majoritate a bolilor cu care ne confruntăm, factori pe care stă în puterea noastră să îi evităm, dar și ”factori fatalitate”.

Iată lista scurtă – bifează singur ce este de ocolit și ce este de neocolit:

Semne care trebuie să te pună pe gânduri

În funcție de localizare (glanda/glandele cu probleme), simptomele variază. Dar, ca tablou general, dereglările de natură endocrină se anunță prin:

Schema de tratament "cui pe cui se scoate"

Pentru a ține sub control glandele endocrine și a preveni afecțiunile hormonale, trebuie să ții legătura în mod constant cu medicul tău de familie: să mergi la consultațiile periodice și să îți faci analizele. Iar dacă este cazul, să faci și pasul următor: control la un medic specialist în endocrinologie și investigații specifice.

Din momentul în care este diagnosticat un dezechilibru hormonal, este pusă în funcțiune schema de tratament. Care debutează, de regulă, cu administrarea de hormoni sintetici. În cazuri mai complicate, se apelează și la intervenții chirurgicale sau radioterapie.

Nu dramatiza, dar nici nu te culca pe o ureche – ”lasă că trece!”. Când hormonii fac tumbe, poate fi ceva minor – cum se întâmplă de cele mai multe ori -, sau poate fi vorba despre o disfuncție endocrină serioasă care, neidentificată și netratată, ajunge să îți pună viața în pericol.

Vezi de ce ai nevoie

AIP PERSONALIZAT

AIP PERSONALIZAT  Protocolul Autoimun (AIP) a fost introdus pentru prima dată ca concept alimentar în jur de anul 2002, când Dr. Loren Cordain a început să teoretizeze că ajustările la o dietă Paleo ar putea sprijini vindecarea celor cu boli autoimune.  AIP în forma sa mai recunoscută există de la sfârșitul anului 2011, când Dr. […]

HELICOBACTER PYLORI

Helicobacter Pylori Dacă ați citit ultima postare despre SIBO, atunci știți că una din bacteriile periculoase pentru Boala Hashimoto este Helicobacter pylori (ca și în cazul meu). Având în vedere că H. pylori provoacă ulcer și alte probleme digestive ( fiind legat inclusiv de cancer) nu este de neglijat ! Înainte de a vă spune […]

ATPO-Anticorpi Tiroidperoxidaza/Anticorpi Antimicrozomali

Definiție medicală a Anticorpilor Antitiroidieni Anticorp îndreptat împotriva glandei Tiroide, o glandă care produce hormoni tiroidieni (tiroxina și triiodotironina). Anticorpii antitiroidieni pot fi asociați cu inflamația glandei tiroide și pot afecta funcția acesteia.Anticorpii antitroglobulină și antimicrosomali sunt exemple de anticorpi antitiroidieni.Peroxidaza tiroidiană (TPO) este prezentă în microsomii celulelor tiroidiene şi se exprimă la suprafaţa apicală […]

Fertilitatea si Hashimoto

Fertilitatea si Hashimoto

Există o legătura între boala Hashimoto și Reproducere? Ce au în comun femeile cu boala Hashimoto? De multe ori, ele luptă cu infertilitatea și cu avortul spontan. Prin abordarea potențială a disfuncțiilor sistemului imunitar asupra celulelor T, scopul nostru este de a reconstrui noi celule T neinfectate prin protocolul imunitar de echilibrare, care ar îmbunătăți […]

1 2 3 20